- Дата и час: 04 Фев 2025, 15:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт 16 или Удостоверение за търпимост
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Акт 16 или Удостоверение за търпимост
Предварително благодаря на всички, които ще споделят мнение. Имам изградена пристройка към съществуваща жилищна сграда в съсобствен недвижим имот, имам отстъпено право на строеж и съгласуване на проектите, но докато ми излезе разрешението за строеж изминаха 2г. и пристройката ми беше вече на груб строеж. С влизането на ЗУТ декларирах "незаконната пристройка", тъй като нямах строителна линия и ниво, както и каквито и да било съпътстващи строежа актове и книги. В последствие след като се запознаха с наличните ми одобрени проекти и разрешителното, преписката ми беше прекратена. Но дотам! Искам да декларирам пристройката и да си извадя данъчна оценка, а след това и документ за собственост, но ми липсва Акт 16. При повторна справка в отдела за незаконно строителство ми казаха, че пристройката ми не е незаконна и да си извадя този акт, а относно Удостоверението за търпимост ме посъветваха да не се забърквам още повече. Като видях , какво се изисква за Акт 16, като документация ми се изправи косата и се чудя дали не е е по-добре пристройката да се индивидуализира, като незаконна, но все пак съществуваща, отколкото в изпълнение на всички изисквания да изминат още 2-3 г. и много притеснения?
- siren
- Младши потребител
Ето, това е България - страната на неограничените възможности. Искаш РП- имаш го, искаш УВЕ - имаш го, а пък и да не ги искаш - УТ. Органите на ДНСК и главният архитект на общината работят "в името на клиента". Е, какво значение кога е изграждан незаконния строеж - дали преди м. 04.1987 г., дали преди 26.07.2003 г. или след това на кого му пука, важното е "инвеститорът, т. е. клиентът" да е доволен.Ах, "Да имах малко власт", демек да съм Началник на ДНСК, "Ангели ще ви направя!"
- oho_boho
- Потребител
Колега, незнам доколко на сериозно взимате нещата, но от случай до случай има голяма разлика. Незнам в чия полза работят тези институции аз досега не съм срещнала съдействие. Нещата са бавни поне за мен, не може да има един приемен ден и когато отида да има записани за един месец напред и да ми откажат номер и в същото време никъде няма информация и се оказва, че дори нямат бланки " с името на новия кмет".....оставям написаното без повече коментар, изводите са за вас, в чия полза работи администрацията и защо се протакат нещата навсякъде.
- siren
- Младши потребител
Да, съгласен съм с теб. Институциите в България трябва да работят по-бързо и по-адекватно!
КОЙТО ЩАДИ ВИНОВНИТЕ , НАКАЗВА НЕВИННИТЕ.
- kazanova
- Нов потребител
Искам да се включа в темата с едно изречение, което е запазена марка на друг участник:Потърсете адвокат/може и консултантска фирма/.Начинът , по който описвате нещата, говори, че не разбирате много от материята.Не може да има обект и с Акт за узаконяване и с Удостверение за търпимост.Освен това за пристройките не се изисква Акт 16.Те приключват до Акт 15 и Удостоверние за въвеждане в експлоатация/т.е. регистрационен режим/, а не разрешителен както е при Разрешението за ползване.
- georgi07
- Потребител
Пристройката няма нито един от двата акта, просто аз търся по-краткия и изпърним път. Аз мислех, че акта за въвеждане в експлоатация е самият Акт 16, но не съм явно в течение. Исках да получа повече мнения, но иначе ще търся консултация, сама не мога да се справя.
- siren
- Младши потребител
До колкото разбирам, Вие все пак сте получили разрешение за строеж за пристройката.Предполагам, че е 5-та категория, която подлежи на въвеждане в екплоатация с нарочно удостоверение от общината. След като имате разрешение за строеж не виждам пречка да искате въвеждането на строежа в екполатация. Не може да искате обявяването му за търпим,защото ЗУТ в параграф 16 изрично казва, че са търпими и не подлежат на премахване и забрана ползването строежи, изградени до 7 април 1987, за които няма строителни книжа, но са били допустими по тогава действащите ПГП. Струва ми се, че Вашия строеж е след 87-ма г.
- fafla
- Младши потребител
Точно така, строежът е завършен на фаза груб строеж 2002г. Към молбата за въвеждане в експлоатация видях списък, който ми се видя направо неизпълним....оценка на независим експерт, че строежа е извършен с годни материали, от което следва разкриване на арматура, данни за корозия, изследване на бетона за плътност и др....Плюс още много други неща. Някой писа, че АКТ 16 за пристройки не се изисквал, а като се има предвид, че тя е просто смехотворна, около 30 кв. в основата, но толкова главоболия! Утре имам среща във фирма за строителен надзор и ще видя, какво ще ме посъветват.
- siren
- Младши потребител
Вижте, добре е да си уточните все пак коя е категорията на строежа.Ако е 6-та самото разрешение за строеж е достатъчно.Ако е 5-та -да, трябва да имате всички протоколи по време на строителството, които са посочени в Наредба №3, включително до акт 15, т.к режима за приемане /ако мога така да се изразя/ е регистрационен, както колегата по-горе беше посочил.
- fafla
- Младши потребител
Само да допълня: Акт 16 се изисква, когато строежът е от 1-ва, 2-ра или 3-та категория и подлежи на приемане от държавна приемателна комисия.
- fafla
- Младши потребител
Извинявам се fafla, за малко късния отговор. Имотът се намира във вилна зона, макар на 7 км. от центъра на София.
Колкото до фирмата за строителен надзор, за сега не ми дадоха категоричен отговор, какво следва?! Казаха , че ще трябва да се помисли и може би трябва да се започне от кадастъра и после да се мине през общината, което щяло да ми срува няколко хиляди лева, аз за тези пари втора пристройка ще направя! Мисля да търся друг път, защото се страхувам да не ме забъркат повече.
Колкото до фирмата за строителен надзор, за сега не ми дадоха категоричен отговор, какво следва?! Казаха , че ще трябва да се помисли и може би трябва да се започне от кадастъра и после да се мине през общината, което щяло да ми срува няколко хиляди лева, аз за тези пари втора пристройка ще направя! Мисля да търся друг път, защото се страхувам да не ме забъркат повече.
- siren
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|