начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Чакам отговор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чакам отговор

Мнениеот kalii » 14 Дек 2006, 22:03

Разведени сме със съпругата ми преди 10 години и в решението помоя молба пише, че тя трябва да си върне предишното име. Тя живее и работи в Гърция.Но не си променя фам.име, смени си паспорта, личната карта,но тя носи все още моята фамилия, но аз не желая и как така не и правят проблем като има съдебно решение.Какъв е начиня за смяна на фамилното име на бившата ми съпруга.
kalii
Младши потребител

Мнениеот gega » 15 Дек 2006, 00:32

Влязлото в сила съдебно решение се изпраща служебно на длъжностното лице по гражданското състояние или простичко в служба ЕСГРАОН, която е длъжна да извърши съответно отбелязване в регистрите за населението. Тези отношения са уредени в Закона за гражданската регистрация

Чл. 79. (1) При развод или обявяване на брака за недействителен в графа "Бележки" на акта за брак се записва съдебното решение, с което бракът е прекратен или обявен за недействителен. Ако съдът постанови запазване на фамилното име от брака, в графа "Бележки" се записва, че то се запазва. В противен случай се записва, че се възстановява фамилното име на лицето преди този брак.
(2) Промяната на фамилното име след развода не се отразява в актовете за раждане на родените от брака деца.
gega
Потребител

Мнениеот kalii » 16 Дек 2006, 21:50

Развода е от 1996 г., и явно има административен пропуск сега аз мога ли да подам молба в тази служба естрагон за промяна на фам.име .
kalii
Младши потребител

Мнениеот gega » 16 Дек 2006, 23:01

Не само межете, а по-скоро го направете и си подайте документи за нови лични документи с промененото фамилно име.
gega
Потребител

Мнениеот kalii » 17 Дек 2006, 10:48

Не аз ,а бившата ми съпруга трябва да си смени фам.име, но не желае дали аз ако подам молба в Естрагон ще я принудят да си смени името.
kalii
Младши потребител

Мнениеот gega » 17 Дек 2006, 12:39

Трудно обаче ще "отнесе" глоба, защото противоправното дейние е извършено преди 10 години и е изтекла давността з аналагане на административно наказание. Още повече че цитираният НА не се е и прилагал него време:))))))))))
gega
Потребител

Мнениеот Karalymova » 17 Дек 2006, 13:09

kalii написа: дали аз ако подам молба в Естрагон ще я принудят да си смени името.

Мисля, че точно така трябва да постъпите, след като съдът е пропуснал да си свърши работата. Подайте молба до служба ГРАО (преди беше ЕСГРАОН), заедно с препис от решението и предполагам, че така ще си решите проблема.
rara avis in terris
Karalymova
Младши потребител

Мнениеот Karalymova » 17 Дек 2006, 13:13

gega написа:Трудно обаче ще "отнесе" глоба, защото противоправното дейние е извършено преди 10 години и е изтекла давността з аналагане на административно наказание. Още повече че цитираният НА не се е и прилагал него време:))))))))))

Може и да отнесе- нали поправката на фамилното име ще бъде извършена към днешна дата... И ако съпругът с промененената фамилия не заяви това в срок пред РДВР :?:
rara avis in terris
Karalymova
Младши потребител

Мнениеот d_d » 17 Дек 2006, 13:13

а дали пък нямаме и неизпълнение на влязло в сила съдебно решение, въз основа на което лицето да се снабди с изпълнителен лист ? Все пак имаме задължение за /без/действие по отношение на името. След образуването на изп.дело да се тръгне с глоби ?

Не съм чувал това да се прави , но може да се опита.
d_d
Потребител

Мнениеот gega » 17 Дек 2006, 13:19

Тук не сме изправени пред т. нар. "продължено деяние", на трайно извършване. Виж от същия НА
Чл. 12. При промяна на името, при настъпили съществени и трайни изменения на образа, при повреждане на паспорта или изтичане на срока му гражданинът е длъжен в срок до 14 дни да го представи за подменяне.

Не изпълни ли това свое административно зъдължение в този срок, той е извършил нарушение, като от този момент това нарушение е довършено и не продължава, докато не се снабди с нови документи. А и от този момент започва да тече 1 годишния срок по чл. 38, ал. 1 от ЗАНН.
gega
Потребител

Мнениеот kalii » 18 Дек 2006, 08:00

Благодаря на всички за изчерпателните отговори , веднага отивам и полицията и в ГРАО / ако някой има време нека да ми напише къде се намира/.На всички желая Весели празници !
kalii
Младши потребител

Назад към Семейни казуси