начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

чл. 30 ЗН

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 30 ЗН

Мнениеот zakasalnaslednik » 12 Фев 2007, 20:26

Здравейте, нуждая се от помощ във връзка с иск по чл. 30 от Закона за наследството. Може ли някой да ми помогне - каква държавна такса се плаща, 1%, 4% от данъчната оценка или се води неоценяем? Съответно подсъдността според интереса ли е или понеже става дума за недвижими имоти е задължително в районен съд? Много благодаря и разичтам на съдействие, защото получих разнопосочни отговори. Възможно ли е за таксата да действат различно в София и в провинцията?
zakasalnaslednik
Нов потребител

Мнениеот zakasalnaslednik » 12 Фев 2007, 22:33

въпросът ни е съвсем сериозен и доста спешен, наистина много разчитам да ми помогнете, все пак повече глави мислят по-добре от една :roll:
zakasalnaslednik
Нов потребител

Мнениеот gery » 13 Фев 2007, 12:46

Колега, може и абсурдно да ви се струва, но практиката е противоречива. Имам случаи в които са ми оставяли б.д. ИМ с определена д.т. 4% в/у интереса, друг път таксата, която са ми определяли е била като неоценяем. Внесете я без д.т. Ще я оставят без движение и съдът ще ви определи колко да внесете.
gery
Потребител

Мнениеот tedi_2 » 13 Фев 2007, 17:01

Колега, вие завели ли сте делбено дело? Този иск обикновено се съединява с иска за дебла и съответно местната подсъдност е тази по делбата. В делбеното производство предварително не се заплащат такси и обикновено по съединеният иск за възстановяване на запазена част също не се заплащат такси.
Дано съм ви помогнала.
tedi_2
Потребител

Мнениеот zakasalnaslednik » 15 Фев 2007, 16:11

Много благодаря за отговорите. Очевидно ще разичтама на местната преценка и ще го внеса без такса. А иначе водя иска по чл. 30 самостяотелно, защото страните не искат делба, а само да се установи съсобственост помежду им. С изненада откривам колко бедна е практиката по чл. 30 що се отнася до унивесалните завещания, които са най-логичният случай за защита по чл. 30. Ако някой е имал подбно дело с радост бих оменила мисли. И още веднъж благодаря на отзовалите се.
zakasalnaslednik
Нов потребител

Назад към Семейни казуси