- Дата и час: 24 Яну 2025, 11:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
MOGA LI DA OSYDQ UNIVERSITET ZA IZMAMA?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
MOGA LI DA OSYDQ UNIVERSITET ZA IZMAMA?
NQKOI MOJE LI DA MI KAJE DALI MOGA DA OSYDQ UNIVERSITET, ZA TOVA 4E ME E IZMAMIL, KATO ME E PRIEL V 1 SPECIALNOST, A NA DIPLOMATA MI PI6E DRUGA SPECIALNOST? V SLU4AQ - BQH PRIETA "TURIZYM", A NA DIPLOMATA MI PI6E "AGRAREN TURIZYM".
AKO OTGOVORYT E "DA" - KYM KOI SYD TRQBVA DA SE OBYRNA?
- croce
- Нов потребител
изборът е бил ваш. защо сте записали чуждестранен университет и
като сте го зъвършили за ви издали диплома на неразбираем език и с
специалност - на български "АГРАРНА, АГРАРЕН и пр. Виж тълковен
речник . Идете при добър преводач и си преведете дипломата на български език. А за видовете туризъм ? вашето някаква ТЯСНА специалност ли е. Насочете се работа в така нареченото АГРАРНО министерство. Успех
като сте го зъвършили за ви издали диплома на неразбираем език и с
специалност - на български "АГРАРНА, АГРАРЕН и пр. Виж тълковен
речник . Идете при добър преводач и си преведете дипломата на български език. А за видовете туризъм ? вашето някаква ТЯСНА специалност ли е. Насочете се работа в така нареченото АГРАРНО министерство. Успех
- todorst
- Потребител
Може и да може.....кой ли би могъл да каже без да знае конкретния казус ????
Но като се има предвид , че с години сте учила по някаква учебна програма , как така ще сте изненадана едва накрая на обучението ???
Но като се има предвид , че с години сте учила по някаква учебна програма , как така ще сте изненадана едва накрая на обучението ???
- Karakochev
- Потребител
Пиша на латиница с огромни червени букви, защото някои компютри не разчитат кирилица и за да могат повече хора да обърнат внимание на проблема.
Университетът не е чуждестранен, а е български - казва се Агререн университет - Пловдив (бившият ВСИ).
Ако бяха обявили , че специалността Туризъм, не е акредитирана, нямаше да се запиша да я изучавам. Но нито в началото, нито по време на петте години обучение някой от ръководството на университета дойде да каже:"Вижте, не успяхме да получим акредитация, ако искате, може да останете, но ще получите дипломи за специалност "аграрен туризъм", ако не - прехвърлете се в друг университет".
Добре, може и ние с колегите ми да сме били заблудени и да не сме проверили акредитацията на специалността в Министерство на образованието, но въпреки това, Агререн университет е извършил измама - не е имал право въобще да приема студенти по неакредитирана специалност.
Освен това, първата година бях приета редовно обучение, през втората се прехвърлих задочно. Моите колеги от редовното завършиха с дипломи, на които пише "туризъм", а не "аграрен туризъм".
Кажете ми как един университет може да приема така студенти и да издава такива дипломи. Не е ли това нарушение?!
Колкото до въпроса къде трябва да се обърна, за да си потърся правата - ясно е че към адвокат. Но преди да стигна до адвокат, аз искам най-общо да си изясня пътя, който ме чака. Ето защо попитах към кой съд да се обърна.
Университетът не е чуждестранен, а е български - казва се Агререн университет - Пловдив (бившият ВСИ).
Ако бяха обявили , че специалността Туризъм, не е акредитирана, нямаше да се запиша да я изучавам. Но нито в началото, нито по време на петте години обучение някой от ръководството на университета дойде да каже:"Вижте, не успяхме да получим акредитация, ако искате, може да останете, но ще получите дипломи за специалност "аграрен туризъм", ако не - прехвърлете се в друг университет".
Добре, може и ние с колегите ми да сме били заблудени и да не сме проверили акредитацията на специалността в Министерство на образованието, но въпреки това, Агререн университет е извършил измама - не е имал право въобще да приема студенти по неакредитирана специалност.
Освен това, първата година бях приета редовно обучение, през втората се прехвърлих задочно. Моите колеги от редовното завършиха с дипломи, на които пише "туризъм", а не "аграрен туризъм".
Кажете ми как един университет може да приема така студенти и да издава такива дипломи. Не е ли това нарушение?!
Колкото до въпроса къде трябва да се обърна, за да си потърся правата - ясно е че към адвокат. Но преди да стигна до адвокат, аз искам най-общо да си изясня пътя, който ме чака. Ето защо попитах към кой съд да се обърна.
- croce
- Нов потребител
Аз пък не виждам къде е болката в случая - където е туризъм, там е и аграрен туризъм. Много го интересува работодателя при тази криза за кадри в туризма.
По-важно е да покажете езикови сертификати , поне според мен.
- Karakochev
- Потребител
Karakochev написа:Аз пък не виждам къде е болката в случая - където е туризъм, там е и аграрен туризъм. Много го интересува работодателя при тази криза за кадри в туризма.
Не съм съгласна - това е все едно да запишеш медицина - лекар, а да ти издадат диплома за мед.сестра.
В Закона за туризма дори няма определен такъв вид туризъм. В някои учебници аграрният туризъм е описан като американски аналог на фермерския туризъм.
Тогава, питам, мога ли аз да кандидатствам за работа в хотел на морето, например, с диплома за фермерски туризъм.
Мисля , че не. По скоро ще ме пратят да си копам доматите на село, отколкото да ме наемат с такава диплома.
Все пак не говорим за работа като сервитьор, нали.
А и защо да се примирявам с такава диплома - та аз съм записала да уча Туризъм. Откъде накъде ще се съгласявам да ми издават диплома за подвид на туризма?
- croce
- Нов потребител
Аз пък мисля ,че само работодател с примитивно мислене ще ви направи проблем. Важно е какво знаете и можете.
Дипломите у нас вече са толкова обезценени , че никой не им обръща внимание. Особено след няколко години стаж.
Дошло е време работодателите в туризма да се молят за квалифицирани служители, а не обратното;))=
Що се отнася до конкретната професия - едва ли ще ви назначат за шеф на хотел или туроператор ВЕДНАГА щом покажете някаква диплома )
Дипломите у нас вече са толкова обезценени , че никой не им обръща внимание. Особено след няколко години стаж.
Дошло е време работодателите в туризма да се молят за квалифицирани служители, а не обратното;))=
Що се отнася до конкретната професия - едва ли ще ви назначат за шеф на хотел или туроператор ВЕДНАГА щом покажете някаква диплома )
- Karakochev
- Потребител
senex написа:Прекъсвали ли сте обучението си за една година? Ако е така, мисля, че се сещам откъде идва разминаването.
Не, не съм прекъсвала обучението си, само се прехвърлих от редовна в задочна форма. Но колегите ми от задочно също са били приети по специалност туризъм през 2002 г. Университетът се е опитвал да получи акредитация за тази специалност, но от Комисията по акредитиране 2 пъти са му отказали. През 2004 г. са акредитирали специалността "аграрен туризъм", но тя е по друга програма, различна от тази на специалност "туризъм".
От декември 2007 г. ръководството на Аграрен университет е сменето и новите ръководители се оправдават с това, че не те , а тези преди тях са допуснали нарушение.
- croce
- Нов потребител
Re: MOGA LI DA OSYDQ UNIVERSITET ZA IZMAMA?
croce написа:NQKOI MOJE LI DA MI KAJE DALI MOGA DA OSYDQ UNIVERSITET, ZA TOVA 4E ME E IZMAMIL, KATO ME E PRIEL V 1 SPECIALNOST, A NA DIPLOMATA MI PI6E DRUGA SPECIALNOST? V SLU4AQ - BQH PRIETA "TURIZYM", A NA DIPLOMATA MI PI6E "AGRAREN TURIZYM".
По-надолу сте намисали ,че е допуснато нарушение..Да не излезе престъпление
Така представено,всеки един дипломиран може да заяви като вас предпочитанията си за дадена област..
Вие как ще докажете,че не лъжете?!
Би трябвало в архивите на университета,дори и само за изпит за влизане в такъв има молба с вашето име ,по-коя специалност и ваш подпис.При прехвърлянето от редовно в задочно обучение също имате молба.Това ръководство може да поправи,защото има същата функция като предишното и се придържа към правилника и законите.
Потърсете съдействие в такъв случай от прокуратура,министерство и университет с копия.Дали ще има три мнения еднакви или различни зависи само от истинността на вашия документ/молба за специалността.
Ако съществува измама,то според мен е даже държавна,и тогава министерството ще трябва да поведе дело,но с наказателни закони.
- izymena
- Потребител
нещата почват да се изясняват. Университетът бил аграрен! и специалностите в него следва да са аграрни. аграрен туризъм, аграрна икономика, аграрна математика, аграрна псилогогия. Определящото е какъв е университета. така поне излиза от вашите писания. А за оправданието на сегашното ръководство спрямо предишното- има си принципи. Предишното е за затвора. Приемаш студенти по нелицинзирани специалности. Все едно продаваш несъществуващи вещи. Ако разполагате с необходимите доказателства/ обявения прием по специалности през 2002 г. ,вашето кандидатстване по определена специалност, конкурсния изпит и т.н. И има ли различна учебна програма за ТУРИЗЪМ и АГРАРЕН ТУРИЗЪМ, Вие по коя програма сте се обучавали. Нормално е при започване на това 5 годишно обучение, още в началото университета да връчи на студента програмата по години, семестри и каква квалификация ще придобие завършилия. А в такива МЕНТЕ университети явно голями обещания, лесен прием и накрая ето го разочарованието.Много въпроси възникват. Дали редовно обучение е ТУРИЗЪМ, а в задочна АГРАРЕН ТУРИЗЪМ. Ако програмата е една и съща, можете да искате нова диплома,било по съдебен път. Но ако сте били в задочното по друга ппрограмае, вече има проблеми.
- todorst
- Потребител
Нали разбра: Унивеситета се нарича АГРАРЕН университет- Пловдив.И оттам специалностите са аграрни. Нещо като в Медицинския университет специалностите са медицински .Казват че ЧОВЕК звучи гордо, а как ти звучи АГРАРЕН Според мен добре и не го превеждай! А за аграрното министерство - пишат го М.во на земеделието и горите. Ако ползваме тази терминология АГРАРЕН ТУРИЗЪМ е този в областа на земеделието и горите. Този бивш ВСИ Пловдив подготвяше както казват агрономи, сега като се прекръсти вкара и туризъм, може и аграрен дизайн, аграрна енергетика, аграрна автоматика, аграрно инженерство, аграрна иновация и какви ли още не. Номера е да съществуват, набират студенти, плащания и т.н. защото българинът иска да се учи , та дори за ОПЕРАТОР на аграрна машина, - тракторист, комбайнер,
На нас ни е лесно защото учехме държавни висши учебни заведения. И всичко си беше както трябва : инжинер-строител, икономист ит.н. Но сега БАКАЛАВЪР, , МАГИСТЪР хайде де! А защо не АГРАРЕН менижмънт. Аграрна криминалистика - нали там има много далавери.
На нас ни е лесно защото учехме държавни висши учебни заведения. И всичко си беше както трябва : инжинер-строител, икономист ит.н. Но сега БАКАЛАВЪР, , МАГИСТЪР хайде де! А защо не АГРАРЕН менижмънт. Аграрна криминалистика - нали там има много далавери.
- todorst
- Потребител
Ако за Вас университет, който съществува половин век и има акредитация, е менте...todorst написа: А в такива МЕНТЕ университети явно голями обещания, лесен прием и накрая ето го разочарованието.
Последна промяна senex на 09 Фев 2008, 21:02, променена общо 1 път
- senex
- Потребител
Абе то и Партията столетница се преименува иНЯМА нищо общо с БКП, та говорим за традиции на несъотносим в годините унивеРСИТЕТ..
сТИГА С ТИЯ ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ. ХЕМ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО ХЕМ СМЕ НЕСЛЕДНИЦИ.,
аКО СМЯТАШ ,ЧЕ СЕГАШНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА СТАРИЯ, ЗАЩО НЕ СИ ЕЗЕАПАЗИЛ ИМЕТО.
сТИГА С ТИЯ ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ. ХЕМ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО ХЕМ СМЕ НЕСЛЕДНИЦИ.,
аКО СМЯТАШ ,ЧЕ СЕГАШНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ Е ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА СТАРИЯ, ЗАЩО НЕ СИ ЕЗЕАПАЗИЛ ИМЕТО.
- todorst
- Потребител
Защото има закон, който не позволява.todorst написа:
- senex
- Потребител
Re: MOGA LI DA OSYDQ UNIVERSITET ZA IZMAMA?
croce написа:NQKOI MOJE LI DA MI KAJE DALI MOGA DA OSYDQ UNIVERSITET, ZA TOVA 4E ME E IZMAMIL, KATO ME E PRIEL V 1 SPECIALNOST, A NA DIPLOMATA MI PI6E DRUGA SPECIALNOST? V SLU4AQ - BQH PRIETA "TURIZYM", A NA DIPLOMATA MI PI6E "AGRAREN TURIZYM".
не
- jijiyeah
- Младши потребител
абе, защо се умълчахте- За аграрното, далаверата , студентите по Лунен, Марсиански / обща специалносс КОСМИЧЕСКИ АГРАРЕН ТУРИЗЪМ или само КОСМИЧЕСКИ ТУРИЗЪМ да набират студенти. При тая анархия защо пък не !
- todorst
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|