Здравейте!
Пред мен има един лист, озаглавен "Споразумение определящо условията за наемане на недвижим имот"
Би трябвало да представлява договор за наем, но така ли е?
Ето го документа:
Днес.....между...... в качеството си на собственик на.........и ................като наемател
Се сключи настящото споразумение за следното:
Описаният по-горе недвижим имот се наема за срок от една година, с месечен наем в размер....., считано от ....... Владението на имота се предава в деня на подписване на споразумението.
Начин на плащане: тримесечна предплата, винаги между първо и десето чиало на предходен месец.
Настоящото споразумение се състави в два еднообразни екземпляра - по един за всяка страна.
Дата:
Наемодател (собственик) Наемател:
Този документ представлява ли договор за наем?
Спазена ли е законната форма и реквизити за договор за наем?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 11 Яну 2025, 09:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли договор за наем да е наречен "Споразумение"
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Има реквизити,но от гледна точка на ЗЗД не е договор.Оформете го като договор,като заложите и съответните неустойки при неизпълнение,права и задължения на наемодателя и наемателя на имота,както и обезщетения за нанесените вреди ,причинени при ползването му.
- sarbijanac
- Активен потребител
Има реквизити,но от гледна точка на ЗЗД не е договор.
Защо?! Стопроцентов договор от гледна точка на ЗЗД си е според мен. За наем. Ясно е, дори при неточното изразяване ("владението" и т.н.), за какво става въпрос, посочен е имотът, определена е наемната цена...
Интересно защо са го нарекли така. Сигурно и те са искали да избегнат сключването на договор за наем.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря, sarbijanac.
Само да уточня - това споразумение има ли силата на безсрочен договор за наем по чл. 237 ЗЗД (изтекло е и е без достоверна дата), задължителен за приобретателя на този имот?
Поздрави и лека вечер
Само да уточня - това споразумение има ли силата на безсрочен договор за наем по чл. 237 ЗЗД (изтекло е и е без достоверна дата), задължителен за приобретателя на този имот?
Поздрави и лека вечер
- Yasen1001
- Нов потребител
Портокал:
<Интересно защо са го нарекли така. Сигурно и те са искали да избегнат сключването на договор за наем>
Може би защото наемателят е бил чужденец?
<Интересно защо са го нарекли така. Сигурно и те са искали да избегнат сключването на договор за наем>
Може би защото наемателят е бил чужденец?
- Yasen1001
- Нов потребител
Ами аз под споразумение разбирам уреждане на взаимоотношения по повод някакъв спор - така напр.съдебно споразумение /спогодба по чл.125 от ГПК/ или извънсъдебно .
А наема е облигационна връзка,създадена доброволно между две лица.И по тази причина считам,че именно като договор следва да се уреди.
Сега нямам време да смъквам съдебна практика,по-късно ще направя "справка"
А наема е облигационна връзка,създадена доброволно между две лица.И по тази причина считам,че именно като договор следва да се уреди.
Сега нямам време да смъквам съдебна практика,по-късно ще направя "справка"
- sarbijanac
- Активен потребител
На уреждането на спор по-често му казват спогодба, не че не може да се нарече и споразумение; а иначе не мисля, че заглавието е определящо. Важно е съдържанието.
-
portokal написа:На уреждането на спор по-често му казват спогодба, не че не може да се нарече и споразумение; а иначе не мисля, че заглавието е определящо. Важно е съдържанието.
Абе ний тука хубаво си мислим това-онова.Ама по-важно е съда какво мисли.Чувал съм за разваляне на договори по съдебен ред поради неизпълнение или други причини .Ама не съм чувал за разваляне на спогодби - напротив,сключени спогодби и споразумения не подлежат на обжалване
- sarbijanac
- Активен потребител
Чакай сега. Обжалване и разваляне не е едно и също.
Съдебните спогодби не могат да се обжалват, защото не са съдебни актове (съдебен акт е само определението, с което се прекратява делото).
Спогодбите - съдебни и извънсъдебни - обаче могат да се развалят, защото са вид договор. Могат да се унищожават, могат да се окажат нищожни - по същата причина.
Съдебните спогодби не могат да се обжалват, защото не са съдебни актове (съдебен акт е само определението, с което се прекратява делото).
Спогодбите - съдебни и извънсъдебни - обаче могат да се развалят, защото са вид договор. Могат да се унищожават, могат да се окажат нищожни - по същата причина.
-
Пък и формален да беше (да се изискваше писмена форма), това споразумение според мен би отговорило отвсякъде на условията за нея.
-
Значи аз като нов собственик на жилище, в което са се окопали бивши наематели на предишния собственик, мога само писмено да прекратя техния устен договор с предишния собственик, към който устен договор има горното писмено споразумение за условията на наема?
Многобройните устни подканвания да напуснат (и от бившия собственик, и от мен) нямат значение...
Наистина законът е на страната на некоректни и нагли наематели.
Многобройните устни подканвания да напуснат (и от бившия собственик, и от мен) нямат значение...
Наистина законът е на страната на некоректни и нагли наематели.
- Yasen1001
- Нов потребител
Значи аз като нов собственик на жилище, в което са се окопали бивши наематели на предишния собственик, мога само писмено да прекратя техния устен договор с предишния собственик, към който устен договор има горното писмено споразумение за условията на наема?
Договорът важи за теб като безсрочен - нито има достоверна дата (предполагам), нито е вписан. Т.е. пращаш им едно предизвестие за прекратяване. Нотариална покана или писмо с обратна разписка, нещо такова. Не е нужно да се съгласят, а само да се връчи.
По-трудното ще е май физически да ги изгониш. За което наистина си наеми адвокат.
-
telegrama s obratna razpiska .zayavkata v 2 ekzempliara. postata gi proveriava i zaveriava edinia koito ostava v podatelia za dokazvane na teksta ,vklu4. iopisani nomer ,vreme, ime na slujitelia i t. n.
- agcanev
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|