Въпреки, че не е точно може би за юридически форум, а за някой литературен такъв, пускам тази тема, в раздела "Общи дискусии" и ще се аргументирам защо. Защото идва най - красивото време на годината, вече падна и сняг, дано да навали и още, почти навсякъде звучат коледни песни, светят елхи и коледни венци, ухае на греяно вино и канелени сладки... а аз вечер, седейки си в креслото, понаписал някое и друго делце през деня, си отдъхвам с хубава книга в ръка... В такива дни се сещам за вечните текстове от световната литература, които носят мъдростта на изминалите години, и ни носят не по - малко настроение.
Затова предлагам който желае да публикува тук любимите си текстове за Коледа, това, което обича да препрочита по това време на годината, линкове към песни и клипове, които обича да слуша, така ще се обогатим взаимно с повече добро настроение.
И тъй като аз въвеждам темата, реших първи да сложа своите "бисери". Двата текста са от "Коледна песен", писана от Чарлз Дикенс през 1843 г., част от цикъл от пет, т. нар. от него "книги за Коледа"...
Първия текст е един разговор за Коледата между позитивно настроения, млад, лъчезарен и обичащ Коледата племенник на Скрудж и самия Скрудж -главен герой на книгата, стар скъперник... който обаче се променя впоследствие...
"От много неща съм можел да извлека добро и полза, но не съм го правил, така си е - отвърна племенникът. - Между тях е и Коледата. Но положително винаги съм мислил за коледните празници, когато са настъпвали - отделно от почитта, която им се полага заради тяхното свято име и произход, ако изобщо нещо, свързано с тях, може да се отдели от това - като за благодатно време, време за добрини, за опрощаване, за милосърдие, приятно време, единственото познато ми време в дългия годишен календар, когато мъже и жени, сякаш по общо съгласие, отварят свободно заключените си сърца и поглеждат на по - нищите от тях така, сякаш наистина са техни спътници закъм гроба, а не някаква друга раса същества, тръгнали на други пътешествия. И затова, вуйчо, макар Коледата никога да не е пускала парченце злато или сребро в джоба ми, смятам, че тя наистина ми е донасяла добро, и ще ми донесе добро и си казвам:Бог да я благослови!"
Втория текст пък според мен е изобщо един от най - силните в световната литература и поне мен винаги ме навежда на размисли:
"От гънките на дрехата си той измъкна две деца: злочести, жалки, ужасни, отвратителни, окаяни. Те коленичиха при нозете му и се уловиха за външната страна на дрехата му. Те бяха момче и момиче. Уплашени, слаби, парцаливи, смръщени, овълчени, но и безсилни в своето смирение. Там, където изяществото на младостта би трябвало да заобли чертите им и да ги дари с най - свежите си багри, някаква стара и сгърчена ръка, като ръката на старостта, ги беше смазала и обезобразила. Там, където ангели можеха да седят като на трон, дебнеха дяволи и свирепите им очи гледаха застрашително. Никакви промени, никакви падения, никакви човешки извращения, в каквато и да било степен, породени от всички потайности на непонятната природа, не са създавали чудовища дори наполовина така страховити и ужасяващи.
Скрудж се стъписа. След като му бяха показани по този начин, той се опита да каже, че са чудесни деца, но думите заседнаха на гърлото му, за да не участват в такава огромна лъжа.
- Призрако! Твои ли са ? - Скрудж не можеше да каже нищо повече.
- Не, на Човека - заяви призракът, свел поглед надолу към тях. - И са се вкопчили в мен, като молят да ги държа далеч от бащите им. Това момче е Невежеството. Това момиче е Бедността. Пази се и от двете, и от всички подобни на тях, но най - вече се пази от момчето, защото на челото му виждам печата на Злата съдба, освен ако той не бъде изличен. Отречи го! - извика привидението, като простря ръка към града. - Очерни онези, които го натрапват! Разобличи го и го направи още по - омразно! И очаквай края."
И накрая един музикален поздрав - Дами и господа Колеги, "Всичко, което искам за Коледа, си ти" и Марая Кери
http://www.zazz.bg/play:64304561
- Дата и час: 24 Яну 2025, 09:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вечните Коледни текстове...
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Вечните Коледни текстове...
...и да идеш при левитските свещеници и при онзи, който ще бъде съдия в онова време, и да ги попиташ; и те ще ти кажат решението на съда.
Второзаконие 17:9
Второзаконие 17:9
- RichterZR
- Младши потребител
(истински случай)
Действието се развива в град Шарлот, Нова Каролина.
За коледа адвокат си поръчва кутия пури (24 броя). Много рядък вид и много скъпи ($15,000 кутията). След като кутията пристига, адвоката бърза да ги застрахова. Направил застраховка на пурите против кражба, всякакъв вид природни бедствия включително пожар. За около месец време, преди още да е направил и първата вноска към застрахователната полица, адвоката изпушил пурите и завел иск срещу застрахователната компания.
В иска, той обяснил, че пурите били безвъзвратно загубени “в серия от малки пожари” и настоява застрахователната компания да му изплати загубата. Застрахователната компания отказва да плати, основавайки се на очевидните причини, че адвоката е изконсумирал пурите по най-популярния начин – изпушил ги е. Адвоката ги съди ... и спечелва делото!
Произнасяйки се, съдията се съгласява със застрахователната компания, че иска е маловажен и безмислен. Въпреки това, съдията казва, че адвоката държи полица от застрахователната компания, която застрахова пурите против пожар, без да се казва в полицата точно какъв пожар не е приемлив.
Следователно застрахователната компания е длъжна да изплати застраховката.
Вместо да губи време и пари в дълги процедури и апели, застрахователната компания приема решението на съда и изплаща на адвоката $15,000 за да покрие “загубата” на толкова ценните пури в серията от малки “пожари”.
Сега, дръжте се за стола, защото идва най-готината част.
След като адвоката осребрява чека, застрахователната компания пуска оплакване в полицията, искайки ареста на адвоката. Обвиняват го в причиняването на 24 пожара. Арестуват го! В съда, застрахователната компания вади на показ застрахователната полица и адвокатското свидетелство от предишното дело. Адвоката бива обвинен за причиняването на 24 умишлени пожара на застраховано имущество и бива осъден на 24 месеца затвор и $24,000 глоба.
Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш...
За коледа адвокат си поръчва кутия пури (24 броя). Много рядък вид и много скъпи ($15,000 кутията). След като кутията пристига, адвоката бърза да ги застрахова. Направил застраховка на пурите против кражба, всякакъв вид природни бедствия включително пожар. За около месец време, преди още да е направил и първата вноска към застрахователната полица, адвоката изпушил пурите и завел иск срещу застрахователната компания.
В иска, той обяснил, че пурите били безвъзвратно загубени “в серия от малки пожари” и настоява застрахователната компания да му изплати загубата. Застрахователната компания отказва да плати, основавайки се на очевидните причини, че адвоката е изконсумирал пурите по най-популярния начин – изпушил ги е. Адвоката ги съди ... и спечелва делото!
Произнасяйки се, съдията се съгласява със застрахователната компания, че иска е маловажен и безмислен. Въпреки това, съдията казва, че адвоката държи полица от застрахователната компания, която застрахова пурите против пожар, без да се казва в полицата точно какъв пожар не е приемлив.
Следователно застрахователната компания е длъжна да изплати застраховката.
Вместо да губи време и пари в дълги процедури и апели, застрахователната компания приема решението на съда и изплаща на адвоката $15,000 за да покрие “загубата” на толкова ценните пури в серията от малки “пожари”.
Сега, дръжте се за стола, защото идва най-готината част.
След като адвоката осребрява чека, застрахователната компания пуска оплакване в полицията, искайки ареста на адвоката. Обвиняват го в причиняването на 24 пожара. Арестуват го! В съда, застрахователната компания вади на показ застрахователната полица и адвокатското свидетелство от предишното дело. Адвоката бива обвинен за причиняването на 24 умишлени пожара на застраховано имущество и бива осъден на 24 месеца затвор и $24,000 глоба.
Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш...
След тебе злото диша като хрътка - доброто е обществено понятие.
Разтвориш ли ръцете за прегръдка - ти вече си удобен за разпятие.
Разтвориш ли ръцете за прегръдка - ти вече си удобен за разпятие.
- donpezi
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|