начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Отново за децата, лишени от родителска грижа!!!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот kpavlova » 11 Мар 2008, 13:50

Твърде строгите санкции едва ли са решение на всички социални проблеми.След 5-тата година, че и по -рано, затворът не поправя, а утвърждава престъпни навици, асоциализира необратимо.Като цяло системата страда не от липса, а от отказ за налагане на достатъчно от диференц по вид и по размер наказания, свързани с полагане на труд, обучение и възпитаване, може би и ЛС с краткотраен характер, но ефект."Малките" наказания са ориентирани към постигане на лична превенция.
За убиване, малтретиране, злепоставяне на деца, били те и собствени, следва да се предвиждат и налагат тежки санкции.Защото личната превенция, без да е ирелевантна, следва да отстъпи на генералната.
За жените,момичетата, които от безизходица изоставят децата си съм склонна да мисля като portokal.Стига да не са изоставили детето по убийствен за него начин.Да се наказва неуспялото абортиране е невъзможно.
Дали следва и дали могат да бъдат домовете в центъра на града...За това не мога да преценя, но не бива да са и вдън горите.
Ще противопостави хората, но ние отдавна сме се противопоставили един на друг.А съвместното живеене рано или късно подрежда нещата.Противопоставянето е свързано с равнопоставеност на двете страни, с равен шанс за противопоставяне.Между здрави и болни не може да има такъв.Както и между сираци и родители на рождените си деца.
Макар и бидейки жестоки, най-вярно реагират децата, във възраст необременена от цивилизованост.Никое дете, непредубедено дете, няма да откаже да играе с друго такова, защото е с друг цвят на кожата, защото е сляпо, нямо или глухо.ще бъде любопитно, болезнено откровено , докато получи приемливо обяснение.А дали ще продължи да играе зависи от обяснението, което сме му дали- за различието.
Да се помогне напълно в някои случаи не може, но да се помага трябва.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 11 Мар 2008, 14:29

portokal написа: Впрочем на мен ми се струва мит (знам, че ще има много несъгласни), че уврежданията се причиняват основно от лекарства, хлор, Чернобил, алкохолизъм... и останалото в списъка.
Във всеки случай - да не забравяме, че на всеки от нас може да му се роди такова дете и причините са повече от разнообразни, а освен това много от тях са неясни, да не говорим за непредвидими.
[?

Не е достатъчно напреднала мед.наука ,че да я установи винаги причината за деформацията.Няма категорично установена зависимост между употреба на алкохол, нарк.вещества, тютюнопушене и недъга, дефицита.да , групите са рискови.Но майки- пушачи, майки- наркомани майки - алкохолици раждат много здрави деца, всеки ден.Със същата доза вероятност употребата на лекарства по лекарско предписание може да доведе до деформация.Генетична аномалия, ген.предразположеност може да предизвика органична увреда.Може да я предизвика предродова травма, родова травма, лекарска грешка.Или друга неустановена причина.Тук май вече взехме да се месим в божиите дела.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 11 Мар 2008, 15:27

Не мога да разбера какво означава това "оставили децата си от безизходица". Вече сме в 21 век и сме в Европа, не сме в Третия свят. Има достатъчно цивилизовани начини за предпазване от бременност, пък дори и аборт като краен вариант. Къде ни е здравната култура? А и къде е профилактиката в здравеопазването? Много вродени аномалии могат да се установят още в доста ранен стадий на бременността. Няма смисъл да се нахвърляме върху следствието, по-добре е да се види причината. А и колкото и грубо да звучи - на хора с определени заболявания не бива да се разрешава да имат деца. Че то е смешно - забранено им е да сключат граждански брак, пък могат спокойно да си се размножават....
Gabi1
Потребител

Мнениеот kpavlova » 11 Мар 2008, 17:09

Gabi1 написа:Не мога да разбера какво означава това "оставили децата си от безизходица". Вече сме в 21 век и сме в Европа, не сме в Третия свят. Има достатъчно цивилизовани начини за предпазване от бременност, пък дори и аборт като краен вариант. Къде ни е здравната култура? А и къде е профилактиката в здравеопазването? Много вродени аномалии могат да се установят още в доста ранен стадий на бременността. Няма смисъл да се нахвърляме върху следствието, по-добре е да се види причината. А и колкото и грубо да звучи - на хора с определени заболявания не бива да се разрешава да имат деца. Че то е смешно - забранено им е да сключат граждански брак, пък могат спокойно да си се размножават....

Не сме в третия свят по съществуването на методи.По тяхната достъпност и по тяхното прилагане май не сме на световно равнище.
Какво значи да се забрани на генетично обременени хора да имат деца ?Как да стане- с кастрация?С принудително и без съгласие на лицето прекъсване на бременността, със "съдебна заповед"?Практически май няма как да се случи.
Домовете като Могилино не са пълни само с "генетични аномалии".
Да се установи аномалия у плода по време на бременността е възможно, но не е задължително.Не винаги и не за всяка "аномалия".Увредата може изобщо да не е с генетичен произход.Ако можеше, щеше да е лесно.Иначе подобни на "биопсия" изследвания от генетично естестево май са възможни до 3-тия месец на бременността.
Всички недоносени деца са рискова група примерно за централни координационни смущения- в последствие- ДЦП.Без да имат други аномалии, генетични обременености, без да са установени други отклонения по време на бременността.Тя да си е протекла гладко.И да не може да се обясни причината на преждевременното раждане.Тогава - какво се прави?
Когато травмата е причинена с раждането- мозъчен кръвоизлиз, с всичките му последствия, които стават видими много, много месеци след раждането.Тогава чия е вината?
А раждащите майки под 14 години - тях какво да ги направим?Дали са напълно в час с абортативните възможности и контрацептивните възможности? Дали ги използват ?
Колко изхода има майка на 13 години?А майка с десет деца, след като са станали 10, и тя неистово не ще 11 -тото, дали е с висока здравна кулутура?Колко са здравноосигурените цигани?
Абортът ще е грубо казано 150-200 лева.Роденото дете е еднократна помощ при раждане, месечна надбавка.До като не стане непосилно за гледане.
Как се отглежда дете -инвалид в България?
Какви са шансовете на тази 13-годишна майка и на тази циганка да отглеждат дете -инвалид, и то да оцелее?
Децата в Могилино са изоставени заради увредата си, без да е задължително тя да е по причина у майките.И не всички майки са 13-годишни, или са циганки.
Майчинството някак си не може да бъде зорлем постигнато, със санкции.Да отнемеш дете от майка му можеш, но не и да й го дадеш на сила.
За увреждането на плода от майката по време на бременност съм съгласна, че е редно да се наказва, ако е умишлено.По сегашния закон няма как да стане.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 11 Мар 2008, 19:09

Не става въпрос за заболявания като детската церебрална парализа. Но една майка със степен на олигофрения едва ли ще роди здраво дете.... Бях чела навремето някаква статия, отнасяше се мисля за Швеция. Та там през 70-те години лекари прилагали стерилизация на умствено изостанали и олигофрени. Правозащитниците през 90-те ги заклеймиха. Сигурно са им били нарушени правата. Сигурно и 13-годишната майка би ревнала, че й се нарушават правата, ако я заставят да абортира. И не могат. Но и на нея могат да й забранят да узакони това дете с брак.
Та не е ли по-добре абортът по медицински причини да е задължителен?
А иначе - да не се случва на никого да има такова дете....
Gabi1
Потребител

Мнениеот kpavlova » 11 Мар 2008, 19:28

Знам ли дали е по -добре.Ще ни заклеймят в нацистки подход.Средата на 30-те години в Германия е приет такъв закон- за принудителен аборт с оглед ограничаване на наследствените заболявания.Годишно у нас правим 60 000 -70 000 аборта.1 процент от тях е по-медицински причини.
Май сме го отминали този етап от развитие- с принудата
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Мар 2008, 20:10

Gabi1 написа:Не става въпрос за заболявания като детската церебрална парализа. Но една майка със степен на олигофрения едва ли ще роди здраво дете.... Бях чела навремето някаква статия, отнасяше се мисля за Швеция. Та там през 70-те години лекари прилагали стерилизация на умствено изостанали и олигофрени. Правозащитниците през 90-те ги заклеймиха. Сигурно са им били нарушени правата. Сигурно и 13-годишната майка би ревнала, че й се нарушават правата, ако я заставят да абортира. И не могат. Но и на нея могат да й забранят да узакони това дете с брак.
Та не е ли по-добре абортът по медицински причини да е задължителен?
А иначе - да не се случва на никого да има такова дете....

