начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Моля помогнете- ЗДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот nastiia » 13 Яну 2008, 17:04

Todiv съгласен съм с теб и немисля да подавам заявление за регистрация, а само годишната си данъчна декларация. пък каквото сабя покаже. Нали колежка ЧСИ вече води дело срещу отказ за дерегистрация. Доколкото знам в Административен съд е успяла, а сега делото е образувано във ВАС. ние ще водим дела срещу РА. В крайна сметка сме юристи!!!
nastiia
Младши потребител

Мнениеот vassilev » 13 Яну 2008, 17:16

Браво-това е достойна позиция и аз не мога да не е адмирирам.
Въпросът е обаче-има ли начин, хем да отстоиш позицията си, хем да намалиш възможните щети доминимум (защото тук разликата ще е поне 10 000 лева)
Според мен-ДА и в този смисъл беше и съвета ми по-горе.
Ами Актът за регистрация по ДДС (както и отказът), подлежи на обжалване по същия ред по който и Ревизионния акт-Регионален Директор- ВАС, т.е. ти ( а и всички ние) ще получиш становището на ВАС обжалвайки акта за регистрация сега, а не ревизионния акт след време и то ще е едно и също. Но в случай, че ВАС застане на мнение, че нормите на евпропейското право имат пряко действие-ти ще спестиш поне 10 000 лева.
В случая без значение е, по чия инициатива е започнало производството-твоя или на данъчния орган.
Уф, не знам дали успях достатъчно ясно да го обясня... :oops:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот kalahan » 13 Яну 2008, 17:55

Аз пък се зачетох в Шеста директива на Съвета на министрите на ЕИО (77/388/ЕИО) и ми стана интересно.
Според чл. 4, Пар. 1 "данъчнозадължено лице означава всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, посочена в Праграф 2..."
А пар. 2: "икономичека дейсност по параграф 1 включва всички дейности на...и упражняването на свободни професии."

Обаче съгласно Пар. 5 "Държавните, религиозните, местните органи, както и другите публичноправни субекти не са данъчнозадължени лица по отношение на дейностите или сделките, които извършват в качеството има на органи на държавната власт, дори когато събират мита, такси, вноски или плащания във връзка с такива дейности или сделки."

Питам аз: какво излиза, че съгласно ЗДДС ЧСИ не са сред посочените в пар. 5 субекти, така ли?
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот vassilev » 13 Яну 2008, 18:10

Малко е поостаряла и отменена Шестата Директива...
Прочети Директива 2006/112/ЕС на Съвета
от 28 ноември 2006
относно общата система на ДДС
vassilev
Активен потребител

Мнениеот kalahan » 13 Яну 2008, 18:18

Да, заблудил съм се, защото в Решението на КС се цитира старата Директива (явно и Конституционните съдии не са знаели, че има нова Директива :lol: ).
Но и в Директива 2006/112/ЕС на Съвета от 28 ноември 2006 относно общата система на ДДС
пак пише същото:
Чл. 13: "1.Държавните, регионалните и местните органи на властта и други организации, субекти на публичното право, няма да се разглеждат като облагаеми лица по отношение на дейности и сделки, в които те участват като държавни органи, дори когато събират мита, такси, налози или плащания във връзка с тези дей¬ности или сделки."
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот vassilev » 13 Яну 2008, 18:48

В интерес на истина и аз не мисля, че дейността на частните съдебни изпълнители е дейност в която те участвуват като държавен орган.
Но пък си мисля, че с въвеждане на ДДС за тяхната дейност се нарушава чл.19, ал.2 от Конституцията и се създава нелоялна конкуренция между държавните и частните, като услугите на последните са 20 % по-скъпи за нерегистрирани лица. Затова и съм оптимист за Решението на КС по този казус.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот kalahan » 13 Яну 2008, 19:06

vassilev написа:с въвеждане на ДДС за тяхната дейност се нарушава чл.19, ал.2 от Конституцията и се създава нелоялна конкуренция между държавните и частните, като услугите на последните са 20 % по-скъпи за нерегистрирани лица. Затова и съм оптимист за Решението на КС по този казус.

Аз пък не съм особен оптимист точно на това основание, защото ако трябва да сме честни докрай, и таксите на ЧСИ са по-големи от тези на ДСИ (по т. 51 от Тарифа 1 към ЗДТ таксата е 1%, а по т. 26 от ТТР към ЗЧСИ има къде-къде по-големи такси.)
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот gudio » 13 Яну 2008, 19:41

:wink: http://www.nedev.biz/index.php?option=c ... temid=1028
Директива 2006/112/ЕС на Съвета от 28 ноември 2006 относно общата система на ДДС
Автор Преслав Недев
25 Юни 2007

:wink:
kalahan написа:
vassilev написа:с въвеждане на ДДС за тяхната дейност се нарушава чл.19, ал.2 от Конституцията и се създава нелоялна конкуренция между държавните и частните, като услугите на последните са 20 % по-скъпи за нерегистрирани лица. Затова и съм оптимист за Решението на КС по този казус.

Аз пък не съм особен оптимист точно на това основание, защото ако трябва да сме честни докрай, и таксите на ЧСИ са по-големи от тези на ДСИ (по т. 51 от Тарифа 1 към ЗДТ таксата е 1%, а по т. 26 от ТТР към ЗЧСИ има къде-къде по-големи такси.)

:cry: И къде е разликата в таксите (т.51д ?) А ЧСИ са на пълна самоиздръжка, и както вече казах на друго място - хич не ми е ясно дали една съдебно-изпълнителна служба на ДСИ би могла да се издържа със събираните от нея такси :roll: Работата е свързана с такива безумни разходи (поне аз досега не се бях сблъсквал, к`во да правя не съм въртял бизнес, сигурно нямам данни и за "стопански ръководител"), че непрекъснато ме е страх да не объркам нещо и този страх не отминава вече година и нещо :cry: И ако "ме гръмнат" с някакво ДДС със задна дата - направо се замислям да се откажа от тази професия :cry: . Кое по-напред да гледам ? Да водя (респ. да следя нон-стоп как ги водят) 6-те регистъра, да пиша касови ордери + сметки по чл.79 ЗЧСИ, плюс платежни нареждания, а сега :evil: и фактури и дневници за покупки и продажби, да разпределям всеки ден по 20-на плащания, кога да работя като "съдебен изпълнител" ?! :twisted: КАКВИ ТАКСИ МОГАТ ДА ПОКРИЯТ РАЗХОДИТЕ ПО: поне 1 бр. деловодител + 1 бр. сътрудник, който поне по малко да те отменя в писането на множеството бумаги + 1 призовкар + 1 поне счетоводител (а сега май ще трябва и втори - "оперативен касиер-счетоводител"), да не говорим за - поне 3 компютъра, поне един истински ксерокс, СОТ и т.н. и т.н. "Бах м`а` му" :!:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan » 13 Яну 2008, 21:52

gudio написа:И къде е разликата в таксите

Ами явно няма, от "Нова звезда" пак са ми продали неактуализираната тарифа, хем онзи ден си я купувах :evil:
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот novobranec » 14 Яну 2008, 00:44

...
Последна промяна novobranec на 01 Юни 2008, 15:59, променена общо 1 път
novobranec
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 14 Яну 2008, 06:09

gudio написа::wink: http://www.nedev.biz/index.php?option=c ... temid=1028
Директива 2006/112/ЕС на Съвета от 28 ноември 2006 относно общата система на ДДС
Автор Преслав Недев
25 Юни 2007

Ммммм, таковата.... гледай този линк, че това моето не е официален превод, и може нещо да не е като хората

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:347:0001:01:BG:HTML

1 поне счетоводител (а сега май ще трябва и втори - "оперативен касиер-счетоводител")

Мммммм, таковата... щом се е стигнало до още един "оперативен", значи добре върви "бизнеса"... та като съветче... опитай се да "откраднеш" счетоводителка от някоя банка, щом трябва да е до тебе ;-) За твоята работа е идеален вариант - общо взето ще върши същата работа - влезли едни пари и заминали нанякъде.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 14 Яну 2008, 11:15

prnedev написа:
gudio написа::wink: http://www.nedev.biz/index.php?option=c ... temid=1028
Автор Преслав Недев
25 Юни 2007

Ммммм, таковата.... гледай този линк, че това моето не е официален превод, и може нещо да не е като хората

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:347:0001:01:BG:HTML

8) Аз пък си помислих, че Недев е написал Директива 2006/112/ЕС, както Енигмата е написал новия ГПК. :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ocean » 14 Яну 2008, 11:40

Аз се замислям за следния вариант:
Подавам заявление за доброволна регистрация.
Не се обяснявам с данъчните какъв е бил оборотът ми досега.
Регистрират ме. Пращат ми проверяващи. Те ме хващат, че не съм се регистрирала преди незнам колко си време и ме заковават с глоби и лихви. Аз обжалвам, защото смятам, че не е имало основание за регистрация поради липса на облагаем оборот.
Т.е. регистрирам се, защото искам, а не защото е трябвало.
И обжалвам, като в това производство се боричкам с данъчните и си вадим аргументи в несвяст.

В крайна сметка, ако е речено данъчните да надвият в тази битка, по-добре е да не чакам да правя нов оборот от 50 000 лв. и да ме скъсат от плащане.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот gudio » 14 Яну 2008, 12:32

Недев ще ти обясни, че не става по този начин - има отделни основания за регистрация и отделни образци декларации за това, това "доброволното" също е свързано с оборота и той се проверява - при проверката пак ще те хванат, че е трябвало да се регистрираш еди-кога си и :cry: :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 14 Яну 2008, 13:03

В интерес на истината може и да мине ;-)
При доброволната регистрация не се изисква справка за облагаемия оборот 12 месеца назад, а са проформа глупости - общо взето допълнителните справки са свободен текст с какво се занимаваш и т.н.
Дори и с проверката може да се разминеш, като въпроса е доколко е "подозрителна" професията ;-)
Пък и да се надяваме, че тука много много не четат :-D

Гъдьо, справка за оборота се искаше при старата редакция на ЗДДС, преди членството ни в ЕС, когато искаха оборот 25 000 ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ocean » 14 Яну 2008, 13:32

gudio написа:Недев ще ти обясни, че не става по този начин - има отделни основания за регистрация и отделни образци декларации за това, това "доброволното" също е свързано с оборота и той се проверява - при проверката пак ще те хванат, че е трябвало да се регистрираш еди-кога си и :cry: :cry:

Да, така е.
Ще ме проверят.
Но ще е ясно, че аз от самото начало съм считала, че не е имало основание за задължителна регистрация и не си гледам в миналия оборот.
Ще ме треснат с глобите, и ще обжалвам.
Ще обжалвам и акта им, с който ме регистрират по реда за задължителната регистрация.
Щом ще се спасяваме с обжалване-ще обжалвам. Това е положението.
Междувременно, ще разчитам, че съдилищата са създали добра практика и че тя ще е в моя полза. :?

Но най-вече, така спирам да трупам оборот, за който после пак ще ме хванат и ще трябва да плащам ДДС-та в двоен размер докато свят ми се извие.

От трета страна-ДДС-то само по себе си не ме плаши. Да, по-сложно е от гледна точка на водене на счетоводство, което обаче означава само че трябва да се намери читав счетоводител, на който да се плаща. И ще се налага малко повече дисциплина в това отношение-заради спазването на сроковете. Но пък ще прихващаме ДДС, ще ни връщат.... На времето колко фирми мило и драго даваха да се регистрират по ДДС, ама не можеше. Трябваше оборот.
Почти всичките ми клиенти са регистрирани по ДДС, така че и за тях това няма да е проблем. Ще въртим един ДДС-та......

От четвърта страна-ако пък вземе и да ми се размине..... Еееееех, размечтах се. Но пък защо не. Щом prnedev казва, че има надежда. :D
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот todiv » 14 Яну 2008, 18:58

Подаде ли някой заявление днес?Доброволната регистрация не е лоша идея, ще я обсъдя със счетоводителя и ще взема решение.
todiv
Младши потребител

Мнениеот ocean » 14 Яну 2008, 19:09

Моля Ви, споделете какво е мнението на счетоводителя Ви, защото нашият е пред уволнение-все по-рядко мога да разчитам на компетентен съвет. :?
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот todiv » 14 Яну 2008, 19:19

Утре, най-късно в сряда ще се срещна и ще пиша.
Вижте в сайта на НК позиция на РБ ОТНОСНО ПРЕДПРИЕТО ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРОИЗВОДСТВО ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ № 2007/2222 .Съгласно въпросната позиция "осъществяваните от българските нотариуси правни действия попадат в обхвата на чл. 45 от ДЕО, тъй като са свързани с упражняването на ПУБЛИЧНА ВЛАСТ, поради което държавата е в правото си да въведе определени изисквания от публичноправен характер за заемането на длъжността „нотариус”, сред които е изискването за българско гражданство." Излиза ,че сме официално презнати от държавата ни пред ЕС за "органи на публична власт", а не лица упражняващи "независима икономическа дейност".Не може веднъж така , веднъж иначе.
todiv
Младши потребител

Мнениеот todiv » 14 Яну 2008, 19:21

Утре, най-късно в сряда ще се срещна и ще пиша.
Вижте в сайта на НК позиция на РБ ОТНОСНО ПРЕДПРИЕТО ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРОИЗВОДСТВО ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ № 2007/2222 .Съгласно въпросната позиция [color=red]"осъществяваните от българските нотариуси правни действия попадат в обхвата на чл. 45 от ДЕО, тъй като са свързани с упражняването на ПУБЛИЧНА ВЛАСТ, поради което държавата е в правото си да въведе определени изисквания от публичноправен характер за заемането на длъжността „нотариус”, сред които е изискването за българско гражданство." Излиза ,че сме официално признати от държавата ни пред ЕС за "органи на публична власт", а не лица упражняващи "независима икономическа дейност".Не може веднъж така , веднъж иначе.
todiv
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Данъчно право