- Дата и час: 24 Яну 2025, 09:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
до всики студенти по право на ЮЗУ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
до всики студенти по право І курс задочно обучение
Бих искал да се запозная с колеги І курс задочно обучение Право на ЮЗУ .
Благодаря предварително !!!!
Благодаря предварително !!!!
- alek.dskbank
- Младши потребител
Колега, Pokerman Вие сте може би изключение.Сам казвате ,че сте приятел с повечето преподаватели-това ме навежда само на една мисъл- връзкар.Може и да греша.За Лялев се носят легенди,така че не е нужно да ставате негов защитник.За това,че ако искаш да не бъдеш скъсан на държавния изпит и връщан поне 3 пъти или да получиш повече от 3-задължително си плащаш.В неговата комисия другите членове са безгласни букви...
- iviani
- Младши потребител
Имам страх от преписване,срам по-точно.А освен това съм напълно съгласна,че дисциплината е важна и трябва да се учи.Благодаря за инфото
- loli_znae
- Нов потребител
Привет на всички ЮЗУ-вци.
Идеята за форум е перфектна.
Относно Лялев,чух,че другата година ще го махат.Нещо е сгафил.
Към Алек,дск.
Пиши ми на мейла,че ми спря нета и сега се бъхтя по клубовете.
По Адм.куктура и етика изпита беше за осмокласницию
Първи въпрос:
С какво и как бихте променили културата в една организация.
Втори въпрос:Казус
Администрацията в община "А" пледира за по-виски заплати.
Какво ще направите.Мотивирайте се.
Първа възможност:
ще съкратите 10% от администрацията и ще вдигнете заплатите
Втора:
Няма да се уволнява никого,а да се вдигнат с малко заплатите.
Идеята за форум е перфектна.
Относно Лялев,чух,че другата година ще го махат.Нещо е сгафил.
Към Алек,дск.
Пиши ми на мейла,че ми спря нета и сега се бъхтя по клубовете.
По Адм.куктура и етика изпита беше за осмокласницию
Първи въпрос:
С какво и как бихте променили културата в една организация.
Втори въпрос:Казус
Администрацията в община "А" пледира за по-виски заплати.
Какво ще направите.Мотивирайте се.
Първа възможност:
ще съкратите 10% от администрацията и ще вдигнете заплатите
Втора:
Няма да се уволнява никого,а да се вдигнат с малко заплатите.
- Гост
Колега, advokat_nikolov това, че Лялев е сгафил и ще го махат се говори всяка година. Аз от 5 години,всяка го чувам,но за съжаление нищо!
Аз бих добавил един въпрос към ваште :
Какво ще кажете за плащането на изпити и най-вече за държавните изпити
Аз бих добавил един въпрос към ваште :
Какво ще кажете за плащането на изпити и най-вече за държавните изпити
- iviani
- Младши потребител
iviani била ли сте поне на една лекция при проф. Лялев по търговско право? Не съм връзкар. Просто си уча и уважавам преподавателите. Вие сама казахте че това са легенди. Разбира се зад всяка легенда има и малко истина . Не казвам че не е взимал пари просто си мисля че няма смисъл, защото той има толкова пари че може да купи целия факултет и да си направи фитнес зала ако иска Той е един от основателите на този факултет и едва ли ще иака да има лоша слава.Ако сте била на лекции щяхте да знаете че той много държи на факултета и иска да излизат само добри юристи. Аз ако съм на негово място ще искам същото. Пред нас на лекциите прочете една работа за да видим какви глипости се пишат. Е този колега не 7 а 70 трябва да се яви. Не 2 , 1+ му е много. И после тоя същия ще каже че професора е гаден и го къса 7 пъти.
