начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Ние сме светът, ние сме децата!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подкрепяме ли учителската стачка?

Прави са и ги подкрепям!
39
44%
Да! Но не са само те в тази държава!
13
15%
Прави са, но не е това начинът!
15
17%
Не, не заслужават нищо!
21
24%
Стачката им не ме засяга!
1
1%

Общо гласове : 89

Мнениеот kalahan » 15 Окт 2007, 21:33

prnedev написа:Въх... с какво е известен? Или не е за форум?

Познахте :wink:
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот iwanow » 15 Окт 2007, 22:16

Какво ли би отсъдил съдът?

От Конституцията на Р.Б
:idea: чл.53(1) Всеки ИМА ПРАВО на образование.(2)Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
:idea: чл.56 Всеки гражданин ИМА ПРАВО на защита, кокато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси.
:idea: чл.58(1)Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите.Те са длъжни да зачитат ПРАВАТА и законните интереси на другите.

Стачкуващите даскали и техните вдъхновители са за съд.
Крайно време е прокуратута да арестува Янка, Коцето, Желеско и компания за подбодителство към не зачитане на конституцията.

ДА ПОТЪРСИМ ПРАВАТА НА НАШИТЕ ДЕЦА В СЪДА
iwanow
Потребител

Мнениеот prnedev » 15 Окт 2007, 22:20

iwanow написа:Какво ли би отсъдил съдът?

От Конституцията на Р.Б
:idea: чл.53(1) Всеки ИМА ПРАВО на образование.(2)Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
:idea: чл.56 Всеки гражданин ИМА ПРАВО на защита, кокато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси.
:idea: чл.58(1)Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите.Те са длъжни да зачитат ПРАВАТА и законните интереси на другите.

Стачкуващите даскали и техните вдъхновители са за съд.
Крайно време е прокуратута да арестува Янка, Коцето, Желеско и компания за подбодителство към не зачитане на конституцията.

ДА ПОТЪРСИМ ПРАВАТА НА НАШИТЕ ДЕЦА В СЪДА

Вие юрист ли сте? Вижте малко по напред на това дето сте го цитирали - чл.50
prnedev
Активен потребител

Мнениеот politkomisar » 15 Окт 2007, 22:32

Учуден съм от мненията на някои колеги.Не би трябвало да е в стила на един юрист да се изказва неподготвен (разбирайте го без да е запознат с реалните факти). Защо някои от вас си мислят, че отпуската на един учител е равна по дни на лятната ваканция? През летните месеци учителите дават т.нар. дежурства в училищата. Какво правят през това време е друг въпрос, но не си стоят в къщи или на плажа. факт е, че след като свърши работният ден, учителят се прибира у дома и започва проверка на контролни (класни), звънене от някои родители по различни въпроси, свързани с обучението на конкретно дете. Подготвя се за следващия си работен ден - какво ще преподава, как, на кого. Също така не разбирам родителите, които очакват като пратят детето си на училище, да очакват всичко да научи и то само с помощта на учителите. Добре би било и в къщи да се прояви интерес какво учи детето и доколко подготвено ще иде за следващия учебен ден. И понеже еволюцията на ни е направила еднакво умни (или глупави), не търсете вината само в учителя защо детето Х има двойки, а детето У - шестици.
И последно, не влизам в ролята на адвокат на учителското съсловие. Просто винаги съм бил убеден , че това което съм като характер, личност, интелект и възпитание, го дължа в немалка степен на всички мои преподаватели - от първи клас до последния курс в университета. Все пак те заслужават по-достойно заплащане, по-добри условия на труд и осъвременена материална база. Защото това в кайна сметка рефлектира върху нашите деца.
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот pavlina » 16 Окт 2007, 10:25

Здравейте, пуснах тема за съкращения сред управляващите, но тъй като там няма интерес си позволих да поставя назрелият в мен въпрос тук.
Не обичам да бистря политиката, но когато некадърността на политиците или на синдикатите засяга обучението на детето ми съм особено чувствителна. Иначе предпочитам да оставя майсторите да си вършат работата.
Въпросът ми мисля, че е към юристите в този сайт. Има ли начин, който наистина да може да се реализира и да доведе до намаляване на числеността на управляващите и държавните чиновници?
Процента на ненужните учители със сигурност е по-малък от процента на ненужните държавни чиновници?
Надявям се да ми отговорите? Благодаря Ви за отделеното време и приятна работа.
Павлина
pavlina
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Окт 2007, 10:36

