начало

Висшият адвокатски съвет настоя за бърза и адекватна проверка и пълна публичност по сигнала на съдия Петров Висшият адвокатски съвет настоя за бърза и адекватна проверка и пълна публичност по сигнала на съдия Петров

Я ги вижте счетитата :Р

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Там е работата

Мнениеот ilkagacheva » 02 Апр 2008, 17:46

А Вие мислите ли, че фискът не е измислил начин да си събере данък върху тези пари? :) Защото аз мисля, че е измислил. Но ако колегата Ви адвокат беше помислил и беше посъветвал клиентите си да продадат ЕТ-то на цената на разликата между активите и пасивите, нямаше да има спор ще плаща ли ЕООД-то данъци и нямаше да се налага аз да тълкувам шантави разпоредби от ЗКПО, никой нямаше да плати данък и всичко щеше да е перфектно, обаче що да мисли като може да не мисли. А в конкретния случай ЕТ-то не получава нищо под масата, защото говорим за един и същи собственик на двете предприятия. ЕТ-то е трябвало първо да си прибере печалбата и тогава да продава или да продаде за повече пари, ама не е имало кой да го посъветва.
Да не разправям пък какви проблеми си имат колегите, занимаващи се със строителство с ДДС-то и отново защото някой не е помислил за нищо друго, освен да си прибере комисионната. Разбира се има юристи и юристи, но масата определено не е на нивото, на което трябва да бъде. Важи и за счетоводителите, така че честно казано не ми се спори, щото ще затънем в безсмислици. Мисля, че е по-добре да си сътрудничим, отколкото да си доказваме кой е по-некадърен.:)
ilkagacheva
Младши потребител

между тези две гилдии следва да има симбиоза, не разкол

Мнениеот stefy_piriankova » 02 Апр 2008, 17:58

poli_g написа:
neregistrirana написа:Нищо особено. Все едно не знаем всички, че регистрации и досега правеше кой ли не, на път и под път. :wink:

Това е истина, но, за мен, е обидно отношението на писалите в темата счетита за адвокатската гилдия. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Това констатирах, не обвързвам никого с мнението си.
Явно пишещите не могат да проумеят, че между тези две гилдии следва да има симбиоза, не разкол 8) .

Съгласна съм с това мнение.
Аз самата съм счетоводител.
Но съм на принципа "Всяка жаба да си знае гьола."
Винаги смъмрям счетоводители, които си избиват комплексите с "услуги", които са за адвокати или се фантазират колко и каква важна работа имат в съда. А като се вгледа човек в тяхната основна дейност "счетоводството" - настръхва.
Седнали са върху "бомба със закъснител", в много от случаите.
Мисля, че гилдията ни боледува. Не оценяването и свеждането
до минимум престижа на професията ни- ражда мутантите.
Крайно време е Закона за счетоводството да добие вид подобен на Закона за адвокатурата.
Права, задължения, минимални тарифи и всички подробности, плюс съществуващите членове.
Имала съм професионалната възможност да направя съпоставка как стоят нещата в Европа, в света и на Балканския полуостров относно статута на счетоводителите и Ви уверявам, че дори в една съседна Турция нещата са по ясни отколкото в България.
stefy_piriankova
Младши потребител

Re: А защо не?

Мнениеот stefy_piriankova » 02 Апр 2008, 18:03

inspectora написа:
ilkagacheva написа:Една нормална регистрация на ООД не изисква кой знае какви познания. Не говорим за някакви сложни взаимоотношения, а за стандартно ЕООД, например. Счетоводител съм и съм регистрирала вече поне 5 такива без никакъв проблем. Разбира се, не бих се наела да правя нещо по-сложно от това. И каквото и да си говорим, голяма част от практикуващите в тази област юристи наистина не са много напред в материала. Сигурно има единици, които са в час, но ... Задавала съм тук въпроси по темата за моето собствено дружество (след като го зададох на адвокати, с които работя и те не можаха да ми отговорят) и тук също не получих някакъв особено компетентен отговор, така че... :wink:
А погледнете и от нашата камбанария. Ако знаете колко ви сърбаме попарата като направите някоя сделка абсолютно несъобразена с данъчните закони. Така че сме квит. :P

Едно годишно приключване не изисква кой знае какви счетоводни познания, пък било то и на холднгова структура с годишен оборот 100 милиарда лв ... много е сложно да сметнеш приход - разход = печалба - хаха ... после е още по-сложно да сумата Х (печалбата) да и сметнеш колко са 10% от нея ... малеле ... то ще ми трябва да се допитам до олимпийските ни шампиони по математика ... обаче не знам само как ще успея да преди това да въведа данните от една фактура в счетоводната програма ... те тва ще да ми е мъка ... оти не отбирам от компутри ...

А "попарата" с "абсолютно несъобразената с данъчните закони сделка" сделка изобщо не я разбрах ... такава сделка не съществува! Сделките са си сделки - данъчното облагане е данъчно облагане ... Това, че законодателят е определил режими за санкциониране на отлконения от данъчно облагане е съвсем друг въпрос ...

Шшш... алоу, счетоводителченцето ... Земята вика Луната ... двата щата нещо не можете да ги различавате ... Не са юристите дето стоят в основата на тея "абсолютно несъобразени с данъчните закони сделки", а бизнесмените ... сделките имат правен и икономически ефект ... първият няма ама нищо общо с данъчното Ви облагане (хайде тука малко условно го казвам) ... г-н бизнесмена като поиска "дай да изкарам аз 100 лв печалба, ама да не им плащам данъка" тогава и от луната да му докарам юрист ... няма да може да измисли "абсолютно съобразена с данъчните закони сделка" ... данъчните закони не гледат каква е сделката ... гледат каква е печалбата при нормална сделка, с която се постига тоя ефект ...

Ай... че се ядосах...

Доста емоционално изказване. Мога да ви разбера в една малка част от него, но с това тук:

Едно годишно приключване не изисква кой знае какви счетоводни познания, пък било то и на холднгова структура с годишен оборот 100 милиарда лв ... много е сложно да сметнеш приход - разход = печалба - хаха ... после е още по-сложно да сумата Х (печалбата) да и сметнеш колко са 10% от нея ... малеле ... то ще ми трябва да се допитам до олимпийските ни шампиони по математика ... обаче не знам само как ще успея да преди това да въведа данните от една фактура в счетоводната програма ... те тва ще да ми е мъка ... оти не отбирам от компутри ...

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА.
Без коментар. Нямате правно основание да се изразявате по този начин.
Желая ви да опитате да свършите всичко това някой път -сам.
И успех!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
stefy_piriankova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 18:07

Не е въпросът кой е е по-некадърен и кой е по-по-най ...
Въпросът е, че аз като не разбирам от счетоводство и не се и нагърбвам да правя отчети нали ...
Мога да събера прихода и да извадя разхода и разликата да я умножа по 10% (ако е положителна) ... ама нито го правя, нито си мисля, че съм най-големия със счетоводни познания в света ...
Ама всякакви вече се навъдиха дето разбират от право ... И не става въпрос за регистрациите на фирми ... щото то не е сложно ... всеки средноинтелигентен човек и документи ще си подготви и няма проблем ще регистрира ... въпроса е, че има неща дето не ги пише в закона "буква по буква" ... и има неща дето трябва да се съобразят със 100 други закона дето даже не ги знаете, че съществуват ... а си въобразявате, че като сте прочели 10 пъти едно законче и вече експерти - юристи ... направо професори сякви ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 18:11

stefy_piriankova написа:Доста емоционално изказване. Мога да ви разбера в една малка част от него, но с това тук:

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА.
И успех!

Явно не схващате сарказма ми ... :)
Емоционално е мнението ... нормално ...
Вие какво сега "налазихте" форума ... да се защитавате едни други :)

П.П.: не ми трябва "правно" основание, за да се изразявам по определен начин ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ilkagacheva » 02 Апр 2008, 18:16

Нищо не си въобразявам. Казах, че аз лично се нагърбвам само с регистрация на ЕООД-та, защото там няма сложни взаимоотношения между съдружници и кой знае какви рискове. Приемам го като Вие да си попълните годишната декларация по ЗДДФЛ. Между другото, ползвате ли счетоводител за тази работа?
И моля, аз не Ви викам "Алоу, адвокатчето!". Може би не е зле да спазваме приличие.
Между другото намерих въпроса, на който не получих отговор: http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=27999
Колкото до това какви са бизнесмените, да, те нямат кой знае каква правна и счетоводна култура, но затова сме ние, за да ги съветваме. В конкретния случай, който споменах в някакъв момент разликата между покупната цена на ЕТ-то и разликата между активите и пасивите му ще отиде в приходите на ЕООД-то или в увеличение на данъчния му резултат, но Вашият колега не е счел за нужно да се посъветва и със счетоводител, преди да определи параметрите на сделката.
Последна промяна ilkagacheva на 02 Апр 2008, 21:03, променена общо 1 път
ilkagacheva
Младши потребител

Мнениеот stefy_piriankova » 02 Апр 2008, 18:23

inspectora написа:
stefy_piriankova написа:Доста емоционално изказване. Мога да ви разбера в една малка част от него, но с това тук:

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА.
И успех!

Явно не схващате сарказма ми ... :)
Емоционално е мнението ... нормално ...
Вие какво сега "налазихте" форума ... да се защитавате едни други :)

П.П.: не ми трябва "правно" основание, за да се изразявам по определен начин ...

Никого не защитавам.
Изказвам собственото си мнение. Имам право на него и не го налагам на никого.

Но всяко нещо си има граници на търпимост, нали?
Мисля, че е по-разумно да се намери законов механизъм, чрез който тези негативни явления да бъдат туширани.
Адвокатите и счетоводителите трябва да работят в синхрон, а не в противоречие.
Между другото Одит инфо бе хубаво място, но преди години.
Изображение
stefy_piriankova
Младши потребител

Мога само да кажа

Мнениеот ilkagacheva » 02 Апр 2008, 18:29

че в повечето случаи не става дума за избиване на комплекси, а просто за пари. Някой иска да ти даде 200 лв. за нещо, което ще направиш за три-четири часа. Ами, не е лошо възнаграждение, сравнено със стандартното възнаграждение за счетоводни услуги. Аз лично затова го правя, щото децата ми вечер не ме питат : "Мамо, ти наруши ли етичния кодекс като се прави на юристка?", ами казват "Дай 50 лв. за учебник по английски." :)
ilkagacheva
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 18:31

Добре, поуспокоих се, но не се извинявам за предните постове :) ...
На въпросът Ви - Да, ползвам счетоводител за годишната декларация по ЗДДФЛ! Ползвам счетоводител и за най-малкото нещо, което ми се налага. И ще Ви кажа защо - защото считам, че и в най-незначителното нещо винаги може да има "уловка"/"тънкост", която професионалистите ще знаят доста по-добре от мен ...
... ползвам също така и "ключар", за да ми смени бравата (не че и аз не мога и че не съм сменял по-рано, или че ме мързи - нямал съм проблеми никакви) - причината е същата, като споменатата по-горе ...
... ползвам и сервиз да ми смени гумата на колата (и това го мога и това съм го правил - нямал съм проблеми никакви)
... няма да изброявам какви други услуги ползвам (малко двусмислено зучи това :) но приемайте в контекста на горното)...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот stefy_piriankova » 02 Апр 2008, 18:34

inspectora написа:Добре, поуспокоих се, но не се извинявам за предните постове :) ...
На въпросът Ви - Да, ползвам счетоводител за годишната декларация по ЗДДФЛ! Ползвам счетоводител и за най-малкото нещо, което ми се налага. И ще Ви кажа защо - защото считам, че и в най-незначителното нещо винаги може да има "уловка"/"тънкост", която професионалистите ще знаят доста по-добре от мен ...
... ползвам също така и "ключар", за да ми смени бравата (не че и аз не мога и че не съм сменял по-рано, или че ме мързи - нямал съм проблеми никакви) - причината е същата, като споменатата по-горе ...
... ползвам и сервиз да ми смени гумата на колата (и това го мога и това съм го правил - нямал съм проблеми никакви)
... няма да изброявам какви други услуги ползвам (малко двусмислено зучи това :) но приемайте в контекста на горното)...

Хайде тогава : Мир и любов и со кротце и со благо!
Хубава вечер на всички........
Изображение
stefy_piriankova
Младши потребител

Мнениеот tany_ivanova » 02 Апр 2008, 18:40

Мнението изтрито от Бай Гъдю - пом.модератор.
Призовавам да не нагнетявате повече напрежение между гилдиите :!:
tany_ivanova
Потребител

Re: Мога само да кажа

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 18:47

ilkagacheva написа:че в повечето случаи не става дума за избиване на комплекси, а просто за пари. Някой иска да ти даде 200 лв. за нещо, което ще направиш за три-четири часа. Ами, не е лошо възнаграждение, сравнено със стандартното възнаграждение за счетоводни услуги. Аз лично затова го правя, щото децата ми вечер не ме питат : "Мамо, ти наруши ли етичния кодекс като се прави на юристка?", ами казват "Дай 50 лв. за учебник по английски." :)

Хаха - ами др. път ако НЕпитат: "Мамо, ти уби ли го/окраде ли го/измами ли го оня чичко?" ... ами поискат нещо си там ...

Всички сме "бедни" ... но не всички ходим да нарушаваме закона нали? Остави закона на страна ... ще кажете, че етика и морал не се ядат ... не се ядат, но докато не ни се оправи "правосъзнанието" и докато ни е такъв "морала" ... ще си ровим по кофите ...

... както и да е отплеснах се доста вече ...

Само нещо последно: не ме дразни това, че счетоводител или все тая какъв по професия човек-неюрист ще извършва присъща за юрист дейност ... (ако видите първия ми пост по темата - на стр.1 най-долу - ще видите какво ми е мнението по този въпрос) ... издразни ме това, "колко лесно било еди какво си ... аз съм такъв и такъв и съм го правила ... нямало е проблеми ..." пък било то и за "стандартно ЕООД" :) ами заблуждавайте се ... И най-ме издразниха квалификациите там на сделките дето "им сърбате попарата" като ги направим ...

Хайде лека вечер ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 02 Апр 2008, 18:52

tany_ivanova написа:Мнението изтрито от Бай Гъдю - пом.модератор.

извинявам се, но защо изтрихте моето мнение, а обидните мнения на юристите стоят .

или тук се трие избирателно.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот gudio » 02 Апр 2008, 18:59

tany_ivanova написа:

извинявам се, но защо изтрихте моето мнение, а обидните мнения на юристите стоят .

Посочете ми (дайте линк) към обидните мнения, като си помислете обаче дали са на "нивото" на Вашето.
Аватар
gudio
Активен потребител

Всъщност, първото ми мнение съдържаше елемент на закачка

Мнениеот ilkagacheva » 02 Апр 2008, 19:03

която явно не беше разбрана правилно. За сърбането на попарата не мога да се отрека от мнението си и дадох конкретен пример за това. И не, изобщо не мисля, че Вашата професия е много проста и че съм експерт по право, но просто мисля, че в някои области, които касаят моята дейност, съм навлязла повече, отколкото средностатистическия юрист (не говоря за специалистите). Та, в тези области смятам, че не е лошо да се консултират Вашите с моите колеги. А в реалността много по-често се случва счетоводителят да се консултира с юрист, отколкото обратното. И когато не се консултираме, то е поради разликата във възнаграждението. Просто не можем да си позволим тези консултации.
Това исках да кажа с първото си мнение, което не знам защо приехте на нож.
Лека вечер и на Вас!
ilkagacheva
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 02 Апр 2008, 19:21

Илка, цялата историйка тук тръгна от темата: Регистриране на фирма в Одит Инфо.

cute написа:Колеги, имам малко стаж и не достатъчно за да регистрирам сама фирма, а много искам да помогна на брат ми. Поразгледах и събрах малко инфо, някой би ли ме насочил, прочетох, че се подава заявление за регистрация, в Съда? Някой скоро регистрирал ли е и това ли е "първата стъпка"Благодаря предварително

Та приказката, откъдето тръгна цялата гюролтия тука е не "кой да свърши работата", а ако може "ще ми направите ли документите, пък аз ще почерпя".
Та така... между другото, не е ли време за някоя "Черешка"?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 02 Апр 2008, 19:22

gudio написа:
tany_ivanova написа:

Посочете ми (дайте линк) към обидните мнения, като си помислете обаче дали са на "нивото" на Вашето.

това мнение е обидно за един счетоводител :

но за вас естествено не е. ама юристите са лесно докачливи, а счетитата - те могат всичко да изтърпят. уважаеми господине на мен ми се налага от 15 години да работя постоянно с адвокати . не искам да коментирам работата им. кое ви се видя обидно в моето мнение- че адвокатите се оправдават ли. да правят го постоянно. че за грешките им граждани и фирми висят в съда- да вярно е. аз лично вися в съда от 7 години заради адвокатски машинации. а в колко конфликта съм влизала със собственици на фирми , защото са искали от мен неща, които не може с думите ' адвоката ми каза че може, ти защо ми говориш друго ' не помня колко.

трийте , ваша си работа . но триете избирателно , такава е преценката ми , което не значи че сте длъжен да се съобразите с мен .аз също съм модератор във виртуалното пространство .

за едно сте прав . това са форуми за взаимопомощ ,а не за настройване гилдии една срещу друга.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 02 Апр 2008, 19:25

prnedev написа:Илка, цялата историйка тук тръгна от темата: Регистриране на фирма в Одит Инфо.

cute написа:Колеги, имам малко стаж и не достатъчно за да регистрирам сама фирма, а много искам да помогна на брат ми. Поразгледах и събрах малко инфо, някой би ли ме насочил, прочетох, че се подава заявление за регистрация, в Съда? Някой скоро регистрирал ли е и това ли е "първата стъпка"Благодаря предварително

Та приказката, откъдето тръгна цялата гюролтия тука е не "кой да свърши работата", а ако може "ще ми направите ли документите, пък аз ще почерпя".
Та така... между другото, не е ли време за някоя "Черешка"?

Преславе, кажи къде пише че дружествения договор трябва да се обяви. Срещал ли си го някъде из нормативната база. С адвокатите добре знаеш че не можем се разбра.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот inspectora » 02 Апр 2008, 19:32

tany_ivanova написа:Преславе, кажи къде пише че дружествения договор трябва да се обяви. Срещал ли си го някъде из нормативната база. С адвокатите добре знаеш че не можем се разбра.

Аз лично не съм видял Преслав да "не се е разбрал" с някой тук :roll:
Защо ли ... :roll: Хайде ще отговоря - според мен защото човекът си гледа работата ... не дава некомпетентни мнения по правни въпроси ... много добре си знае къде тежи! (за разлика от много други)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 02 Апр 2008, 19:35

tany_ivanova написа:Преславе, кажи къде пише че дружествения договор трябва да се обяви. Срещал ли си го някъде из нормативната база. С адвокатите добре знаеш че не можем се разбра.

Ами аз не съм го срещал... пък ми и подсказват, че формално не е предвидено... Иначе с юристите, аз се разбирам ;-)) Вярно, имало е приказки на по-висок тон докато накрая не се разберем какво точно трябва.

А за обидните приказки по-нагоре... идват отново от друго място, дет се вика каквото повикало, такова се обадило -

ТониК написа:Регистрирането на ет, еоод и оод е елементарна работа за всяко счети над средното ниво.Имам регистрирани над 50 фирми до днес.Даже на времето щяха да ме бият адвокати, че им подбивам цените /около 1992г./
Скубят клиентите като патове за няма нищо.Не сме по прости от тях.Дори качеството е по-добро щото не са ми връщани документи с разпореждане на съдия.Я не се подценявайте.Действайте, всичко е набор на документи и да прочетете ТЗ.Освен това ние по принцип сме далеч по-коректни към клиентите.И вършим всичко докрай.

Хайде да я приключваме тази тема...
prnedev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии