начало

Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС Заради отводи конкурсът за търговските отделения на апелативните съдилища се отлага, вероятно за новия ВСС

Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Мнениеот leader.poli » 01 Сеп 2004, 23:27

Казусът е следният: Мъж на 60год.е нападнат от свой съсед на 23 год.с лопата,клиента ми успява да вземе лопатата,но извършителят изважда газов пистолет от якето си и стреля в лицето на клиента ми три пъти от 1,5метра разстояние . Нападнал го е защото животните на на клиента ми са влезли в неговата нива.Полицаите са ги накарали и двамата да подпишат предупредителен протокол и до тук. Има медицинско удостоверение от съдебен лекар и в заключението пише , че е лека телесна повреда и няма разстройство на здравето,освен причинените болки и страдания, а именно сълзене и парене на очите,зачервяване на лицето.Може ли да напишем жалба до прокурора за хулиганство по чл.325 ал.2,изр.2.Или единствената възможност е Частна тъжба с правно основание чл.56НК във вр.с чл.58НК?Колко е таксата-само 20лева или още се внасят в зависимост от размера на исканото обещетение?
leader.poli
Младши потребител

Re: Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Мнениеот Гери » 01 Сеп 2004, 23:39

Според мен няма хулиганство, аз поне не виждам къде са "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". Не виждам и защо въобще се споменава чл.56 и чл.58 от НК, тъй като те в конкретният случай нямат приложение. Единственото което може да направите е да пуснете тъжба по чл.130 до съответният РС и да предявите в същото производство и граждански иск. Таксата по памет беше 12 лв.
Гери

Re: Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Мнениеот Geleto » 02 Сеп 2004, 01:15

Моето мнение е, че 2-те престъпления са с различни обекти и следователно може да има съвкупност, обаче в този случай просто не става дума за хулиганство, поне според мен. При хулиганството става дума за проява, която конкретно е насочена срещу обществото и неговия морал. Възможно е една лека телесна повреда да е и с такава насоченост (вървим си по улицата и млатим 'ора , оти ми 'аресва). Във вашия случай обаче става дума за междуличностен конфликт. Разбира се, че тук има постъпка, укорима от гледна точка на обществения морал, а от някаква гледна точка има и "явно неуважение" към обществото. Същото обаче важи горе-долу за всяко престъпление. Разберете обаче дали нападателят е понечил да използва лопатата или само е "респектирал" с нея. Ако е понечил, то какво е могло да се случи и каво е целял или допускал нападателят? Дали не може да се твърди, че има опит за средна телесна повреда (например)?
Все пак изчакайте и други мнения, защото пиша късно вечер и може и глупости да съм написал!
Geleto

Назад към Наказателно право