начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Имам нужда от отговор на спешен въпрос!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам нужда от отговор на спешен въпрос!

Мнениеот Kosio » 23 Фев 2008, 15:56

Въпроса ми е сварзан с порачителството на кредит - наследява ли се то и каква отговорност носят наследниците на порачителя, при условие че кредитополучателя е жив но не изпълняеа условиата по кредита си?
Kosio
Младши потребител

Мнениеот Karakochev » 23 Фев 2008, 16:03

Зависи дали наследниците са приели наследството и как;))
Karakochev
Потребител

отговор

Мнениеот ggari » 23 Фев 2008, 16:07

ЗЗД:

3. ПОРЪЧИТЕЛСТВО

Чл. 138. С договора за поръчителство поръчителят се задължава спрямо кредитора на друго лице да отговаря за изпълнение на неговото задължение. Този договор трябва да бъде извършен в писмена форма.

Поръчителство може да съществува само за действително задължение. То може да се поеме и за бъдещо, и за условно задължение.

Чл. 139. Поръчителство може да се поеме и за част от задълженията на длъжника или при по-леки условия. Ако поръчителят се е задължил за повече от това, което длъжникът дължи, или при по-тежки условия, задължението му се намалява до границите на главното задължение.

Чл. 140. Поръчителството се простира върху всички последици от неизпълнението на главното задължение, включително и разноските по събиране на вземането.

Чл. 141. Поръчителят е задължен солидарно с главния длъжник.

Ако неколцина са поръчителствували за един и същ длъжник и за едно и също задължение, всеки от тях отговаря за цялото задължение, освен ако има съглашение за разделянето му.

Чл. 142. Поръчителят може да противопостави на кредитора всички възражения, принадлежащи на длъжника, както и да направи прихващане с вземане на длъжника към кредитора. Той не губи тия права и когато длъжникът се е отказал от тях или е признал своето задължение.

Чл. 143. Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.

Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.

Чл. 144. Длъжникът, който е изпълнил задължението, е длъжен незабавно да уведоми поръчителя.

Чл. 145. Когато няколко лица са поръчителствували за един и същ длъжник и за едно и също задължение, поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от другите поръчители припадащите им се части.

Чл. 146. Поръчителят, който е изпълнил задължението, встъпва в правата, които кредиторът има срещу длъжника, макар и длъжникът да не е знаел за даденото поръчителство.

Поръчителят встъпва и в правата на кредитора срещу третите лица, които са учредили залог или ипотека за задължението, но само до размера, в който би имал иск срещу тях, ако те биха били поръчители.

Поръчителството се погасява, когато поради действията на кредитора поръчителят не може да встъпи в правата му.

Чл. 147. Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца. Това разпореждане се прилага и в случая, когато поръчителят изрично е ограничил своето поръчителство до срока на главното задължение.

Продължението на срока, дадено от кредитора на длъжника, няма действие спрямо поръчителя, ако той не е дал съгласието си за това.

Чл. 148. Прекъсването на давността по отношение на длъжника или отказът му от изтекла давност няма действие спрямо поръчителя; прекъсването на давността по отношение на поръчителя или отказът му от изтекла давност няма действие спрямо длъжника.
ggari
Младши потребител

Мнениеот Kosio » 23 Фев 2008, 16:32

Ас съм един от наследниците (другите са барт ми и маиками). Признали сме имущественото наследство, но незнам да ли това ни прави и наследници на неговото поръчителство. Като негов пряк наследник аз няследявам ли, това че тои се задължава спрямо кредитора на друго лице да отговаря за изпълнение на неговото задължение.
Kosio
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 23 Фев 2008, 17:32

да
kpavlova
Активен потребител

cyclosporine

Мнениеот Kosio » 23 Фев 2008, 19:12

Сажалявам че въпросът ми не ти се струва спешен но днес получих покана да изплатя сума от 30 хил. лева, за коиято и не сам подозирал до този момент. За това времето ми за реакция е доста малко (7 дни) и незнам как да процедирам, имамли вазможност да спечеля време преди истичането на този срок, след което "ще се отвори моето недвижимо имущество и ще бъдат претърсени моите веши и сметки". Незнам защо не сам бил оведомен и за дело, на което е излезло това решение и също така незнам защо банката не ме е информирала, в 6 месечен период след смъртта на бащами, че приемайки неговото наследство, аз ставам и наследник и на задължението му към нея. Благодаря за навременните отговори!
Kosio
Младши потребител

Мнениеот Karakochev » 23 Фев 2008, 19:32

Ужас !!!

Много трябва да се внимава с поръчителството....особено при очаквания балон на недв.имоти.
Karakochev
Потребител

Мнениеот Kosio » 23 Фев 2008, 19:51

Много ще съм благодарен на някой ако ми каже как да спечеля малко време зада немря някакъв по добър изход от стуацията!!!!!
Kosio
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Фев 2008, 20:01

..........
Последна промяна kalahan2008 на 12 Юни 2008, 21:17, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 23 Фев 2008, 20:03

На първо време - изтеглете /вие , майка ви и брат ви / ВСИЧКИ влогове и наличности по сметки в банките. Пари и ценности в касетки - също.

Недвижимите имоти - прехвърляте привидно на трети лица , освен ако са единствено и достатъчно малко жилище.

Ценни движими вещи и коли - тоже.

Ако сте на държавна работа или се водите на действителна заплата може да се наложи да напуснете , защото ще ви запорират заплатата.

Въобще ситуацията ви е тежка....Намирате си адвокат, и той ще ви каже същото , пък и други неща.
Karakochev
Потребител

Мнениеот Kosio » 23 Фев 2008, 20:12

За съжаление съм приел наследството без опис, наследил съм пряко всички актижи и пасиви, без да знам за съществуващия кредит втолкова голям размер. Сега разполагам с 7 дни да плятя "доброволно" дълговете на моия баща (пианица) и неговия "приятел" кредитополучателя на които тои е станал гарант преди 4 години. Ако може някой да ми каже дали липста на каквото и да е оведомление от страна на банката към нас (наследниците) може ли да е довод, с които да спечеля ивестно време за да намеря някакъв изход. Благодаря за отговорите ви до този момент!
Kosio
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Фев 2008, 20:19

......
Последна промяна kalahan2008 на 12 Юни 2008, 21:17, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Kosio » 23 Фев 2008, 20:34

Не сме подписвали че приемаме наследство от баща ни, и банката не ни е уведомявала че ще наследим някакви задължения!
Но след неговата смърт продадохме апартамент 1/2 идеална част от който той притежаваше приживе, при продажбата на този апартамент сме представили удостоверение за наследници издадено от "Община Асеновград - отдел АОН" в който пише цитирам "в резултат на проверка в регистрите за населението и гражданското състояние се установи, че е оставил следните наследници по закон" - и сме посочени ние, това удостоверение сме използвали и при изтеглянето на суми от сметки на негово име, както и една застраховка
Kosio
Младши потребител

Re: cyclosporine

Мнениеот zelen » 23 Фев 2008, 21:25

Kosio написа:... днес получих покана да изплатя сума от 30 хил. лева, за коиято и не сам подозирал до този момент. За това времето ми за реакция е доста малко (7 дни) и незнам как да процедирам, имамли вазможност да спечеля време преди истичането на този срок, след което "ще се отвори моето недвижимо имущество и ще бъдат претърсени моите веши и сметки". ..

От толкова много писания ми стана ясно, че на вас все още не ви е ясно и се надявате, че без консултация от адвокат, всичко ще се оправи от
само-себе си.
Нямате време да поумнявате - само седмица, след това ще сте помъдрял насила, но ще бъде късно.
Пари, дадени навреме, спестяват много повече пари, нерви и време.

Предполагам, че адвокатът ви ще ви го обясни по-разбираемо.
zelen
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 24 Фев 2008, 12:21

.........
Последна промяна kalahan2008 на 12 Юни 2008, 21:18, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Kosio » 24 Фев 2008, 14:01

За съжаление това, при плащане на сумата по кредита от мен (неследил поръчителство), кредитополучателя законното е длъжен да ми варне парите, не ме успокоява осбенно. В последствие разбрах че въпросната личност е задлъжнял на редица личности и банки в областта, след което е напуснал страната и сега пребивава и работи в Германия. За мен остава необясним факта защо, човек с такива финансови задължения се допуска извън граница, при условие че се идирва от служители на още 2 банки.
Още веднъж ще помоля, всеки които има някакво предположение за това как мога да спечеля малко време да ми пише, Благодаря предварително. Колкото до съветите за срещи и консултаций с адвокат, разбирасе че товае повече от необходимо и вече работя усилено по въпроса, но все пак е уикенд и нямах вазмийност да се срещна с много хора. :cry:
Kosio
Младши потребител

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 14:35

Не съм юрист,но съм имал и имам изпълнителни дела и с помощта на един перфектен адвокат съм размотавал делата с години,но резултатът е един: трябва да се плати.Много важно е да имате единствено жилище,което да не превишава жилищните ви нужди и да не е поделяемо.Страшното на принудителното изпълнение е съдебният изпълнител да ви възбрани недвижим имот и да насочи изпълнението си към него.Ако нямате повече от един недвижим имот(неподеляем)-споко.Дори и в този случай при досега действащия ГПК можеше да се размотава делото с обжалване на оценката на имота пред ОС с искане за тройна експертиза,но от 01.03.2008 год. се ограничава кръгът на действията на съдебния изпълнител,които може да се обжалват.Ако имате повече от един имот е добре спешно да го прехвърлите(в рамките на 7 те дена) на друго лице.При положение,че дългът е над 5000 лв на длъжниците по искане на взискателя може да бъде наложена забрана да напускат страната.Ако работите и ви осигуряват на реална заплата по добре напуснете работа отколкото да работите с години на минимална заплата.Ако имате автомобили на ваше име може да им бъде наложен запор в кат,но системат е мудна и ще можете да си ги карате само няма да можете да ги продавате(засега е така).За движимите си вещи можете да се снабдите с документи,че не са ваши....Много е важно има ли длъжникът имущество.....Плащането на 30% от сумата спира изпълнението ако продължите да плащате и по 10% от дълга всеки месец,но не ви съветвам-това може да направите винаги....Мога да ви дам много съвети ако знам точно как стоя нещата....Питайте смело!
denar
Младши потребител

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 14:45

Karakochev написа:На първо време - изтеглете /вие , майка ви и брат ви / ВСИЧКИ влогове и наличности по сметки в банките. Пари и ценности в касетки - също.

Недвижимите имоти - прехвърляте привидно на трети лица , освен ако са единствено и достатъчно малко жилище.

Ценни движими вещи и коли - тоже.

Ако сте на държавна работа или се водите на действителна заплата може да се наложи да напуснете , защото ще ви запорират заплатата.

Въобще ситуацията ви е тежка....Намирате си адвокат, и той ще ви каже същото , пък и други неща.
Ето един разумен съвет :D
denar
Младши потребител

към denar

Мнениеот Kosio » 24 Фев 2008, 14:49

Бащами е бил поръчител за кредит на човек, които не ипълнява задалженията си към банка ДСК (и не само към нея) и не внася погасителни вноски, полошото е че е напуснал страната. Сега следкато ас, братми и майками сме наследили от бащами порачителството, сме отговорни и като гаранти. Вчера сутринта ни врачиха покана за доброволно изплащане на сумата по кредита, на които ние сме наследили поръчителството, в рамер на 30 000 лв за 7 дневен срок. Което е доста шокиращо при положение че до момента несме подозирали за това! Сега най-силно ме интересува как да спечеля време за реакция. Аз, братми и майками имаме част от един апартамент, но братми има втори по малък, както и автомобил на негово име.
Kosio
Младши потребител

Мнениеот Kosio » 24 Фев 2008, 15:20

..Плащането на 30% от сумата спира изпълнението ако продължите да плащате и по 10% от дълга всеки месец,но не ви съветвам-това може да направите винаги....Мога да ви дам много съвети ако знам точно как стоя нещата......Мойе ли да ми го опишеш по подробно този момент и няма ли по малки вноски от 10% в последствие?
Kosio
Младши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии