начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Ние сме светът, ние сме децата!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подкрепяме ли учителската стачка?

Прави са и ги подкрепям!
39
44%
Да! Но не са само те в тази държава!
13
15%
Прави са, но не е това начинът!
15
17%
Не, не заслужават нищо!
21
24%
Стачката им не ме засяга!
1
1%

Общо гласове : 89

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 21:04

poli_g написа:Сега- от политика не отбирам- признавам си.
Ако позволите- ще Ви поправя. Шофьорите бяха първи.../ остава неясно за мен защо правителството отстъпи.... това е то приоритет по български/.
Втори бяха медиците от Пирогов/ подкрепям ги с известни резерви/.
Е, дойде ред и на учителите.....
А утре? А другата седмица? Месец?

Началото на ..... края.

Не никакъв край няма да дойде.Напротив , ако продължаваме да си кротуваме като овце , да се самоизяждаме в безсмислени спорове , тогава ще дойде края.Вече почти половината от гласоподавателите не гласуват.Не виждат смисъл.Всеки ден се борим с абсурди , които нямат аналог в никоя цивилизована държава.Хора умират от рак , защото докато минат процедурите за провеждане на търг, остават без лекарства , превърнаха ни в крепостни селяни на топлофикация(не можеш да се откажеш от нея) , която олигархията източва , не можем да си изпълним изискванията на натура , а същевременно природата се унищожава безогледно , застрояване , изсичане , незаконни строежи.Председател на комисия си гласува сам 7 пъти по голяма заплата от президента….и още , и още , и още……А отсреща усмихнати политици ни обясняват като на третокласници , как трябва да сме дисциплинирани , да спазваме законите , да не стачкуваме , пари няма!(За тях има.Не се заблуждавайте).Аз имам един живот.Искам да го изживея достойно и щастливо в Родината си.Не след 50 год.Искам да видя резултати-СЕГА!.Ако си траем резултати няма да има.Имаме 17 год. светъл пример.Повече доверие нямам.Ако не си поискаме парите сами , никой няма да си мръдне пръста.Затова подкрепям стачката на учителите.На лекарите………Ако ги притиснат , може и да започнат да измислят решения.Да усвояват фондове.Да пишат свестни закони……. Да разберат , че в тая държава “Цялата държавна власт произтича от народа.” и той е върховния суверен , а не те………..
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 10 Окт 2007, 23:29

Да, и аз съм съгласна, че заплатите трябва да се увеличат. Цените ни са европейски, а заплатите - африкански. Това май е ясно на всички. И наистина е странно защо на шофьорите веднага изпълниха исканията, а на учителите - не. Но не съм съгласна по принцип с това извиване на ръце. Докато учителите стачкуват, децата са по улиците. Ако тези със свободните професи могат да си позволят да си останат в къщи и да ги гледат, то повечето хора не могат. И естествено, че ще са против стачката. Дори и само за това, да оставим настрана статистиките и качеството на образованието.
Gabi1
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Окт 2007, 23:54

Училищата не са просто “гледачници” на деца.Все пак съм съгласен , че дечицата нямат никаква вина и ако се провали годината , ще понесат големи вреди , които с нищо не са залужили.Но кой е истинският виновен в случая.Учителите или правителството.Те дори и не преговарят сериозно.Разтакават и чакат гнева на родителите да задуши протестите и отново да отмине поредната криза.Всяко чудо за три дни.И всичко да си продължи както си му е реда.Надявам се този път да не стане така.А това за дознателите , опитах се да те подразня , но и да те накарам да се замислиш.Сигурно ти е тъпо като се обобщава качеството на дознанието от хора извън системата , които не трябва всеки ден да се справят с работата въпреки всичко.Въпреки остарялата техника , недостатъчната материална база , ниското заплащане.Погледни и от тази гледна точка стачката на учителите.Може би утре и вие ще протестирате.Тогава……Когато обществото е единно е силно.Когато се гледа винаги само от висотата на собствената си камбанария , е тогава ще си я караме както Досега.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kalahan » 11 Окт 2007, 00:04

Официалната ваканция на учителите е от началото на юли до края на август. Подобно на всички бюджетни учреждения учителите имат право само на 20-30 дена (не съм сигурен точно колко) платен отпуск в годината. През останалото време учителите дават "дежурства", които наистина не са особено трудоемки (да не кажа изобщо, освен когато записват ученици). Но ако си мислите, че е лесно да ходиш по циганската махала да агитираш нечистоплътните "ромки" да запишат децата си, за да стане паралелката и да имаш часове и да не отидеш на борсата, жестоко се лъжете.
През първата половина на септември учителите също ходят на работа, без да работят много-много. Но причината за това не е у учителите, просто такава е програмата. Така е по цял свят, не само в България - има ваканции, за това не са виновни учителите. Например в ЮАР ваканциите в различните провинции са по различно време и ако си ученик, който си сменя през 2-3 месеца местожителството в различни провинции, спокойно можеш да си изкараш училището само във ваканции. Несъстоятелно е да се твърди, че учителите трябва да мизерстват, защото имало ваканции за учениците.
Не е вярно и твърдението Ви, че учителите работели по 4 часа на ден, да си учител не значи само да стоиш в класната стая с тебешир в ръка, но означава и да си подготвяш уроците за другия ден, да измисляш планове, както и всякакви чудати начини да привлечеш вниманието на пубертети, на които в главата им е само как да забият някое гадже или "кога ще свърши тъпото даскало, че да ходя да си цъкам на CS-а". Да учиш материала, когато от МОН са въвели нови учебни програми (което се случва вече почти всяка година) и т.н.
Не е вярно също така, че педагози стават само хора, които не са ги приели никъде другаде. Познавам хора, които станаха педагози, защото обичат да работят с деца. Познавам още повече хора, които просто са влезли в любимата си специалност (българска филология, философия, биология, география, история и др.), но нямат възможност за реализация в други професии. Ако Вие ми посочите къде може да се реализира един философ освен в сферата на образованието, ще съм Ви много благодарен. За "качеството на продукцията" че е равно на нула - нали се сещате, че учителят не разполага с фуния, с която да напълни тиквите на разните му там тиквеници, т.е. за "качеството на продукцията"- да се образова един ученик, "трябва и акъл" и у ученика... Не че не е пълно с некадърни и мързеливи учители, но то само учителите да бяха такива...А и защо си мисля, че дори и Вие, щом сте станал юрист, все трябва да има заслуга за това и някой учител. Едва ли сте самоук вундеркинд. Най-малкото са Ви научили да пишете грамотно.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 11 Окт 2007, 00:09

Да, определено дразни, когато се слагат всички под едни знаменател. Аз мога да отговарям за себе си, не и за другите. Сигурно така е и с учителите. И за мой късмет в моя град те не стачкуват. Но имам познати с деца - едното е на градина, другото на училище, а и двете стачкуват. Същевременно мама и тате са на работа и не могат да вземат отпуск. Е тия родители как да подкрепят стачката?! Сигурно отговорът ще е, че мисля прекалено опростено и трябва да се решат проблемите кардинално. Да, така е, но и не съвсем. Всеки, ако е засегнат лично, ще разсъждава така. А иначе и аз съм идеалист, даже лежах и по палатки навремето :lol:
И сега бих излязла за нещо, което считам за правилно. Но... това просто не е моята кауза.... Не и точно тази.
Gabi1
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2007, 08:54

Gabi1 написа:Да, определено дразни, когато се слагат всички под едни знаменател. Аз мога да отговарям за себе си, не и за другите. Сигурно така е и с учителите. И за мой късмет в моя град те не стачкуват. Но имам познати с деца - едното е на градина, другото на училище, а и двете стачкуват. Същевременно мама и тате са на работа и не могат да вземат отпуск. Е тия родители как да подкрепят стачката?! Сигурно отговорът ще е, че мисля прекалено опростено и трябва да се решат проблемите кардинално. Да, така е, но и не съвсем. Всеки, ако е засегнат лично, ще разсъждава така. А иначе и аз съм идеалист, даже лежах и по палатки навремето :lol:
И сега бих излязла за нещо, което считам за правилно. Но... това просто не е моята кауза.... Не и точно тази.

Въпросът наистина трябва да се реши кардинално.Въпросът е родителите да се замислят по-дълбоко.Кое е по-добре и за децата.Сега когато няма училище да проумеят простия факт.Колко часа прекарват с детето си на ден.5 , малко повече.Погълнати от проблемите на работата , остава ли им достатъчно време да възпитат правилно децата си.Кой има по-голям контакт с децата им?Учителят.Кой има огромен принос за формирането на децата им като личности?Учителят.Е какъв е интереса на родителите.Да стиснат зъби и да се справят с трудностите , за да има по-добре платени , по-мотивирани учители.Или бързо решение , децата се връщат в училището , което все повече се превръща в една гледачница.После ще последват въпросите.Защо детето ми пуши?Защо пие?Аз не пия , защо стана така , и т.н .Разбира се всеки сам може да избира каузата си.Само нещо последно ще кажа за труда на учителите.”Не прави това , което не искаш друг да направи на теб”.Не може колеги постоянно да се оплакваме(особено адвокатите) , че хората не разбират и не ценят труда ни.”Как може бе , тоя цъкна за 2 мин. на компа и ни взе 200лв.Егати кожодерите!”Всичко сме се възмущавали , че никой не разбира , че за да се дойде до това листче трябва да се направят много , много работи.А сега ние от другата страна на барикадата , веднага направихме елементарна сметка колко часа работят учителите , колко ваканция и стигнахме до Извода , горе долу същия като горния за 2-те мин.Недейте така.Да си учител е нещо много повече от това да напишеш таблицата на дъската , или да разкажеш урока по история.Това е половината от работата.По-тежката част е възпитанието , контакта с децата.Това дете не схваща бързо?Защо?Как да му помогна?Как да им направя интересен урока?Как да ги мотивирам?Педагогиката не е лесна наука.Тези действия може да ги върши човек , които е силно мотивиран и отдаден на работата си.А тези хора са вече все по-малко.Няма как да си мотивиран , когато взимаш 350 лв(за учители с 10 и нагоре стаж).Няма как да си мотивиран , когато никой не уважава труда ти?И защо се учудвате , че за “учители” се влиза с най-ниските оценки.Нормално просто това е най-нежеланата специалност.Каква перспектива ти дава завършването й.Бетонирана мизерия!!!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivankavrakov » 11 Окт 2007, 11:02

Май сте забравили кой вие учил на "а, б, в"! Ако годишният норматив на учителя е от 580 до 720 учебни часа годишно в зависимост от предмета, това не ознамава, че работното им време приключва само с тях. Извън този норматив е подготовктана уроците, проверка на писмени работи, консултации, документации и куп други неща. А да не говорим, че трябва да се борят с "много вещи" в образователния процес родители, като някои участници във темата. Естествено не вички са на необходвото ниво, но трябва и покай сухото да горим и мокрото?! От 1989 годна насам само се правят неуспешни опити с образованието. Всеки нов министър иска нещо от учителите, а нищо не дава. Поне сега има надежа да се обърне по-олямо внимание на проблемите в просветата, защото те не се изчерпва само с учителските заплати. А в МС са гадняри, защото се опитват да настройват отделните групи в обществото една срещу друга и Вие им пригласяте
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот sunrise » 11 Окт 2007, 11:26

Няма надежда! Никой и дума не обелва за нещо друго освен за заплати. Ако беше това, имаха стопроцентовата ми подкрепа , а мисля , че не само моята. Но рефрена е един:"Дай пари!" Да сте чули някой да иска възможности за повишаване на квалификация? Не. А как Ви се струва информатика да преподава учител с друга специалност, минал някакъв курс и в часовете учениците , като по вещи в работата с компютър да обяснават на него?
Подготявяли се за училище в свободното време, защото им променяли програмите/Доколкото ми е известно все още обаче 2+2 е 4/. А колко пъти на нас ни се е налагало да учим новите закони? Или например, един съдия да иска допълнително възнаграждение за това?
Съгласна съм, че това са смешно малко пари, но въпросът е какво има срещу тях. Ще се решат ли проблемите с вдигането на заплатите?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2007, 12:22

Абе колеги как искате да се самоусъвършенства един напълно демотивиран човек?За какво да се полага някакво старание, срещу какво?Просто е абсурдно да се очаква такова нещо.2+2=4 това ли за вас е учителството.Много сте в грешка ако мислите така.Тази година в системата не е постъпил нито един млад специалист.За какво говорим.Правителството трябва да увеличи заплатите веднага с 50 % и да предложи ясна стратегия за още увеличения до края на 2008 , с които увеличението да достигне 100%, включая оптимизиране на системата и въвеждане на дефиринцирано заплащане на базата на така увеличената заплата.Иначе няма надежда ей така от полза роду учителите да се втурнат да си вдигат квалификацията за 10% увеличение на година , върху база 350 лв.А сравнението с магистратите е некоректно.Боже опази не искам да си представям съдии с 10 и повече юридически стаж и 350 лв. заплата.Ха , ха , ха .Ми то в такъв случай не корупция , ами куц съдия нямаше да остане в системата!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот barri » 11 Окт 2007, 12:33

gabi1, как може да сравняваш ситуацията на шофьорите с тази на учителите?? първите работят в компания СКГТ, която няма нищо общо с държавата. проблемът на шофьорите беше проблем на тази фирма и може да се каже на Б.Б, докато при учителите нещата отиват вече до държавата. Изпълнят ли им исканията на учителите се връщаме 10 години назад, не че много сме постигнали, но все пак. Ако си слушала изказването на Станишев щеше да разбереш, че това не се просто празни приказки или инат, а нещата са много точно премислени и преценени. Не знам дали знаеш какви са прогнозите за 2008-09 като финансови години, обаче се очаква инфлацията тази година да е нищо в сравнение с следващите две. Така че е логично остатъкът от 3 милиарда в бюджета, за който се говори толкова много и от който учителите искат част, да се запази, за да може държавата да посрещне сътресенията, които ни чакат, и през които минава сега САЩ и Западна Европа.
barri
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2007, 12:50

barri написа:gabi1, как може да сравняваш ситуацията на шофьорите с тази на учителите?? първите работят в компания СКГТ, която няма нищо общо с държавата. проблемът на шофьорите беше проблем на тази фирма и може да се каже на Б.Б, докато при учителите нещата отиват вече до държавата. Изпълнят ли им исканията на учителите се връщаме 10 години назад, не че много сме постигнали, но все пак. Ако си слушала изказването на Станишев щеше да разбереш, че това не се просто празни приказки или инат, а нещата са много точно премислени и преценени. Не знам дали знаеш какви са прогнозите за 2008-09 като финансови години, обаче се очаква инфлацията тази година да е нищо в сравнение с следващите две. Така че е логично остатъкът от 3 милиарда в бюджета, за който се говори толкова много и от който учителите искат част, да се запази, за да може държавата да посрещне сътресенията, които ни чакат, и през които минава сега САЩ и Западна Европа.

Лелеее каде са тези катастрофи , сътресения , потоп :shock: .Тц , Тц.Да не се задава втората “Голяма депресия” :shock: .Боже ако е така предлагам , цялото българско население да дари едномесечните си възнаграждения и пенсии на бюджета , за да се натрупат още запаси :lol: .Така де.Ама политиците няма да дават.Сакън. :twisted: Те трябва добре да се ранят да може добре да управляват държавата.А думите на министър-председателя са просто една модерна перифраза , на думите на една печално известна френска кралица.:
Ами като нямат хляб , тогава да ядат пасти!
:wink: :wink: :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот barri » 11 Окт 2007, 12:58

това за пастите го кажи на учителите, защото те 100% увеличние наведнъж ще видят друг път
barri
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Окт 2007, 13:08

barri написа:това за пастите го кажи на учителите, защото те 100% увеличние наведнъж ще видят друг път

:twisted: Много ли ви се струват :twisted: ?Ама те ги искат поетапно колега , не наведнъж. :roll: Не е важно аз да съм добре , а на вуте да му е зле……..нали? :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 11 Окт 2007, 13:11

Колеги, няма да скрия, че сутринта ми се наляха очите със сълзи, когато минавах на улицата покрай класния на сина ми, който държеше плакат с някаква мисъл на Сенека, облечен очевидно с дрехи втора употреба, и, изправен понаместваше очилата, внимавайки къде е спрямо другите. Така преминах през всички учители- бяха се събрали на протест в центъра. Бяха дисциплинирани и внимаваха да не пречат на движението и да не пропуснат нещо, което полицаят упътваше. Тъжна картинка. НЕ ИСКАМ ДА ГЛЕДАМ УЧИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА МИ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ!!! Не ме интересува бюджетен излишък, приказки за финансови невъзможности и прочее. Делегирала съм на управляващите да мислят от къде да намерят пари за учителите. Сега да не ме убеждават, че не може, нито пък да ме карат аз да предлагам откъде да дойдат парите- ако ми е работа със сигурност ще намеря, но е тяхна работа.
А относно приказките на Станишев за бюджетния излишък, дето трябвало да се опази за следващите две години... да ги разправя на седенка- ние сме минали финансово право и знаем какво става с неусвоения бюджетен излишък- просто се влива в бюджета за следващата година и НС го преразпределя.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот barri » 11 Окт 2007, 13:50

revolution, как поетапно? искат ги наведнъж, защото предложението на правителството е точно за поетапно.веднага 32% и до 1,5 години за още 50.

как си мечтая да срещна янка такева и да я наритам.:)
barri
Потребител

Мнениеот razli4na » 11 Окт 2007, 14:22

Сигурна съм, че никой от тези дето сте против няма да си подадете носа от къщи днес за по- малко от месечната заплата на учителите.
След Балканските войни търновските учители ходели в Дряново през летните си отпуски. Още се знае, че сутрин като станели минавали през всичките кръчми, отивали на пикник, навръщане после пак през кръчмите- и така за две седмици виното в Дряново свършвало. Ама имали пари, за да си го позволят. И тогава родителите като водели децата на училище казвали "вземи го даскале и го направи човек". Сега даскал е обидна дума, обидно е и да си учител, защото позволихме статута и заплащането им да са мизерни.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот fixxxer » 11 Окт 2007, 14:28

Работата на учителите не е тежка и стоят по 4-5 часа дневно на работа. И 300 лева са им много! И без това нищо не правят и произвеждат хола без никакви знания и умения. Днешните поколения излизат тотално неподготвени от средното училище и учителите носят голяма вина за това. Тогава къде са тръгнали да протестират за заплати?
И учениците им нямат никакво уважение и си правят в час, каквото си поискат!! А така не може! :evil:
fixxxer
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 11 Окт 2007, 14:43

Считам, че ако на някого не му харесва работата, която работи, както и възнаграждението, което получава, то той би следвало просто да напусне тази работа. Всеки има право на избор и право на труд. За всеки, човек, който желае да упражнява право на труд, работа се намира. Няма незаменими служители.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 11 Окт 2007, 16:34

karanedeff, благодаря и за анкетата и за самата тема! razli4na и REVOLUTION, четейки вашите постинги, виждам, че има НАДЕЖДА!
За голяма част от останалите /особено за онези, говорещи за производителността на труда, колко часа работят учителите и прочие невероятни безумия, извинете израза ми :twisted: /ще си позволя да копирам от друг форум и да припомня това: ...... историята на дядо Петко Славейков, на когото чорбаджиите от с. Михалци, Павликенско, обяснили, че не може даскалът да иска 1 000 гроша заплата, при положение че на говедаря дават 200. Мотивът им бил много сериозен: „ Дя й то да си гуйдар, а дя й да си даскал: гуйдарю цял ден оди да съ пиче пу слънциту, тича подир гуедта, дъждо гу иди поняуга, а ти жа седиш у килията на сянка, няма дъжд, няма вятър..."
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 11 Окт 2007, 16:43

Уважаеми katerinakuch и fixxxer, защо ме карате да правя калабури от имената ви?! На няколко места във форума се обясни каво е работното време на учителие. Тези учтели, които протестират, искат да работят точно това. Ако всеки на когото не му харесва заплщаето на дадена работа и напуска, какво ще стане?
Много юристи например, защото те "ринат" парите с лопаи и нито един учител. Тогава от къде ще се вземат новите юристи, питам и отговор не искам!!!!!!!!!
Лошото е, че се повтаря историята на дяд П.Р.Славейков. Той се е наемл на много места за учител, защото е бил способен учител и са го търсели. Та когато се е договарял в едно село да им става Даскал, чорбаджията отсякъл: Не може даскала да взема повече от говедаря. Говедаря зиме и лете е на къра с добитъка, а даскала е топло и сянка в одаята.
До кога учениците ще бъдат говеда?!?!?!?
До кога учителите ще бъдат говедари?!?!?
ivankavrakov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии