начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

колеги, моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

колеги, моля за съвет

Мнениеот adv.hristova » 07 Май 2007, 14:55

имам следния казус: заведен е иск по чл.34 ЗС за съдебна делба на недвижим имот, за който има доброволна делба 1997г. м/у двамата съсобственика за същият имот.иска допустим ли е? и ако е допустим в какви случаи?
adv.hristova
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Май 2007, 15:07

Добре, де - защо се предявява този иск?
Ищецът твърди, че доброволната делба е нищожна ли?
Допустим си е според мен. Ако се окаже, че няма вече съсобственост, това е по същество.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот adv.hristova » 08 Май 2007, 08:42

в исковата молба, не се оспорва доброволната делба и въпреки това се иска съдебна делба
adv.hristova
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 08 Май 2007, 14:06

Да не би някой от съделители да е починал и наследниците да искат да поделят техния дял или пък ако са земеделски земи и е останала някаква съсобственост на една нива да искат доразделяне-не знам, не звучи логично.
pitasht
Активен потребител

Re: колеги, моля за съвет

Мнениеот krasko666 » 08 Май 2007, 19:11

adv.hristova написа:имам следния казус: заведен е иск по чл.34 ЗС за съдебна делба на недвижим имот, за който има доброволна делба 1997г. м/у двамата съсобственика за същият имот.иска допустим ли е? и ако е допустим в какви случаи?

zdr dai malko pove4e info, da ne sa prorusnali nqkoi naslednik, ili nqkoi da osporva dorovolnata delba, ako vsi4ko e nared az bih kazal 4e iska e neosnovatelen, no trqbvat podrobnosti
krasko666
Младши потребител

Мнениеот adv.hristova » 09 Май 2007, 09:55

здр.krasko666 , благодаря че се включи в моя казус, обаче:
спорът е следният- на една и съща дата през 1997г. има изповядани два документа: 1.доброволна делба м/у двама братя, с която е прекратена съсобствеността по отношение на поделените имоти, а именно апартамент от първи етаж от жилищна сграда и гараж
2.нотариален акт за дарение от единия брат към сина му, в който се прехвърля в идеални части от първи жилищен етаж с зимнични помещения, както и гараж без да е съобразено с поделеното в делбата
и именно дареният син сега предявява иск за съдебна делба, без да се споменава , че доброволната делба е извършена, но въпреки всичко я прилагат , като доказателство по делото.
и сега моето питане пак е : допустим ли е този иск? :?:
adv.hristova
Младши потребител

Мнениеот adv.hristova » 09 Май 2007, 10:26

мисля, че делбата е първа, защото при съставянето на нот.акт е представен договора за доброволната делба , обаче няма вписан рег.номер, партидна книга, нито дата.
от друга страна липсва друг документ за собственост, въз основа на който да е прехвърлен имота в описа на нот.акт.
и сега ми кажете може ли доброволна делба и дарение въз основа на нея да са вписани в един и същи ден.
и една малка подробност: имота в доброволната делба е поделен реално, а в нот.акт за дарение не е така.
adv.hristova
Младши потребител

Мнениеот portokal » 09 Май 2007, 10:42

Защо да не може да са вписани в един и същи ден?
Бащата е дарил нещо, което вече не притежава (идеална част). Ако делбата е вписана първа, синът не може да противопостави на чичо си придобитите си права върху идеалната част. Нещо повече, такова дарение е нищожно, защото дарението е отстъпване "веднага". Когато дарителят не притежава в момента онова, което прехвърля (примерно дарява бъдеща вещ), дарението се приема за нищожно.

А иначе искът си е допустим. Може да се окаже неоснователен. Но щом твърденията на ищеца са: "аз съм съсобственик", другото е въпрос по същество.
Аватар
portokal
Старши потребител

да

Мнениеот n_ikito » 09 Май 2007, 10:52

искът е допустим и ще трябва да се установи дали "правото на делба" съществува за ищеца.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот adv.hristova » 09 Май 2007, 11:15

portokal, много сам ви благодарна, но:
има едно уточнение: в делбата първо е разделено в ид.ч. м/у двамата братя, но последните две точки от делбата са за разпределение на ползването, а именно кой кои стаи да ползва от първия жил.етаж, които са описани подробно със съседи и има клауза , че съделителите прекратяват съсобствеността на поделените имоти, като за в бъдеще няма да имат претенции за тези имоти.но това разпределение не е описано в нот. акт за дарение.
може ли да се приеме , че ползването се отнася за дарения син?
adv.hristova
Младши потребител

Мнениеот krasko666 » 09 Май 2007, 22:20

[/quote]Ако публикувате пълния текст на делбата, естествено без имена и населени места, ще изчистим този казус много по лесно.[/quote]
tova mai e variqnt makar i dosta obemist kato material
krasko666
Младши потребител

Мнениеот adv.hristova » 10 Май 2007, 08:40

krasko666 изпратих ви договора за делба на меила, за по-голяма сигурност. благодаря ви, още веднъж.
adv.hristova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси