начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

ВОДЕНИЧАРОВЩИНИ-идат винаги преди Коледа, като Дядо Коледа!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВОДЕНИЧАРОВЩИНИ-идат винаги преди Коледа, като Дядо Коледа!

Мнениеот oho_boho » 13 Дек 2007, 10:58

Бартер с декан

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=406944

Да отпадне ограничението за два последователни мандата на деканите. Тази промяна в Закона за висшето образование прие вчера на първо четене парламентарната комисия по образование. Ако текстът мине през пленарната зала на Народното събрание, това ще означава, че някои декани могат да бъдат пожизнени. Колко мандата ще имат ще решава университетът. В същото време за ректорите не се предлага подобно изменение.

Промяната в закона е внесена от независимите депутати Петър Берон и Христо Величков и Станислав Станилов от "Атака". Законопроекта подкрепиха депутати от ДПС, НДСВ и "Атака". Против гласуваха социалисти и представители на десницата, по думите им "възмутени от наглостта на колегите си".

Заседанието на комисията премина при бурни спорове и обвинения. Според Мирослав Мурджов от Българския народен съюз колегите му прокарват поправката, за да удовлетворят интересите на скандално известния декан на Правно-историческия факултет в Югозападния университет в Благоевград Александър Воденичаров, който имал намерение да се кандидатира за трети мандат. Според Мурджов поправката ще създаде

предпоставки за корупция

и ще въведе грозен прецедент - промяна на закон заради амбициите на един човек.

Докато депутатите заседаваха, в Благоевград се провеждаше общо събрание, което трябваше да избере декан на факултета. Воденичаров е заемал поста два последователни мандата и според сегашния закон няма право на трети. Депутати веднага казаха, че точно заради това е лобистката атака за поправки в закона по никое време. От факултета не коментираха случая до редакционното приключване на вестника. Оттам се затрудниха да посочат колко точно мандата е бил декан Воденичаров, като предположенията варираха между един и два.

"Деканът е пряко свързан с учебния процес и докато си върши добре работата, няма никакво основание да му се ограничава броят на мандатите." Това е аргументът на вносителя Петър Берон. Депутатът и колегите му се позоваха на

прецедента в Българската академия на науките

Там преди няколко години учените премахнаха ограничението от два мандата на председателя и той може да заема поста доживот.

Според другия от вносителите - Станислав Станилов, мандатността ограничава развитието на факултетите. "Деканът тъкмо е задвижил механизма, но минават 4 години, идва друг, който има нова политика, сменят се и започва бъркотия", твърди депутатът. По думите му обаче това няма да има нищо общо с ректорите. За тях ще настояваме твърдо да бъдат назначавани от министъра, който е техен работодател, и няма да отпада ограничението им за два мандата.

Подобна теза разви и Татяна Калканова, която преди броени дни се отцепи от НДСВ. "С настоящия закон за научните степени и звания често изпадаме в ситуация, в която няма млади и енергични хабилитирани преподаватели, които да станат декани", коментира депутатът. Според нея премахването на мандатността "ще развърже ръцете на факултетите", които имат добър ръководител, който е бил ограничен от мандатност. "Не сте права, госпожо Калканова. Ние сме тези, които доведоха университетите до положение да нямат качествени кадри. Ние създадохме 43 висши училища и куп бъркотии", репликира я Мурджов.

Димитър Камбуров от ДСБ също смята, че законът се променя

под лобистки натиск

По думите му това е подигравка с Народното събрание, което променя закони заради определени хора. Според Мурджов поправката ще ощети всички онези декани, които не са успели да се възползват от нея. По данни на депутатите тази година се провеждат избори за ръководства на университетите в цялата страна. Една малка част обаче се притаяват и изчакват да мине поправката, за да се възползват от нея.

Председателят на комисията по образование Лютви Местан от ДПС също подкрепи поправката. По думите му тя няма нищо общо с изборите на декани, защото имало още много време, докато законът мине и на второ четене. Според Местан висшите училища трябва сами да определят мандатността на деканите и шефовете на катедри, защото това е в унисон с автономията им. Депутатът също се позова на прецедента в БАН.

Последва остро изказване и на Иван Славов от БСП. "Във време, когато министерството на образованието налага мандатност на училищните директори, ние правим обратното. Нека не правим длъжността декан вечна", обърна се депутатът към колегите си. Недоволството си изрази и Андрей Пантев. Според него 12 години мандат са множко на един декан. По думите му поправката се прави за точно определено лице. Вносителите на текста обаче отрекоха да лобират за Воденичаров.

Председателят на съвета на ректорите Йорданка Кузманова коментира пред "Дневник", че такава частична промяна не е демократична спрямо университетските ръководства. По думите й е по-добре мандатността да си остане записана в закона, а не да се определя от университетите. "Отдавна трябваше да се направи нов Закон за висшето образование, а не този да бъде променян толкова пъти заради лобистки интереси", добави Кузманова.

Александър Воденичаров изкара почти пълен мандат като член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Докато беше в кадровия орган на съдебната власт, синът му Асен Воденичаров беше назначен за районен съдия в София без конкурс, а след това рекордно бързо, само след година стаж, беше повишен в градския съд. Професорът не участва в гласуванията, но след това непрекъснато обясняваше какъв добър юрист е синът му и че шеметната му кариера като магистрат е напълно заслужена. Година след това, при една от най-големите групи назначения без конкурс, за които ВСС беше критикуван от европейските посланици, негова близка асистентка в Югозападния университет стана съдия в Благоевград. Отначало тя беше назначена само по заместване, но после със съдействието на Воденичаров щатът й стана постоянен. Професорът разбуни духовете и когато предложи бившият районен прокурор на София Славчо Кържев да получи почетен знак при напускането на системата. Сега Кържев е подсъдим за престъпление по служба и срещу правосъдието.

--------------------------------------------------------------------------------

Като декан на правния факултет в Югозападния университет Александър Воденичаров нашумя с това, че при него дипломи "по бързия начин" получиха известни политически и културни дейци. През 2005 г. в. "Струма" писа за заведените няколко дела от главен асистент Петър Дошков срещу университета заради незаконния прием в специалността "Право" на 200 души. Те са записани директно във 2 и 4 курс в началото на първия декански мандат на Воденичаров.

Сред студентите бяха бившият директор на БНР Поля Станчева, бизнесменът Илия Ризов, моделът Евгения Калканджиева, спортистът Бранимир Кочев, бившият кмет на Дупница Пламен Соколов и съпругата му, шефът на РДВР - Благоевград, ген. Богомил Янев, политикът Гюнер Тахир. Факултетът е завършил и скандалният зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски.

Тогава от университета коментираха, че да се поставят под съмнение почтеността и усилията на висококвалифицирани университетски преподаватели, които заемат престижни позиции в образователната и правосъдната система, е, меко казано, позорно.
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
oho_boho
Потребител

Мнениеот fixxxer » 13 Дек 2007, 11:31

Че ти от Воденичаровите и от смотания ЮЗУ какво очакваш?! Там куцо и сакато завърши, без да знае какво значи ГПК!
Оня ден се запознах случайно с една госпожа, която като външно лице е била член на комисия на държавен изпит по Наказателноправни науки в ЮЗУ. Беше потресена от ниското ниво там.

Половината ченгета от Симеоново завършиха "Право" по втория начин там - изобщо не ми се говори - псевдоюристи са! Плащаш-завършваш - тва е схемата там!
Нищо ново под слънцето 8)
fixxxer
Потребител

Мнениеот tonitta_bg » 13 Дек 2007, 14:22

Ей, това е безумие! Повечето като станат декани се главозамайват и ги обхваща една мания за величие... Като ги сменят заприличват на хора. Вместо да им свият перките...
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот me4o_PUH » 13 Дек 2007, 16:34

Коментара, относно нивото на подготовка на юристите, завършили ЮЗУ беше много обиден и грозен. Мислите ли, колега, че всички завършили там биха могли да бъдат поставени под общ знаменател? Мисля че тук, в този форум не е мястото, където следва да се разменят нападки и обиди и още повече да се дават лични оценки на голяма група хора, които дори не сте видял или още повече не познавате.
me4o_PUH
Нов потребител

Мнениеот crazyfrog » 13 Дек 2007, 16:59

me4o_PUH написа:Коментара, относно нивото на подготовка на юристите, завършили ЮЗУ беше много обиден и грозен. Мислите ли, колега, че всички завършили там биха могли да бъдат поставени под общ знаменател? Мисля че тук, в този форум не е мястото, където следва да се разменят нападки и обиди и още повече да се дават лични оценки на голяма група хора, които дори не сте видял или още повече не познавате.

Защо все казвате завършили, завършили - значи за Вас важното е да ЗАВЪРШИШ. Ами нали , за да завършиш първо трябва да влезеш или за Вас как си влязъл е без значение. Без съмнение най-трудно се ВЛИЗА в СУ, нали ?!!! Доколкото знам в СУ няма магистратури по "право" и др. еквилибристики като приемен изпит с тест ???
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот me4o_PUH » 13 Дек 2007, 17:56

Колега, не мислите ли, че темата за това къде и как си влязъл е твърде обширна, а също и тази за " начините и средствата " за осъществяването на мечтата на всеки студент да завърши СУ. Същото важи и за пътя от " влизането" до " излизането" от който и да е ВУЗ.
Съществува ли пряка зависимост между това да влезеш и да имаш силите,волята и амбицията да извървиш достойно пътя до излизането ?
Следва ли от написаното от Вас да направя извода, че само и единствено дипломите от СУ имат тежест, както и това, че стойностни юристи могат да излязат само от там ?
Представете си колега, че някой завършил в така презрения от Вас ЮЗУ юрист, вземе че се докаже като професионалист, къде тогава ще отиде теорията Ви за всичките " незнаещи и неможещи некадърници" /влезли по какъвто и да е начин, според Вас/ под общия знаменател?
me4o_PUH
Нов потребител

Мнениеот crazyfrog » 14 Дек 2007, 12:35

me4o_PUH написа:Колега, не мислите ли, че темата за това къде и как си влязъл е твърде обширна, а също и тази за " начините и средствата " за осъществяването на мечтата на всеки студент да завърши СУ. Същото важи и за пътя от " влизането" до " излизането" от който и да е ВУЗ.
Съществува ли пряка зависимост между това да влезеш и да имаш силите,волята и амбицията да извървиш достойно пътя до излизането ?
Следва ли от написаното от Вас да направя извода, че само и единствено дипломите от СУ имат тежест, както и това, че стойностни юристи могат да излязат само от там ?
Представете си колега, че някой завършил в така презрения от Вас ЮЗУ юрист, вземе че се докаже като професионалист, къде тогава ще отиде теорията Ви за всичките " незнаещи и неможещи некадърници" /влезли по какъвто и да е начин, според Вас/ под общия знаменател?

Не ме разбирайте грешно . Няма вероятно да отречете, че конкуренцията за прием в СУ е най-голяма. Сигурен съм, че стига да знае от къде да чете, добър юрист може да стане всеки, който има таланта и упоритостта да го докаже, дори и без да е учил където и да е. Става въпрос за това, че дипломата от СУ доказва преборване с най-голямата конкуренция - това е !
crazyfrog
Младши потребител

1

Мнениеот marter » 14 Дек 2007, 14:01

Да... най- много кандидати за СУ, но пропускате факта, че София е столица. Съответно най-много население, работа и др. са тук - в София :oops: . Не веднъж съм казала, че съм приварженик на относителността, а именно в някой случаи човек може да знае перфектно само два въпроса от конспекта и точно те да се паднат на изпита :lol: , а по другите да няма понятие, нали :wink: ? Това не означава, че е най-добрия сред останалите кандидати, някои от които са били в обратен ефект от горния шанс :cry: .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Re: 1

Мнениеот senex » 14 Дек 2007, 14:13

marter написа:Да... най- много кандидати за СУ, но пропускате факта, че София е столица. Съответно най-много население, работа и др. са тук - в София :oops: . Не веднъж съм казала, че съм приварженик на относителността, а именно в някой случаи човек може да знае перфектно само два въпроса от конспекта и точно те да се паднат на изпита :lol: , а по другите да няма понятие, нали :wink: ? Това не означава, че е най-добрия сред останалите кандидати, някои от които са били в обратен ефект от горния шанс :cry: .
През последната кандидатстудентска кампания не е имало най-много кандидати за СУ.
Най-важна е конкуренцията за място, защото тя определя колко трудно се влиза, а не броят кандидати. Едно е за 50 места да се състезават 500 души, друго е за 300 места-1000 души. Къде ли е по-лесно тогава да те приемат? А това за кандидатите наистина си е така-позната знаеше само половината теми, които й бяха преподадени, а изкара на изпита по литература 5.60, защото и се падна тема, която е учила. Ако беше се паднала някоя от половината на неучените, щеше да има коренно различна оценка.
senex
Потребител

Re: 1

Мнениеот crazyfrog » 14 Дек 2007, 14:24

senex написа:
marter написа:Да... най- много кандидати за СУ, но пропускате факта, че София е столица. Съответно най-много население, работа и др. са тук - в София :oops: . Не веднъж съм казала, че съм приварженик на относителността, а именно в някой случаи човек може да знае перфектно само два въпроса от конспекта и точно те да се паднат на изпита :lol: , а по другите да няма понятие, нали :wink: ? Това не означава, че е най-добрия сред останалите кандидати, някои от които са били в обратен ефект от горния шанс :cry: .
През последната кандидатстудентска кампания не е имало най-много кандидати за СУ.
Най-важна е конкуренцията за място, защото тя определя колко трудно се влиза, а не броят кандидати. Едно е за 50 места да се състезават 500 души, друго е за 300 места-1000 души. Къде ли е по-лесно тогава да те приемат? А това за кандидатите наистина си е така-позната знаеше само половината теми, които й бяха преподадени, а изкара на изпита по литература 5.60, защото и се падна тема, която е учила. Ако беше се паднала някоя от половината на неучените, щеше да има коренно различна оценка.

Знаете ли, мисля, че проблемът не е в това, че някой е извадил късмет, а в това, че се дават твърде малко шансове, местата ли са малко, кандидатите ли много, но шансът за намиране на добра работа е малък...
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот bonety » 14 Дек 2007, 15:05

Kolegi, kakvoto i da se govori i pe6e za prof. Vodeni4arov, istinata e,4e blagodarenie na nego, stydentite pravisti razpolagat s nai-modernata baza za oby4enie v sravnenie s ostanalite si kolegi.Osven tova za tezi dva mandata yniversiteta ima slku4eni mnogo dogovori s 4yjdestranni yniversiteti za obmen na stydenti.
bonety
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 14 Дек 2007, 18:16

advokat_nikolov написа:
fixxxer написа:Че ти от Воденичаровите и от ЮЗУ какво очакваш?! Там куцо и сакато завърши, без да знае какво значи ГПК!
Оня ден се запознах случайно с една госпожа, която като външно лице е била член на комисия на държавен изпит по Наказателноправни науки в ЮЗУ. Беше потресена от ниското ниво там.

Половината ченгета от Симеоново завършиха "Право" по втория начин там - изобщо не ми се говори - псевдоюристи са! Плащаш-завършваш - тва е схемата там!
Нищо ново под слънцето 8)

Остави ти к'во става,ами гледай подготовката на редовното обучение.

Ти в СУ гащи ли сваля за дипломата си,или ще сваляш.
Нали видях по Господари на ефира какво представлявате.
По твоята логика щом оня от Журналистическия е "дон жуан" и излага факултета значи целия Софийски е такъв.

Ние,студентите от ЮЗУ,сме ЗА прокарването на закона,защото проф.Воденичаров не мисли само за себе си,обича факултета и много държи на учението в последния.

Само младостта извинява твоята неукост, а и... глуповат наивитет, то и без друго той - наивитетът не може да бъде умен :wink: Ще цитирам едно мнение от форума под статията във в. "Дневник"
Псевдонимът на този, който го е написъл, е "От съдия":
"Имал съм възможността да се срещна лично с така наречения професор Воденичаров. Изключително гнусна и безскруполна личност. Гьонсурат. Ще направи всичко възможно да постигне целта си без да го интересува дали с това нарушава закона. Това, че е професор по право е само бутафория и в същото време средство за придобиване на влияние и купуване на още по-голямо такова. Не случайно предния парламент го избра за член на стария ВСС. Толкова много депутати и техни съпрузи и деца, които никога не са и сънували, че ще имат диплома за висше образование, станаха юристи в неговия факултет без да са ходили и на една лекция. Сега същите тези променят Закона за висшето образование, за да му дадат възможност да е декан доживотно, че да има дипломи и за внуците и правнуците. Ама нека и ние го разберем човечеца. Той учен никога не е бил. Мила му е властта. Там му е стихията. Едно време като шеф във комунистическия комсомол, а сега като шеф кадровик на магистрати и на печатница за дипломи. Той вече понесе един тежък удар -вече не е член на Висшия съдебен съвет. Много ще му дойде в рамките на 2 месеца само да загуби и втора ключова позиция - декан на най-близкия до София юридически факултет. Като ги няма тия два властови поста, тогава ТИМаджиите може де си кажат "Ами за кво ни е тоя в Управителния съвет на Централна кооперативна банка?"
mitko6
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 14 Дек 2007, 19:43

Не исках да се намесвам в темата, защото ми се вижда много груба, да не кажа нещо по-тежко. Завършила съм ЮЗУ - по времето, когато деканът беше друг. Студентка съм на проф. Воденичаров. Само колега, завършил този университет, без дори да се е опитвал да "заобиколи правилата", може да разбере колко мъка и еквилибристични усилия ми е струвало това: като тръгна от прелюбезната администрация, хаоса с графика за лекции и упражнения, това, че наказателното право ми беше преподавано на два пъти по 14 дни без прекъсване.... Но е факт, че днес имам самочувствието на юрист и професионалист в сферата, в която работя. Не оспорвам, че около мен имаше колеги, които не знаеха на изпит по какво се явяваха и изкарваха понякога и по-добри от моите оценки. Не се заблуждавам, че ако не работех и не продължавам да работя върху себе си, нещата щяха да са такива, каквито са. Но просто не е редно да се слагат под един знаменател всички - за добро или за зло.
Колкото до Професора, от него съм видяла достатъчно етично и колегиално отношение. Не знам какво е станало след като напуснах университета и той стана декан. Не подкрепям законодателни промени ad hoc, за конкретна персона.
Пиша това, с мисълна, че когато си общуваме тук, във форума, все пак трябва да се отнасяме по-етично помежду си и към колегите си - без значение кой университет сме завършили, без значение с какво точно се занимаваме и какви сме.
Дайте да направим този форум нормален. Ако не заради друго, то поне заради тези, които спряха да пишат в него, но съм сигурна, че не спират да го четат.
Лека вечер на всички.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Logan » 14 Дек 2007, 22:31

sunshine_75 applause !
Едно наистина много компетентно мнение, което с ръка на сърцето подкрепям.
В много отношения се чувствам като вас когато сте били студентка.Несправедливост заобикаляща ни през голяма част от учебното и неучебно време ,но единствено идеята да се трудиш със собствени честни усилия ти носи едно много приятно удовлетворение.Все още ги има въпросните люде, които изкарват по-високи оценки с преписване и други подобни шмекерлъци, но съм сигурен, че в нашето пропаднало общество ги има с изобилие навсякъде. Искрено Ви желая големи успехи в кариерата.
Бих казъл, че и bonety е прав.От сведения на бивши студенти знам, че материалната база и контакти никога не е била по-добра от при управлението на сегашният скандален декан.Както се казва всяко зло за добро (може би) .И това какво прави зад кулисите декана нас ни касае косвено .Иначе относно етикета си се държи подобаващо като за професор/декан. Приятна вечер
Logan
Потребител

Мнениеот mitko6 » 15 Дек 2007, 11:02

Както се казва - предмет на обсъждане в тази тема не е личността на студента, учил и завършил в ПИФ, а явлението "Воденичарови"!
mitko6
Потребител

Мнениеот Гост » 15 Дек 2007, 15:37

mitko6 написа:Както се казва - предмет на обсъждане в тази тема не е личността на студента, учил и завършил в ПИФ, а явлението "Воденичарови"!

Ами за Асен Воденичаров мога да кажа,че е наистина голям професионалист.И не ми казвайте,че не е,защото на мен ми води упражненията по Гражданско право и си личи,че човекът си разбира от работата.

Това как е станал съдия-това мен не ме интересува,а и вас не бива да ви интересува.Това,че искате да бъдете на неговото място,е друг проблем.Това е истината-много хора го мразят и му завиждат именно защото не могат бъдат на неговото място.
И стига с това оправдание-"ама законът казва друго".Вие все едно като адвокати или нотариуси или прокурори мигар винаги сте спазвали закона.Не мисля.Всички нарушават закона.Всеки в тая съдебна система е малко или много корумпиран.А това,че държавата не взема мерки е друг проблем.Съдете държавата,а не Асен или Александър Воденичарови.

Спрайт-нещата такива каквито са!
Гост

Мнениеот Гост » 15 Дек 2007, 15:44

И колкото и да не ви се иска-ние сме най-добрите,благодарение на проф.-д-р Александър Воденичаров :P

И вижте вдясно къде имаме упражнения,благодарение на проф.-д-р Александър Воденичаров :P

Изображение
Гост

Мнениеот mitko6 » 15 Дек 2007, 16:11

"Незнанието не оправдава!"
mitko6
Потребител

Мнениеот mitko6 » 15 Дек 2007, 16:28

advokat_nikolov написа:Всички нарушават закона.Всеки в тая съдебна система е малко или много корумпиран.

Не е всеки! И това е огромната заплаха за "воденичаровщината"!
Но като ценител на "беззаконието", ти предлагам нещо интересно!
"Великият" трубадур Валдес - "хитовото" парче - "И ловец съм и рибар съм и на закона мамата е... съм!" Това върви на тези ширини, "Арчи се", дето се вика!

http://www.kaldata.com/forums/lofiversi ... 57417.html

Но я да видим и "ОригиналОТ"!
http://www.vbox7.com/play:71871198
mitko6
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 15 Дек 2007, 16:28

Избягвам да се намесвам в спорове, които глупаво избиват на "кой университет е НАЙ", но в случая не мога да се сдържа. Да, законът е променен и проф. Воденичаров остана декан на ПИФ за трети мандат. Може би това не е правилно. Но аз наистина нямам какво лошо да кажа за него. Да, има колеги, които минават между капките. Но това става във всяко висше учебно заведение у нас, включително и в сочения за еталон СУ.
Във всички учебни заведения има лоши студенти, както и добри. Срещат се дори отлични. Всичко е въпрос на усилията, които студентът полага.
Смея да кажа, че обучението в нашия факултет е добро. Материалната база на факултета също е много добра, бих казала дори отлична. Също така във факултета имах възможност и се записах да изучавам един от т.нар. редки езици напълно безплатно.
Не желая да бъда подценявана, защото не съм се записала да уча в СУ. Не желая и да бъда поставяна под един знаменател с всички останали мои колеги от ПИФ. Обидно е заради 1 или 2 учили-недоучили, каквито има във всеки един ВУЗ, останалите му възпитаници да бъдат заклеймявани или на тях да се гледа с лошо око.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии