начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Несъответствие...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Несъответствие...

Мнениеот blueman » 08 Фев 2008, 02:02

Отдавна ме интересува темата за това, кой всъщност осъществява контрол на пътя, кой има право да го прави и кой не си върши работата и вместо да следи за реда по малките улички на кварталите - седи на булеварда в сива униформа и създава повече опасност отколкото да осъществява някакъв контрол. Но търсейки информация по въпроса - вижте на какво се натъкнах:

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Глава тридесета. ПРАВОМОЩИЯ НА ОРГАНИТЕ ЗА КОНТРОЛ
Чл. 206. Контролът по спазването на правилата и изискванията за безопасност на движението се осъществява от органите, определени в чл. 35 от Закона за движението по пътищата. Този контрол може да бъде общ или изборен...

и в самия ЗАКОН за ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

Раздел VII. Завиване надясно или наляво

Чл. 35. (1) Завиването надясно се извършва от най-дясната пътна лента по
посока на движението, а когато лентите са обозначени за движение в съответна посока -
от лента, предназначена за завиване надясно.

Или аз съм много зле или министерството. Честно казано предпочитам да съм аз..... Вие някакви идеи имате ли?

Защото по този начин не се знае точно кой упражнява контрола и лично на мен като един обикновен гражданин започна да ми омръзва да ме спират за щели и нещели проверки - само да ми губят времето. Да не говорим за дребнавото заяждане и т.н. В смисъл може ли веднъж за винаги да разберем какво става? Благодаря ви!
blueman
Нов потребител

Мнениеот system » 08 Фев 2008, 14:52

Явно не сте юрист, защото иначе щяхте да знаете или да проверите, че чл. 206 от ППЗДП препраща към чл. 35 от СТАРИЯ (вече отменен) Закон за движението по пътищата, мисля че през 1973 г. и действал до 1999 г. С приемането на новия и сега действащ ЗДП, старият Правилник, който Вие цитирате, се прилага, ако и доколкото не противоречи на новия закон. Естествено, че с новия ЗДП препращането към чл. 35 е изгубило сила - сега регламентирането на правомощията на службите за контрол е в глава пета от действащия ЗДП.
system
Активен потребител

Благодаря

Мнениеот blueman » 11 Фев 2008, 02:24

Благодаря за вашия точен отговор. Без да ангажирам някой с мнението си искам само да кажа, че подобни неща са крайно объркващи. Нещо повече - аз така и не видях ясно и точно написано (въпреки че изчетох всичко внимателно) кой всъщност осъществява контрола по движение на моторните превозни средства. Говори се само за служби, ама кои са те, и има ли право някой новопостъпил сержант в районното да ме спира и да проверява всичките ми документи не е много ясно.

Причина за всичко това, което пиша тук е, че напоследък ме спират все повече и повече, при това от всякакви служби, без да съм извършил никакво нарушение и винаги всичко се извършва по определен сценарий и очакване от мен да дам 5-10 лв (които не давам никога). И след 20 минутна разправия си тръгвам по живо по здраво, но ми омръзна да си губя времето.

Именно за това тук повдигам въпроса законно ли е това и по кой закон се извършва.
blueman
Нов потребител

Мнениеот system » 11 Фев 2008, 09:58

Закон за движението по пътищата

Глава пета
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА КОНТРОЛ
Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост;
2. при необходимост регулират движението по пътищата;
3. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях;
4. регистрират и водят отчет на пътнотранспортните произшествия;
5. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) извършват анализ на пътнотранспортните произшествия и предоставят информация на държавни органи, общини, обществени организации и на средствата за масово осведомяване;
6. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) водят националните регистри за водачите и техните нарушения и наказания, моторните превозни средства и пътнотранспортните произшествия и създават информационни фондове за съхраняване на данните;
7. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) извършват превантивна дейност за ограничаване на пътнотранспортните произшествия и последиците от тях;
8. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) въвеждат временна организация на движението съвместно със собственика или администрацията, управляваща пътя;
9. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) могат да въвеждат временни промени в организацията на движението при внезапно появила се опасност за движението - аварийно възникнало препятствие по пътя, заснежаване или заледяване, пътнотранспортни произшествия, като незабавно уведомяват собственика или администрацията, управляваща пътя;
10. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., доп., бр. 85 от 2004 г.) осъществяват контрол по изпълнение на учебните програми за извършване на допълнително обучение по чл. 157, ал. 3 , като извършват проверки по документи и на място;
11. (нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) осъществяват контрол по спазване на задължението за движение на пътните превозни средства по републиканските пътища след заплащане на винетна такса, поставянето на валидни винетни стикери и премахването на винетни стикери с изтекъл срок;
12. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) предотвратяват нарушения, свързани с опазването на пътя, на пътните съоръжения и пътните принадлежности;
13. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) контролират общата маса, осовото натоварване и габаритните размери на пътните превозни средства чрез съвместни контролни групи с длъжностни лица от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура - управление "Пътни такси и разрешителни".
(2) При изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби:
1. имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;
2. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) имат право да изземват и задържат документите по т. 1 в допустимите от закона случаи;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) не допускат управлението на моторно превозно средство от водач, който е под въздействието на алкохол или на друго упойващо вещество;
4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) не допускат движение на пътно превозно средство, което има някоя от повредите или неизправностите, посочени в чл. 101, ал. 3 ;
5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) имат право да отвеждат в поделенията на Министерството на вътрешните работи участници в пътнотранспортно произшествие, когато това е необходимо за разследване на произшествието;
6. (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) имат право за установяване на нарушенията на правилата за движение по пътищата да използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство.

Това са правомощията на органите на КАТ и те им дават възможност да проверяват на практика ВСИЧКО в автомобила. Показателна в това отношение е "практиката" на КПП-то на изхода от "Илиянци" към околовръстното шосе. Тъй като оттам най-често излизат автомобили, натоварени със стока от базара, катаджиите редовно ги спират и почват да правят проблеми, че за стоката нямало фактури или че не съответствали на количеството и вида на стоката, че затова имало съмнение да е крадена, сега ще задържат цалята стока и ще я откарат в РПУ-то и т. н. За човек, който за тази стока е изръсил оборота си за един месец, вариантите са малко.
system
Активен потребител

Благодаря за наистина изчерпателния отговор отново!

Мнениеот blueman » 12 Фев 2008, 01:39

Благодаря за наистина изчерпателния отговор отново!
И само искам да попитам като неюрист - в закона за МВР или къде да диря това дали Охранителна полиция могат да ме проверяват за пожарогасител, дали Сигма могат да ме спират, че уж съм минал на червено и дали дори тези "отряди" от двама души които се разхождат пеша из квартала ми могат да ме спират вечер ( със същия успех хора в сиво, без жилетки и с полицейски униформи от театъра могат да осъществяват такъв контрол). Наблюденията ми са че катаджийте са много по-малко корумпирани от подобни сиви индивиди в нощта, които понякога са дори с личните си автомобили.
blueman
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 14 Фев 2008, 00:39

Със заповед са определени служители от Охранителна полиция, които могат да извършват проверки и по КАТ /поименно и след издържан изпит по ЗДвП/. А дали са пеша или с автомобил, май не е Ваша работа.
Gabi1
Потребител

Ами всъщност е....

Мнениеот blueman » 19 Фев 2008, 19:16

Ами всъщност е.... защото точно за 20 лева мога да си направя униформа на полицай и да започна и аз да спирам коли. В много от тези случаи когато те спират някакви хора в тъмни дрехи, без жилетки, без патрулка - хората просто не спират - но това е друга тема - предлагам да не я коментираме тук.
Благодаря ви за това което казахте с наредбата - значи все пак е регламентирано по някакъв начин.
blueman
Нов потребител

Назад към Общи дискусии