Абе хора какво Ви става?ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?Какви са тия стерилизации , кастрации , принудителни аборти?Нещо нова ЕВГЕНИКА ли ще правим какво ли?Направо съм втрещен:
1.В България такова нещо като законни , незаконни деца НЯМА.И то много отдавна!
2.Нормата на СК-чл.13т.2 е морално остарялa и създадена в един тоталитарен строй , който наистина считаше , увредените деца за изроди , родени от неморални родители неспазващи правилата на социалистическото общежитие.Ма как ще забраняваме на някого да създаде поколение , пък бил той и умственонедоразвит.Това е направо нямам думи , добре че в проекта за нов СК са се усетили и са го променили този текст , срам за “демократична” България,възприела “евроантлантическите ценности” . Пречки за сключване на брак
Чл. 7. (1) Не може да сключи брак лице:
1. което е свързано с друг брак;
2. което е поставено под пълно запрещение или страда от душевна болест или слабоумие, които са основание за поставянето му под пълно запрещение;
3. което страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тези болести.
(2) Не могат да сключат брак помежду си:
1. роднини по права линия;
2. братя и сестри, както и други роднини по съребрена линия до четвърта степен включително;
3. лица, между които осиновяването създава отношения на роднини по права линия и на братя и сестри.
3.Макар , че повечето генетични болести(не е точния медицински термин) се предават по наследствен път , няма такава , която 100% да е сигурно , че ще се предаде и на поколението.Освен това с напредването на генното инженерство подобни болести ще започнат да се лекуват.В такъв случай е меко казано цинично да посочим две човешки същества и да им кажем:”Вие нямате право на любов , на семейство , на деца , на щастие ЩОТО СТЕ ИЗРОДИ И ЩЕ НИ НАРОДИТЕ С ИЗРОДИ ДЕМОКРАЦИЯТА.
В заключение нека да се борим с язвите на обществото като корупция , организирана престъпност , липсата на елементарни морални ценности(Пряко следствие от което е изоставянето на децата!).Така ще изкореним и проблемите с болните деца , а не с нацистки мерки от миналия век.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 11 Мар 2008, 20:35

REVOLUTION ,Сигурна съм, че никой от пищещите не е искал да отпочва Холокоста, с търсенето на някакво решение, от практична страна./каквото практично решение ,това за ограничаване на достъпа на посетители, примерно, не е /Сакън стерилизацията и принуд.аборт да са нещо друго освен история, на нацистка Германия.
Поставените под пълно запрещение, примерно, така или иначе не могат сами да изразят воля за аборт, нито да си избират сами средства и методи на лечение.Каквото - вън от темата - е бъдещето на много от тези деца, от Могилино.Те почти няма да имат гарантирани човешки права.А пък правата уж били човешки защото ни принадлежат в качеството ни единствено на хора. Отказът някои от тези права да се гарантират за хора, е отказ да се признае тяхното човешко качество.Това вън от темата.
Как да се борим с липсата на елементарни морални ценности? Това не става с борба, а с възпитаване.ако възпитаването е възможно, то превъзпитаването е почти непостижима цел.Т.е. някое и друго поколение сме го изпуснали.И възпитаването, и превъзпитаването,могат да се извършват принудително.Май сме го докарали до там, че доброволно и с консенсус няма да стане.
А освен това, не става само с морални ценности, трябва и "ресурс", и правна уредба, и държавна политика, която не е насочена към масово унищожение, както и някаква степен на социална зрелост, а за нея са нужни десетилетия.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Мар 2008, 21:31

.......
Последна промяна kalahan2008 на 12 Юни 2008, 22:57, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Мар 2008, 21:36

Хм , ще си запазя коментарите , за практичността на предложенията.Само да кажа , че Евгениката не се свързва само с Германия , а е имала много последователи в редица демократични държави-“Сред поддръжниците й били Теодор Рузвелт, Удроу Уилсън и Уинстън Чърчил. Била одобрена от върховните съдии Оливър Уендъл Холмс и Луис Брандийс, които отсъдили в нейна полза. Сред известните й поддръжници били Александър Греъм Бел, изобретателят на телефона; активистката Маргарет Сангър; селекционерът Лутър Бърбанк; Лиланд Станфорд, основателят на университета Станфорд; писателят Хърбърт Уелс; драматургът Джордж Бърнард Шоу и стотици други. Носители на Нобелова награди я поддържали - Изследванията били подкрепени финансово от фондациите Карнеги и Рокфелер. За провеждането на тези изследвания бил създаден институтът „Колд Спрингс Харбър", но част от работата била извършена и в Харвард, Йейл, Принстън, Станфорд и Джонс Хопкинс - Законопроекти във връзка с кризата били приети в различни щати от Ню Йорк до Калифорния.”.Нека не се връщаме към подобни лозунги” Както казвала Маргарет Сангър: „Да се плодят безполезните за сметка на полезните е крайна жестокост ... няма по-голямо проклятие за бъдещите поколения от това да им завещаем растящо население от "имбецили". Говори също за тежестта да се носи "този мъртъв товар от човешки отпадък".”

Сега за държавната политика , хайде да не се оправдаваме с тая държава постоянно?Държавата ли прави подписки в Русе срещу преместването на децата от Могилино в града?Държавата ли ни кара да забравим за тези деца тотално , да се извръщаме с погнуса щом ги видим.И не само децата , а и възрастните?Държавата ли кара родителите да изоставят децата си , за по-лесно? и т.н и тн.Моралните ценности се утвърждават с борба и личен пример срещу безчестието и порока.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 11 Мар 2008, 21:53

Аз не съм психолог, а и така си и очаквах да стане - обвиниха ме, че съм привърженик на Хитлер и сега освен да чакам процеса... :lol:
А иначе всички сме големи хуманисти... на теория....
И не знам кое се предава по наследство, но на практика виждам цели фамилии с т.нар. умствена изостаналост. И ако не са по разните домове, ми се налага да контактувам с тях по служба.... Те имат само права обаче, нямат никакви задължения, просто се водят невменяеми. Обаче никой и не си прави труда да ги лекува или затваря, освен за кратко.
А и болестта, представляваща сериозна опасност за живота и здравето на поколението, все още е пречка за брак, но не и създаването на същото това поколение. На кандидат-съпруга е дадено право на избор "освен ако знае..". А на поколението?
А и чисто егоистично, предпочитам държавата да вложи тези средства и грижи в здравите деца....
Gabi1
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Мар 2008, 22:04

.........
Последна промяна kalahan2008 на 12 Юни 2008, 22:58, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Мар 2008, 22:07

Gabi1 написа:Ана практика виждам цели фамилии с т.нар. умствена изостаналост.

Има един стар спор за влиянието на средата и на генетиката..."Глупостта" до голяма степен се научава :wink:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 11 Мар 2008, 23:49

Вижте, много изприказвахме.Разбрахме се ,че никой никого няма да кастрира и принуждава да абортира.
Благодаря на всички за споделеното.А на Gabi1 не се гневете толкова. :cry: Живеенето на недъгави деца в изолатор не е по -хуманно решение.
Както писах вече горе-за децата в Могилино -
Имам предвид - защитени жилища, които не са в гората и са си домове, за 10-тина деца с форма на грижа и надзор, която не е двама души за 200 деца срещу заплата от 200 лева, или два пъти по 200 лева, психолог.медицинска, педагогическа помощ.[color=red][/color]
Ония хора, които протестират в квартала си срещу "идиотите", не ги разбирам.Опитвам се да ги оправдая, не мога.
Майките, които си оставят децата ги разбирам, но не мога да ги оправдая.
С REVOLUTION съм съгласна - за личния пример -и с bebitor.
Съгласих се и че умъртвяването на новородено от майка следва да се наказва по -тежко, както и злепоставянето....,както и умишленото увреждане на дете в собствената утробата, подобно на atakuvam,... и така да не повтарям.
Сигурно и аз мога да цитирам някакво определение за интелекта.Но не съм си го изяснила за себе си това понятие.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 12 Мар 2008, 01:08

Всички сме чели по нещо. Имаше едно определение за интелекта, което определено ми харесва - че това е способността за оцеляване в заобикалящия ни свят. Но нямам намерение да споря в тази област - просто съм любител.
Не съм съгласна да се занимава обществото с такива теми, като някои медии си правят ПР акция. Просто с благотворителността не бива да се парадира, тя е нещо лично.
Не съм съгласна моите деца да са лишавани, за да взима циганката с 10-те деца помощи.
Абе с много неща не съм съгласна, ама кой ли ме пита. :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот stroitel » 12 Мар 2008, 09:54

Предвид това,че всички работим по цял ден,а и нищо не разбираме от такива деца, и тъй като
Моралните ценности се утвърждават с борба и личен пример срещу безчестието и порока.

аз мисля,че възможността да бъдем активни се свежда до това да създадем ЮЛНЦ,да наемем специалисти, и след като разберем "за какво става дума", да въздействаме върху обществото за съответни промени.
stroitel
Потребител

Мнениеот stroitel » 17 Мар 2008, 23:39

Това с личния пример няма да промени нито поведението на ..........., нито на "съвета на проституцията" , нито на "Маргаринова " и с-ие !...
Проблемът е , че у тях е и тенджерата , у тях е и черпака !...

У тях е,защото си го взеха сами.
И докато не им се отнеме - все у тях ще е.
stroitel
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии