Можете ли да ме насочите към, предполагам, наредби, регламентиращи техническите/технологичните изисквания за минимални температури на носителя (водна пара), измерени на входа на абонатните станции на сградите, абонати на Топлофикация?
Единственото, което намерих, е мъгляво дефинираното и разтегливо "осигуряване на 20 градуса ... в отопляемото помещение при условие, че... " -цитат, без претенции за точност
Повод за въпроса ми е около 50 градусовата температура на парното (на входа на абонатната), водеща до около 40 градусова температура на входа на разпределителя на апартамента ми (аз, като настина, вдигам повече ) и, според мен, подвеждащото обяснение на служител от Топлофикация София, че тази температура не е регламентирана по никакъв начин и е "според зависи".
А на мен ми писна да получавам сметки да стоя на студено
P.S. Ако темата не е за този раздел, моля да бъда извинен и темата да бъде преместена
- Дата и час: 03 Фев 2025, 11:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Топлофикация - регламентация на минималните изисквания
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Благодаря за помощта!
За съжаление и в тази наредба няма нищо конкретно - говори се за параметри на топлоносителя, без да се дават някакви стойности. Единствено в Общите условия за продажба на топлинна енергия се споменава (отново най-общо), че допустимото отклонение е -1.5% от проектната температура в отопляемите помещения
Продължавам да търся, защото днес температурата на "пАрата" вече е 35 градуса - хубавото е, че е градуси по Целзий, а не Фаренхайт
За съжаление и в тази наредба няма нищо конкретно - говори се за параметри на топлоносителя, без да се дават някакви стойности. Единствено в Общите условия за продажба на топлинна енергия се споменава (отново най-общо), че допустимото отклонение е -1.5% от проектната температура в отопляемите помещения
Продължавам да търся, защото днес температурата на "пАрата" вече е 35 градуса - хубавото е, че е градуси по Целзий, а не Фаренхайт
- dpetev
- Младши потребител
Да, май не върши работа. По-скоро НАРЕДБА № 15 ОТ 28 ЮЛИ 2005 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОБЕКТИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО, ПРЕНОС И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ
http://www.mrrb.government.bg/doctypes.php?P=5&T=15
Чл. 164. (1) Топлообменниците за ГВБН в абонатните станции и свързаните с тях съоръжения се проектират и изграждат така, че да не се създава възможност за контакт между топлоносителя и водата в инсталацията за ГВБН. Материалите и повърхностите на топлообменниците, които влизат в контакт с водата от системата за ГВБН, трябва да бъдат подходящи за вода за питейни цели.
(2) Температурата на водата, постъпваща в инсталациите за ГВБН, не трябва да надвишава 65 °С и да не е по-ниска от 55 °С.
(3) Температурата по ал. 1 се поддържа автоматично.
Чл. 165. При построяване на температурния график температурата на външния въздух в началото и в края на отоплителния сезон се приема +12 °С, температурата на въздуха в сградата се приема, както следва: за жилищни сгради - + 20 °С, за производствени сгради - +18 оС, за общи мрежи на жилищни и производствени сгради - +20 оС, независимо от съотношението на топлинните товари.
http://www.mrrb.government.bg/doctypes.php?P=5&T=15
Чл. 164. (1) Топлообменниците за ГВБН в абонатните станции и свързаните с тях съоръжения се проектират и изграждат така, че да не се създава възможност за контакт между топлоносителя и водата в инсталацията за ГВБН. Материалите и повърхностите на топлообменниците, които влизат в контакт с водата от системата за ГВБН, трябва да бъдат подходящи за вода за питейни цели.
(2) Температурата на водата, постъпваща в инсталациите за ГВБН, не трябва да надвишава 65 °С и да не е по-ниска от 55 °С.
(3) Температурата по ал. 1 се поддържа автоматично.
Чл. 165. При построяване на температурния график температурата на външния въздух в началото и в края на отоплителния сезон се приема +12 °С, температурата на въздуха в сградата се приема, както следва: за жилищни сгради - + 20 °С, за производствени сгради - +18 оС, за общи мрежи на жилищни и производствени сгради - +20 оС, независимо от съотношението на топлинните товари.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Аз избягвам да пия, но все пак-НАЗДРАВЕ!
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|