начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

ВЪЗМЕЗДНО ДАРЕНИЕ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВЪЗМЕЗДНО ДАРЕНИЕ?

Мнениеот lidiad » 11 Мар 2008, 14:24

Моля за консултация, има ли начин дарението да стане по възмезден начин, т.е. срещу определена сума и как става това. Когато имотът е съсобствен и искам да даря моите идеални части от него, мога ли, за да избегна нуждата от писмен отказ на другите съсобственици да изкупят моята част, да я даря възмездно. Предварително благодаря за консултацията.
lidiad
Нов потребител

Мнениеот amateur » 11 Мар 2008, 14:37

Чувал съм от колеги, че начин да се избегне необходимостта от въпросната декларация е прехвърлянето на собствеността на идеалната част посредством замяна. Вж.чл.222 ЗЗД.
amateur
Младши потребител

Re: ВЪЗМЕЗДНО ДАРЕНИЕ?

Мнениеот izymena » 11 Мар 2008, 14:56

lidiad написа:Моля за консултация, има ли начин дарението да стане по възмезден начин, т.е. срещу определена сума и как става това. Когато имотът е съсобствен и искам да даря моите идеални части от него, мога ли, за да избегна нуждата от писмен отказ на другите съсобственици да изкупят моята част, да я даря възмездно. Предварително благодаря за консултацията.

Да речем ,че на мен ще дарявате,но аз ще се двуомя дали ще искате някога облаги от мен ако превърна вашата част в магазин "Билла" например,и още бих се двуомила ако някой от проблемните ви съсобственици реши да заведе дело за подялба,което може и с години да се обжалва и се стигне до търг,дали пък ще си струва това което аз ще съм ви платила :roll: Никой неще проблемни съсобственици,никой ги неще,и аз не ги искам :cry:
Иначе всичко може,борчетата ги изкупуваха за стотинки едно време,стига да искаш да навредиш,уу ма че лоша рода,всеки бяга от такива роднини и чака да ги види притеснени,та да дойдат те да ти се молят.
Мнението ми е на купувач,а и зависи от имота :roll:
Преди всичко трябва да се направи преди имота да попадне в делбен процес,защото по този начин се запорира и само при подписа на всички наследници може да се прекрати делото и изтегли самия имот от съда.
А и зависи от ЗУТ,разделителния протокол е от голямо значение,за да имаш успех в начинанието си.
Каква друго глупост да те посъветвам,освен да го дариш на децата си,а те да се разбират с техните деца,то зависи от тоягата и от интереса..
Атакаващия ще ме допопълни :)
izymena
Потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Мар 2008, 15:05

На питащия отговарям така: дарението е БЕЗВЪЗМЕЗДНА сделка; ако го направите ВЪЗМЕЗДНО, няма да бъде ДАРЕНИЕ. За номера със замяната съм чувал и аз, но тогава трябва да намерите какво да замените. Или продавате на съсобственик. Тогава също не Ви касаят останалите съсобственици. А при дарение никакъв отказ не Ви трябва. Въпросът Ви е малко неясен - искате да дарявате или да продавате в крайна сметка?
Последна промяна ykovachev на 30 Авг 2010, 16:43, променена общо 1 път
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот milisto.jur » 11 Мар 2008, 15:09

Като чета писанията на Изумена се чудя на какъв език пише!!! Ако е на български би трябвало да го разбирам...
milisto.jur
Младши потребител

Мнениеот karelia79 » 11 Мар 2008, 15:44

дарението е безвъзмездна сделка. Би било нищожно ако има подобна клауза. За целта има други видове сделки - продажба, прехвърляне срещу издръжка и гледане...
karelia79
Потребител

Мнениеот lidiad » 11 Мар 2008, 15:46

Много благодаря за помощта и съветите. Целта ми е да избегна съгласието на съсобствениците чрез дарението и същевременно да си гарантирам получаването на сумата при прехвърлянето на идеалните части на трето лице. В противен случай, ще трябва да искам от съсобствениците нотариално заверени декларации за това, че отказват да изкупят моите идеални части при цена и условия, с които ги предлагам на третото лице. Познайте колко от тях ще подпишат такова нещо. А и не знам как да ги принудя. Все пак, отново благодаря.
lidiad
Нов потребител

Мнениеот izymena » 11 Мар 2008, 15:57

lidiad написа:Много благодаря за помощта и съветите. Целта ми е да избегна съгласието на съсобствениците чрез дарението и същевременно да си гарантирам получаването на сумата при прехвърлянето на идеалните части на трето лице. В противен случай, ще трябва да искам от съсобствениците нотариално заверени декларации за това, че отказват да изкупят моите идеални части при цена и условия, с които ги предлагам на третото лице. Познайте колко от тях ще подпишат такова нещо. А и не знам как да ги принудя. Все пак, отново благодаря.

Целта ти ако искаш да е перфектна и апетитна/успешна/,привлечи повече от половината наследници към подобното дарение,та купувача да може да се разполага както си иска в имота..Аз ако съм ти купувач,отде да застана на имота и да си насадя тиквите :roll:
В законите за собствеността е упомената горепосочената ми претенция като купувач,за да ми е сигурна и спокойна работата :wink: Даже и в един търг :lol:
По добре да не сме толкова умни,отколкото невежи и нормални.
Моля :)
izymena
Потребител

Мнениеот lidiad » 11 Мар 2008, 16:09

Работата е там, че става дума за апетитен парцел в София, не за апартамент или къща. Строителната фирма, поради неуспешните преговори с моите алчни съсобственици, иска да придобие моите идеални части на вече договорена цена и по този начин да направи останалите съсобственици зависими от нея, като има възможност да чака. А те се страхуват да вземат решение, заради собствената си простотия - да не се прецакат, ако утре цените станат двойни и тройни... По същата причина отказват да ми подпишат въпросните декларации, защото така се поставят в зависимост от бъдещия съсобственик. Няма оправия...
lidiad
Нов потребител

Мнениеот Biby » 11 Мар 2008, 16:17

izymena написа:Целта ти ако искаш да е перфектна и апетитна/успешна/,привлечи повече от половината наследници към подобното дарение,та купувача да може да се разполага както си иска в имота..Аз ако съм ти купувач,отде да застана на имота и да си насадя тиквите :roll:
В законите за собствеността е упомената горепосочената ми претенция като купувач,за да ми е сигурна и спокойна работата :wink: Даже и в един търг :lol:
По добре да не сме толкова умни,отколкото невежи и нормални.
Моля :)

Изумена, Наследници...дарение...купувач ...и това в едно изречение :shock:
Защо продължавате да давате съвети, като въобще не разбирате какво говорите(пишете)?! Искате да навредите на хората, задали въпрос във форума ли?
Или ви сърбят пръстите...или пък пак сте забравили да си пиете хапчетата? :wink:
Нали щяхте да напускате форума?

БАНан за вас, не тикви :D
Изображение
Biby
Потребител

Мнениеот amateur » 11 Мар 2008, 16:31

lidiad, предполагам, че вече сте мислил/а по хипотезата на чл.33, ал.2. Привидно, продажбата се извършва на цена, която е непосилна за останалите съсобственици, като издавате на строителя обратно писмо с действителната цена. Така или иначе, Вие нищо не губите. В най-лошия случай "...заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия". Преди това, обаче, отидете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при адвокат.
amateur
Младши потребител

Мнениеот lidiad » 11 Мар 2008, 16:52

Благодаря.
lidiad
Нов потребител

Мнениеот izymena » 11 Мар 2008, 17:28

Biby написа:
БАНан за вас, не тикви :D

Стига си ма,банан за теб и в изключително изумление ще ти подаря и мойте Гераци със запориран имот.Да се питаш дали някой ще приеме такова дарение,като ти искат решение от делото :? :roll:
И въобще с тях не се говори,защото Орландовци е Бояна ТОЧКА:shock: :lol: :lol: ,та имай представа за каква лакомия иде реч,мен ако питаш един имот си струва като му видиш упито,черно на бяло и поделено,то с инат вместо имот само тоалетна хартия.
Еми толкова по гадните роднини,то във всяка къща ги има,но не можем да се разведем с тях,хич не ги ща,ех ако можех да ипотекирам,ама нищо неможе заради роднинска лакомия.Направо се чудя дали земеделска земя мога да я атакувам като делба с цел смяна на квота и да си построя барака по 288чл.Дали става това,но дори и да става как да се рискува с деца консуматори..Знаеш ли кво ще им щукне утре..
Кво бе ,разсъждавам си,и гледам да спазвам законите :lol: :lol: :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 11 Мар 2008, 17:35

Уважаема Biby,просто не отговаряй повече на тази личност при това положение.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот portokal » 11 Мар 2008, 17:55

Аз го казах, а може и някой друг да го е казал. :oops: Лично на мен ми е смешно, а що за птица е дамата на живо, не знам и май не държа да знам.
Всички знаем, че на отговори във форуми не трябва да се разчита изцяло; освен това спокойно, Изумената с щуротиите си трудно може да обърка някого - по една-единствена причина: на нея нищо не и се разбира. :wink:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 11 Мар 2008, 18:57

Изображение
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Magnolia » 11 Мар 2008, 19:27

Може ли да пробвам и аз. :lol:

Изображение
Magnolia
Потребител

Мнениеот trosheva » 11 Мар 2008, 23:07

Има и друго разрешение на въпроса - дарявате малка идеална част от вашата собственост и след като "купувача" стане съсобственик му прехвърляте останалата част чрез покупко-продажба и си получавате парите.
trosheva
Младши потребител

Мнениеот portokal » 12 Мар 2008, 01:11

Изображение
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 12 Мар 2008, 01:25

:D
Rara avis in terris
Аватар
bebitor