начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

въпрос за имотен казус

Казуси за недвижими имоти

въпрос за имотен казус

Мнениеот piris » 12 Апр 2007, 00:34

Искам да поптитам за следното:маика ми и баща ми дариха на мен и на сестра ми по един етаж от къща.Те починаха и сега след като се е открило наследството сестра ми има ли право на запазена част от дарения ми етаж от къщата, и съответно аз от неиния.Това което ме интересува е какво трябва да се направи за да си узаконим етажите за да не може в последствие да се отменят направените дарения.
Същевременно има и друг недвижим имот който родителите ми са дарили на мен.
Последна промяна piris на 12 Апр 2007, 09:23, променена общо 2 пъти
piris
Нов потребител

Мнениеот portokal » 12 Апр 2007, 07:15

По-скоро има опасност на сестра ти да и е накърнена запазената част с другите две дарения. Зависи най-вече колко струват имотите, също и какво друго има в наследството и дали родителите ти са правили и други дарения на някого приживе (сигурно не).
Ако сестра ти си е получила запазената част или ако няма претенции, нямате проблеми и няма какво да "узаконявате" - нали етажите не са незаконно построени? :wink:
Искът за възстановяване на запазената част се погасява с 5-годишна давност от смъртта на наследодателя. След това не може да бъде предявяван.
Иначе ако в наследството беше само къщата с двата етажа, ничия запазена част нямаше да е засегната.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот piris » 12 Апр 2007, 11:38

баща ми е починал 2001г ,а маика ми 2004г.Едно от дарените ми недвижими имущества е било СИО на маика ми и баща ми как се наследява то след смъртта на баща ми и сестра ми има ли запазена част от него.
piris
Нов потребител

Мнениеот portokal » 12 Апр 2007, 11:56

От всичко има запазена част.
Щом дареният имот е бил СИО, би следвало за определяне на запазената част от всяко отделно наследство да се смята, че всеки от съпрузите е дарил по 1/2 ид. част. Иначе не виждам как.

Ако сестра ти няма претенции, не се притеснявай. Няма нужда нищо допълнително да правите.
Ако има, но не е предявила иск, е изтекъл давностният срок, що се отнася за наследството на баща ти. Може да си иска запазената част само от наследството на майка ти.
И за определяне на запазените части имат значение стойностите на дарените имоти и на всичко останало, влизащо в наследството.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Имотни казуси