- Дата и час: 24 Яну 2025, 10:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Видях ред и законност ама другаде
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Видях ред и законност ама другаде
Преди няколко дни бях на седмично посещение в Англия при синът ми който работи там отдавна. Въпреки че съм ходил и в други Европейски страни разбрах окончателно защо тези нации са на светлинни години преди нас. Не че ще Ви кажа нещо ново, но все пак да споделя някои неща.
Първо за автомобилите.
1.Посетих London, Cambridge, Bury St Edmunds и никъде ама никъде не видях дупка по пътищата. Ремонт там се прави предимно нощем и се обозначава изключително ясно светлинно и със знаци.
2. Никъде не видях паркиран автомобил на тротоара или пък да застъпи маркировка. Няма път дори в село без ясна маркировка, пътищата са с котешки очи по асфалта и е абсурд да загубиш ориентация дори при мъгла.
3. В началото на всеки град има светлинна информационна табела за паркингите и на кой паркинг колко паркоместа има свободни. Паркингите са организирани изключително образцово, плаща се по електронен начин, не се вижда обслужващ персонал.
4. За да продадеш и прехвърлиш автомобила си там не е необходимо да ходиш нито при нотариус нито в "КАТ", нито да го отписваш в данъчното. Достатъчно е да попълниш един картон в пощата им и след малко ще получиш съобщение, че автомобилът ти е прехвърлен и има нов собственик. Прехвърлянето е възможно даже чрез интернет от къщи.
5. Навсякъде цари абсолютен ред при движение по пътищата, следи се с камери и ако те засекат в нарушение и дума да не става да спориш. А там трафика по магистралите е огромен, навсякъде светлинни предупреждения за задръстване, опашка, катастрофа, обходни маршрути и пр.
6. По улиците за пешеходните зони има светофари с бутони, натискаш когато искаш да пресечеш, очевидно камери следят движението и когато наблизо няма движещи се автомобили ти светва зелено, автомобилите спират и си минаваш спокойно.
7. Никъде не видях таратайки каквито ние обикновено караме. Прегледите там са изключително прецизни и взискателни.
За чистотата
Рядко можеш да видиш боклуче в каквито ние тънем. Всяка къща си има контейнери за разделно събиране на отпадъците и дума да не става, че можеш да не спазваш. Ако над главата ти има покрив дори да е на автобусна спирка пушенето е забранено. Обществените тоалетни са безупречни, няма ги нашите "мургави наематели", навсякъде има тоалетна хартия и пълна автоматика.
За училищата
Всички училища си имат установени униформи на децата и се спазват безусловно. В самото училище те допускат само до входа, където можеш да предадеш нещо на детето си.
Самият учебен процес и начина на преподаване няма нищо общо с нашето "въобще образование". Детето в къщи най много да попълни една страничка тест и то само в неделя. Училище в истинскя смисъл на думата и то на определени етапи строго профилирано в зависимост от преценката за наклонностите на детето.
За реда и спокойствието
Цари тишина дори през деня, недопустимо е да крещиш, веднага ще пристигне полицейската кола. Не чух никъде да се разнася музика в децибелите каквито ни тормозят с повод или без повод (даже не чух Азис).
За търговската мрежа
В Англия много неща са точно обратни на други страни (движение по пътищата, крановете за топла и студена вода и др.). Касите в магазините не са разположени на изхода, влизаш и излизаш свободно без нашите въртележки, но някой да си позволи да краде е немислимо.
За уважение и толерантност
Хората поздравяват по улицата, благодарят учтиво ако остъпиш място, не влизат в пререкания.
За работата
Там се работи яко и по точно установени правила, не можеш когато ти скимне да си пиеш кафето или да пушиш цигара. Служителите са изключително вежливи с дежурна усмивка.
За парламента
Стояхме около 40 мин. пред парламента в Лондон, никъде не видях лъскавите лимузини като нашите, хората излизаха с чантичките делово и се отправяха към станциите на метрото.
За електронизацията
Електронизацията е навсякъде, в метрото, музеите, летищата. Навсякъде има каси-компютри и веднага виждаш светлинно и гласово уведомление за свободната каса. Плащането на сметки за ток, газ става само по електронен път без твоя инициатива, сумата се изтегля служебно от сметката ти за което получаваш електронно уведомление, няма такива гишета с нашите опашки.
Зададох си въпроса, защо цари такъв безкомпромисен ред, отговори ми англичанин - защото всеки спазва законите и правилата безусловно независимо от неговия ранг.
И защото всяко нарушение се санкционира подобаващо, моментално и безкомпромисно.
И защото всеки си гледа работата безупречно, за което получава и подобаващо възнаграждение.
И защото данъците се харчат точно по предназначение.
И защото там явно управляват кадърни хора.
И защото всичко е високотехнологично автоматизирано, липсва бюрокрация и некадърен административен персонал.
И защото те имат високо чувство за национално достойнство и гордост, че са граждани на обединеното кралството.
Имат само един недостатък - не се събират като нас на салатка, ракийка и ихууууу. Там е изключено да отидеш в друго семейство без да си поканен. организират си обаче много готини партита но не и в къщи.
Ооох кога ще ги стигнем Англичаните.
Убедих се, че през моя живот няма да стане.
Първо за автомобилите.
1.Посетих London, Cambridge, Bury St Edmunds и никъде ама никъде не видях дупка по пътищата. Ремонт там се прави предимно нощем и се обозначава изключително ясно светлинно и със знаци.
2. Никъде не видях паркиран автомобил на тротоара или пък да застъпи маркировка. Няма път дори в село без ясна маркировка, пътищата са с котешки очи по асфалта и е абсурд да загубиш ориентация дори при мъгла.
3. В началото на всеки град има светлинна информационна табела за паркингите и на кой паркинг колко паркоместа има свободни. Паркингите са организирани изключително образцово, плаща се по електронен начин, не се вижда обслужващ персонал.
4. За да продадеш и прехвърлиш автомобила си там не е необходимо да ходиш нито при нотариус нито в "КАТ", нито да го отписваш в данъчното. Достатъчно е да попълниш един картон в пощата им и след малко ще получиш съобщение, че автомобилът ти е прехвърлен и има нов собственик. Прехвърлянето е възможно даже чрез интернет от къщи.
5. Навсякъде цари абсолютен ред при движение по пътищата, следи се с камери и ако те засекат в нарушение и дума да не става да спориш. А там трафика по магистралите е огромен, навсякъде светлинни предупреждения за задръстване, опашка, катастрофа, обходни маршрути и пр.
6. По улиците за пешеходните зони има светофари с бутони, натискаш когато искаш да пресечеш, очевидно камери следят движението и когато наблизо няма движещи се автомобили ти светва зелено, автомобилите спират и си минаваш спокойно.
7. Никъде не видях таратайки каквито ние обикновено караме. Прегледите там са изключително прецизни и взискателни.
За чистотата
Рядко можеш да видиш боклуче в каквито ние тънем. Всяка къща си има контейнери за разделно събиране на отпадъците и дума да не става, че можеш да не спазваш. Ако над главата ти има покрив дори да е на автобусна спирка пушенето е забранено. Обществените тоалетни са безупречни, няма ги нашите "мургави наематели", навсякъде има тоалетна хартия и пълна автоматика.
За училищата
Всички училища си имат установени униформи на децата и се спазват безусловно. В самото училище те допускат само до входа, където можеш да предадеш нещо на детето си.
Самият учебен процес и начина на преподаване няма нищо общо с нашето "въобще образование". Детето в къщи най много да попълни една страничка тест и то само в неделя. Училище в истинскя смисъл на думата и то на определени етапи строго профилирано в зависимост от преценката за наклонностите на детето.
За реда и спокойствието
Цари тишина дори през деня, недопустимо е да крещиш, веднага ще пристигне полицейската кола. Не чух никъде да се разнася музика в децибелите каквито ни тормозят с повод или без повод (даже не чух Азис).
За търговската мрежа
В Англия много неща са точно обратни на други страни (движение по пътищата, крановете за топла и студена вода и др.). Касите в магазините не са разположени на изхода, влизаш и излизаш свободно без нашите въртележки, но някой да си позволи да краде е немислимо.
За уважение и толерантност
Хората поздравяват по улицата, благодарят учтиво ако остъпиш място, не влизат в пререкания.
За работата
Там се работи яко и по точно установени правила, не можеш когато ти скимне да си пиеш кафето или да пушиш цигара. Служителите са изключително вежливи с дежурна усмивка.
За парламента
Стояхме около 40 мин. пред парламента в Лондон, никъде не видях лъскавите лимузини като нашите, хората излизаха с чантичките делово и се отправяха към станциите на метрото.
За електронизацията
Електронизацията е навсякъде, в метрото, музеите, летищата. Навсякъде има каси-компютри и веднага виждаш светлинно и гласово уведомление за свободната каса. Плащането на сметки за ток, газ става само по електронен път без твоя инициатива, сумата се изтегля служебно от сметката ти за което получаваш електронно уведомление, няма такива гишета с нашите опашки.
Зададох си въпроса, защо цари такъв безкомпромисен ред, отговори ми англичанин - защото всеки спазва законите и правилата безусловно независимо от неговия ранг.
И защото всяко нарушение се санкционира подобаващо, моментално и безкомпромисно.
И защото всеки си гледа работата безупречно, за което получава и подобаващо възнаграждение.
И защото данъците се харчат точно по предназначение.
И защото там явно управляват кадърни хора.
И защото всичко е високотехнологично автоматизирано, липсва бюрокрация и некадърен административен персонал.
И защото те имат високо чувство за национално достойнство и гордост, че са граждани на обединеното кралството.
Имат само един недостатък - не се събират като нас на салатка, ракийка и ихууууу. Там е изключено да отидеш в друго семейство без да си поканен. организират си обаче много готини партита но не и в къщи.
Ооох кога ще ги стигнем Англичаните.
Убедих се, че през моя живот няма да стане.
- tankovbg
- Потребител
Изпитвам смесени чувства, когато прочета нещо подобно: от една страна жадувам за подреден и спокоен живот, какъвто се описва по-горе, от друга, обаче, не ми се иска чак толкова да нямам контрол върху нещата като например : "Плащането на сметки за ток, газ става само по електронен път без твоя инициатива, сумата се изтегля служебно от сметката ти". Като че ли тенденцията при високотехнологично развитите общества е точно тази - да те роботизират, да те лишат от собствена преценка и инициатива, да притъпят сетивата ти и така да те контролират. Уж животът ти е улеснен до дебилност, ама какво печели човешката природа от това? Прекалено машинизиран свят... не знам.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
- zvezda
- Потребител
уви! няма да стигнем европейците, защото ние нямама тяхната култура, възпитание и манталитет! В това се убедих, след като се върнах от Германия, където почти по индентичен начин са уредени пътищата, куртурата на обслужване, обществения ред и спокойствие и т.н. за съжаление, всеки който се е върнал от чужбина /независимо от коя страна/ казва същото.
- zornunddorn
- Потребител
Ох, че хубава темичка... Даже се размечтах.
Обаче и мен ме смути разплащането. По тая причина и се отказах обслужващата ме банка да ми направи абонамент и да ми плаща сметките автоматично (защото това го има и у нас). За се отказах ли? Защото ако се съмнявам в някоя сметка на топлофикация примерно - те вече ще са я платили и ще трябва да си искам парите от "топлото" обратно... А с връщането на суми знаете как сме. Както и с завишаването на сметки - буквално ограбването на гражданите дори от най - големите известни дружества... Доброто име означава все още твърде малко за много от компаниите у нас.
Така че тук човек трябва внимателно да си провери какво плаща и има ли основания да плати тази точно сума...
Остава алтернативата с разгневените бабички по опашките. Или ипей...
Обаче и мен ме смути разплащането. По тая причина и се отказах обслужващата ме банка да ми направи абонамент и да ми плаща сметките автоматично (защото това го има и у нас). За се отказах ли? Защото ако се съмнявам в някоя сметка на топлофикация примерно - те вече ще са я платили и ще трябва да си искам парите от "топлото" обратно... А с връщането на суми знаете как сме. Както и с завишаването на сметки - буквално ограбването на гражданите дори от най - големите известни дружества... Доброто име означава все още твърде малко за много от компаниите у нас.
Така че тук човек трябва внимателно да си провери какво плаща и има ли основания да плати тази точно сума...
Остава алтернативата с разгневените бабички по опашките. Или ипей...
- sqnina
- Младши потребител
Re: Видях ред и законност ама другаде
tankovbg написа:тези нации са на светлинни години преди нас...Ами ходете в Англия, какво чакате. Рядко можеш да видиш боклуче в каквито ние тънем. Всяка къща си има контейнери за разделно събиране на отпадъците и дума да не става, че можеш да не спазваш. Тази статия обаче казва друго.
Служителите са изключително вежливи с дежурна усмивка. И на Вас това Ви харесва? Зададох си въпроса, защо цари такъв безкомпромисен ред, отговори ми англичанин - защото всеки спазва законите и правилата безусловно независимо от неговия ранг. А кой забравя Хейзъл? И защото те имат високо чувство за национално достойнство и гордост, че са граждани на обединеното кралството. За разлика от българите, които само се оплакват и ругаят сънародниците си и собствената си държава
- kalahan
- Потребител
И кое му е хубавото на живота на техни кралски поданици от Албиона? Защо не напишеш за сюриите пияни и мърляви бледолики англичанки-подобия на човеци от женско-мъжки пол? Защо не напишеш за ордите чалмалии и шалварлии от Азия, Малайзия и Шаралайзия? Не , благодаря, не искам да живея като тях! А и това ако някога се случи на българска земя ще означава , че просто българите отдавна са напуснали/изчезнали от тези географски ширини...Все пак носим азиатският ген на Аспарух ага!!!
- Ropotamo
- Младши потребител
Прехласванията по ученическите униформи не ми се нравят много, но пък съвпадат с другите ахкания на автора по реда, дисциплината и безкомпромисните санкции за дребни нарушения.
Чудя се само защо има хора, моито бягат от рая на земята за да се заселят в село Горно Нанадолнище? Дали защото на село могат да пушат на автобусната спирка или защото си плащат на ръка, когато им е кеф сметката за тока? Само да не каже някой, че са low class... да, ама са бели хора, а ме като сикхите обитаващи Бирмингам и разхождащи се с чалмата и ятагана по улицата.
Чудя се само защо има хора, моито бягат от рая на земята за да се заселят в село Горно Нанадолнище? Дали защото на село могат да пушат на автобусната спирка или защото си плащат на ръка, когато им е кеф сметката за тока? Само да не каже някой, че са low class... да, ама са бели хора, а ме като сикхите обитаващи Бирмингам и разхождащи се с чалмата и ятагана по улицата.
- dexter
- Младши потребител
Бедни ми, tankovbg, какво да се каже след повечето умозаключения на предполага се бг - юристи.
Нормално е да се впечатляваш от добрата стара Англия, след като водиш битки с бг - монополисти. Такива като теб са малцина.
Не знам докъде си стигнал, но ти желая успех.
Нормално е да се впечатляваш от добрата стара Англия, след като водиш битки с бг - монополисти. Такива като теб са малцина.
- zelen
- Потребител
good old England
Никога няма да ги стигнем англоезичните държави- това е повече от ясно!
Великобритания, Ирландия, САЩ- там културата е съвсем различна, не само стандартът!
Но от друга страна, все по-лесно става да отидеш там легално , светът се отваря- на който не му изнася тук- GO WEST
Великобритания, Ирландия, САЩ- там културата е съвсем различна, не само стандартът!
Но от друга страна, все по-лесно става да отидеш там легално , светът се отваря- на който не му изнася тук- GO WEST
- JoyBringer
- Потребител
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ!
Хубаво е дсравняваш,за да видиш къде се намираш/имим предвид във всяко отношение/Но драги ми колеги, но тези сравнения тук ми приличат на онази приказка :"Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак".
След като светът е отворен за нас и към нас,моят апел е :Да направим БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ!"Разбира се имам предвид само позитивни неща.И аз вярвам,че ще го направим,защото българинът е не само азиатец,той е уникален с невероятните си гени ,конструирани в продължение на векове от различни етноси,народи и т.н.Вижте само какъв малък на брой население сме, а колко много конкурси и олимпиади печелят нашите деца.Та ние имаме твърде малко свободно развитие -1878- 1944 и 1992-до момента като и тези години са време на относителна свобода.
Сега имаме уникалния шанс да изградим БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ,дори моето "средно"поколение да не го доживее.
Желая ви здраве и успехи!
Хубаво е дсравняваш,за да видиш къде се намираш/имим предвид във всяко отношение/Но драги ми колеги, но тези сравнения тук ми приличат на онази приказка :"Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак".
След като светът е отворен за нас и към нас,моят апел е :Да направим БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ!"Разбира се имам предвид само позитивни неща.И аз вярвам,че ще го направим,защото българинът е не само азиатец,той е уникален с невероятните си гени ,конструирани в продължение на векове от различни етноси,народи и т.н.Вижте само какъв малък на брой население сме, а колко много конкурси и олимпиади печелят нашите деца.Та ние имаме твърде малко свободно развитие -1878- 1944 и 1992-до момента като и тези години са време на относителна свобода.
Сега имаме уникалния шанс да изградим БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ,дори моето "средно"поколение да не го доживее.
Желая ви здраве и успехи!
- kasidi
- Потребител
Ще ги стигнем и още как! Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
Вярно е, че за сега дори съседна Турция е по-напред от нас в доста отношения. Но това са го постигнали най-вече с чужда помощ.
А ние можем и сами!
Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
Вярно е, че за сега дори съседна Турция е по-напред от нас в доста отношения. Но това са го постигнали най-вече с чужда помощ.
А ние можем и сами!
Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
Напред БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
- ivankavrakov
- Потребител
Аз пък ще ви кажа една друга случка. Това лято имах среща с едни клиенти от Англия, дошли да регистрират фирма в България. След няколко дена, като приключихме с бизнес делата, и тръгнах да ги изпращам, на пътя от Варна за Бургас спряхме при село Баня, което е кацнало на едни хълмове сред гори и поляни, високо над местността Иракли и нос Емона. Ингилизите се загледаха нещо по пейзажа и по едно време мъжа се обърна към мен и ми каза „Друже, ти си голям късметлия че живееш в толкова красива страна”. Каза го много искренно, както беше казвал предните няколко дена неща като „Защо всичко тук е толкова вкусно”, „Хората тук са много добри”, „Уау, жените тук са невероятно красиви”. Чак тогава се огледах и аз наоколо и видях пейзажа - планина, море и небе в едно – зашеметяващ гейзер от цветове, светлина и ухание.
Ако сте живели в чужбина за по-дълго време сигурно сте разбрали какво ви липсва най-много там – вкусовете, цветовете, истинските човешки взаимоотношения с които сте свикнали в България. На повечето места на запад усещането е че живеещ в пластмасов свят – от вкуса на доматите до неискрената любезност на хората. Като поживееш малко повече свикваш, но почваш да губиш славянската си душевност и придобиваш формата на техният калъп. И винаги ще ти липсва нещо което си усещал тук без да го съзнаваш – вкуса на живота - този, с който си свикнал през първите си 10, 20, 30 или колкото там години си живял в България.
Та така-трябва да ценим и да пазим каквото имаме докато се опитваме да направим страната ни по-цивилизована.
Ако сте живели в чужбина за по-дълго време сигурно сте разбрали какво ви липсва най-много там – вкусовете, цветовете, истинските човешки взаимоотношения с които сте свикнали в България. На повечето места на запад усещането е че живеещ в пластмасов свят – от вкуса на доматите до неискрената любезност на хората. Като поживееш малко повече свикваш, но почваш да губиш славянската си душевност и придобиваш формата на техният калъп. И винаги ще ти липсва нещо което си усещал тук без да го съзнаваш – вкуса на живота - този, с който си свикнал през първите си 10, 20, 30 или колкото там години си живял в България.
Та така-трябва да ценим и да пазим каквото имаме докато се опитваме да направим страната ни по-цивилизована.
- dgeorgiev
- Потребител
dgeorgiev написа:Аз пък ще ви кажа една друга случка. Това лято имах среща с едни клиенти от Англия, дошли да регистрират фирма в България. След няколко дена, като приключихме с бизнес делата, и тръгнах да ги изпращам, на пътя от Варна за Бургас спряхме при село Баня, което е кацнало на едни хълмове сред гори и поляни, високо над местността Иракли и нос Емона. Ингилизите се загледаха нещо по пейзажа и по едно време мъжа се обърна към мен и ми каза „Друже, ти си голям късметлия че живееш в толкова красива страна”. Каза го много искренно, както беше казвал предните няколко дена неща като „Защо всичко тук е толкова вкусно”, „Хората тук са много добри”, „Уау, жените тук са невероятно красиви”. Чак тогава се огледах и аз наоколо и видях пейзажа - планина, море и небе в едно – зашеметяващ гейзер от цветове, светлина и ухание.
Прекрасно изказване и много точно! Който харесва фалша, да ходи на запад, който иска да живее истински, макар и трудно, да стои тук.
http://www.youtube.com/watch?v=hJNRXPV0yME
- kalahan
- Потребител
Аз пък имах за клиенти едни смотаняци от Англия, които мислят, че ядем доматите с коловете. Шофьор и неработеща, които с хилавите си тамошни доходи искат да са тук голямата работа. Купуват къщи и ги продават на техни сънародници. Регистрирали са фирма и купуват от нейно име имотите. Говореха с лош акцент и аз изобщо не се стараех с посредствените си познания по английски. Дъщеря ми каза, че говоря като африканец.
- Ivailo5rov
- Активен потребител
Защо непременно човек, който харесва реда и чистотата в западните държави трябва да ходи да живее там? Няма ли шанс и тук да стане поне малко по - подредено и хубаво... И какво лошо има във фалшивата усмивка на продавачка или администраторка? Тя не може да има положително отношение, и то особено лично към всеки клиент... Това означава ли като в нашта родина - да ти развее косите с крясъци или най - малкото да ти се муси и да оказва точно обратното на съдействие - сякаш на лична основа...
А иначе аз лично не искам да ходя никъде...
Съгласна с всичко, което каза dgeorgiev освен с едно. България е много красива, но аз съм била на едни други фантастични места по света и... много ми е мила, но не мога да си изкривя душата да кажа, че е най - красивата...
Иначе и аз като Ivailo5rov не си падам много по англичаните. Тях впрочем по цял свят не ги харесват... Ние точно не сме им най - ялите попарата, ама други народи... Не им е добро името и всички говорят с насмешка за тях. Интересното е, че самите много си се обичат и са си мн. горди със себе си...
А иначе аз лично не искам да ходя никъде...
Съгласна с всичко, което каза dgeorgiev освен с едно. България е много красива, но аз съм била на едни други фантастични места по света и... много ми е мила, но не мога да си изкривя душата да кажа, че е най - красивата...
Иначе и аз като Ivailo5rov не си падам много по англичаните. Тях впрочем по цял свят не ги харесват... Ние точно не сме им най - ялите попарата, ама други народи... Не им е добро името и всички говорят с насмешка за тях. Интересното е, че самите много си се обичат и са си мн. горди със себе си...
- sqnina
- Младши потребител
zelen написа:Бедни ми, tankovbg, какво да се каже след повечето умозаключения на предполага се бг - юристи.
Засягаш една много болезнена тема. Чакам съдът да се произнесе с решение. Та юристите тук да преценят, не е ли абсурд монополиста да се толерира със закон ? На практика, някаква измислена фирма за дялово разпределение монтира електронни разпределители (ама дали отговарят на стандарти или не ?), по въобще неизвестни алгоритми ти разпределя топлоенергия, монополиста взема данните каквито са и ти иска голяма сума, и ако не платиш - изпълнителен лист, принудително изпълнение. Ама дали е вярно или не никой не го интересува. Обикновения човечец се плаши, плаща си безропотно и държавата наблюдава сеира. Изведнъж се сепва, да бе проверихме окзва се, че болшинството сметки не са верни и дотук (все пак разбра за какво става дума и промени закона /ЗЕ/и наредбата). Който има смелост да търси съдебна защита, но материята е толкова специфична и сложна, че съдът въобще не разбира за какво става дума. Даже малцина адвокати са вникнали в тази материя. Назначава се вещо лице, забележете за Варненския районен съд е само едно. То пък започва едни изчисления ум да ти зайде, един път извежда едно, втори път диаметрално друго и накрая казва, ама и онова и това не е вярно. Представете си съдът какво е разбрал. И какво ще му е най лесно да постанови - ищецът не е доказал възраженията си, отхвърля иска и хоп монополиста прав. За самият ищец е абсурд обаче да докаже къде е грешката, защото алгоритмите за изчисляване са фирмена тайна на ФДР. Няма как, дори и да знае отчетените дялови единици да си изчисли сам сметката.
Ето защо се наложи да изчета куп техническа литература, да анализирам нормативната уредба, та да търся пробойни къде монополиста е нарушил закона и наредбата, та да имам що годе аргументирани основания за оспорване.
Дано съдът вземе предвид, че при отрицателен установителен иск по чл. 254 ГПК монополиста трябва да докаже безспорно вземането си и то с конкретни изчисления възпроизвеждащи правилата за дялово разпределение, а не да твърди голословно, че закона и правилата са спазени. Такова доказване монополиста не проведе в процеса.
След като излезе решението ще пиша, но ако искът ми не е уважен ще си търся правата ако ще и в Страсбург.
А иначе в Англия къщичката ти е газифицирана, има си газово котле колкото кухненско шкафче, парното се управлява с пълна електронна автоматика, с едно копче си задаваш температурата и толкоз. Имаш си и топла вода веднага след пускане на уредбата. Но тям няма "гетата" наречени "етажна собственост" - едно недоразумение на соц. стадото за каквото ни третираха в миналото.
Ако монополиста тук в България иска да оцелее да си монтира топломери в жилищата и да отчита реално потребена енергия. Иначе е на път да фалира с тази дейност, то просто така не може да продължава. И дори да не искаш парно пак плащаш за тази сградна инсталация, която пак ще се изчислява с формули (според вещото лице са поредната глупост).
Пароле, пароле, пароле имаше една такава песен.
Народът е казал, пей си пенке ле, кой ли те слуша.
- tankovbg
- Потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|