начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Моля, коментирайте договора на Хилд

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, коментирайте договора на Хилд

Мнениеот megy_bogestvena » 03 Ное 2007, 20:34

След като понесе сериозни критики от финансовия надзор, а дейността й се проверява от прокуратурата, компанията "Хилд" изнесе пред медиите вчера отделни клаузи от договорите си с пенсионерите, за да покаже какви гаранции предлага. Компанията предлага пожизнен месечен доход на възрастни хора над 65 години, при условие че те прехвърлят собствеността върху жилището си на дружеството.
На клиентите се учредява пожизнено право на ползване. Хората имат право да живеят в апартамента със свои роднини, но при условие че те нямат адресна регистрация там. Нямат право да дават жилището под наем.
В договора е предвидено, че ако компанията забави плащанията с повече от 5 месеца, тя е длъжна в срок от 1 месец да прехвърли обратно собствеността на жилището на пенсионера без съд, а по силата на договора. Ако "Хилд" откаже да направи това, тя е длъжна да обезщети клиента си със сума, равна на пазарната оценка на жилището. И в двата случая клиентът не връща получените до момента суми. "Хилд" не може да продава или ипотекира жилището без изричното съгласие на клиента, поясниха още от компанията.
От "Хилд" обаче не можаха да обяснят как гарантират финансовата си стабилност. Според изпълнителния й директор Диляна Георгиева парите, необходими за плащане на пенсионерите, идват от собствени средства на акционерите и кредитна линия от "Мерил Линч". Според нея мажоритарният акционер в компанията майка - "Хилд Асет Кипър", била именно инвестиционната банка "Мерил Линч" - нещо, което няма как да се докаже, тъй като регистрацията е в офшорна
megy_bogestvena
Младши потребител

Мнениеот pravo777 » 04 Ное 2007, 01:30

Всичко трябва да мине през съда и познайте от три пъти колко може да се проточи такова дело, особено като имате насреща си "Хилд" :)
pravo777
Нов потребител

Мнениеот gudio » 04 Ное 2007, 15:29

:roll: Защо ли името "Хилд" с нещо много ми напомня на "Хилдън" :roll: Да не са "свързани лица" :lol: ?
Иначе - това, което предлагат, много прилича на вид договор, практикуван от "време оно..." от ... ЗПАД "ДЗИ" - имот срещу "рентна застраховака", заради това сигурно КФН скочи против тях... Но и тяхната сделка и тази, практикувана от ДЗИ, всъщност си е договор за пожизнена рента (= "за издръжка и гледане", ама без "гледането" :lol: ). Има, разбира се "алеаторен момент", ама това не го прави застраховка, иначе всички "издръжки и гледания" ще трябва да попаднат при финансовия надзор.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот berbo » 04 Ное 2007, 22:11

някой познава ли някого, който да е сключил договор с тях и виждал ли е такъв договор, какви клаузи съдържа.
berbo
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Ное 2007, 10:29

Понеже бях пуснала тема , дали някой знае нещо по-конкретно за договорите на тази компания , се намесвам в темата.
Първо, мисля ,че клаузата според която ще се разваля договорът без съд е нищожна. Как ще изглежда новият нотариален акт на старият собственик? "Хилд" ще му го дари ли , ще му го продаде ли? Няма нотариален акт за "връщане поради неизпълнение".
Второ, не ми се вярва да връщат нещо доброволно. Хайде сега да пресметнем, при данъчна оценка дори 50 000 лв. , колко ще са разходите на един пенсионер да заведе такова дело и колко ще могат изобщо да си го позволят. А се съмнявам дали в нотариалния акт е посочена тази оценка.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 05 Ное 2007, 13:41

Има, разбира се "алеаторен момент", ама това не го прави застраховка, иначе всички "издръжки и гледания" ще трябва да попаднат при финансовия надзор.

Без да знам (и без да търся да проверя) какво всъщност надзирава надзорът, само да отбележа, че Хилд извършва такава дейност по занятие, а не случайно като племенника на баба Сийка и дядо Пешо, който ги гледа. А на застраховка и на мен не ми прилича.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Общи дискусии