- Дата и час: 03 Фев 2025, 12:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ние сме светът, ние сме децата!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
И аз на свой ред, след дълго въздържание ще си позволя да ссподеля и своята гледна точка. Съвсем просто - за стачни действия, но против ефективна стачка толкова дълго време.
Не можем да слагаме нито учителите, нито учениците под общ знаменател. Както във всяка професия, така и във всяка социална прослойка има знаещи и способни и незнаещи и неспособни.
За да се стига въобще до подобни изригващи протести, означава, че някъде изначално нещо в системата е сбъркано. Нормално е хората да недоволстват, докато тези, от които зависи размера на възнаграждението им са всякога в крак с повишаващия се жизнен стандарт.
Но това което се питам е, защо учителите не започнаха стачката през лятната ваканция? Или с други думи, защо синдикатите чакаха да започне учебната година, за да подкукуросат учителите.
Цялата история на мен започва да ми намирисва на заговор с цел дестабилизиране на властта и съвсем естествено предизборни хватки и отклоняване на общественото внимание
Не можем да слагаме нито учителите, нито учениците под общ знаменател. Както във всяка професия, така и във всяка социална прослойка има знаещи и способни и незнаещи и неспособни.
За да се стига въобще до подобни изригващи протести, означава, че някъде изначално нещо в системата е сбъркано. Нормално е хората да недоволстват, докато тези, от които зависи размера на възнаграждението им са всякога в крак с повишаващия се жизнен стандарт.
Но това което се питам е, защо учителите не започнаха стачката през лятната ваканция? Или с други думи, защо синдикатите чакаха да започне учебната година, за да подкукуросат учителите.
Цялата история на мен започва да ми намирисва на заговор с цел дестабилизиране на властта и съвсем естествено предизборни хватки и отклоняване на общественото внимание
- prof_prof
- Потребител
bobka написа:Иванов, като видя такива неграмотни недоразумения......
Мерси за лекцията.
Хорошее воспитание не в том, что ти не пролеш соуса на скатерт, а в том что, не заметиш, если ета сделает кто-нибуд другой. Сказал Чехов
Използването на уличен жаргон във форумите нима е недопустимо?
huligan ти позна до някъде.
- iwanow
- Потребител
prof_prof написа:Цялата история на мен започва да ми намирисва на заговор с цел дестабилизиране на властта и съвсем естествено предизборни хватки и отклоняване на общественото внимание
prof_prof, всичко, което казвате, е ясно и очевидно, няма стачка, водена от синдикатите, която да няма и скрити политически мотиви. Ясно е като бял ден, че има косвена връзка и с местните избори, но питам тогава защо стачката е вредна? Защото на правителството не му харесва ли? Ами нали именно в такива кризисни моменти става ясно дали имаш качества да управляваш или не. Правителството направи огромната грешка да подходи към проблема по стандартния начин, т.е. с пазарлъци, сякаш се продава не образователната система, а кило домати на Женския пазар. Това от самото начало на преговорите принизи значението на темата за образованието и унищожи доверието в преговорите. Съжалявам, че говоря така абстрактно, но аз така ги виждам нещата. Според мен да управляваш умело понякога изисква гъвкави и нестандартни подходи и решения, каквито правителството от самото начало не намери, а вече е късно за такива. Дори и утре стачката да приключи, тя ще завърши с чувство на неудовлетвореност у всички: у правителството, че се е поддало под натиска на учителите (макар че ще твърдят обратното), учителите, които няма как да получат това, което искат, а и вече насъбраха доста негативизъм към себе си, и всички останали, които ще си казват: Абе, един прост даскал взема 700 лв., що и аз да не вземам?
Именно затова мисля, че значението на стачката далеч надхвърля рамките на някакви си глупави местни избори, на които почти никой няма да гласува и нищо няма да се промени.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
kalahan написа:Именно затова мисля, че значението на стачката далеч надхвърля рамките на някакви си глупави местни избори, на които почти никой няма да гласува и нищо няма да се промени.
Днес една близка /учителка/ ми каза следното: "По цял ден трябва да стоим в училището, защото идват да ни проверяват дали действително упражняваме ефективни стачни действия. Но така е много скучно.". И добави: "Ама, гледаш ли, показахме им на какво сме способни."
Какъв извод си правя аз? И на учителите им писна вече да седат и да бездействат по цял ден. Осъзнават, че нулева година е немислима и че след стачката ще трябва да преговарят не по един, ами по 4-5 урока. Кому е нужно всичко това? Мисълта ми е /и аз абстрактно като Вас ще се изразя/, че все чакаме яйцето да ни опред до....., за да предприемем нещо. Проблемът с учителските заплати не е от оня ден. Преговори трябваше да се започнат много отдавна, за да не се стига дотук.
- prof_prof
- Потребител
Напълно съм съгласен с всичко. И не е тайна, че много учители не искат да стачкуват, едно защото се страхуват да не си загубят работата, и второ защото не споделят "борбения ентусиазъм" на синдикатите. А темата за заплатите на учителие излиза циклично на бял ден през няколко години и както винаги е "всяко чудо за три дена". Нещата специално в образованието не отиват никак на добре, от много години, но все се намират по-наболели теми, което си е щраусов рефлекс.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
kalahan написа:Напълно съм съгласен с всичко. И не е тайна, че много учители не искат да стачкуват, едно защото се страхуват да не си загубят работата, и второ защото не споделят "борбения ентусиазъм" на синдикатите. А темата за заплатите на учителие излиза циклично на бял ден през няколко години и както винаги е "всяко чудо за три дена". Нещата специално в образованието не отиват никак на добре, от много години, но все се намират по-наболели теми, което си е щраусов рефлекс.
kalahan ти като защитник на стачката ...да видя случайно ВУЗ да стачкува ефективно/не ми казвай да ама там има автономия ,затова.../ Не одобрявам стачката още от самото начало . Цялата тая работа ми прилича на един голям балон ,който като всекий балон все някой ден се пука.
- donna
- Старши потребител
donna написа: kalahan ти като защитник на стачката ...да видя случайно ВУЗ да стачкува ефективно/не ми казвай да ама там има автономия ,затова.../
donna, мисля, че въпроса "защо преподавателите от ВУЗ не стачкуват" следва да го зададете на тях, а не на мен. Всеки има право да стачкува и всеки си преценява дали да го прави. Моето лично мнение е, че не стачкуват,защото системата на висшето образование е доста по-консервативна, преподавателите са доста по-малко, а и най-вече там синдикатите са с доста по-слаби позиции и е много по-трудно да се организира една тяхна стачка. През всичките години на демокрация университетските преподавтели единствено са подкрепяли сегиз-тогиз някоя и друга студентска стачка, но никога не са я инициирали те самите.
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
do donnna
За kalahan не зная, но ВУЗ-овете тепърва ще започнат със стачките, така че и това ще се случи...
- terry_ezra
- Младши потребител
iwanow написа:bobka написа:Иванов, като видя такива неграмотни недоразумения......
Мерси за лекцията.
Хорошее воспитание не в том, что ти не пролеш соуса на скатерт, а в том что, не заметиш, если ета сделает кто-нибуд другой. Сказал Чехов
Използването на уличен жаргон във форумите нима е недопустимо?
huligan ти позна до някъде.
Иванов, уличен жаргон не съм използвала в обръщението си към теб, да сме наясно! И като цитираш Чехов, направи предварителна справка за изписването на цитата, защото май и руският не ти е от най-силните езици. Препоръчвам ти горещо да попрегледаш някой и друг учебник по български език от началното училище, за да не ти се налага да прикриваш неграмотността си зад мисли на други, далеч по-ерудирани от теб хора!
- bobka
- Младши потребител
donna написа:kalahan написа:Напълно съм съгласен с всичко. И не е тайна, че много учители не искат да стачкуват, едно защото се страхуват да не си загубят работата, и второ защото не споделят "борбения ентусиазъм" на синдикатите. А темата за заплатите на учителие излиза циклично на бял ден през няколко години и както винаги е "всяко чудо за три дена". Нещата специално в образованието не отиват никак на добре, от много години, но все се намират по-наболели теми, което си е щраусов рефлекс.
kalahan ти като защитник на стачката ...да видя случайно ВУЗ да стачкува ефективно/не ми казвай да ама там има автономия ,затова.../ Не одобрявам стачката още от самото начало . Цялата тая работа ми прилича на един голям балон ,който като всекий балон все някой ден се пука.
Тези изказвания могат да ги правят само хора, които не са завършили истински университет! Те никога няма да си спомнят за 1990, за 1994 и 1997 г., за духа на преподавателите и студентите! А и не познават не само творчеството на ректора на СУ, но и неговото предупреждение от преди седмица-две до правителството - ако не се осигурят нормални условия на труд и преподаване в СУ, не само ще има стачка, но и Университетът ще затоври врати!
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
- oho_boho
- Потребител
oho_boho написа:Тези изказвания могат да ги правят само хора, които не са завършили истински университет! Те никога няма да си спомнят за 1990, за 1994 и 1997 г., за духа на преподавателите и студентите! А и не познават не само творчеството на ректора на СУ, но и неговото предупреждение от преди седмица-две до правителството - ако не се осигурят нормални условия на труд и преподаване в СУ, не само ще има стачка, но и Университетът ще затоври врати!
Хм, Охо-бохо, нещо в тези години в СА "Ценов" беше спокойно ама вярно, то не е истински университет... казват академия било ;-D
- prnedev
- Активен потребител
Охо бохо пак ме разсмя
Завършилия истински университет от много неща не разбира явно
А за събитията в началото на 90г. сигурно знам доста по-вече от него и за негова изненада дори тогава нещата не бяха такива каквито изглеждаха
Аз не подкрепям учителската стачка ,в началото може би им съчувствах на хората ,вече не . И ако някой ми посочи разумна причина да я подкрепя сполай му .
Завършилия истински университет от много неща не разбира явно
А за събитията в началото на 90г. сигурно знам доста по-вече от него и за негова изненада дори тогава нещата не бяха такива каквито изглеждаха
Аз не подкрепям учителската стачка ,в началото може би им съчувствах на хората ,вече не . И ако някой ми посочи разумна причина да я подкрепя сполай му .
- donna
- Старши потребител
prnedev написа:oho_boho написа:Тези изказвания могат да ги правят само хора, които не са завършили истински университет! Те никога няма да си спомнят за 1990, за 1994 и 1997 г., за духа на преподавателите и студентите! А и не познават не само творчеството на ректора на СУ, но и неговото предупреждение от преди седмица-две до правителството - ако не се осигурят нормални условия на труд и преподаване в СУ, не само ще има стачка, но и Университетът ще затоври врати!
Хм, Охо-бохо, нещо в тези години в СА "Ценов" беше спокойно ама вярно, то не е истински университет... казват академия било ;-D
kalahan ти като защитник на стачката ...да видя случайно ВУЗ да стачкува ефективно/не ми казвай да ама там има автономия ,затова.../
За това говорех! А и в Стопанската академия имаше протести!
- oho_boho
- Потребител
donna написа:И ако някой ми посочи разумна причина да я подкрепя сполай му
Трудно може някой да приведе разумна причина! Петдесет процента от "анкетираните" нищо разумно не са изказали!
- oho_boho
- Потребител
oho_boho написа:За това говорех! А и в Стопанската академия имаше протести!
Ами `94 и `97-ма бях там, и беше спокойно Затова се изненадах.
За `90-та незнам, тогава бях ученик, но доколкото помня едни пичове от Търновския университет - конкурентите тогава на Кошлуков - Независимата студентска лига - скитосваха между СА, ВТУ и Габровския ТУ... както и да е...
Колкото до университетите, защо не стачкуват, мисля си, че това е тактика. Изобщо няма да се изненадам, ако до края на седмицата не се стигне до някакво спазаряване, да подскочат и те, независимо, че Станишев предварително обеща да предвиди пари и за тях.
Колкото до стачката остана да се разберат за парите. За всичко останало са се разбрали. Ще са интересни промените в Закона за просветата, особено в частта за бюджетите на училищата
- prnedev
- Активен потребител
Ще са интересни промените в Закона за просветата, особено в частта за бюджетите на училищата[/quote]
E тва му се вика счетоводител ,още не са приети промените в законите той калема наточи сполай ти ,разсмя ме
E тва му се вика счетоводител ,още не са приети промените в законите той калема наточи сполай ти ,разсмя ме
- donna
- Старши потребител
Прав е Братовчеда, Донна!
Чисти сметки - добри приятели!
А нека станат училищата второстепенни разпоредители с бюджетни кредити па да ги видим тогава кметовете, и хрантутниците в отделите "култура и просвета" - както и да се наричат в отделните общини
Чисти сметки - добри приятели!
А нека станат училищата второстепенни разпоредители с бюджетни кредити па да ги видим тогава кметовете, и хрантутниците в отделите "култура и просвета" - както и да се наричат в отделните общини
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
donna написа:prnedev написа:Ще са интересни промените в Закона за просветата, особено в частта за бюджетите на училищата
Ми така де Донна )) Преди 8 години, когато сегашния ни кмет Рашев беше губернатор като се кандидатира за кмет го питаха "Що така?", а той каза "Общината има бюджет, а областта няма"
Та бюджета е хубаво нещо
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:donna написа:prnedev написа:Ще са интересни промените в Закона за просветата, особено в частта за бюджетите на училищата
Ми така де Донна )) Преди 8 години, когато сегашния ни кмет Рашев беше губернатор като се кандидатира за кмет го питаха "Що така?", а той каза "Общината има бюджет, а областта няма"
Та бюджета е хубаво нещо
- donna
- Старши потребител
|
|