Здравейте днес получих призовка от съдия-изпълнител за неплатени суми към В и К.Сумите са от 01.10.04 до 01.02.06г.И плюс това дължа и сумата от 422 лв такси и разходи по делото. До този момент предупреждение за такова не съм имала.И другото, което е че от 10 месец .05г в жилището не живее никой,а е посочен разход за вода.
Искам да попитам, имат ли право по този начин да ме осъдят да платя без да съм получавала покана за доброволно плащане да дължимото?
- Дата и час: 24 Яну 2025, 09:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дело В и К
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Призовката , която сте получила от СИ , всъщност е покана за доброволно плащане.Не сте осъдена в съда , а съгласно Закона за водите:” Чл. 203. (Нов - ДВ, бр. 81 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 84 от 2003 г.) Потребителите и водоползвателите на вода и ползващите услугите отвеждане и пречистване на отпадни води и други услуги, предвидени в този закон - неизправни длъжници, носят отговорност за задълженията си, като дължимите суми се събират по реда на чл. 237, буква "к" от Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от сметките.” , извлечението от сметките на ВИК дружеството , представлява несъдебно изпълнително основание , въз основа на което ВИК може да си издаде изпълнителен лист и да започне принудително изпълнение срещу вас.Разбира се ако смятате , че не дължите , законът е предвидил средства да се защитите , но за да го сторите максимално ефективно е нужно да си ангажирате адвокат , които да проучи фактическата обстановка подробно и да ви даде становище.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за отговора.Дължимата сума и лихвите не ги оспорвам.Те са 1/5 от горепосочената сума / 422 лв/ Мен това ме притеснява.И защо я дължа незнам.
- radost75
- Нов потребител
С уточнението , че без да съм се запознал с документите ,“стрелям напосоки”, твърде вероятно е ВИК да ползва скъп адвокат , чиито хонорар влиза в разноските , който трябва да платите по изпълнителното дело.В този случай може да се позовете на чл.64(4) ГПК” (Нова - ДВ, бр. 64 от 1999 г.) При прекомерност на заплатеното от страната възнаграждение за адвокат с действителната правна и фактическа сложност на делото съдът може да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер, съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата”.
- REVOLUTION
- Активен потребител
В писмото до мен не е посочено тази сума каква е.Има - главница, лихва и неолихвяема сума/422лв/. Имайки предвид кой е взискател по делото, незнам дали си струва да търся друго решение, и дали е възможно, защото това писмо е по изпълнителен лист издаден по ГД номер...на РС гр...
- radost75
- Нов потребител
radost75 написа:В писмото до мен не е посочено тази сума каква е.Има - главница, лихва и неолихвяема сума/422лв/. Имайки предвид кой е взискател по делото, незнам дали си струва да търся друго решение, и дали е възможно, защото това писмо е по изпълнителен лист издаден по ГД номер...на РС гр...
В такъв случай сте осъдена!Вие знаете ли за това дело , призовавали са Ви?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не, затова съм толкова изумена и притеснена Незная какво да правя и откъде да започна.
П.П Това е първото писмо или известие по този повод което получавам.
- radost75
- Нов потребител
radost75 написа:Не, затова съм толкова изумена и притеснена Незная какво да правя и откъде да започна.
Няма какво да се притеснявате. Намерете си адвокат и всичко ще стане ясно.Има смисъл да си търсите правата!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|