начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Пак за СИО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пак за СИО

Мнениеот Sissa » 01 Дек 2006, 23:47

Скоро бях публикувла тема "Въпрос за СИО" и в старанието си да бъда кратка и ясна пропуснах да попитам най-важното. За тези който не са чели темата да поясня: ставаше въпрос за имущество придобито по време на брака, чрез продажба на имущество, което е било 1/3 придобито чрез дарение, а останалите 2/3 изплатени по време на брака. От отговора стана ясно, че съпруга който е притежавал 1/3 от дарение има същата част от новия имот. /чл.22, т.2 от СК :roll: -ако не се лъжа/. Трябва да поясня, че двата нот.акта са в един ден, но този за покупката предшества този на продажбата, може ли да се твърди, че парите от продажбата не са отишли за покупката на новия имот, с което да се оспори дарената част на един от съпруга? надявам, се че съм го обяснила точно. Благодаря предварително :)
Последна промяна Sissa на 03 Дек 2006, 01:39, променена общо 1 път
Sissa
Младши потребител

Мнениеот Sissa » 03 Дек 2006, 01:38

Моля помогнете.....
Sissa
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 04 Дек 2006, 15:14

Честно да ви кажа нищо не разбрах? каква покупка, па после продажба и къде отиде дарението в цялата схема?
Смятам, че това че сделките са станали в един ден по-скоро ви вреди отколкото да ви ползва. Просто не виждам как ще докажете, че парите от продажбата не са отишли за покупката. Естествено, вижте си нотариелните актове, но и ако сумите са близки просто за мен няма доказване, щом сдлеките са в един ден. Не виждам и кой съдия ще ви повярва, освен ако нямате стабилни доказателства за това. А да оборвате твърдения за дарение, което вероятно е направено от блозики на съпруга също ми се вижда трудно, тъй като те ще дойдат като свидетели и са допустими по закон.
Опитайте с нещо по-различно-да потърситепо-голям принос на другия съпруг по други причини-например дарение на него или нещо по-различно или подобрения в апартамента след като са се разделили и т.н.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Sissa » 04 Дек 2006, 23:31

Отговора ме удовлетворява, въпреки че ние сме в позицията на този съпруг, който има дарена част. Другия съпруг иска делене на СИО 50/50. А ние искаме да ни се признае дарената част. Значи в един и същ ден по номер на нот.акт първо е продаден имота, който семейството купува, а след това е продаден апартамента, откойто част е дарена. Цената на продадения имот е значително по-голям от този за купения от семейството с разликата са направени основни подобрения за които има разрешителни и т.н.
Sissa
Младши потребител

Мнениеот grozil2002 » 05 Дек 2006, 18:15

Стига да успеете да докажете, че сте закупили новия имот със средства, придобити от продажбата на апартамента, няма да имате проблем с онази 1/3 част от него, която съпругът е получил по дарение. Това следва от трансформацията на личното имущство по чл.21 СК.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот divain » 05 Дек 2006, 22:21

Съгласна съм с колегата пред мен. Опитайте се да докажете , че семейството просто не би могло да купи имота и да направи подобренията без парите от продажбата на наследствения , т.е. имам предвид доходите им като цяло и спестяванията не са достатъчни за покупката на имота +подобренията . Това може да не е много лесно , но все пак можете да опитате . Иначе щеше да е много лесно... :lol:
УСПЕХ!
divain
Потребител

Назад към Семейни казуси