Здравейте,
Закупхме апартамент ново строителство, които се указа "атилие" в последствие. Блокът получи акт 16, прехвърлихме имота, пуснаха и битовия ток. Когато видяхме мощността, за нашето жилище - 5.5 квата, ни се стори малка.
Когато се нанесохме - ни се стори почти невъзможно да живеем така.
Максималната мощност, която имат най-големите апартаменти в блока е 7.2 кВата. Сградата е с тенденция да се включи ТЕЦ(кога не се знае), но въпреки това пак няма да ни стига. Живеем като в началото на 20 век! Гасим бойлер, за да пуснем духалка, духалката, за да сварим кафе и т.н.
Подадохме веднага молба за увеличаване на мощността до ЧЕЗ, от където ни отказаха, тъй като блокът не разполагал с техническа възможност. Оказва се, че трябва да се смени напълно окабеляването на блока от 4 квадрата на 6 квадрата (не ми е много ясно, но повиканият електротехник така се произнесе).
Въпросът ми е - има ли някакви разпоредби относно минималните мощности за жилищни нужди, можем ли да изискаме от строителя да вложи средства за усилване на мощността?
Как е възможно да се даде акт 16 с подобно електроразпределение?
- Дата и час: 03 Фев 2025, 13:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Минимална Електрическа Мощност битови нужди
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Има стара поговорка - който не се консултира с адвокат предварително, после плаща двойно за своето неблагоразумие!
Ние сме за това - да ви предпазваме от некоректни продавачи. Както вече знаете, агенциите за НИ, в които болшинството служители са бивши безработни, " аутсайдери", не поемат никаква отговорност, а най-вероятно сте платили 3%.
Поумнявайте бързо- иначе още много ще плащате!
-----------------------------------------------------
Ние сме за това - да ви предпазваме от некоректни продавачи. Както вече знаете, агенциите за НИ, в които болшинството служители са бивши безработни, " аутсайдери", не поемат никаква отговорност, а най-вероятно сте платили 3%.
Поумнявайте бързо- иначе още много ще плащате!
-----------------------------------------------------
- zelen
- Потребител
финансов анализатор - наистина ли ?????????????
Aко действ. сте финансов анализатор, ще Ви дам един безплатен съвет !!
Който влиза срещу тренда НЕУК и без стоп го чака дълбоко движение на ЮГ и зануляване на акаунта!
"Zelen" вероятно това се опитва да ви каже- дано сега се сетите за какво иде реч !!!
ако не се сетите - ще усещате постоянно пареща болка отзад , но и тук има добра новина :
след 6 (шест) случая се свиква и става навик !
Пазара,драги ми АНАЛизаторе е място където умните вземат парите на останалите , като им продават мечти- АНАЛизирали са ВИ !!
Не отправяйте въпроси - Търсете ДЕАНАЛизатор да ВИ помага.
Това е правен форум а не лечебница за лечение на хора,движещи се след новините
Не всичко е загубено , но при друг подход от Ваша страна !
Който влиза срещу тренда НЕУК и без стоп го чака дълбоко движение на ЮГ и зануляване на акаунта!
"Zelen" вероятно това се опитва да ви каже- дано сега се сетите за какво иде реч !!!
ако не се сетите - ще усещате постоянно пареща болка отзад , но и тук има добра новина :
след 6 (шест) случая се свиква и става навик !
Пазара,драги ми АНАЛизаторе е място където умните вземат парите на останалите , като им продават мечти- АНАЛизирали са ВИ !!
Не отправяйте въпроси - Търсете ДЕАНАЛизатор да ВИ помага.
Това е правен форум а не лечебница за лечение на хора,движещи се след новините
Не всичко е загубено , но при друг подход от Ваша страна !
- zalbopodatel
- Младши потребител
webkam написа:Погледнах профила Ви ! Там пише " Професия: Финансов анализатор " !...
А и разбрах, че не за първи път поставяте въпроси, въпреки, че не сте социално слаба ...
И искам да Ви запитам - Вашите анализи безплатно ли ги правите ?
И после ги " раздавате " така - на който Ви ги поиска ?!...
Когато Вие започнете да работите безплатно , с удоволствие ще Ви консултирам безплатно...
Разбирате ли намека ми ?
================================================
ЛЮТКО ,не плагиатствай
Финансовите пазари са "друга бира"
Съпоставени с тях - адвокатските начинания са по-скоро социална дейност
ще ти пусна фактура за "идеята" за корекция на питащего
той вероятно се сеща за какво иде реч (ако е фин.АНАЛ)
- zalbopodatel
- Младши потребител
Доколкото разбирам, апартаментът ви е малък(ателие), освен това като всяко ново строителство трябва да е с PVC-дограма и външна изолация. При тези условия за отопление на жилището дори в най-студените дни едва ли са ви необходими повече от 3kW, по-вероятно е да ви стигат и 2. Другите възможни големи консуматори - бойлер и готварска печка практически работят само по няколко часа в денонощието. Предполагам, че вместването в посочените 5.5kW създава известни неудобства, но едва ли проблемът е чак толкова тежък - казвам ви го най-добронамерено, а не за да споря. И напълно изключвам тази мощност да ви бъде недостатъчна когато ви съединят към централно отопление. Що се отнася до някакви нормативи за минимална мощност - съмнявам се да има такива просто защото строителите не биха си позволили да правят нарушения, за които лесно могат да бъдат осъдени. А и как да има общ норматив, когато например едно жилище, отоплявано изцяло с електроенергия, през зимата има поне три пъти по-голяма консумация от такова с централно отопление. По-скоро изискванията към електрическата инсталация би трябвало да бъдат предмет на споразумение между строителя и бъдещия собственик. След като моментът да си поискате по-мощна инсталация е бил пропуснат, и ако не искате да си създавате главоболия и да харчите за промяна на окабеляването, може да помислите например за някакви газови уреди - те си имат предимства и са често предпочитани и от домакинства, които нямат проблем с мощността. Пожелавам ви да си решите проблема и пак повтарям общата си преценка, че "отпуснатата" ви мощност, макар и да създава някакви неудобства, все пак не е чак толкова малка.
- _rumen
- Младши потребител
Rumen, благодаря ти за отговора. Проверих, че за "старо" строителство мощността е 15-20 кВ.
Зелен, имах адвокат за предварителния договор. Там регулирахме ред други нередности, но никой не ме беше предупредил за електрото. Предполагам е нова хватка на строители. Предварителният ми договор беше подписан още в началото на 2005.
Останалите злобни коментари относно професията ми ги пропускам, като искам да отбележа, че аз пиша в друг форум идавам безплатни съвети там и никога не се държа злобно с хора, които питат.
Зелен, имах адвокат за предварителния договор. Там регулирахме ред други нередности, но никой не ме беше предупредил за електрото. Предполагам е нова хватка на строители. Предварителният ми договор беше подписан още в началото на 2005.
Останалите злобни коментари относно професията ми ги пропускам, като искам да отбележа, че аз пиша в друг форум идавам безплатни съвети там и никога не се държа злобно с хора, които питат.
- danimax
- Нов потребител
----------------------------------------
Няма злоба в коментара,има истина , която не сте готов да чуете !
Както казват философите-истината винаги е скъпа и неприятна информация !!!
Откривате ли прилики с Вас ???
Ако отговорът е НЕ , извинявам се-трябва да пишете в друг форум!
колкото до "безплатните" Анализи които давате....
дано не са толкова "ефективни" и да НЕ водят към финал аналогичен на Вашия.
С най-добри чувства го пиша, НО само психолог или фин.анализатор може да ВИ го обясни!
Ако Адвокатът не Ви е обяснил всичко-търсете причината във Вас
Анализаторът знае предстоящето, миналото е само за статистиците
----------------------------------------
Няма злоба в коментара,има истина , която не сте готов да чуете !
Както казват философите-истината винаги е скъпа и неприятна информация !!!
Откривате ли прилики с Вас ???
Ако отговорът е НЕ , извинявам се-трябва да пишете в друг форум!
колкото до "безплатните" Анализи които давате....
дано не са толкова "ефективни" и да НЕ водят към финал аналогичен на Вашия.
С най-добри чувства го пиша, НО само психолог или фин.анализатор може да ВИ го обясни!
Ако Адвокатът не Ви е обяснил всичко-търсете причината във Вас
Анализаторът знае предстоящето, миналото е само за статистиците
- zalbopodatel
- Младши потребител
Вашите проблеми идват навярно от това че използвате съвременни бързо нагряващи ел. уреди, за който вашето ел.захранване не е предвидено. Те работят кратко време с пъти по-голяма мощност. Необходимо е преоразмеряване на ел. инсталацията, в зависимост от заявената от вас необходима мощност. И това може да стане при възможност (капацитет) от страна на CEZ. Това което ви е педложено е стандартното.
Цени за присъединяване на обекти на потребители към електропреносната и електроразпределителните мрежи
до 6кВт - 444лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 26лв
от 7 до 15кВт - 696лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър -26лв
от 16 до 50кВт - 2 316лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 26лв
от 51 до 100кВт - 5 880лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 40лв
от 101 до 200кВт - 9 600лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 40лв
от 201 до 500кВт - 21 360лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 59лв
от 501 до 1000кВт - 42 270лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 59лв
над 1000кВт - индивидуален проект
Цени за присъединяване на обекти на потребители към електропреносната и електроразпределителните мрежи
до 6кВт - 444лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 26лв
от 7 до 15кВт - 696лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър -26лв
от 16 до 50кВт - 2 316лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 26лв
от 51 до 100кВт - 5 880лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 40лв
от 101 до 200кВт - 9 600лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 40лв
от 201 до 500кВт - 21 360лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 59лв
от 501 до 1000кВт - 42 270лв (за трасе до 25м), за всеки допълнителен метър - 59лв
над 1000кВт - индивидуален проект
- iwanow
- Потребител
Господа webKam и zalbopodatel, винаги ли когато не знаете как да се произнесете по някой казус нападате питащия? Проверих набързо профилите Ви и не виждам някой от Вас да е дал каквото и да е мнение, а само - "да почерпиш" или "няма безплатен обяд"
Моля, не пишете повече по теми по които нямате професионално мнение, защото подкопавате нивото на форума. Или поне - не пишете в темите, които аз пускам.
А на такива всезнайковци като Вас едва ли някой би се доверил да го представлявате.
Моля, не пишете повече по теми по които нямате професионално мнение, защото подкопавате нивото на форума. Или поне - не пишете в темите, които аз пускам.
А на такива всезнайковци като Вас едва ли някой би се доверил да го представлявате.
- danimax
- Нов потребител
Дразни ме хорската злоба - ако бях писала професия "безработна домакиня" може би щях да си спестя излишните коментари относно работата ми, които НЯМАХА никаква връзка с повдигнатата тема.
Що за "отмъщение"?!
В крайна сметка всеки може да научи по нещо от различните теми и дискусии и преплитането на професии и интереси може да е само от полза.
Що за "отмъщение"?!
В крайна сметка всеки може да научи по нещо от различните теми и дискусии и преплитането на професии и интереси може да е само от полза.
- danimax
- Нов потребител
В случая дискусията е извън проблема подтавен от госпожата. Има сечение на кабела. иначе не биха ссамо един що годе конкретен отговор- за токсите при мощностите. А това кой, кой е ? безплатните вечери или закуски?
Според мен- искате нова мощност- Отказват ви. Искате мотивите за отказ и предписание - какво да се извърши за да получите това искано разрешение за мощност. Има първична, вторична и третична мрежа. Предполагам ,че първичната е с достатъчна мощност, т.е- сечение на кабела Иначе не биха приели сградата. Вторичната е от ел.мера до апартаментното табло .тя е 4 кв. Но по съответния коефициент търпи едновременнв случая по електроинсталации. Успех!о натоварване поне 8 кв. Вижте си ел.мера -на колко ампера е 30-4- съвсем достатъчна- И предпазителя - сменете го с 40 ампера. Необходим ви е специалист ,
Според мен- искате нова мощност- Отказват ви. Искате мотивите за отказ и предписание - какво да се извърши за да получите това искано разрешение за мощност. Има първична, вторична и третична мрежа. Предполагам ,че първичната е с достатъчна мощност, т.е- сечение на кабела Иначе не биха приели сградата. Вторичната е от ел.мера до апартаментното табло .тя е 4 кв. Но по съответния коефициент търпи едновременнв случая по електроинсталации. Успех!о натоварване поне 8 кв. Вижте си ел.мера -на колко ампера е 30-4- съвсем достатъчна- И предпазителя - сменете го с 40 ампера. Необходим ви е специалист ,
- todorst
- Потребител
писах,но защо така объркано се появи. Таксите за присъединяване са след разрешението за мощност. вие вече сте присъединена към мрежата. Е може би ще ви таксуват ново присъединяване. ИЗМИЛЕНО. Но такава е далаверата на енергото. За другото което писах е така. Вижте си електромера, предпазителя /бушон/ и реаргираите
адекватно. с ваш ел.специалисти тлн.
адекватно. с ваш ел.специалисти тлн.
- todorst
- Потребител
За съжаления България се управлява от идиоти. Преди време чух един да се изказва как в Германия харчили два пъти по малко ток.
1. Ние нямаме газ
2. Средните температури през зимата са по ниски а през лятото по-високи от което следва извода, че ние неможем да не харчим ток.
Дали 5.5 киловата стигат разбира се че не. На старит апртаметни през соца бушоните са 63 ампера нека адвокатите да сметнат колко киловата са това. Защо строителя е сложил 4 квадрата а не 6 аз недоумявам разликата е стотинки верно, че в един блок ел. инсталацията е километри но вие си го плащате. Защо вашия проектант е заложил такива мощности най-вероятно защотото така налагат един куп наредби синхорнизирани с европейските глупости за екология и дрън дрън. Но защо е заложил по-малък размер кабели е за убиване. Аз имам дървена барака и съм искал 6 киловата а по проект кабела ми е СВТ 3х6 квадрата което може да поеме и 60 киловата.
Друга причина поради която вашия строител е искал малка мощност е че ЧЕЗ имаше практика да иска депозит което за един блок са много пари но той (строителя) пак си ги взима от вас.
1. Ние нямаме газ
2. Средните температури през зимата са по ниски а през лятото по-високи от което следва извода, че ние неможем да не харчим ток.
Дали 5.5 киловата стигат разбира се че не. На старит апртаметни през соца бушоните са 63 ампера нека адвокатите да сметнат колко киловата са това. Защо строителя е сложил 4 квадрата а не 6 аз недоумявам разликата е стотинки верно, че в един блок ел. инсталацията е километри но вие си го плащате. Защо вашия проектант е заложил такива мощности най-вероятно защотото така налагат един куп наредби синхорнизирани с европейските глупости за екология и дрън дрън. Но защо е заложил по-малък размер кабели е за убиване. Аз имам дървена барака и съм искал 6 киловата а по проект кабела ми е СВТ 3х6 квадрата което може да поеме и 60 киловата.
Друга причина поради която вашия строител е искал малка мощност е че ЧЕЗ имаше практика да иска депозит което за един блок са много пари но той (строителя) пак си ги взима от вас.
- B5202S
- Младши потребител
И пак по темата! Не. са ви необходими адвокати- да съдите стройтеля и т.н. не е за препоръчване-време, нерви и какъв ще е резултата.? Според мен това е решимо с помощта на ДОБЪР професионалист по ел.част. И отново- вижте си първичната, вторичната и апартаментната мрежа, ел.мера и предпазителите. Монтирайте си предпазител от 40-50 ампера /предполага се главния е от 63 ампера/ и ще може да консумирате едновременно поне 12 кв.
- todorst
- Потребител
todorst написа:И пак по темата! Не. са ви необходими адвокати- да съдите стройтеля и т.н. не е за препоръчване-време, нерви и какъв ще е резултата.? Според мен това е решимо с помощта на ДОБЪР професионалист по ел.част. И отново- вижте си първичната, вторичната и апартаментната мрежа, ел.мера и предпазителите. Монтирайте си предпазител от 40-50 ампера /предполага се главния е от 63 ампера/ и ще може да консумирате едновременно поне 12 кв.
========================================
Уважаеми съветнико,
както се казва в американските филми:
1.внимавай какво говориш
2.каквото кажеш е срещу теб
3.наеми адвокат,ако не можеш-ще ти го осигурим .
и пр...........и пр...........
ако не си разбрал,че без адвокат нямаш право да дишаш
не пиши повече в този форум-той е само за разумни или поне за желаещи да поумнеят
ОТ 19 год в БГ има пазарна икономика - дори danimax(авторката на темата ) го знае , след като е АНАЛизаторка !!!
И теб трябва да те АНАЛизира някой,за да разбереш,че печалба за един е загуба за друг - ако авторката иска да спечели БЕЗПЛАТНО-ти "ЕЛ-умнико" трябва да платиш
сложи си ЕЛ-съветите там,където слънцето не огрява и напусни периметъра на ПРАВНИЯ форум-търси нещо по-електро....
Последна промяна zalbopodatel на 24 Фев 2008, 10:50, променена общо 1 път
- zalbopodatel
- Младши потребител
B5202S написа:За съжаления България се управлява от идиоти. Преди време чух един да се изказва как в Германия харчили два пъти по малко ток.
1. Ние нямаме газ
2. Средните температури през зимата са по ниски а през лятото .
УПРАВЛЯВЛЕНИЕТО НЕ Е ОТ ИДИОТИ - УПРАВЛЕНИЕТО Е ЗА ИДИОТИ
който иска да е оФца - да се подготви за стригане,доене и клане!
както казва един познат - ти стани оФца- вълците сами ще те намерят !
някой да е стригал или доил вълк ????
навремето имаше един "рефрен" - 45 години стигат , времето е наше ?
истината е,че И 90 години няма да ни стигнат,времето е наше,но ПАРИТЕ са техни
БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
- zalbopodatel
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|