начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Ние сме светът, ние сме децата!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подкрепяме ли учителската стачка?

Прави са и ги подкрепям!
39
44%
Да! Но не са само те в тази държава!
13
15%
Прави са, но не е това начинът!
15
17%
Не, не заслужават нищо!
21
24%
Стачката им не ме засяга!
1
1%

Общо гласове : 89

Ние сме светът, ние сме децата!

Мнениеот Гост » 10 Окт 2007, 02:15

Ние сме светът, ние сме децата
Written and Composed by Michael Jackson and Lionel Richie
lyrics.ro написа:There comes a time when we heed a certain call (Lionel Richie)
When the world must come together as one (Lionel Richie & Stevie Wonder)
There are people dying (Stevie Wonder)
Oh, and it's time to lend a hand to life (Paul Simon)
The greatest gift of all (Paul Simon/Kenny Rogers)

We can't go on pretending day by day (Kenny Rogers)
That someone, somehow will soon make a change (James Ingram)
We're all a part of God's great big family (Tina Turner)
And the truth (Billy Joel)
You know love is all we need (Tina Turner/Billy Joel)

( CHORUS )
We are the world, we are the children
We are the ones who make a brighter day so let's start giving (Michael Jackson)
There's a choice we're making we're saving our own lives (Diana Ross)
It's true we'll make a better day just you and me (Michael Jackson/Diana Ross)

Well, send'em your heart so they know that someone cares (Dionne Warwick)
And their lives will be stronger and free (Dionne Warwick/Willie Nelson)
As God has shown us by turning stone to bread (Willie Nelson)
And so we all must lend a helping hand (Al Jurreau)

( REPEAT CHORUS )
We are the world, we are the children (Bruce Springsteen)
We are the ones who make a brighter day so let's start giving (Kenny Logins)
There's a choice we're making we're saving our own lives (Steve Perry)
It's true we'll make a better day just you and me (Daryl Hall)

When you're down and out there seems no hope at all (Michael Jackson)
But if you just believe there's no way we can fall (Huey Lewis)
Well, well, well, let's realize that a change can only come (Cyndi Lauper)
When we (Kim Carnes)
stand together as one (Kim Carnes/Cyndi Lauper/Huey Lewis)

(REPEAT CHORUS AND FADE )

Дойде време, когато зов ни трябва определен ,

Когато светът трябва да тръгне заедно като един

Има хора, които умират,

И ето време е, за даване на ръка за живот

Най-големия дар на всички

Ние не можем да продължим да претендираме за ден на ден

Някой, някак скоро ще направи промяна

Ние сме напълно част от голямото голямо семейство на Б о г

И истината - вие знаете, че любовта е всичко, което ние искаме,

Ние сме света, ние сме децата

Ние сме тези, който правим по-слънчев деня

така че, нека да започнем да ставаме

Има избор, който ние правим,

Ние спасяваме нашият собствен живот

Вярно е, че ние ще направим по-добър деня

Точно ние и аз

Изпратете им вашето сърце

Така те ще знаят, че някой се интересува

И животът им ще стане по-силен и свободен

Както Б о г ни е показал

Да превръщаме земята в хляб

Всички ние трябва да си поддадем ръка

Когато вие сте долу и навън

Изглежда няма никаква надежда

Но само да повярвате

Няма начин, по който да се загубим

Стига , Стига , Стига, нека го направим

Нещо може да се промени

Само когато стоим заедно като един
Гост

Мнениеот kalahan » 10 Окт 2007, 02:54

Аз съм "ЗА" стачката. Нека МС да се сети за предизборните си обещания, а не да се пазарят като цигани. След това няма да е зле и да вдигнат и заплатите и на лекарите в болниците и Бърза помощ и на държавните служители, че са направо смешни, особено в сравнение с тези на братята роми в чистотата и на шофьорите в СКГТ, да не говорим за таксиметровите шофьори и продавачките по "Витошка", а и много други...
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот georgi07 » 10 Окт 2007, 13:33

b]Първо[/b]-учителите работят 4 часа дневно, около осем месеца годишно.Всеки може да пресметне колко е почасовата им стафка.
Второ-през 1990 г. учениците са били 35% повече, а учителите през 2006г. са само 15 % по-малко.Какво ли правят останалите :?:
Трето-производителността на труда е от такова естество, че не може да се повиши, а това е основната причина, водеща до повишаване на заплатите във всеки сектор.За да се даде на учителите трябва да се вземе от другаде.
Четвърто-не може човек влязъл във ВУЗ с 3 /тройка/ и излязъл с доре-долу толкова да иска 800-900лв., а една мед. сестра да взима 200лв.Защото една грешка на учителя и един грешно предаден урок не струва нищо, но една обърката банка с кръв или грешно дадено лекарство :idea:
georgi07
Потребител

Мнениеот sunrise » 10 Окт 2007, 15:15

Учителите може и да са прави за размера на заплатите си, но сбъркаха изцяло подхода си. Най-големият проблем на образованието не е размера на възнаграждението , а неговата неефективност, липса на квалифицирани кадри. Само ,че те се хванаха за заплатите си и така не успяха да направят обществото съпричастно с проблема им. Мен не ме вълнува , колко взема един учител, ако децата излизат все така необразовани от училище, ако родителите трябва да дават пари за частни уроци. И не малко родители нямат по-големи финансови възможности от учителите. Макар и специфечен по характера си , учителите все пак "произвеждат" някакъв продукт, който си има цена. И никой не желае да плати за "мерцедес", а да кара "Трабант". По наше време имаше проблеми с бягството на учениците от час, а сега разбирам ,ч е бягали и учителите,като някои не влизали с месеци.
Така че, повишение на заплатите -да, но на наистина знаещи, можещи , психически здрави хора и най-вече, хора , работещи с желание тази благородна професия, а не случайно попаднали в нея в "междучасието на своя живот", както веднъж един български политик квалифицира колегите си.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот barri » 10 Окт 2007, 15:24

напълно подкрепям думите на георги07. не може да бачкаш по 4-5 часа на ден, лятото не работят и да получаваш заплата, която надвишава тази на хора, които бачкат по 8-9 и дават нощни дежурства( визирам лекари и сестри най-вече). Освен това е наи-малкото грозно даскалите да плачат след като голяма част от тях дават частни уроци и за получените там пари те не плащат данъци на същата тази държава, която сега толкова смело плюят. имам една позната преподавателка , която купи жилища на двамата си сина. Това едва ли е станало с заплатата от 250лв, която учителите твърдят, че взимат.
barri
Потребител

Мнениеот moyra » 10 Окт 2007, 15:36

Категорично ПРОТИВ. Като майка на двама ученика, вече почти абитуриенти, не виждам на какво основание учителите искат такова увеличение на заплатите си. Нали заплащането трябва да съответства на качеството на работата. Не виждам с какво заплатата от еди си колко лева ще промени професионалните качества на учителите.
Гадното в случая е, че всичко е за сметка на децата.
moyra
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 10 Окт 2007, 16:03

Твърдо съм "ПРОТИВ" тази стачка. Подкреям гореописанато от KCN_kg, georgi07, barri, moyra, sunrise.
Последна промяна katerinakuch на 10 Окт 2007, 16:12, променена общо 2 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот tonina » 10 Окт 2007, 16:03

Аз също съм против стачката. Доста нахално е на фона на изключително лошото качество на образованието и малкото на брой работни часове, да си позволяват да създават такъв хаос в семействата /проблем с гледането на децата от работещите родители, докато учителите си стачкуват/, блокиране на и без това натовареното движение по улиците, изнудване на родителите чрез децата им да подписват декларации в подкрепа на стачката. Който е некадърен, ще си остане такъв, дори и да му дадат 5 пъти по-голяма заплата. Ние българите все не работим достатъчно и добре, защото ни дават малко пари – най-доброто извинение за нашата некадърност.
tonina
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 10 Окт 2007, 16:17

Хайде, стига!
Искам децата ми да имат учители с висок стандарт, високо образование и стил на живот, стил на изказ, стил на работа, и, високо самочувствие! Как може да се постигне това без пари. Живеем на земята и знаем за какво става дума.
А когато им се плаща високо възнаграждение, тогава можем да имаме всичките претенции, които изредихте. Тогава можете спокойно да питате учителя защо на детето Ви не му е интересно в часа, защо не се ползват новите технологии примерно, не се включват новите научни постижения и т. н...
А това за трите месеца работа /вероятно става дума за техническа грешка, като се е имало предвид три месеца платен отпуск/... дай Боже всекиму...
Аз съм ЗА!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 16:38

razli4na написа:Хайде, стига!
Искам децата ми да имат учители с висок стандарт, високо образование и стил на живот, стил на изказ, стил на работа, и, високо самочувствие! Как може да се постигне това без пари. Живеем на земята и знаем за какво става дума.
А когато им се плаща високо възнаграждение, тогава можем да имаме всичките претенции, които изредихте. Тогава можете спокойно да питате учителя защо на детето Ви не му е интересно в часа, защо не се ползват новите технологии примерно, не се включват новите научни постижения и т. н...
А това за трите месеца работа /вероятно става дума за техническа грешка, като се е имало предвид три месеца платен отпуск/... дай Боже всекиму...
Аз съм ЗА!

10x.Твърдо за стачката!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 10 Окт 2007, 17:02

Категорично против! Няма смисъл да повтарям казаното преди мен, мотивите ми са същите.
Gabi1
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 17:31

Gabi1 написа:Категорично против! Няма смисъл да повтарям казаното преди мен, мотивите ми са същите.

Ако учителите не трябва да им повишат заплатите заради лошо качество на работата , то на дознателите трябва да им ги намалят драстично!!! :twisted: :twisted: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Окт 2007, 19:12

Не я подкрепям или поне не напълно. Но не заради посоченото.

Има си - явно - причини работното време на учителите да е такова. Няма как да е само защото някой не е забелязал, че работят "малко".
Кадърни и некадърни, съвестни и мърлячи и така нататък има във всяка професия. Донякъде е логично, че в една непрестижна и недобре платена професия ще останат само по-слабо квалифицираните, но и това далеч не важи за всички: колкото примери, толкова и изключения. А ако е вярно, то е повече аргумент в полза на исканията на учителите, отколкото против.

От "възраженията" срещу учителите единственото, с което съм съгласна, е това за частните уроци. Но то е някак извън проблема със стачката, защото не всички учители дават частни уроци, не всички учители си оставят уроците в училище недопреподадени заради частните и не само учителите крият данъци.

Но ако учителите трябва да взимат двойни заплати, същото важи и за лекарите и медицинските сестри (здравеопазването да не би да е по-малко важно от образованието - айде де!), за полицаите, пожарникарите, данъчните... изобщо за всички, на които по някакъв начин им плаща бюджетът.
Как да стане? :oops:

Впрочем едно от нещата, които, предполагам, биха помогнали, са съкращенията. Казват, че учителите у нас са повече от средните стандарти, а и малкото наблюдения (вярно - малко), които имам, водят до същия извод.
Последна промяна portokal на 10 Окт 2007, 19:30, променена общо 3 пъти
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот oho_boho » 10 Окт 2007, 19:23

Вие искате ли нормална държава, искате ли образовани хора, не вие не искате нито нормална държава, нито нормални хора, вие искате унизени учители и неграмотни хора! Учителите ли са ви виновни с тези 300 лева! Ето защо Б. Б.- щината ще победи! Да живее духовната нищета!!!!!!!!!!!
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
oho_boho
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 10 Окт 2007, 19:33

REVOLUTION написа:
Gabi1 написа:Категорично против! Няма смисъл да повтарям казаното преди мен, мотивите ми са същите.

Ако учителите не трябва да им повишат заплатите заради лошо качество на работата , то на дознателите трябва да им ги намалят драстично!!! :twisted: :twisted: :lol:

Този отговор има ли нещо общо с темата или просто Вие имате някакъв проблем?
Gabi1
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 19:48

Мдааа , правителството добре си е оплело кошницата.Успя да раздели и противопостави обществото(Стара римска тактика , която дава сигурни резултати-“Разделяй и владей”).Не може увеличение.Ще се срине държавата.Ами ако всички поискат.Не може тия да взимат толкова , щото работят по толкова , а другите те да не би да заслужават по-малко.Не мога да повярвам ,че толкова хора са се вързали на тая въдица.В една държава трябва да има приоритети.Не може България да има средства да налага демокрация с “меч” в ръка в Ирак :?: , да има средства за контингент в Афганистан :shock: , и т.н., а за образование няма :? , за наука няма :? , за здравеопазване няма :shock: .Ами митичните МИЛИАРДИ от ЕС къде са?Въпрос към мин. на образованието:Колко пари ще усвои мин. на образованието от фондовете.Отг:Не знам! :lol: Е кво е това?Лошо управление.Не само учителите ами и лекарите трябва да стачкуват , та поне малко се стресне тая олигархия и да се вземе в ръце.Обратното означава крах на държавата.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 10 Окт 2007, 19:49

Ако се говори за увеличение, то не мисля, че същото следва да е само и единствено за бюджетните служители!

Имах предвид, че другите заплати не зависят пряко от решенията на властта. А и тях пазарът си ги определя много по-лесно (т.е. предполага се - по-добре) от бюджетните. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 19:52

Gabi1 написа:
REVOLUTION написа:

Този отговор има ли нещо общо с темата или просто Вие имате някакъв проблем?

Има.Помислете малко и ще се сетите сама!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 20:25

имам предвид следното.Последните три правителства получиха достатъчно картбланш за да измъкнат България от блатото.Преглъщахме всичко в името на ЕС.Всичко се обясняваше с това и ние стиснахме зъби и си заслужихме еврочленството.Народа си го заслужи.Не приемам никакви намеци на разни костюмирани наглеци , че българина не работил , скатавал се , и затова не произвеждал достатъчно и си заслужава съдбата.Абе как става така , не разбирам, като отиде нашенеца в чужбина и получи 1500 евро заплата и става пример за работар , а тук не.Вече сме в ЕС и правителството се провали.Отново си я караме по старому. Управляващите не заслужават повече комфорт .Щом не може да свърши работата спокойно , ще я свърши под натиск.Постоянен.Учителите са първи.Лекарите,цялото общество трябва да се обединим и да ги притиснем до стената.Ако сме единни може би най после ще се притеснят , и ще заработят.А ако са неспособни.Тогава….да си ходят.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот friend28 » 10 Окт 2007, 20:35

ПОДКРЕПЯМ ВСИЧКИ СТАЧКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА. Вярвам, че сега поне децата малко повече ще уважават учителите си. Вярвам, че учителите ще доведат стачката докрай, и ще дадат добър пример на възпитаниците си как да отстоява своите позиции.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии