- Дата и час: 24 Яну 2025, 09:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ние сме светът, ние сме децата!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Драга ianeva, изпеварихте ме със дяда Славейков, докато се натуткам и проверя тeкста си, защото така са ме учили моите учители, Вие пуснахте вашия пост.
За жалост много са и днес подобни чорбаджии.
За жалост много са и днес подобни чорбаджии.
- ivankavrakov
- Потребител
Няма нищо лошо в получилото се, ivankavrakov, тъкмо така някои хора ще си го попрочитат по няколко пъти, дано им влезе в главите!
-
ianeva - Потребител
Gabi1 написа:Но имам познати с деца - едното е на градина, другото на училище, а и двете стачкуват. Същевременно мама и тате са на работа и не могат да вземат отпуск. Е тия родители как да подкрепят стачката?!
Габи, една такава стачка не може да не да създава неудобства. Неизбежно е. Нито на родителите, нито на ползващите градския транспорт, нито на пътниците от парижкото или не знам кое летище им е все едно дали се стачкува, или не. Просто е преценено, че това е начинът стачкуващите да бъдат чути. Или пък изобщо няма начин да спрат работа, без да създадат неудобства (нали стачката представлява спиране на работата).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
От мен само една статия на проф.д-р. Георги Петров. Лично на мен не ми е преподавал, но изпитах истинско удоволствие да видя как с думи шамароса своя ученик Орешарски.
И интересно. Със счетоводни трикове, дали ще успеят да "прекарат" даскалите.
Между другото. Истински бяс изпитвам, като видя, че имало "спестени пари" от бюджета за образование и здравеопазване.
И интересно. Със счетоводни трикове, дали ще успеят да "прекарат" даскалите.
Между другото. Истински бяс изпитвам, като видя, че имало "спестени пари" от бюджета за образование и здравеопазване.
- prnedev
- Активен потребител
УЧИТЕЛСКИ
Той бил бедна душица - имал само едни гащи на гърба си.
Вие се смеете и аз се смея, но утре ще си разменим ролите!
При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е обратното.
(учител по обществознание)
Номер осми ми дава жежко железо да си изгорим рацете!
(Забележка в книжката от учител по трудово обучение)
След третия месец абортите са свързани с редица усложнения - тогава плодът е вече жив.
(учебник по акушерство)
Извънматочна бременност означава развитие на плода извън матката.
(пак там)
Нашите лекции нямат за цел да ви готвят за психиатрията...
(лекция по психиатрия)
На изчезване е бесът в островните държави (Англия, Дания)...
(Учебник по епидемиология)
Борбата срещу изкуственото хранене трябва да се пренесе към преодоляване на модното увлечение да се "пази линия" сред майките, чрез ... даване на личен пример, и др.
(Учебник по социална хигиена)
Столът трябва да се нагажда към естествените извивки на гръбначния мозък
(Учебник по хигиена)
Токсико-иритативните бронхити се срещат главно при хлебарки, текстилци и дърводелци...
(Учебник по хигиена)
Целта на къпането е чрез изтривалка, сапун и вода да се смъкнат нечистотиите от тялото...
(Учебник по хигиена) (мерси, че ни осведомяват!)
Заслугата ... принадлежи на Громашевский, който предизвиква експериментално инфекции у хора, а по-късно и у животни...
(Учебник по инфекциозни болести)
Какво само прескачате от круша на круша?
Стига сте се замеряли с домати
(На бригада за бране на ябълки)
Тази ябълка е първо качество... дори второ!
(пак там)
Димитре, от пет минути те гледам - половин час нищо не си написал!
(в час)
ЛС-> Ти в кошчето и с дъвката навън!
ЛС-> Ти, с дъвката, веднага в кошчето!
ЛС-> Ти, Плювай дъвката да я не плювам аз!
ЛС-> Последните два чина да излизат моментално, утре да си доведат и родителите!
ЛС-> Не съм казал, но ще повторя...
ЛС-> Слагате точка и изречението продължава
ЛС-> Ето на тази картина ще видите как Исус Христос ще се приближи към еврейския народ, който няма да го изчака
ЛС-> - Говорихме ли за Майстора миналата година?
- НЕ (целият клас)
- Ами сега ще го довършим, човека...
-В българската възрожденска къща е имало три вида стаи - големи, малки и двор.
- Колко минути остават до края на часа колеги - да или не ?!?
- Стойността на тази константа не е константа...
- Тази новата формула тука, изобщо не е нова формула, а е оная старата формула...
Той бил бедна душица - имал само едни гащи на гърба си.
Вие се смеете и аз се смея, но утре ще си разменим ролите!
При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е обратното.
(учител по обществознание)
Номер осми ми дава жежко железо да си изгорим рацете!
(Забележка в книжката от учител по трудово обучение)
След третия месец абортите са свързани с редица усложнения - тогава плодът е вече жив.
(учебник по акушерство)
Извънматочна бременност означава развитие на плода извън матката.
(пак там)
Нашите лекции нямат за цел да ви готвят за психиатрията...
(лекция по психиатрия)
На изчезване е бесът в островните държави (Англия, Дания)...
(Учебник по епидемиология)
Борбата срещу изкуственото хранене трябва да се пренесе към преодоляване на модното увлечение да се "пази линия" сред майките, чрез ... даване на личен пример, и др.
(Учебник по социална хигиена)
Столът трябва да се нагажда към естествените извивки на гръбначния мозък
(Учебник по хигиена)
Токсико-иритативните бронхити се срещат главно при хлебарки, текстилци и дърводелци...
(Учебник по хигиена)
Целта на къпането е чрез изтривалка, сапун и вода да се смъкнат нечистотиите от тялото...
(Учебник по хигиена) (мерси, че ни осведомяват!)
Заслугата ... принадлежи на Громашевский, който предизвиква експериментално инфекции у хора, а по-късно и у животни...
(Учебник по инфекциозни болести)
Какво само прескачате от круша на круша?
Стига сте се замеряли с домати
(На бригада за бране на ябълки)
Тази ябълка е първо качество... дори второ!
(пак там)
Димитре, от пет минути те гледам - половин час нищо не си написал!
(в час)
ЛС-> Ти в кошчето и с дъвката навън!
ЛС-> Ти, с дъвката, веднага в кошчето!
ЛС-> Ти, Плювай дъвката да я не плювам аз!
ЛС-> Последните два чина да излизат моментално, утре да си доведат и родителите!
ЛС-> Не съм казал, но ще повторя...
ЛС-> Слагате точка и изречението продължава
ЛС-> Ето на тази картина ще видите как Исус Христос ще се приближи към еврейския народ, който няма да го изчака
ЛС-> - Говорихме ли за Майстора миналата година?
- НЕ (целият клас)
- Ами сега ще го довършим, човека...
-В българската възрожденска къща е имало три вида стаи - големи, малки и двор.
- Колко минути остават до края на часа колеги - да или не ?!?
- Стойността на тази константа не е константа...
- Тази новата формула тука, изобщо не е нова формула, а е оная старата формула...
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
Двама души срещат възрастна жена и я питат:
- Нали вие бяхте другарката......................?
- Аз съм. Ама как ме познахте бе "момчета"?!
- По палтенцето, госпожо, по палтенцето!
- Нали вие бяхте другарката......................?
- Аз съм. Ама как ме познахте бе "момчета"?!
- По палтенцето, госпожо, по палтенцето!
- prnedev
- Активен потребител
Люти, знаеш ли какво е лошото. Добрите даскали напуснаха отдавна, млади даскали почти няма, щото за какво да си трошат нервите за 300 - 350 лв, като могат да изкарат на "свободния пазар" двойно или тройно повече.
В образованието остават тези с 20 и повече години стаж, а колко са и тези на които им идва времето за пенсиониране. Вярно, има и "луди" които започват да работят, само защото са мечтали за това - да са учители. Но само с мечти хладилника не се пълни.
И така, в един "бизнес" няма прилични пари. Добрия кадър трябва ли да работи там? И оправдано ли е да си троши нервите за слава?
Та в системата остават калпавите, старите, и тези, които имат богат мъж или реституирани имоти.
А се иска качество. Кой да го даде това качество?
Защо да не се направи един "експеримент". Режат се половината работни места, вдига се заплатата на 2000 евро и даскали ще стават добрите, защото ще си заслужава.
По мой поглед... разбира се, изобщо не може да се каже, че е представителен. Сега децата са малко, и още година-две ще стават още по-малко. Но след 5 - 6 години... не съм убеден че ще е същото. Тогава ще има недостиг на учители. Нали виждам, как покрай мен всичко се е юрнало деца да прави...
А пари... пари има. Вярно, не са достатъчно, но могат да се намерят. И задължително, като са започнали да се пазарят, да я подкарат тази "реформа" (тя тази дума стана мръсна), че от всичките бюджетни сектори, само там стои без промяна от 30 години (изключвам "далаверите" с учебниците, приятелските издателства, печатници и т.н.)
В образованието остават тези с 20 и повече години стаж, а колко са и тези на които им идва времето за пенсиониране. Вярно, има и "луди" които започват да работят, само защото са мечтали за това - да са учители. Но само с мечти хладилника не се пълни.
И така, в един "бизнес" няма прилични пари. Добрия кадър трябва ли да работи там? И оправдано ли е да си троши нервите за слава?
Та в системата остават калпавите, старите, и тези, които имат богат мъж или реституирани имоти.
А се иска качество. Кой да го даде това качество?
Защо да не се направи един "експеримент". Режат се половината работни места, вдига се заплатата на 2000 евро и даскали ще стават добрите, защото ще си заслужава.
По мой поглед... разбира се, изобщо не може да се каже, че е представителен. Сега децата са малко, и още година-две ще стават още по-малко. Но след 5 - 6 години... не съм убеден че ще е същото. Тогава ще има недостиг на учители. Нали виждам, как покрай мен всичко се е юрнало деца да прави...
А пари... пари има. Вярно, не са достатъчно, но могат да се намерят. И задължително, като са започнали да се пазарят, да я подкарат тази "реформа" (тя тази дума стана мръсна), че от всичките бюджетни сектори, само там стои без промяна от 30 години (изключвам "далаверите" с учебниците, приятелските издателства, печатници и т.н.)
- prnedev
- Активен потребител
Като е толкова умен г-н Петров , защо не вземе описаните от него средства, че да ги даде на даскалите ?!...
Е, човекът, с извинение, си държи некролога в джоба, и кажи-речи цял живот е бил даскал... вярно, на малко по-високо ниво...
Статията ми хареса, защото го казва. Обикновено такива думи се премълчават или си ги казваме помежду си.
Та за да има пари - работете данъчни, бюро финансово разузнаване и т.н. бюрократи, с които се ядосваме всички.
Проблемът е... и още един... в което и вие (адвокатите), и такива като мен, самостоятелно работещи, си подбиваме цените. Демек - в услугите все още изоставаме ценово. Та докато изравним и цените на услугите със западните, много хора ще плачат за "инфлация" и т.н. Но и адвокатите искат хонорари като на западните им колеги, и икономистите искат такива, и инженерите, и архитектите. Всъщност, това е и рискът на растежа.
- prnedev
- Активен потребител
... Само си мисля, като приключат "джумборетата" и "седянките" как ще ни "емнат" децата и ще ги побъркат за отрицателно време, като явно ще се наложи да преподават по 2, 3 урока наведнъж или кой знае какво ще се измисли, ако изобщо не загубят 1 година - не само учебна, а и ЕДНА ГОДИНА ОТ ЖИВОТА НА ВСЯКО ДЕТЕ И ТИНЕЙДЖЪР.
Има деца, които са си планирали лятото за курсове САТ, ТОЕФЛ. и др., които ще кандидатстват след тази година и ще трябва да се подготвят ... изобщо ПЪЛЕН АБСУРД и АД ЗА ДЕЦАТА и за нас - родителите.
Разбирам, че парите им не достигат (то на кой ли му стигат) и въобще не ми се ще да коментирам качеството им на преподаване (това е много огносително и индивидуално), но все можеше да се измисли и някакъв друг начин на протест. Те поставят професията си към "хуманните", но нищо хуманно не виждам в това да лишиш децата от законното им право на обучение и да побъркваш цели семейства ... защото в/у нашите глави - на родителите ще се стовари и без това "системното" доучване, дето си правим с децата СЛЕД УЧИЛИЩЕ поне по основните предмети.
Има деца, които са си планирали лятото за курсове САТ, ТОЕФЛ. и др., които ще кандидатстват след тази година и ще трябва да се подготвят ... изобщо ПЪЛЕН АБСУРД и АД ЗА ДЕЦАТА и за нас - родителите.
Разбирам, че парите им не достигат (то на кой ли му стигат) и въобще не ми се ще да коментирам качеството им на преподаване (това е много огносително и индивидуално), но все можеше да се измисли и някакъв друг начин на протест. Те поставят професията си към "хуманните", но нищо хуманно не виждам в това да лишиш децата от законното им право на обучение и да побъркваш цели семейства ... защото в/у нашите глави - на родителите ще се стовари и без това "системното" доучване, дето си правим с децата СЛЕД УЧИЛИЩЕ поне по основните предмети.
-
Даскалите искат 100%......че то кой не иска, ако може и 200; 300 ...???
Синдикатите повеждат хорото и всеки даскал да не остане и той се хваща, толкова му е акъла, но на къде се води хорото?
Синдикатите мътят водата на министерството, правителството и държавата, а даскалите понеже са мързеливи и им кандисват стачка до дупка, овчедушие.
А къде бяха синдикатите 17 години, та даскалите са на този хал?
..................................................................................................
Наскоро чух че и полицаите от пътна полиция се готвят за ефективнистачни действия и ще дават часни уроци по пътищата в извън работно време без фишове и актове, а кеш.
Синдикатите повеждат хорото и всеки даскал да не остане и той се хваща, толкова му е акъла, но на къде се води хорото?
Синдикатите мътят водата на министерството, правителството и държавата, а даскалите понеже са мързеливи и им кандисват стачка до дупка, овчедушие.
..................................................................................................
Наскоро чух че и полицаите от пътна полиция се готвят за ефективнистачни действия и ще дават часни уроци по пътищата в извън работно време без фишове и актове, а кеш.
- iwanow
- Потребител
Все си мисля, че СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ НАМЕСИ БЪЛГАРСКОТО ЧИТАЛИЩЕ.
Един секретар на читалище в провинцията получава 200 -230 лв. заплата ( имам позната и знам със сигурност). Едва крепят "фронта" с някакви дребни пари за дейност, дето им се отпускат от Мин. на културата и отчасти от общините, но не са затворили КЕПЕНЦИТЕ.
Едва си купуват дървата за зимата и едва си плащат режийните разходи, а и там се обучават деца - пиано, цигулка, нар. инструменти, езици и мн. други неща, та включително и занималня (да си доучват след училище).
Сега е тяхното време - НА ЧИТАЛИЩАТА, които са истинската ВЪЗРОЖДЕНСКА институция - да отворят врати, ДА ПРИБЕРАТ ДЕЦАТА ОТ УЛИЦИТЕ и да започнат да взимат, колкото могат материяла за годината.
Един секретар на читалище в провинцията получава 200 -230 лв. заплата ( имам позната и знам със сигурност). Едва крепят "фронта" с някакви дребни пари за дейност, дето им се отпускат от Мин. на културата и отчасти от общините, но не са затворили КЕПЕНЦИТЕ.
Едва си купуват дървата за зимата и едва си плащат режийните разходи, а и там се обучават деца - пиано, цигулка, нар. инструменти, езици и мн. други неща, та включително и занималня (да си доучват след училище).
Сега е тяхното време - НА ЧИТАЛИЩАТА, които са истинската ВЪЗРОЖДЕНСКА институция - да отворят врати, ДА ПРИБЕРАТ ДЕЦАТА ОТ УЛИЦИТЕ и да започнат да взимат, колкото могат материяла за годината.
-
[quote="iwanow"]Даскалите искат 100%......че то кой не иска, ако може и 200; 300 ...???
БЪДЕТЕ СИГУРНИ, че тези деца утре ще станат ГОЛЕМИ и цял живот ще помнят, как за ПАРИ учители са им загубили една година от живота или са им го скъсили от тормоз, защото няма да е лесно да наваксат пропуснатато ... Защото и самите ДЕЦА вече спряха да се КЕФЯТ ОТ НЕОЧАКВАНАТА ВАКАНЦИЯ и започват да предусещат какво ги чака.
http://www.vbox7.com/play:093e6fcf
http://www.vbox7.com/play:cceae136
БЪДЕТЕ СИГУРНИ, че тези деца утре ще станат ГОЛЕМИ и цял живот ще помнят, как за ПАРИ учители са им загубили една година от живота или са им го скъсили от тормоз, защото няма да е лесно да наваксат пропуснатато ... Защото и самите ДЕЦА вече спряха да се КЕФЯТ ОТ НЕОЧАКВАНАТА ВАКАНЦИЯ и започват да предусещат какво ги чака.
http://www.vbox7.com/play:093e6fcf
http://www.vbox7.com/play:cceae136
-
KCN_kg, грозно е да говориш така щом си работил в УЧИЛИЩЕ. Може би не си бил учител. 2+2 е равно на 4 и преди 100 години и сега. Но Дядо Славейков го е преподаал по един начин и едни методи, но като всяко нещо и образованието се променя и естествено работещите в тази сфера също трябва да се променят. Не са едни и същи уроците, не са! Свяка професия се нуждае от усъвършенстване, спор няма. Но учителят колкото и да повишава квалификацията си, няма да получи повече от това, което ще му даде държавата. Ти сам казваш, че живееш в държавата Абсурдия. И допринасяш за този абсурд.
Защо ли ти отвръщам?! Явно твоята позиция е вечното отриание на всичко и всеки.
Учителите още от пролетта искаха преговори с министъра, така че не обвинявайте тях, ако учебната година бъе провалена!
Защо ли ти отвръщам?! Явно твоята позиция е вечното отриание на всичко и всеки.
Учителите още от пролетта искаха преговори с министъра, така че не обвинявайте тях, ако учебната година бъе провалена!
- ivankavrakov
- Потребител
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
- Clavdivs.
- Потребител
Clavdivs. написа:Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Лошото е, че не се мисли даже и за 1 ден напред. Караме я като циганите - ден да мине, друг да дойде.
- ivankavrakov
- Потребител
за стачката
Подкрепям ги,естествено!
Как се живее с 300 лева на месец, чичковците политици няма откъде да знаят!
Ще се научат малко по малко колко струва човешкият труд, заради огромното текучество на хора, особено младите кадри, в чужбина!
Аре да видим кой ще ви работи тук за жълти стотинки,охранени корумпирани,алчни ........
Как се живее с 300 лева на месец, чичковците политици няма откъде да знаят!
Ще се научат малко по малко колко струва човешкият труд, заради огромното текучество на хора, особено младите кадри, в чужбина!
Аре да видим кой ще ви работи тук за жълти стотинки,охранени корумпирани,алчни ........
- JoyBringer
- Потребител
Нито тази стачка, нито темата в този форум ще променят нещо в тази държава. Не и докато гласуваме и избираме мафията да ни управлява. Но за съжаление към момента няма алтерантива.
Получава се много шум за нищо, а мен това ме дразни. Дали са учители, бакшиши, пенсионери, здравни работници и т.н. няма значение. Важен е резултатът, а той все ми се струва, че е никакъв. И не забравяйте да гласувате и на тези избори за престъпниците, мошенниците и некъдърниците.
И пийте по една студена вода моля ви се.
Получава се много шум за нищо, а мен това ме дразни. Дали са учители, бакшиши, пенсионери, здравни работници и т.н. няма значение. Важен е резултатът, а той все ми се струва, че е никакъв. И не забравяйте да гласувате и на тези избори за престъпниците, мошенниците и некъдърниците.
И пийте по една студена вода моля ви се.
- Jurgen
- Младши потребител
На мен пък ми е интересно как тези, които водят учителите имат очи да ги погледнат. Иде реч за Я. Такева, Желязко Христов и К. Тренчев. И тримата
".......участват в един куп бордове, става ясно от справка във фирмения регистър на АПИС. Така всеки месец те си докарват поне по 5 учителски заплати..........."-цитатът е от днешния брой на вестник "Стандарт"-стр.4. Следва описание на заеманите постове
А ето и реакциите им: Ж.Христов: "Кълна се в бога, не съм богат";
К. Тренчев: "Бях във фирма за маратонки преди 10г", прочиташ какво са казали и направо ти се доплаква.
И тримата се държат като ощипани моми, аман от лицемери.
".......участват в един куп бордове, става ясно от справка във фирмения регистър на АПИС. Така всеки месец те си докарват поне по 5 учителски заплати..........."-цитатът е от днешния брой на вестник "Стандарт"-стр.4. Следва описание на заеманите постове
А ето и реакциите им: Ж.Христов: "Кълна се в бога, не съм богат";
К. Тренчев: "Бях във фирма за маратонки преди 10г", прочиташ какво са казали и направо ти се доплаква.
И тримата се държат като ощипани моми, аман от лицемери.
- titin
- Потребител
|
|