Идва една колежка аз съм я виждал чат,пат ама той не и и казва "колейке аз не съм ви виждал" тя " аз за първи път идвам" а това става на предпоследната лекция. Той " ще си вземете изпита но поредността ще бъде друга от тук присъстващите, тях ги познавам вече а вас не. Ще трябва първо да се поопознаем"
Нашия курс е много силен и по това съдя че оценки бяха обективни.Всички които си четат си взеха изпитите от първия път и то с 5 и 6. Аз имах 4 и бях много доволен защото си мислех че ще ме скъса
Така че който знае няма как да бъде скъсан, може само да му пишат по ниска оценка но не и да го скъсат. Ако пита нещо извън конспекта то или вече го е разяснил на лекциите или е посочил от къде да се чете. Всичко останало е в ръцете на студента
Идва една колежка аз съм я виждал чат,пат ама той не и и казва "колейке аз не съм ви виждал" тя " аз за първи път идвам" а това става на предпоследната лекция. Той " ще си вземете изпита но поредността ще бъде друга от тук присъстващите, тях ги познавам вече а вас не. Ще трябва първо да се поопознаем"
Нашия курс е много силен и по това съдя че оценки бяха обективни.Всички които си четат си взеха изпитите от първия път и то с 5 и 6. Аз имах 4 и бях много доволен защото си мислех че ще ме скъса
Така че който знае няма как да бъде скъсан, може само да му пишат по ниска оценка но не и да го скъсат. Ако пита нещо извън конспекта то или вече го е разяснил на лекциите или е посочил от къде да се чете. Всичко останало е в ръцете на студента
- pokerman
- Потребител
q kakva diskusia se vodi otnosno prof.Lialev!:)ami neka i az da si kaja moeto mnenie....napulno saglasna sam s pokerman:))az ne sam priqtelka s nikoi ot prepodavatelite vav fakulteta i smeq da kaja 4e pri Lialev si vzeh i dvata izpita:))receptata e naistina da se hodi na lekciite i da se 4ete tova koeto kaje Lialev...t.e.vsi4ki aktualni zakoni i u4ebnici...dr na4in az ne poznavam:)))uspeh na vsi4ki na koito im predstoi izpit pri nego!
- guergana_bg
- Нов потребител
Колеги,не знам за Лялеви и още за не знам си кои,защото ми рано.
Но знам само едно за ЮЗУ:Ако знеш-ще изкараш.Оставете какво ви казват комплексираните ви колеги от другите ВУЗ-уве.Те просто ги яд,че
учите В Правно-историческия факултет.На мен,колеги от Правно-историческия факутет,ми се е случвало,как някой ми казава,че университетът не струва,тъй като имало голяма корупция,но говори,пред други хора,които,той, си мисли,че не познамвам,колко е искал да учи там.
На мен ми е пределно ясно за мисията,състоянието и възможностите на факултета,ако наистина си на ТИ с специалността,която завършиш,но не на сила,само защото си мислиш,че тя доходно.Грешка.
Оставете и прикразките,че Благоевград е тоталитарно-комунистически град,да,но
преди 18 години.Да ми кажат опонентите,защо Американският университет е в Благоевград.Защо уча на 300 км. от Плевен,а не,например, в Русе и Търново,София.
И последно,колеги от Правно-историческия факултет-бъдете горди,че сте част от Правно-историческия факултет и оставете предразсъдъците,те са по-слаби от вас.
ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО СЪМ ОТЕГЧИЛ НАЯКОГО
Но знам само едно за ЮЗУ:Ако знеш-ще изкараш.Оставете какво ви казват комплексираните ви колеги от другите ВУЗ-уве.Те просто ги яд,че
учите В Правно-историческия факултет.На мен,колеги от Правно-историческия факутет,ми се е случвало,как някой ми казава,че университетът не струва,тъй като имало голяма корупция,но говори,пред други хора,които,той, си мисли,че не познамвам,колко е искал да учи там.
На мен ми е пределно ясно за мисията,състоянието и възможностите на факултета,ако наистина си на ТИ с специалността,която завършиш,но не на сила,само защото си мислиш,че тя доходно.Грешка.
Оставете и прикразките,че Благоевград е тоталитарно-комунистически град,да,но
преди 18 години.Да ми кажат опонентите,защо Американският университет е в Благоевград.Защо уча на 300 км. от Плевен,а не,например, в Русе и Търново,София.
И последно,колеги от Правно-историческия факултет-бъдете горди,че сте част от Правно-историческия факултет и оставете предразсъдъците,те са по-слаби от вас.
ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО СЪМ ОТЕГЧИЛ НАЯКОГО
- Гост
Здравейте, колеги! ПО мое време-до 1999, нямаше такива форуми... Та сега ще се възползвам от възможността да се включа във Вашия (ако не е "забранено" за бивши студенти). Та по същество на основните Ви въпроси:
Да, и тогава имаше студенти, които си плащаха или бяха човеци на човеците. Как ставаше, за съжаление, не успях да разбера. Но ние си знаехме възможностите един на друг и понякога резултатите не бяха адекватни на действителното положение. Но дори и да не си племеник на владика, можеш да се справиш с нещата, ако положиш усилия-при това, не къртовски. Що се отнася до проф. Лялев: учила съм четири семестъра търговско право. И, съответно, съм се явявала на два изпита. Не съм късана, не съм връщана, не съм плащала и никога не съм била в близки отношения с професора, за каквито се намеква тук. Учех дисциплината с доста отвръщение и нежелание, нямаше учебници, лекциите ми бяха малко неразбираеми. НО: когато навлязох в професията осъзнах, че редовното ми ходене на лекции е от най-важните неща, които съм правила за себе си. Сега, по стечение на обстоятелствата, съм доста далече от гражданското право като цяло.
И нещо друго: докато учех, имах ниско самочувствие. Но сега, седма година откакто съм напуснала и университета, и факултета, и града, и се върнах към дома - на 428 км по ЖП-линията, мога спокойно да Ви уверя: ПОПАДНАЛИ СТЕ НА ДОБРО МЯСТО, АКО ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Имате идеалните възможности да се изградите като такива. И нещата, общо взето, са във ваши ръце. Работете за себе си по време на следването. Самообучавайте си, тренирайте мисълта си и четете. И питайте. Има кого.
Да, и тогава имаше студенти, които си плащаха или бяха човеци на човеците. Как ставаше, за съжаление, не успях да разбера. Но ние си знаехме възможностите един на друг и понякога резултатите не бяха адекватни на действителното положение. Но дори и да не си племеник на владика, можеш да се справиш с нещата, ако положиш усилия-при това, не къртовски. Що се отнася до проф. Лялев: учила съм четири семестъра търговско право. И, съответно, съм се явявала на два изпита. Не съм късана, не съм връщана, не съм плащала и никога не съм била в близки отношения с професора, за каквито се намеква тук. Учех дисциплината с доста отвръщение и нежелание, нямаше учебници, лекциите ми бяха малко неразбираеми. НО: когато навлязох в професията осъзнах, че редовното ми ходене на лекции е от най-важните неща, които съм правила за себе си. Сега, по стечение на обстоятелствата, съм доста далече от гражданското право като цяло.
И нещо друго: докато учех, имах ниско самочувствие. Но сега, седма година откакто съм напуснала и университета, и факултета, и града, и се върнах към дома - на 428 км по ЖП-линията, мога спокойно да Ви уверя: ПОПАДНАЛИ СТЕ НА ДОБРО МЯСТО, АКО ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ДОБРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Имате идеалните възможности да се изградите като такива. И нещата, общо взето, са във ваши ръце. Работете за себе си по време на следването. Самообучавайте си, тренирайте мисълта си и четете. И питайте. Има кого.
- sunshine_75
- Потребител
Колеги оставете го Лялев Той си е добре. Четете и това е.
Искам да кажа нещо на колегите от 1 курс. Сега ще иматае Обща теория на гражданското право. Упражненията ще ви води сина на Декана Асен Воденичаров. Призовавам всочки колеги да посещават заниманията. Това е ( не само според мен ) наи-добрия асистент в ЮЗУ. Перфектен във есяко едно отношение- осанка, добро държание към студентите, компетентност. Никога няма да го видите ядосан или да вика.Ако накой е на друго мнение за него нека се изкаже но да знае че е не прав
Искам да кажа нещо на колегите от 1 курс. Сега ще иматае Обща теория на гражданското право. Упражненията ще ви води сина на Декана Асен Воденичаров. Призовавам всочки колеги да посещават заниманията. Това е ( не само според мен ) наи-добрия асистент в ЮЗУ. Перфектен във есяко едно отношение- осанка, добро държание към студентите, компетентност. Никога няма да го видите ядосан или да вика.Ако накой е на друго мнение за него нека се изкаже но да знае че е не прав
- pokerman
- Потребител
Много благодария колега за информацията
Друго е някой да ти каже за какво става на въпрос.
Да те питам относно ОТГП.Препоръчай ми литература,но не такава,с която
мога да си вземе по-лесно изпита,а такава,която е писана от най-добрите.
Спрял съм се на няколко имена,но не мога да прецения.
Ако става въпрос за Коституционно право,което втория семестър ще изучавам,няма спор-Проф.д-р Стефан Стойчев
проф.д-р Румен Владимиров(Наказателно право)бил декан на юридическия към НБУ,съвсем случайно от интернет разбрах
Друго е някой да ти каже за какво става на въпрос.
Да те питам относно ОТГП.Препоръчай ми литература,но не такава,с която
мога да си вземе по-лесно изпита,а такава,която е писана от най-добрите.
Спрял съм се на няколко имена,но не мога да прецения.
Ако става въпрос за Коституционно право,което втория семестър ще изучавам,няма спор-Проф.д-р Стефан Стойчев
проф.д-р Румен Владимиров(Наказателно право)бил декан на юридическия към НБУ,съвсем случайно от интернет разбрах
- Гост
Като казах че сме "приятели" с повечето преподаватели да не си помислихте че си пием кафето сутрин заедно или че си подаряваме подаръци за рождените дни Ако беше така досега да съм завършил и да съм станал асистент Просто нито аз сум останал с лошо впечатление от някого нито те от мен. Уважаваме се взаимно и се поздравяваме. Това е. Ако искате ми вярвайте аз още си поздравявам учителите от основното училище. Има ли нещо лошо в това ?! Срамно ли е това ?! Няма да ми се изкриви устата ако кажа едно "Добър ден" или "Как сте" нали ?!
- pokerman
- Потребител
Подкрепям препоръките на pokerman. И още: ОТГП: проф. Таджер - макар проф. Павлова да му е ученичка, са различни. Ако усетите разликата между тях, значи сте "хванали бика за рогата"
- sunshine_75
- Потребител
pokerman написа:Конституционно - Борис Спасов
ОТГП - Мария Павлова
Нищо не мога да намеря по ОТПС и Социлогия на правото.Става въпрос
за учебник.Препоръчай ми моля те.
Виж какво ще си набавя от Конституционно право и ОТГП.
ОБРЪЩАМ СЕ И КЪМ ВСИЧКИ КОЛЕГИ ЗА МНЕНИЕ
1.Учение за конституцията
Борис Спасов
2.Конституционният съд
Борис Спасов
3.Живко Сталев – Същност на Конституционния съд
4.Въведение в конституционното право
Автор: Евгени Танчев
5.Конституционно право на Република България
Автор: Проф. д-р Стефан Стойчев
6.Конституционно право. Сборник нормативни актове-
автор: Проф. д-р Стефан Стойчев
7.Конституционно правосъдие
Автор: Пенчо Пенев
8.Гражданско право. Обща част
Автор: Мария Павлова
9.Гражданско право
Автор: Методи Марков, Симеон Тасев
- Гост
advokat_nikolov написа:Нищо не мога да намеря по ОТПС
Ставаме двама
Всъщност последното което ми казаха е, че подобна материя се разглежда в учебниците по икономика за 9 и 11 клас, но не съм намерила нищо.
Ние май наистина ще се окажем в един курс
Искам да попитам всички колеги с опит
Колко сесии имат всъщност задочниците 3 или 4
през м. март има ли поправителна или не?
- jnbibian
- Младши потребител
Колеги аз имам лекции по отпс обаче са ръкописни а за да ви ги пратя трябва да ги сканирам една по една. Ако искате можем да се видим и да ви ги дам
- pokerman
- Потребител
jnbibian написа:advokat_nikolov написа:Нищо не мога да намеря по ОТПС
Ставаме двама
Всъщност последното което ми казаха е, че подобна материя се разглежда в учебниците по икономика за 9 и 11 клас, но не съм намерила нищо.
Ние май наистина ще се окажем в един курс
Искам да попитам всички колеги с опит
Колко сесии имат всъщност задочниците 3 или 4
през м. март има ли поправителна или не?
Ами защо тогава го учим това.Какво ти пазарно стопанство.Вместо него можеха да ни сложат или Юридическа психология,или Римско частно право.
Колега,Покерман ни е спасението.
И ДА ВИ СЕ ОПЛАЧА НА ВСИЧКИ
Още не са излези оценките по ОУД.Представятели си изпитът беше на
27.01.Какво проверяват толкова.Ами другите изпити?Април?
Аз да бях щях да ги проверя два пъти по-бързо.
- Гост
При Колев винаги идват късно резултатите. Нашия изпит беше на 28 януари и още няма резултат. Това е недостатък на изпитния процес. Аз предложих след писмения веднага да се минава на устен, но много от колегите не бяха съгласни защото искаха да си преписват Иначе бях готов да говоря с Декана. На никой не им се занимава. Най е лесно така. Дадеш там две теми и аиде пишете. Резултати след 2 седмици и повече. Тъпотия. По този нацхин се насърчава преписването и зубренето. Ама какво мога да направа аз сам
- pokerman
- Потребител
Изключително тъп начин за изпитване, който тотално ми обърка представите за висшето образование.
За мен изпит беше равно на 2ч писмен и веднага след това поне 2 часа устен при преподавателя, който може да те разкарва по конспекта отпред - назад ... но както каза една колежка - много сме древни
Поне времето да беше малко повече за писане.
Това, което прави този брейнсторм е да стимулира преписването.
Ама пусто като не ми се отдава
Колега pokerman, благодаря за предложението, но преди да разбера графика за изпитите не ми се очертава идване до Благоевград.
За мен изпит беше равно на 2ч писмен и веднага след това поне 2 часа устен при преподавателя, който може да те разкарва по конспекта отпред - назад ... но както каза една колежка - много сме древни
Поне времето да беше малко повече за писане.
Това, което прави този брейнсторм е да стимулира преписването.
Ама пусто като не ми се отдава
Колега pokerman, благодаря за предложението, но преди да разбера графика за изпитите не ми се очертава идване до Благоевград.
- jnbibian
- Младши потребител
|
|