- Дата и час: 11 Яну 2025, 09:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли договор за наем да е наречен "Споразумение"
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
може ли договор за наем да е наречен "Споразумение"
Здравейте!
Пред мен има един лист, озаглавен "Споразумение определящо условията за наемане на недвижим имот"
Би трябвало да представлява договор за наем, но така ли е?
Ето го документа:
Днес.....между...... в качеството си на собственик на.........и ................като наемател
Се сключи настящото споразумение за следното:
Описаният по-горе недвижим имот се наема за срок от една година, с месечен наем в размер....., считано от ....... Владението на имота се предава в деня на подписване на споразумението.
Начин на плащане: тримесечна предплата, винаги между първо и десето чиало на предходен месец.
Настоящото споразумение се състави в два еднообразни екземпляра - по един за всяка страна.
Дата:
Наемодател (собственик) Наемател:
Този документ представлява ли договор за наем?
Спазена ли е законната форма и реквизити за договор за наем?
Благодаря предварително.
Пред мен има един лист, озаглавен "Споразумение определящо условията за наемане на недвижим имот"
Би трябвало да представлява договор за наем, но така ли е?
Ето го документа:
Днес.....между...... в качеството си на собственик на.........и ................като наемател
Се сключи настящото споразумение за следното:
Описаният по-горе недвижим имот се наема за срок от една година, с месечен наем в размер....., считано от ....... Владението на имота се предава в деня на подписване на споразумението.
Начин на плащане: тримесечна предплата, винаги между първо и десето чиало на предходен месец.
Настоящото споразумение се състави в два еднообразни екземпляра - по един за всяка страна.
Дата:
Наемодател (собственик) Наемател:
Този документ представлява ли договор за наем?
Спазена ли е законната форма и реквизити за договор за наем?
Благодаря предварително.
- Yasen1001
- Нов потребител
Има реквизити,но от гледна точка на ЗЗД не е договор.Оформете го като договор,като заложите и съответните неустойки при неизпълнение,права и задължения на наемодателя и наемателя на имота,както и обезщетения за нанесените вреди ,причинени при ползването му.
- sarbijanac
- Активен потребител
Има реквизити,но от гледна точка на ЗЗД не е договор.
Защо?! Стопроцентов договор от гледна точка на ЗЗД си е според мен. За наем. Ясно е, дори при неточното изразяване ("владението" и т.н.), за какво става въпрос, посочен е имотът, определена е наемната цена...
Интересно защо са го нарекли така. Сигурно и те са искали да избегнат сключването на договор за наем.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря, sarbijanac.
Само да уточня - това споразумение има ли силата на безсрочен договор за наем по чл. 237 ЗЗД (изтекло е и е без достоверна дата), задължителен за приобретателя на този имот?
Поздрави и лека вечер
Само да уточня - това споразумение има ли силата на безсрочен договор за наем по чл. 237 ЗЗД (изтекло е и е без достоверна дата), задължителен за приобретателя на този имот?
Поздрави и лека вечер
- Yasen1001
- Нов потребител
Портокал:
<Интересно защо са го нарекли така. Сигурно и те са искали да избегнат сключването на договор за наем>
Може би защото наемателят е бил чужденец?
<Интересно защо са го нарекли така. Сигурно и те са искали да избегнат сключването на договор за наем>
Може би защото наемателят е бил чужденец?
- Yasen1001
- Нов потребител
Ами аз под споразумение разбирам уреждане на взаимоотношения по повод някакъв спор - така напр.съдебно споразумение /спогодба по чл.125 от ГПК/ или извънсъдебно .
А наема е облигационна връзка,създадена доброволно между две лица.И по тази причина считам,че именно като договор следва да се уреди.
Сега нямам време да смъквам съдебна практика,по-късно ще направя "справка"
А наема е облигационна връзка,създадена доброволно между две лица.И по тази причина считам,че именно като договор следва да се уреди.
Сега нямам време да смъквам съдебна практика,по-късно ще направя "справка"
- sarbijanac
- Активен потребител
На уреждането на спор по-често му казват спогодба, не че не може да се нарече и споразумение; а иначе не мисля, че заглавието е определящо. Важно е съдържанието.
-
portokal написа:На уреждането на спор по-често му казват спогодба, не че не може да се нарече и споразумение; а иначе не мисля, че заглавието е определящо. Важно е съдържанието.
Абе ний тука хубаво си мислим това-онова.Ама по-важно е съда какво мисли.Чувал съм за разваляне на договори по съдебен ред поради неизпълнение или други причини .Ама не съм чувал за разваляне на спогодби - напротив,сключени спогодби и споразумения не подлежат на обжалване
- sarbijanac
- Активен потребител
Чакай сега. Обжалване и разваляне не е едно и също.
Съдебните спогодби не могат да се обжалват, защото не са съдебни актове (съдебен акт е само определението, с което се прекратява делото).
Спогодбите - съдебни и извънсъдебни - обаче могат да се развалят, защото са вид договор. Могат да се унищожават, могат да се окажат нищожни - по същата причина.
Съдебните спогодби не могат да се обжалват, защото не са съдебни актове (съдебен акт е само определението, с което се прекратява делото).
Спогодбите - съдебни и извънсъдебни - обаче могат да се развалят, защото са вид договор. Могат да се унищожават, могат да се окажат нищожни - по същата причина.
-
Пък и формален да беше (да се изискваше писмена форма), това споразумение според мен би отговорило отвсякъде на условията за нея.
-
Значи аз като нов собственик на жилище, в което са се окопали бивши наематели на предишния собственик, мога само писмено да прекратя техния устен договор с предишния собственик, към който устен договор има горното писмено споразумение за условията на наема?
Многобройните устни подканвания да напуснат (и от бившия собственик, и от мен) нямат значение...
Наистина законът е на страната на некоректни и нагли наематели.
Многобройните устни подканвания да напуснат (и от бившия собственик, и от мен) нямат значение...
Наистина законът е на страната на некоректни и нагли наематели.
- Yasen1001
- Нов потребител
Значи аз като нов собственик на жилище, в което са се окопали бивши наематели на предишния собственик, мога само писмено да прекратя техния устен договор с предишния собственик, към който устен договор има горното писмено споразумение за условията на наема?
Договорът важи за теб като безсрочен - нито има достоверна дата (предполагам), нито е вписан. Т.е. пращаш им едно предизвестие за прекратяване. Нотариална покана или писмо с обратна разписка, нещо такова. Не е нужно да се съгласят, а само да се връчи.
По-трудното ще е май физически да ги изгониш. За което наистина си наеми адвокат.
-
telegrama s obratna razpiska .zayavkata v 2 ekzempliara. postata gi proveriava i zaveriava edinia koito ostava v podatelia za dokazvane na teksta ,vklu4. iopisani nomer ,vreme, ime na slujitelia i t. n.
- agcanev
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|