Здравейте колеги
Наскоро четох решение на ВКС, с което е прекратено наказателно производство /водено за престъпление по чл.216 и 195/, на основание допуснато съшествено процесуално наруешение, в частта за престъплението по чл.216
мотивите на съда бяха, че престъпленията по чл.216 се преследват по тъжба на пострадалия.
четейки състава на чл.218в вр. с престъпленията чл.216, и тълкувайки го, се налага извода, че наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, ако той е съпруг, възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до втора степен на виновния или живее с него в едно общо домакинство, или ако пострадалият е настойник или попечител на виновния.
в решението, което четох не се касаеше за никаква роднинска връзка м/у извършителя и пострадалия - бяха непознати ?
имате ли някакво мнение по този въпрос ?
- Дата и час: 03 Фев 2025, 12:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Практика по чл.216 ?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Да колега имаме мнение и то е следното.
чл.218в. започва с изброяване на престъпления по чл.216,ал.1,4 и 6 ,чл.217,ал.1 и 2 след което следва запетайка,и продължава с както и за кражба....и т.н.От това следва ,че субект на първите изброени престъпления преди "както и" може да бъде всеки.Не само роднини по права линия и т.н.За след това изброените кражба ,измама,изнудване ,обсебване субект следва да бъде само роднина.Това мнение изхожда от Пловдивския апелативен съд ако не се лъжа и е от преди поне 2 години.
В един друг пост преди няколко месеца поставих друг проблем на този текст.Какво прави там изнудването?И то всички състави на изнудването.Значи ли че ако аз изнудвам брат си и в този момент го убия това ще е престъпление от частен характер?Как след като той е пострадалия ще подаде тъжба?Или дори и правото му да премине върху наследниците,ако аз съм единствен наследник,сама срещу себе си ли ще подам тъжба .
чл.218в. започва с изброяване на престъпления по чл.216,ал.1,4 и 6 ,чл.217,ал.1 и 2 след което следва запетайка,и продължава с както и за кражба....и т.н.От това следва ,че субект на първите изброени престъпления преди "както и" може да бъде всеки.Не само роднини по права линия и т.н.За след това изброените кражба ,измама,изнудване ,обсебване субект следва да бъде само роднина.Това мнение изхожда от Пловдивския апелативен съд ако не се лъжа и е от преди поне 2 години.
В един друг пост преди няколко месеца поставих друг проблем на този текст.Какво прави там изнудването?И то всички състави на изнудването.Значи ли че ако аз изнудвам брат си и в този момент го убия това ще е престъпление от частен характер?Как след като той е пострадалия ще подаде тъжба?Или дори и правото му да премине върху наследниците,ако аз съм единствен наследник,сама срещу себе си ли ще подам тъжба .
- plamena26
- Потребител
Ами да ти кажа, и моето мнение е такова, точно заради това и решението на ВКС ме озадачи много. Четох състава 10 пъти, запетайка по запетайка, но както и да се чете, престъпленията по чл.216 са си все ОХ... не знам от къде са го изсмукали това ЧХ... търсих и други такива решения, но това беше единственото, което открих
- Tazmanian
- Нов потребител
При мен има казус: за лично отмъщение лицето Х влиза в заведението на лицето У заедно със свой авер и го потрошава цялото - столове маси, витрини, касов апарат, инвентар, всичко. Производството е започнало с оглед, разпитани са свидетели, назначена е СОЕ. Докладва се на наблюдаващия прокурор привличане, той се произнася като отказва да привлече лицето и прекратява производството, на основанието, което и ВКС сочи в решението си. Това ме навежда на мисълта, че може всеки от нас да си троши всичко на всеки и няма да бъде никога наказан. Също така, ако реша да рекетирам собствениците на зведения по най-скъпата улица на града, мога да си им правя на мармалад движимото имущество колкото си искам, а правораздавателните органи ще си траят заради ВКС, които явно са приели това решение, скючвайки сделка с НЯКОГО!!!!!!!!Хвала
- babyfoot
- Потребител
Re: Практика по чл.216 ?
Tazmanian написа:Здравейте колеги
Наскоро четох решение на ВКС, с което е прекратено наказателно производство /водено за престъпление по чл.216 и 195/, на основание допуснато съшествено процесуално наруешение, в частта за престъплението по чл.216
мотивите на съда бяха, че престъпленията по чл.216 се преследват по тъжба на пострадалия.
четейки състава на чл.218в вр. с престъпленията чл.216, и тълкувайки го, се налага извода, че наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, ако той е съпруг, възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до втора степен на виновния или живее с него в едно общо домакинство, или ако пострадалият е настойник или попечител на виновния.
в решението, което четох не се касаеше за никаква роднинска връзка м/у извършителя и пострадалия - бяха непознати ?
имате ли някакво мнение по този въпрос ?
Добре де , дайте да го видим това решение….Поне номера и годината , любопитно ми е да го прочета.
Според мен правилното разбиране за тълкуване на този текст е следното:
1.Посочените в чл.218в престъпления са от частен харакер , ако са спазени посочените условия:
а/Осъществени са посочените състави от НК
б/Предмет на престъплението е имущество на пострадалия(доколкото частно имущество според мен е това)
в/Деецът се намира в посочената роднинска или др. връзка с пострадалия.
При кумулативното наличие на посочените условия , предвид особената връзка между пострадал и престъпник , законодателят е предоставил на първия да прецени дали да се възбуди нак.преследване.Ако някой от условията не са спазени , то престъплението е от общ характер.Така в посочения пример от plamena26 на изнудване придружено със убииство , престъплението ще е от общ характер , защото предмета на престъплението няма да е само имуществото на пострадалия , а и личността му.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Точно!
И в нашия съдебен район мислят така. При получен сигнал се прави оглед, с който се образува досъдебното производство и при наличие на данни за роднинска връзка, се събират необходимите документи и се праща с мнение за прекратяване на осн. чл. 218в от НК.
И в нашия съдебен район мислят така. При получен сигнал се прави оглед, с който се образува досъдебното производство и при наличие на данни за роднинска връзка, се събират необходимите документи и се праща с мнение за прекратяване на осн. чл. 218в от НК.
- Gabi1
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|