Здравейте, ще помоля тези които са на "ти" със ЗУТ да помогнат.
Казусът е следния: Х и У са собственици на съседни УПИ-та. Х ангажира лицензирано лице, което извършва заснемане на имота му, прави се промяна в кадастъра /като заповед на У не се връчва така, че за мен тази промяна не е влязла в сила/ в следствие на което си вади разрешение за строеж и изгражда ограда м/у двата имота навлизайки в имота на У и взимайки му 27 кв.м.
У прави жалба срещу строящата се незаконно ограда в неговия имот, както и срещу изградени други незаконни постойки на границата, които досега е търпял. Отговорът на жалбата е: 1.оградата се строи законно, Х си е извадил разрешение за строеж като е представил протокол от заснемането на имота си; 2.другите постройки са незаконни и е започнала процедура по събарянето им.
У също наема фирма лицензирана да извършва дейности по кадастъра и също се заснема имота му - излиза, че той трябва да навлезе 2 метра в имота на Х и на практика незаконните постройки с/у които се жалва, че са на границата, в голямата си част са в неговия имот. Отива У до съответното РДНСК и пита защо след повече от 6 месеца незаконните постройки още не са съборени - отг."Защото Х обжалва и може да минат 5-6 години, докато се разреши проблема"
У: "Но ето вижте, тези постройки на практика са в моя имот", отг:"Инжинера на Х е по-голям от вашия , така че вашия протокол не важи"
въпросът е: 1.къде е нормативно определено кой инженер е ПО-ГОЛЯМ, това е най-малкото абсурдно;
2.може ли и У, по примера на Х, да си извади разрешение за строеж на ограда по неговия протокол за заснемане и да си възстанови имота /че и отгоре ще има да взима/;
3.ако отговорът на 2 въпрос е да, какво става с незаконните постройки, не може оградата да мине през тях, трябва ли да се чака РДНСК да изпълни заповедта за събарянето им;
4.може ли У да заведе срещу Х иск по чл.108 от ЗС
Съжалявам, че толкова дълго стана изложението ми.
- Дата и час: 11 Яну 2025, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗУТ + ЗС ...
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Този случай ми прилича на поговорката, "който превари той ще завари".Х е бил по-бръз и си е направил геодезичесско заснемане /което той е платил /което заснемане неизвестно как по вашите думи доказва, че границата е на различно място.Базирайки се на това заключение главният архитект му е издал РС.Държа да отбележа, че при това положение РДНСК е била поставена пред избор на това кой геодезист е по-добър и са дали предпочитания не на вашия.Съветът ми е да обжалвате заповедта, с която се потвърждава РС.В съдебното производство ще искате СТЕ, която всъщност ще реши делото.Да не се забравя, че вашето заснемане сте си го платили вие.
По въпроса за другите незаконни постройки наистина времето за премахване е колкото са ви казали.
По въпроса за другите незаконни постройки наистина времето за премахване е колкото са ви казали.
- georgi07
- Потребител
georgi07 написа:Този случай ми прилича на поговорката, "който превари той ще завари".
Много точно го каза
Само за пояснение-когато У получава мястото преди около 25 год., Х вече е там и си е поставил оградата, която сега се променя. А за У факта, че трябва да "навлезе" почти 2 метра в мястото на Х е не по-малко учудващ, така, че смея да твърдя-в неговия случай кой плаща на геодезиста няма значение. В общината твърдят, че няма промяна в границите от 70-те години. У първо е имал учредено право на строеж върху държавна земя, а преди 9 години си купува и земята от държавата, в качеството си на собственик на постройката.
И пак ще попитам, може ли да се заведе иск по чл.108 от ЗС
- hipatia
- Младши потребител
Може разбира се как иначе ще получите, онези 2м., за които претендирате.Надявам се не очаквате Х доброволно да предаде владението.
- georgi07
- Потребител
Продължение по поставения по-горе въпрос. У днес е наел адвокат да заведе дело за възстановяване на права си върху тези 27 кв.м. Без да предявявам претенции, че съм много компетентна по този въпрос, но много странно ми беше основанието, което адвоката е посочил в исковата молба, а именно чл.53, ал.2 от ЗКИР. Според мен на това основание ще се подаде молба за поправка в кадастралната карта след разрешаването на спора по съдебен ред, но не и това да е основанието за завеждане на исковата молба в съда. Основаните както се писа по-горе е чл.108 от ЗС. Моля за вашата помощ, правилно ли разсъждавам.
- hipatia
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|