За да спрат най-после манипулациите с размера на учителските отпуски:
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Директорите на детските градини, училищата и обслужващите звена по чл. 33а, ал. 1, т. 2 и 5 от Закона за народната просвета, помощник-директорите със задължителна норма за преподавателска работа в училищата и обслужващите звена по чл. 33а, ал. 1, т. 2 и 5 от Закона за народната просвета, учителите, учителите-методици, възпитателите, педагогическите съветници, ръководителите на филиали в междуучилищни центрове за трудово политехническо обучение, логопедите, психолозите, корепетиторите, хореографите, ръководителите на учебно-изчислителни кабинети, рехабилитаторите на слуха и говора имат право на удължен платен годишен отпуск в размер 48 работни дни.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1991 г.) Учителите, които са постъпили на работа след започване на учебната година и до ваканцията нямат 8 месеца трудов стаж, ползуват за същата година платен отпуск по 4 работни дни за всеки прослужен месец.

За справка, другите хора имат 20 работни дни платен годишен отпуск.
Идва ми наум една идея, която не е възможна от законова гледна точка, но мисля ,че в нея има разум. Пролетта ще има матури.Нека учителите сега получат това ,което искат, но да се обвърже с резултатите от матурите. Защото ,ако се проведат както трябва , ще лъсне цялата неграмотност на зрелостниците. Само ,че тогава да им се урязват или повишават заплатите според резултатите. Дълбоко съм убедена ,че учителите се борят със зъби и нокти против единните матури. но резултатие от Видин да речем да ги проверяват в Благоевград и Смолян. Това ще подкопае и системата с частните уроци и раздаването на подаръци за всеки задал се празник.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kalahan » 16 Окт 2007, 11:04

Бих искал да кажа нещо за частните уроци на учителите. Първото е, че изобщо не е толкова разпространена практиката на частните уроци. Само най-ученолюбивите деца или деца на родители с болни амбиции ходят на частни уроци.Масовата практика е учениците изобщо да не стъпват в училище (особено в по-горните класове). Има и много предмети, по които липсва какъвто и да е интерес за частни уроци, визирам специалните предмети като мениджмънт, механика и т.н., които се преподават в специализираните училища и с които не може да с екандидатства никъде. Освен това учителите, които дават частни уроци, са два вида: едните са наистина специалисти и действително дават на децата повече, отколкото може да им се даде в училище, където материалът, който е заложен в програмите, обикновено е недостатъчен, за да се справи един ученик с един кандидатстудентски прием, да речем. Например изпитите по литература и история (визирам юристите, естествено), ясно е, че материалът, заложен в учебните програми в училище, стига да се изкара максимум 4 на изпита. Университетските преподаватели, които проверяват кандидатстудентските работи, имат много завишени изисквания. така че не винете учителите,че има частни уроци, тази практика отговаря на обективните нужди.
Има и втора група учители, които дават частни уроци, без да са никакви специалисти, напротив, нищо не разбират, но въпреки това имат ученици. Защо е така, нали уж действат пазарните механизми (ако си лош преподавател, би следвало и да нямаш клиентела). Отговорът е простичък и аз вече го дадох: материалът в училище е на сравнително ниско ниво и е недостатъчен.
Само ще отбележа, че всеки сам си решава дали да ходи на частни уроци или не. Аз лично навремето влязох в СУ без частни уроци нито по литература, нито по история, и то без да съм кой знае какво. Просто сам си намирах допълнителна литература, тъй като учебниците бяха крайно недостатъчни. Всеки, който има желание и амбиция, може да се справи сам, без частни уроци.
Последна промяна kalahan на 16 Окт 2007, 11:14, променена общо 1 път
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот satir » 16 Окт 2007, 11:06

Аз съм ПРОТИВ стачката ! Нахално е да работиш по-малко от три месеца в годината и да искаш да получаваш два пъти повече от един лекар.
Да не говорим, че т.н. педагози бяха тези , които станаха такива , защото не можаха да влеизнат в предпочитан от тях ВУЗ. Няма да коментирам и " качеството " на продукцията !... То е просто равно на НУЛА ...
Отделен е въпросът колко получават шофьорите от градския транспорт , отделен е въпросът, че 2 / 3 от чиновниците са излишни !...
..... бла, бла, бла..... не съм чул някой учител да рече че иска по- голяма заплата от който и да е лекар.... те просто искат достойни заплати........
edit: неприятно съм изненадан от безкрайните глупости /откровенни простотии/, които прочетох тук, написани от хора с претенции.....
много простотия има по света....
:shock:
EDIT2: ДВЕ ПРОФЕСИИ НА ТОЕ СВЕТ СА ПРИЗВАНИЕ ... УЧИТЕЛСКАТА И ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ :|
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

много дълго.

Мнениеот JoyBringer » 17 Окт 2007, 09:09

Принципно съм за увеличението на заплатите,което искат. Но продължиха прекалено дълго със стачката. Ако са чак толкова непоносими условията , при които работят, светът е отворен- да си потърсят алтернатива, вместо да се оплакват!
А колкото до това, че учителската професия е призвание, почти всички даскали са мечтали навремето да ги приемат право.Понеже не е станало, са станали даскали и подсъзнателно/ съвсем съзнателно , повечето не харесават професията си. А това , да работиш нещо без желание, си е наказание. :roll:
JoyBringer
Потребител

Мнениеот renka_82 » 17 Окт 2007, 10:00

Колеги извинявам се ако случайно повторя някой от вас, но не успях да прочета всички постове пуснати преди мен.Ето и моето мнение за стачката на учителите.Подкрепям ги, за това, че искат достойни заплати, НО ЗАЩО ТОЧНО СЕГА се сетиха да щурмуват с все сила властта, защо не го направиха по-рано при положение, че доколкото си спомням миналата година пак се бяха надигнали и тогава им "замазаха" очите с някакво си увеличение и те бяха доволни от това и изведнъж пак масово недоволство.Да съгласна съм ,че положението в държавата ни е такова, че когато отидеш в магазина гледаш с "влажен" поглед лъскавите опаковки на стоките и само мечтаеш да си купиш от това или онова и че заплатите не стигат, но съгласете се, че освен учители, които много уважавам в тази държава има и други професии, също така хуманни и доста по-зле заплатени.Ами лекарите, ами медицинските работници, ами държавните служители, миньорите, транспортните работници и още много и много те какво да правят?Ако ли пък всички се надигнем какво ще стане?Тогава тази държава ще спре да функционира, като такава и ще се тресе от протести и недоволства.За всеки казус си има решение, но според мен е важно точно сега да се водят едни нормални и цивилизовани преговори, да бъдем ЕВРОПЕЙЦИ, за да се достигне до добър изход, който да е приемлив за всички.
renka_82
Потребител

Мнениеот pavlina » 17 Окт 2007, 12:12

Здравейте, извинете ме, че пак ще се повторя, но е ясно, че политиците и чиновниците ни са прекалено много и се множат, а не намаляват и няма кой да упражни контрол над техния брой. За масовият данъкоплатец издръжката им е непоносима, но очевидно няма кой да чиу това и тук. Освен това сме в такава система, че народното събрание няма много голям шанс да намали броя на народните се представители, а от там и всички чиновници закачени за тях, коли, командировки и прочее. Така и 100 правителства да сменим шанса да се оправим не е голям. Проблемът е в това, че средната класа мизерства, а има горница на облагаемият доход. Липсва ни силна, свободно мислеща средна класа.
Дори общите работници в строителството вече са със заплати по-високи от интелектуалците. Нямам нищо против тях много от хората са перспективно мисрещи, но те ли ще формират гражданското общество в бъдеще. Не може средната класа да живее с 300 лв. на член от семейството. Останалите хора в страната ни са малцинство. Бизнесът ни още не е достатъчно силен.
Надявам се да сте ме разбрали и да коментираме. Въпреки, че явно не защитавам интересите на повечето от Вас. Но Вие живеете над средното равнище за страната.
С пожелание за приятен ден.
Павлина
pavlina
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 17 Окт 2007, 12:17

Учители осъдиха Румъния за заплати

"Румънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималната заплата на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише в."Котидианул".
Според синдикатите решението на съда е юридически прецедент и задължава кабинета да повиши минималното възнаграждение на учителите в цялата страна, смятано от 1 януари 2007 г. На практика това би означавало заплатите в образованието и в цялата бюджетна сфера да скочат с около 40%, за което ще са необходими около 3 млрд. евро годишно.
От румънското Министерство на образованието обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение, но само в окръг Долж, а за останалата част от страната "ще се водят преговори".
Съдебното решение е мотивирано от факта, че съгласно Националния колективен трудов договор, влязъл в сила от 1 януари 2007 г., служители с висше образование, работещи по специалността си, не могат да получават по-малко от две минимални работни заплати, или 880 леи.
От 1 октомври 2007 г. влезе в сила правителствена заповед за повишаване на заплатите на румънските учители. Така минималната заплата на квалифициран педагог е 893 леи (около 534 лева), а максималната - 1889 леи (около 1133 лева).
Близо 7.7 млрд. евро ще е бюджетът за образование в Румъния през следващата година. Това се равнява на 6% от брутния вътрешен продукт на страната за 2008 г., пише в. "Адевърул". Част от парите ще отидат за ремонти на хиляди училища и детски градини, ще бъдат построени и няколкостотин нови учебни заведения. 18 000 училища ще транспортират безплатно учениците си с модерни микробуси от следващата година, съобщи министърът на образованието. Освен това ще бъдат създадени над 200 пилотни училища за изкуства и занаяти, като част от тях вече са започнали да функционират."

Цитата е от в- к Сега, 17. 10. 2007г.
razli4na
Активен потребител

До renka_82

Мнениеот terry_ezra » 17 Окт 2007, 12:50

Защо сега ли? Може и след две годни, но не съм сигурна, че до тогава ще има някой, който да застане пред децата и да им обяснява недоразуменията в учебниците.
terry_ezra
Младши потребител

Мнениеот renka_82 » 17 Окт 2007, 13:27

Съгласна съм с Вас terry_ezra, но моят въпрос пуснат в предишния ми пост, за това защо точно сега са се сетили да се вдигат на масова стачка, беше свързан с това, че трябваше да бъде направено много по-рано, защото тези недуразумения отпечатани в учебниците не са от една или две години, а от доста преди това.И напълно съм съгласна с това, защото такива глупости се отпечатаха, че тотално се обърка представата на децата за култура, история, математика и дори музика.
renka_82
Потребител

Мнениеот ivankavrakov » 17 Окт 2007, 15:37

Защото именно сега чашата преля! :x
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот moyra » 17 Окт 2007, 16:44

julia_says написа:Поредната "разгневена" родителка!
Г-жо,
Радвам се, че децата Ви все пак ходят на училище; Така като гледам няма да получат кой знае какво възпитание вкъщи!
"на какво основание"? Прочетете си мнението още веднъж, че направо е гнусно сериозни хора да говорят така безотговорно!

moyra написа:Категорично ПРОТИВ. Като майка на двама ученика, вече почти абитуриенти, не виждам на какво основание учителите искат такова увеличение на заплатите си. Нали заплащането трябва да съответства на качеството на работата. Не виждам с какво заплатата от еди си колко лева ще промени професионалните качества на учителите.
Гадното в случая е, че всичко е за сметка на децата.

"Разгневената " родителка отговаря , на може би незадоволена даскалица. Ни знам като гледате какво виждате и как разбрахте, че децата ми няма да получат възпитание в къщи. Гнусно е не това, че изказвам мнение, което явно на Вас не Ви се нрави, а факта, че в училище се пише тройка за стоене в час, четворка за наличието на тетрадка, за две думи-петица и шестица. А в крайна сметка знанията са нула. Кое е безотговорното от моя страна? Че казвам нещо, което си е самата истина?
moyra
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 17 Окт 2007, 19:52

Учители от Русе сътвориха Химн на учителя и "Безпътие към Европа". Ето и текстовете, подходящи за песни.

Химн на учителя

1. Oръзна ни да бъдем неразбрани
омръзна ни покорно да мълчим
омръзна ни да бъдем все призвани
в блатото си кротко да мълчим

2. Омръзна ни вълкът пастир да бъде,
омръзна ни овце да ни брои
омръзна ни магаре да ни води,
а ний покорно стадо да вървим.

3. Омръзна ни от глупави реформи
във хаос по-голям да се въртим
омръзна ни в битки неуморни
правителства, министри да крепим.

4. От днес нататък няма да сме стадо
от днес нататък няма да търпим.
От днес нататък вече ще сме хора.
Достойнството си с чест ще защитим.

Безпътие към Европа

1. Космически са министерските кахъри!
Комети определят техните дела,
а на площада някакви си конюнктури
барабанят и веят знамена.

2. Седенки все пак ТЕ организират.
А даскалите – неразбрани протестират.
Какво пък друго ИМ остава -
разтурят цялата държава.

3. От Брюксел пращат строги наблюдатели.
Какво да видят – на върха ПРЕДАТЕЛИ!
Че как в Европа да ви приютим,
като с такива членове ще се взривим!
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Re: много дълго.

Мнениеот iwanow » 17 Окт 2007, 22:53

JoyBringer написа:Принципно съм за увеличението на заплатите,което искат, НО САМО НА ТЕЗИ УЧИТЕЛИ КОИТО НАИСТИНА ДОКАЗВАТ ВИСОКО ПРОФЕСИОНАЛНО И ПЕДАГОГИЧЕСКО УМЕНИЕ, ОСТАНАЛИТЕ ДА ОВАКАНТЯТ НЕЗАБАВНО РАБОТНИТЕ МЕСТА И ТО ДИСЦИПЛИНАРНО. Но продължиха прекалено дълго със стачката. Ако са чак толкова непоносими условията , при които работят, светът е отворен- да си потърсят алтернатива, вместо да се оплакват!
А колкото до това, че учителската професия е призвание, почти всички даскали са мечтали навремето да ги приемат право.Понеже не е станало, са станали даскали и подсъзнателно/ съвсем съзнателно , повечето не харесават професията си. А това , да работиш нещо без желание, си е наказание. :roll:
iwanow
Потребител

Re: много дълго.

Мнениеот kalahan » 17 Окт 2007, 23:07

JoyBringer написа:...почти всички даскали са мечтали навремето да ги приемат право... :roll:

Аз не мисля, че правото е чак толкова "мечтана" професия.
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Въпрос към подкрепящите стачката

Мнениеот sunrise » 18 Окт 2007, 10:24

Може ли някой от Вас сега да ми каже , след вчерашните консултации от какво пак са недоволни учителите? Не им харасвала средна брутна работна заплата от близо 700 лв., защото тя включвала тази на непедагогическия персонал. Ами като е средна , това означава , че пък на педагогическия персонал и тези особено с по-голям стаж или клас квалификация, брутната работна заплата ще е над тази сума.
Не били го сметнали добре. :shock: Тук хората за тях сълзи леят, а те не можели дори и да смятат! Нямат ли си специалисти с математика или им го смятаха лелките. Извинете за тона, но те наистина прекалиха! Реваха, пяха, дадоха им каквото искат , а сега :"Ама ние не сме го сметнали!" Това е поведение на дете в детската градина.
Не са само те зле в тази държава! Вчера бях например в "Агенцията по вписванията"-Бургас. Винаги съм се удивлявала на стоицизма на служителите там. И знаете ли как се обяснява на неграмотен селскостопански производител , зле говорещ български , как да си попълне формулярите./ Междувпрочем уж ограмотен с кетап от същите тези учители/. И колко мислите ,че получават тези жени? Уверявам Ви , не вземат 600лв.
sunrise
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии