начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Признаване на бащинство? при починала майка!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Признаване на бащинство? при починала майка!

Мнениеот ogan » 19 Яну 2007, 22:25

Здравейте - случаят е следният: детето е на 10години, майка му е починала, когато е било на 10месеца.
Бащата не е признал детето, т.е. с баща неизвестен(в акта за раждане) но от смъртта на неговата майка, то се отглежда от баба си(майка на баща му)!
За съжаление през декември - умира и бабата.
Бащата на детето към онзи и към настоящият момент излежава присъда в затвора.
През февруари предстои освобождаването му. От там нататък какви са неговите права, спрямо детето?
Каква е процедурата по припознаването му, и може ли да се бори за детето си.
Детето в същото време е настанено в приют за безнадзорни - и се търси приемно семейство. От отдел закрила на детето са категорични, че бащата - на практика не е никакъв(според закона) и няма права над детето си. Целта им е възможно най бързо да намерят приемно семейство, а в същото време, единственото желание на детето и на баща му е да не бъдат разделяни.
Помогнете, моля ви!
ogan
Младши потребител

Мнениеот betina » 19 Яну 2007, 22:51

Бащата може да припознае детето с нотариално заверена декларация за припознаване, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Единственото условие е детето вече да не е припознато от друг мъж, независимо, че не му е биологичен баща. Проблемът е уреден в Семейния кодекс.
betina
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 19 Яну 2007, 22:51

Да припознае детето-ако сте колега, знаете как. Ако ли не-адвокат, нотариус за заверка на декларацията може да отиде и в затвора. После декларацията - в общината, издала акта за раждане на детето. Не съм категорично убедена, но не би следвало наличието на приемно семейство да е пречка за припознаването. Спорен е въпросът кой може да се противопостави на припознаването в този случай, но ми се струва, че не би трябвало да има проблеми за самото извършване на действието и пораждането на правните последици.
sunshine_75
Потребител

Благодаря!

Мнениеот ogan » 20 Яну 2007, 13:38

Благодаря ви за отговорите!
Не съм колега- звучи ми много лесно, по начина по който сте описали нещата - "нотариално заверена декларация за припознаване"
това ли е само?
А през съд необходимо ли е да минават?
ogan
Младши потребител

Мнениеот betina » 20 Яну 2007, 18:56

Припознаването е едностранен акт и не е свързан със завеждане на дело. Отново обръщам внимание, че детето не трябва да е припознато от друг. Законодателят е изходил от интересите на детето. Не може, както е във Вашия случай, детето 10 години да живее с мисълта че X му е баща и на 11-та година да се появи Y и да каже: "На мен ще викаш татко." Този спор възрастните е трябвало да го изяснат до 1 годинка на детето. Успех с припознаването и най-вече с бащинството!
betina
Потребител

Мнениеот ogan » 20 Яну 2007, 21:39

Благодаря ви пак!
Случаят касае биологичният баща - аз просто се замесих малко в тази история - тъй като сигнализирах отдела за закрила на детето!
С една дума -мисля че аз съм причината детето да е в приют в момента. Наистина - това на този етап е по добрият вариант но...
Чувствам се отговорна за което, смятам, че не е редно да не се изчака излизането от затвора на биологичният баща!
А след това се надявам да не му създадат проблеми да вземе дъщеря си!
РS. Детето няма вписан баща в акта за раждане - фигурира баща неизвестен!
ogan
Младши потребител

Назад към Семейни казуси