начало

Постановлението по случая със съдия Мирослав Петров: Престъпление няма, но може да има дисциплинарно нарушение Постановлението по случая със съдия Мирослав Петров: Престъпление няма, но може да има дисциплинарно нарушение

Я ги вижте счетитата :Р

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот tany_ivanova » 03 Апр 2008, 13:53

ykovachev написа:Госпожо, тонът Ви показва какво е отношението Ви към всички останали хора извън Вас самата и тези, които Вие смятате, че са по- от другите. Ако аз объркам в счетоводен форум някоя "дреболия", Вие лично на кръст ще ме разпънете, сигурен съм.
А такива "дреболии" означават, че не си изпипвате нещата както трябва. Дано не работите по същия начин. Като искате да давате сериозни и обосновани мнения, направете го наистина, а не коментирайте полуграмотно дадената материя, като всеки средностатистически български "разбирач".

Не, няма да ви разпъна на кръст. Ще ви обясня кратко къде грешите и ще ви дам линк , в който да прочетете повече по въпроса.

Не държа на 'госпожо' и ' вие' .

Много сте докачлив.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот mil_g » 03 Апр 2008, 14:01

Е, те на "най-високо държавно ниво" често послъгват ,така че примирете се.
Дипломираните експерт счетоводители имат посветен цял закон. Другите не са дорасли до там.

Примерно има хиляди колеги юрисконсулти, чието минимално възнаграждение никъде не е уредено и дейността им като цяло също. Защо мислите, че обикновените счетоводители имат право на специално отношение от страна на Държавата?
mil_g
Потребител

Мнениеот stefy_piriankova » 03 Апр 2008, 14:24

tany_ivanova написа:Гилдия счетоводна има. Все още е в началото създаването й и не е уредена законово , както е при адвокатите. Не можело да има Наредба за минимални възнаграждения на счетоводителите, тъй като имало пазарна икономика, те се определяли на пазарен принцип и работата ни нямала социална финкция каквато била работата на адвокатите. Това беше отговорът от най-високо държавно ниво преди 5 години , когато решихме да създадем гилдията . Наредбата за минималните възнаграждения на адвокатите беше една от първите приети от Народното събрание - ако не се лъжа през 1992 година . След това беше приета нова наредба през 2004, която отмени предната . Мисля че не е нужно да припомням че в НС има доста юристи , които приемат и според юристите тук 'калпави' клаузи в законите.

Така като четете колеги счетоводители, мислите ли че адвокатите се сещат че имат социална функция и затова имат законово уредени права . Убедила съм се нееднократно , че този спор е безмислен. Все някой ни гледа в паничката. Случва ми се постоянно да чувам че моите доходи от фирмите били регулярни и постоянни , а на адвокатите не били, ако нямат договори за постоянно месечно обслужване на фирмите. Не помня да съм гледала в паничката на адвокатите. Знам че имат тарифи - отварят ми тарифата и смятат хонорара си . Моите лични дела, които водя са имотни и не става дума за малки суми . Тук въпроси съм задавала предимно в Подразделението ' Имотни казуси' и съм питала за най-общи неща - примерно къде да чета съдийска практика по определен проблем - това беше последното, което питах . Намират се добри хора тук да ме насочат. Е , намират се и такива които да ме наругаят естествено .

В съда не съм си и помисляла да се явявам сама. Но за някои неща, които мога да свърша , а юристите претендират че било тяхна работа и ние сме били неграмотни - не съм съгласна. Факт е че собствениците на фирми предпочитат да обсъдят проблем със счетоводителя си или той да им свърши работата, отколкото да отиват при адвокат. Моите клиенти ги пращам при адвокат , ама не искат да отиват. Той няма да ми го обясни като теб - това ми отговарят. А може би юристите трябва да се замислят за отношението си към търговците. Повечето търговци не искат да им се говори на 'език' , който не познават. Затова писах по-горе - не обичам да изпозлвам специализирани термини, не че не ги знам . Предпочитам да говоря на езика на обикновените хора. Но всеки сам решава какво отношение да има към другите, като естествено трябва да приеме и ответната реакция.

Та с две думи - няма смисъл от тоя спор . Тоя спор адвокати-счетоводители не е от вчера и едва ли ще го решите.

Моля модераторите да не приемат постинга ми като заяждане и настройване на гилдиите и да ми изтривате постовете . Това е истината. Ако сте на принципа на щрауса ще си заровим главата в пясъка и проблемът го няма това е друг въпрос .

Грешите. Гилдията си има организация, призната в Европа и по света от 1990 г.
Това са Фактите- Съюз на счетоводителите в България.
Приложното поле ни е едно и също. Но защо след като има два синода да няма и две , три организации още?

Няма да споря по тази тема. Не си струва.
Нещата не се решават по този начин.
Всяка професия има нужда от "специалното отношение" на държавата ни. За да има ред.

Лека работа на всички........
Изображение
stefy_piriankova
Младши потребител

Мнениеот toti99 » 03 Апр 2008, 14:40

Юристите си имат единна организация , единна тарифа и конкретна нормативна уредба публикувана в Държавен вестник така да се каже.

Счетитата нямат единна организация , единна тарифа и .......... виж по-горе.

ИДЕС - да не се счита за такава , защото огромната част от тях са самовлюбени нарциси който бранят със зъби и нокти "кошарката" си .
toti99
Потребител

Мнениеот prnedev » 03 Апр 2008, 14:49

mil_g написа:Не, не е вярно.
Не знам кой Ви ги е наговорил тези работи за социалната функция - ако беше така наредбата нямаше да определя минимални прагове на възнагражденията, а щеше да определя максимални такива.

Ами нещо ставаше дума за ДДС... и т.н. и т.н. социални работи :P

А иначе си прав. Една Наредба с минимални цени, по-скоро ще обърка нещата, отколкото да ги оправи ;-) Така и така никой не ги спазва...
prnedev
Активен потребител

Re: Всъщност, първото ми мнение съдържаше елемент на закачка

Мнениеот inspectora » 03 Апр 2008, 17:42

stefy_piriankova написа:Не мисля, че счетоводители и лекари трябва да съставят законите на една страна.
Това е работа на юристите.

Тук много грешите ;) ... но няма да навлизам в науки, които се изучават от хуманитарните специалности ... работата на юриста е да "редактира" (доста условно казано) нещата...

С тази разлика, че в България юристите и лекарите се погрижиха само за себе си и забравиха за останалите професии.

Еее ... мисля, че мина вече онова време, където всеки се грижеше за всеки ;) ... ами да дойдат юристите и лекарите да ви "баят" ...

Сдружения (гилдии) на счетоводителите... ...
Нароиха се сдружения на които приложното поле е едно и също.
***Съюз на счетоводителите в България
***Институт на професионалните счетоводители
***Асоциация на счетоводните къщи ......
.......да не говорим за съдебно счетоводните експерти ....
И кому е потребно това? Направете сега аналог с лекарите, с адвокатите...

:roll: е юристите ли са ви ги "нароили" тези сдружения ... или сами си ги правите ...

tany_ivanova написа:Мисля че не е нужно да припомням че в НС има доста юристи , които приемат и според юристите тук 'калпави' клаузи в законите.

Ето, че отново не сте много наясно ;) - законите се приемат от НС, а не от този или онзи юрист дето е "депутат" ... има огромна ралика ... за да Ви обясня ще трябва да навлизам в науки, които се изучават от хуманитарните специалности ... нямам това време, а и намерение да го правя

Знаете ли, изобщо не е важно кой какво приема и дали съм сгрешила в такива дребни твърдения . Важно е какво ПИШЕ в закона, наредбата, кодекса и т.н. , дали е в полза на гражданите и обществото , дали е написано изрично или двуяко тълкуваемо. Обществото и бизнеса НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА , кой приема законите, кой наредбите , кой кодексите и т.н. Обществото и бизнеса искат да знаят като плащат данъци за какво ги плаща , като плащат на адвокат или счетоводител за какво му плаща и да не го лъжат да дава излишни пари и да слуша след това оправдания и не иска да издържа администрация, която само да казва ДАВАЙ .

Обществото и бизнеса докато не ги интересува кой и как приема законите... така ще е ;) Когато рекат да се позаинтересуват малко къде живеят и какво става наоколо, тогава ще са и по-добре ... докато има стада - ще има и овчари ;)

stefy_piriankova написа:Всяка професия има нужда от "специалното отношение" на държавата ни. За да има ред.

И отново за държавата като става въпрос ... на два пъти по-горе казвам че няма да навлизам в едни науки ... но хайде малко да ги засегна ... Кой/какво мислите, че е това нещо "държавата" ... което на много хора им звучи все едно е някакъв си там тъмен субект дето никой не го вижда, ама той е виновен за всички несгоди ... ;)

П.П.: Никой, никого не упреква, когато инцидентно се наложи да се свърши някаква работа от компетентността на "чуждата" професия ... това е нормално ... не може да има някаква линия - от едната страна юридическа работа, от другата - счетоводна ... естествено, че понякога се смесват казусите ... естествено, че когато се налага, доколкото е компетентен счетоводителят ще насочи клиента и по "правните" проблеми (както и обратното) ...
Проблемът е че някои хора си позволяват да си "пляскат" табели (образно говоря - може и да нямат табели, но се манифестират като специалисти по определини дейности) пред офиса, на които пише "регистрации ... ала-бала, имоти ... ала-бала ..." (знаем всички за какво говоря) ... ето това е проблемът ... "Аз съм регистрирал/а 100 фирми ... даже по-добър/а съм от адвокат, пък и по-еФтино земам" (нямам предвид сега конкретно счетоводителите, но факт, че в поголямата си част такива хора са предимно от тази гилгия) - ами регистрирай си ако искаш и 1000 ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mil_g » 03 Апр 2008, 20:01

[quote="toti99"]Юристите си имат единна организация , единна тарифа и конкретна нормативна уредба публикувана в Държавен вестник така да се каже.

uote]

Кой Ви каза това, което сте написал ? Юристи са - съдии, прокурори, следователи, дознатели, адвокати, нотариуси, ЧСИ, ДСИ, Съдии по вписванията, юрисконсулти, длъжностните лица в ТР и прочие - къде е тяхната единна организация и тарифа ? :lol: :lol:
Когато обикновен счетоводител порасне до ДЕС може да си има организация и закон. Докато всички ревяха от тоталната държава , всерегулираща сега всеки ревна да му приемат закон и тарифи...
mil_g
Потребител

Мнениеот stefy_piriankova » 03 Апр 2008, 23:18

inspectora написа:
stefy_piriankova написа:Не мисля, че счетоводители и лекари трябва да съставят законите на една страна.
Това е работа на юристите.

Тук много грешите ;) ... но няма да навлизам в науки, които се изучават от хуманитарните специалности ... работата на юриста е да "редактира" (доста условно казано) нещата...

С тази разлика, че в България юристите и лекарите се погрижиха само за себе си и забравиха за останалите професии.

Еее ... мисля, че мина вече онова време, където всеки се грижеше за всеки ;) ... ами да дойдат юристите и лекарите да ви "баят" ...

stefy_piriankova написа:Всяка професия има нужда от "специалното отношение" на държавата ни. За да има ред.

И отново за държавата като става въпрос ... на два пъти по-горе казвам че няма да навлизам в едни науки ... но хайде малко да ги засегна ... Кой/какво мислите, че е това нещо "държавата" ... което на много хора им звучи все едно е някакъв си там тъмен субект дето никой не го вижда, ама той е виновен за всички несгоди ... ;)

П.П.: Никой, никого не упреква, когато инцидентно се наложи да се свърши някаква работа от компетентността на "чуждата" професия ... това е нормално ... не може да има някаква линия - от едната страна юридическа работа, от другата - счетоводна ... естествено, че понякога се смесват казусите ... естествено, че когато се налага, доколкото е компетентен счетоводителят ще насочи клиента и по "правните" проблеми (както и обратното) ...
Проблемът е че някои хора си позволяват да си "пляскат" табели (образно говоря - може и да нямат табели, но се манифестират като специалисти по определини дейности) пред офиса, на които пише "регистрации ... ала-бала, имоти ... ала-бала ..." (знаем всички за какво говоря) ... ето това е проблемът ... "Аз съм регистрирал/а 100 фирми ... даже по-добър/а съм от адвокат, пък и по-еФтино земам" (нямам предвид сега конкретно счетоводителите, но факт, че в поголямата си част такива хора са предимно от тази гилгия) - ами регистрирай си ако искаш и 1000 ...

inspectora, не, няма да споря. :lol:

Нито пък съм регистрирала или ще регистрирам фирми.

С годините доказах пред когото трябва какво мога или не мога.
Нямам нужда и от реклама дори. Печеля достатъчно.

За парламента и за онези, които коват законите:
Хора като вас не би трябвало да пишат по форумите,
а да са на челните места в листите по време на избори.

Останалото ми е ясно и няма нужда да го обяснявате.

Не знам защо, но оставяте усещането, че ви се спори просто така- заради спорта.
За мен темата е приключила преди да започне.
Всеки трябва да си знае мястото.

Иначе защо пък групом да не станем джипита???
хехех...Шегувам се. Да не се вържете сега и на това...

Изображение
stefy_piriankova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 04 Апр 2008, 09:40

stefy_piriankova написа:inspectora, не, няма да споря. :lol:

Нито пък съм регистрирала или ще регистрирам фирми.

Моите уважения за което ...

С годините доказах пред когото трябва какво мога или не мога.
Нямам нужда и от реклама дори. Печеля достатъчно.

Нищо против. Напротив - само БРАВО мога да кажа. Поздравявам Ви.

За парламента и за онези, които коват законите:
Хора като вас не би трябвало да пишат по форумите,
а да са на челните места в листите по време на избори.

Може би ... след някоя друга година ... засега нямам намерение да влизам в политиката ... пък и има куп фактори, с които следва да се съобразя и личният ми анализ показва, че не му е времето все още ;)

Останалото ми е ясно и няма нужда да го обяснявате.

Също моите уважения.

Не знам защо, но оставяте усещането, че ви се спори просто така- заради спорта.

Има известна доза истина - признавам :) ... "влече" ме някак си :) ...

За мен темата е приключила преди да започне.
Всеки трябва да си знае мястото.

Абсолютно съгласен!

Иначе защо пък групом да не станем джипита???
хехех...Шегувам се. Да не се вържете сега и на това...

Няма да се вържем :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mil_g » 04 Апр 2008, 09:54

prnedev написа:
mil_g написа:Не, не е вярно.
Не знам кой Ви ги е наговорил тези работи за социалната функция - ако беше така наредбата нямаше да определя минимални прагове на възнагражденията, а щеше да определя максимални такива.

Ами нещо ставаше дума за ДДС... и т.н. и т.н. социални работи :P

Ставаше дума за ето това , постановено от конституционния законодател:

Чл. 134. (1) Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

(2) Организацията и редът на дейността на адвокатурата се уреждат със закон.

Именно защото адвокатската професия е конституционно уредена дейност по защита на права и законни интереси, не е допустимо да се приравнява на други свободни професии като например занаятчии, зеленчукопроизводители и прочие. :wink: Конституционният законодател е счел, че тази професия е толкова важна за обществото, че трябва да бъде конституционно закрепена при това в глава "Съдебна власт", макар и адвокатурата да не е част от нея.
Какво трудно за разбиране има? Иначе политическите мотиви за този текст са не по-малко интересни, но не им е мястото в тази тема, иначе с удоволствие бих коментирал например защо преди 10.11.89 година имаше една групичка адвокати, които работеха само и единствено по глава І от НК и дали в нечия чугунена тиква не се въртят подобни идеи и сега........
Както виждате въобще не коментирам спора по зададената по-горе посока - счетоводители VS адвокати. Този спор не ме интересува!!! Както често казва един колега тук - всяка жаба да си знае гьола. :D
mil_g
Потребител

Мнениеот toti99 » 04 Апр 2008, 11:55

mil_g

МнениеПуснато на: Чет Апр 03, 2008 7:01 pm Заглавие: Отговорете с цитат
[quote="toti99"]Юристите си имат единна организация , единна тарифа и конкретна нормативна уредба публикувана в Държавен вестник така да се каже.

uote]

Кой Ви каза това, което сте написал ? Юристи са - съдии, прокурори, следователи, дознатели, адвокати, нотариуси, ЧСИ, ДСИ, Съдии по вписванията, юрисконсулти, длъжностните лица в ТР и прочие - къде е тяхната единна организация и тарифа ? Laughing Laughing
Когато обикновен счетоводител порасне до ДЕС може да си има организация и закон. Докато всички ревяха от тоталната държава , всерегулираща сега всеки ревна да му приемат закон и тарифи...

mil_g - по принцип сте пра/а , но само по принцип и тълкувано буквално.

Напълно съгласен с написаното от КОМАНДЕРА по-горе.
toti99
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 04 Апр 2008, 13:14

Защо мислите, че обикновените счетоводители имат право на специално отношение от страна на Държавата?

Мисля така, защото обиковенния счетоводител е този, които върши най-многото работа и си блъска главата с всичките недомислици на законите . Ако няма счетоводител , които да свърши черната работа, какво ще проверяват експерт-счетоводителите. Нещо подобно на : ако селянинът не произведе зърното , хлебарят няма от какво да направи хляба, който вие да купите и ще стоите гладна.

Какво ще стане , ако всички са експерти , кого ще експертират да ви идва на ума. Не са малко обикновените счетоводители, които знаят повече от експерт-счетоводителите. Една диплома не прави човека експерт . Това мисля го знае всеки що годе интелигентен човек , който е учил висше образование. Например аз не искам да ставам експерт счетоводител и не съм станала . Не че съм нямала възможност , имала съм , но не искам . Това не значи че нямам знания колкото експерт . Също не значи че обиконвените счетоводители не трябва да имат организация, която да защитава интересите им.

Дайте да не говорим, кои ревяха от тоталитарната държава . Ако прочетете Закона за изграждане на населените места действал по времето на тоталитарната държава, ще видите че е по-добър от сегашния ЗУТ. Да не говорим че около 80 % от съдържанието на новите закони е преписано от действащите до 1990 година . На юристите във Великото народно сърбание какъв им беше зора се знае. От тогава са законите за реституцията , които окепазира градовете и връщането на земеделските земи в реални граници , които разбиха и почти унищожиха селското стопанство .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот toti99 » 04 Апр 2008, 14:37

Таня - поздравления за горния постинг.
toti99
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии