начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

ОНЛАЙН ДИСКУСИЯ !

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОНЛАЙН ДИСКУСИЯ !

Мнениеот moderator » 27 Юли 2007, 14:47

Здравейте, във връзка с оповестената преди няколко дни предстояща онлайн дискусия, каним всички потребители на нашия сайт - регистрирани и нерегистрирани, да вземат участие в обсъждането на теми и проблеми, които касаят организацията и съдържанието на нашия сайт. Надяваме се да споделите своето мнение и препоръки, които ще бъдат особено полезни за екипа на ЛЕКС.БГ! Дискусията ще продължи до 17ч., но темата остава отворена до понеделник.
Последна промяна moderator на 09 Яну 2008, 23:54, променена общо 2 пъти
moderator
Младши потребител

Мнениеот Гост » 27 Юли 2007, 16:22

Здравейте, лично моето мнение относно организацита на сайта е, че на начална страница се съдържа прекалено много информация. Може би трябва да се помисли в тази посока
Гост

Мнениеот prnedev » 27 Юли 2007, 16:27

Явно все някой трябва да почне...
Като за начало тази тема взема ли се предвид? Накратко става дума за следните точки, да ме прощава Контрол за копи-пастето:

1. Допустимо ли е обсъждането на правни казуси във форумите?

2. Допустимо ли е участието във форума на лица, които не се занимават с право

3. Дискусии, които се водят предимно между юристи, трябва да са във форум:...

4. На какъв принцип трябва да са разпределени форумите:

5. Необходимо ли е наличието на форум за обсъждане на въпроси извън правните казуси и извън правните професии:

6. Необходимо ли е място, където да се обсъждат проблеми на общността на юристите (професии, съсловие) като цяло

7. Крайно необходимо и е да има (отделен) форум, в който да не могат да пишат неюристи

8. Има ли разлика между “Форум за юристи” (така се казва в момента един от разделите, в който е поместено настоящата тема) и “Юридически форум” (както са кръстени Лекс форумите) (вж. въпр 2, 4, 6, 7) (комбинация от отговори)

9. Ако ФЛ неюрист има въпрос, то ...

10. Необходимо ли е да има информация за потребителите под името им (вж. въпр. 7)

11. Трябва ли да се препятства отговарянето на определени въпроси

12. Ако дадена тема (независимо от причината) не трябва да се намира във даден форум, то трябва да: ...

13. На кои въпроси не е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО, но е допустимо да се отговаря

Навирам се между шамарите, но е добре да се решат веднъж за винаги тези неща. Лично мен много ме дразни "Форум за юристи", заради поместването на теми, които са препоръчителни за другите раздели.
Навремето анкетата добра работа свърши. Ако се съобразите с нея, всичко ще е ОК, надявам се...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот misi » 27 Юли 2007, 16:33

Здравейте, много бих желала да има линк към всички новини от деня. Търсенето в отделните секции ми се струва досадно, а и не винаги в тях има актуални новини. Иначе се радвам, че новините ви са предимно в областта на правото.
misi

Мнениеот Ди » 27 Юли 2007, 16:39

Да се забрани достъпа до форума на Лютият, има достатъчно други източници, от който можем да четем глупости /ако случааааайно ни се прииска/, а и не сме кьорави, за да четем тъпизмите му, написани с първолашки по размер шрифт.
Ди

lex.bg

Мнениеот Сашо » 27 Юли 2007, 16:48

Като цяло сайтът е добър, и си остава едно от най-полезните места в мрежата с множеството закони и друга полезна информация публикувана в него.
Като място за корекция може да се помисли върху следните промени:

- английската версия на сайта е бедна откъм информация. Добре би било ако сайта се отвори малко повече към колегите занимаващи се с право в чужбина;

- може да се помисли върху дизайна - типичното синьо, което сме свикнали да свързваме с Лекс, може да се допълни и с други цветове;

- за да заприлича Лекс на истински портал, трябва да има възможности за съдаване на различен изглед от всеки потребител. Например аз като вляза с моя потребител да имам собствени настройки за това кои панели ще ми се показват и къде. Например аз може да искам панел "Лекс справочник" да го няма или да стои винаги отдясно да речем вместо отляво. Или пък панел "Лекс новини" да бъде винаги най-отгоре на всяка страница. Има портали където е възможно всеки от панелите да се прибере или премести чрез драг анд дроп, и така всеки потребител да си направи "свой" Лекс.

- добре би било тръсенето има опция разширено търсене

Това е което ми идва засега наум.
Сашо

Мнениеот Гост » 27 Юли 2007, 16:48

1. Няма как да се контролира дали потребителят е юрист или не, но неюридически теми предлагам да се трият и изобщо да не могат да бъдат пускани - има си други форуми за тез неща :D
2. Предлагам да има някакво ограничение в броя на мненията, които да могат да бъдат пускани за един ден или по определена тема или нещо такова, ИНАЧЕ РИСКУВАМЕ ПОСТОЯННО да четеме едно и също
3. Считам, че броят на форумите трябва да се намали и да се прецизира откъм заглавия - например форума с дискусии на английски почти не върви - вижда се, че няма интерес и няма за какво да пълни пространството - там темите ще могат да се пуснат и в други раздели - напр. за ИЛЕК-изпита и т.н.
Последна промяна Гост на 28 Юли 2007, 11:14, променена общо 1 път
Гост

Мнениеот moderator » 27 Юли 2007, 16:56

Здравейте prnedev, нашето желание е да подобрим това, което е направено досега, да направим форума по-конструктивен с помощта на потребителите и да получим предложения за усъвършенстване функцията на форума и на сайта като цяло.
moderator
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 27 Юли 2007, 17:02

предлагам част от модераторите, а защо не и всички, да бъдат на изборен принцип. Т.е, потребителите сами да ги избират между себе си, за определен период от време. Това го предлагам именно заради казаното от лютия по-горе:
Може да се насочи "питащият " кой нормативен акт регулира юридическите факти, които той (евентуално ) излага , или органа, към който трябва да се отнесе , но не и да се пишат цели монографии като се обяснява подробно възможностите за разрешавмането на проблема , а още по-малко да се описва съдържанието на необходимите документи , процедурата по движението им или да се изписват образци по определен въпрос ( искови молби , жалби , тъжби и др.п. )

Не може на питащия да се дават подробни бланки и указания как да си свърши нещата от- до :evil:
Това е все едно да бъде обяснено на болен пациент как да си вземе скалпела и да си извърши операцията :lol:
Последна промяна bebitor на 27 Юли 2007, 17:12, променена общо 3 пъти
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот friend28 » 27 Юли 2007, 17:06

Като че ли форумът започва - бавно, но сигурно - да се профанизира... дано не съм допринесъл и аз за този факт :lol: Считам, че е наложително да се въведат повече мерки за контрол - да се трият повече мнения от администраторите, да се въведе опция с бутон "благодаря", която да отчита рейтинга на дадена тема или потребител, да се ограничи безразборното ползване на емотикони и картинки, които с нищо не допринасят за съдържанието на форума / това явление е сравнително отскоро и лично мене ме дразни /, дали да имат достъп неюристите - оставям на юристите да преценят. Вече писах по този въпрос.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот ykovachev1 » 27 Юли 2007, 17:07

Е, видяхте ли, че и т.нар. "дискусия" се изроди в плюнки срещу Лютия (и друг път съм писал, че неговиат стил не е моят, но често е прав), пък на всичко отгоре и срещу... Портокал?!? Тоя сладур, дето ги пише подобни предложения, най-добре единствен да остане във форума, тъкмо ще може по-конструктивно да съзерцава пъпа си...
Май е подходящо при констатиране на лични нападки, дадената тема да се заключва и толкоз!
ykovachev1

Мнениеот iata » 27 Юли 2007, 17:07

lyutiyat написа: 5. Да се публикуват теми от рода на " Искрено и лично " , в които няма правна проблематика.

6. Да се публикуват теми срещу колеги , от рода на " З....... е корумпирана " или " Може ли прокурор да защитава майка си " и други подобни гадости .

само с това съм съгласен, че е неприемливо.

За всичко останало мисля, че е нормално, който иска да пита и който иска да отговаря. Всякакви ограничения, които могат да се наложат биха имали смисъл само ако улесняват достъпа до темите. Прави ми впечатление, че посещаемостта на форум за юристи, откакто се заключи спадна доста. Което е съвсем нормално, при условие, че трябва изрично да се логнеш, за да можеш дори само да видиш темите и да решиш има ли нещо, което те интересува или не.
Последна промяна iata на 27 Юли 2007, 17:18, променена общо 1 път
iata
Потребител

Мнениеот moderator » 27 Юли 2007, 17:21

Неюристи могат да пишат в секция "Форум", но не и във "Форум за юристи". Мненията на неюристи, доколкото може да се прецени, се преместват в съответния форум.
moderator
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 27 Юли 2007, 17:21

Аре нема нужда против картинките....

Какво всички анти-бираджии, анти-Лютивци, анти-Портокали се правите на строги, дипломатични и елитарни юристи?

Понякога и правен съвет и отношение може да се даде с добре избрана картинка.

Има няколко типа форумци, които влизат тук. Воплите за строгост... за не знам какво си са от този тип форумци, на които зора им е да получат сламки .... да си изрекламират канторките.... и други .... :evil: високо-юридически цели...

Аз влизам и пиша:

1. За да влизат мои мения в темата "Правни бисери от форум"
2. Като стигна 1000 мнения да видя Контрол какво поздравление ще ми слоби /ако се появи вече Контрол де/
3. Понякога да отговоря на някой и друг въпрос. Под каква форма, с какъв стил ... си е моя работа. Ако някой смята, че пиша правни глупости - пейнтбола е за всеки.
4. За да може виждайки някоя картинка - и един колега даже да е - да се усмихне... живота не е само .....

Предлагам да се направи секция за ..... пуританите - да могат да влизат само определени форумци, там никакви картинки, никакви неюрисдически постинги, да може да с епращат файлове - да си разменят сламки и линкове към "статии". Кой да има достъп до този .... пуританизъм да с еопределя от нарочна Комисия с председател - Монтескьо, Членове - Фриенда, Агляя и т.н.

Смешен плач.....

:twisted:

Аааа да не забравя - в секцията на "Пуританите" бира и смях са забранени думи - да има автоматична цензура!!!!
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот iata » 27 Юли 2007, 17:23

moderator написа:Неюристи могат да пишат в секция "Форум", но не и във "Форум за юристи". Мненията на неюристи, доколкото може да се прецени, се преместват в съответния форум.

форума за юристи не може ли да е видим без да трябва да се логваш, а вече ако искаш да пишеш - тогава да трябва да се логнеш. Иначе е двойна работа.
iata
Потребител

Мнениеот monteskio » 27 Юли 2007, 17:24

Здравейте,

Според мен потребителите трябва да се " разпределят в няколко групи :

1. Гости - такива, които могат да пишат и да отговарят, но само в определен форум

2. Юристи /регистрацията им тр. да съдържа верни данни./

2.1. Такива, които могат да отговарят по поставена тема във форуми, различни от " форум за юристи ".

2.2. Такива, които могат да отговарят по поставена тема във форуми, различни от " форум за юристи " и са с определен рейтинг. По този начин питащия ще може да се ориентира относно компетентността на отговарящия и да прецени как да действа.

Относно форумите

Настоящия формат ми се струва сполучлив. На няколко пъти - по различно време и разни колеги предлагаха да се създаде форум за платени консултации. По този начин питащия ще има възможност да избира към от юристите с определен рейтинг да си зададе въпрос. Страни по тази дискусия ще могат да бъдат само питащия и отговарящия. Другите участници във форума ще могат само да преглеждат темата. / евентуално/.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 27 Юли 2007, 17:28

moderator написа:Здравейте prnedev, нашето желание е да подобрим това, което е направено досега, да направим форума по-конструктивен с помощта на потребителите и да получим предложения за усъвършенстване функцията на форума и на сайта като цяло.

За сайта... като съдържание и структура е много добре. Като посещаемост - за справка Alexa, за професионален сайт е отлична.
Може би трябва да се помисли за пренаписването му - чисто техническа част, за да върви по-бързо. Да се вградят малко по-модерни технологии. Например Ajax, за да не се налага презареждане.
Няма да е лошо на първа страница да са повече последните мнения от форума, за момента 5 са малко.

За раздела "Закони" е малко тромава търсачката. Магазина е оптимално направен, доколкото позволява технологията.

Пощата, лично аз не я използвам. Така че нямам конкретно мнение.
За бюлетина. Бива, но ако може малко повечко статии. Дори няма да е лошо да се договорите с някои от големите адвокатски кантори, които издават техен бюлетин, да им публикувате някои от статиите.

За форума... просто трябва да се усеща, че има "модератор", трябва да има някой "пъдар", за да не се стига до крайности.
Лично на мен ще ми хареса да има един раздел "данъчно и осигурително право", но това трябва да се прецени доколко ще е удачно.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 27 Юли 2007, 17:29

Защо не сверите часовника ? :)
pokerman
Потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2007, 17:45

Здравейте и от мен!
За търсачката - малко е тромава, както вече някой спомена.
По разделите - против съм във форума за юристи да влизат /давайки мнения/ неюристи. Нямам против да го четат.
Подкрепям изцяло мнението за създаването на раздел "Данъчно право". Или може би едно обединение "Данъчно, осигурително и трудово право".
По отношение функциите на модератора - по-бърза намеса при установяване на лични нападки, обиди и т.н. по някоя тема. Или директно заключване.
За емотиконите, картинките, бирата - повечето такива теми са в раздел "Общи дискусии". Действат ми ободряващо и определено ми харесват, е, не поставени по всяка тема, разбира се ...
И още нещо - апелирам към целия екип на форума категорично да не допуска поставяне на теми от типа на т.нар. "Другарски съд". Ако нещо допринася за профанизирането на форума, то, струва ми се, това са точно такива теми - вижте съдържанието им.
Иначе форума ми е безкрайно симпатичен и често - полезен.
Поздрави!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот moderator » 27 Юли 2007, 17:55

Благодаря на всички, които участвахте в дискусията!
Мненията ви ще бъдат взети предвид при предстоящото обновление на сайта. Ще се постараем да ви предложим нещо ново и интересно в най-скоро време!
За всички желаещи да участват дискусията ще продължи до понеделник.
Екипът на Lex.bg ви желае приятна почивка! :D
moderator
Младши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии