начало

Сарафов и патриарх Даниил ще задълбочават сътрудничеството между прокуратурата и църквата Сарафов и патриарх Даниил ще задълбочават сътрудничеството между прокуратурата и църквата

Кандидат-студент

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот ekzorsist » 07 Май 2008, 00:40

senex написа:
ekzorsist написа:Николов, ЮЗУ е бивш ПУЦ/надявам се знаеш кво значи :lol: /.
ЮЗУ, преди да стане самостоятелно висше училище, е бил филиал на СУ - до 1983 г. Ще Ви разочаровам, че никога не е бил ПУЦ.

говоря за преди 75 -та, а относно филиалите - или добро, или нищо... :)
ekzorsist
Младши потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 07 Май 2008, 08:55

Не разбирам защо ЮЗУ толкова бърка в здравето на колегите от даващия толкова добре подготовка (според тях) СУ. Като не ви харесва, не сте кандидатствали в него, ок. В началото и аз не бях особено въодушевена, но го предпочетох по финансови причини. По-късно обаче сама се изненадах от качеството на обучението, което постоянно се подобрява. Спрете да плюете, след като и кракът ви не е стъпвал в Благоевград. И стига с тези глупости за това кой университет е по-добър. Спорът трябва да е кой юрист е по-добър, а не кой къде си е изкарал студентските години и защо го смята за върха.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Май 2008, 09:46

"Слушам и не вярвам на очите си!" :)
Абе вие добре ли сте?
Още малко и ЮЗУ щяло да бъде по-добро от СУ (какво още малко - то направо си го казвате) ... един университет, приемът в който е с ТЕСТ ... един университет, в който изпитите се вземат с "РЕФЕРАТИ" (каквото и да означава това) ...

Колега MariaMagdalena, ако от постовете Ви съдя за качеството на образованието в ЮЗУ ... значи НЕ препоръчвам никойда ходи там да учи ... Учили били АПК, докато в СУ се занимавали с ЗСВ и ЗВАС ... Първо ЗСВ така като гледам все още си е действащ ... относно ЗВАС - та той ще се прилага още доста време ... значи не стига, че сте "прескочили" ЗСВ и ЗВАС, но и АПК явно толкова сте научили ... мерси за такова образование ... И второ един въпрос - в ЮЗУ какво се изучава по специалността "право" - действащите закони или науката право? Питам, защото и баба ми може да "срича" текстовете на законите и ще се оправи някак, обаче "то не става само с ядене ..."
Хайде със здраве ...

Колега Николов, много Ви е плоско чувството за хумор, но все пак е забавно!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 07 Май 2008, 10:49

Първо - нито един изпит не съм си взела "с реферати" - явно пак от някъде чута-недочута информация. Второ - не съм казвала нищо за наизустяване на текстове от АПК, а от смисъла на написаното от мен се подразбира,че става дума за тълкуването им.
А за ЗСВ... просто тайпос, исках да напиша ЗАП. Толкова се нервирах от написаното дотук,че направих грешка,да!!!
НАУКАТА право е познаване и тълкуване на ДЕЙСТВАЩИТЕ закони.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Май 2008, 11:13

MariaMagdalena написа:НАУКАТА право е познаване и тълкуване на ДЕЙСТВАЩИТЕ закони.

:D

Я пак помислете ;)

О, явно в ЮЗУ така я преподават ... или пък Вие така я учите ;)

Науката право е много повече от това, но дори и това, което сте написали не е "баш" тъй ;)

П.П.: Ваше право е да се заблуждавате ... къде и какво трябва да се научи ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 07 Май 2008, 13:10

Ако някой иска да изучава стария ЗЗД например, проблемът си е негов, а и не виждам каква работа му върши... Да, аз така уча! И не смятам да си променям метода... Ако имате нещо против мен и начина ми на мислене, можете да пишете и на ЛС.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот inspectora » 07 Май 2008, 16:39

MariaMagdalena написа:Ако някой иска да изучава стария ЗЗД например, проблемът си е негов, а и не виждам каква работа му върши... Да, аз така уча! И не смятам да си променям метода... Ако имате нещо против мен и начина ми на мислене, можете да пишете и на ЛС.

Няма да Ви пиша на ЛС, тъй като нямам нищо против Вас, нито против начина Ви на учене ...

С най-добри чувства и УСПЕХ!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот satir » 07 Май 2008, 16:52

lakov написа:Ха, дали колегите не се отплеснаха... може питащия да е имал предвид как да подреди посочените университети - например по азбучен ред или по развита пътна инфраструктура и комуникации , а може критерия му да е бил къде са по-хубавите колежки и т.н ... :D
Колежките в "Другия..." винаги са по-хубави.
Ако не вярвате питайте Мърфи!!!
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот Гост » 07 Май 2008, 19:50

senex написа:
ЮЗУ, преди да стане самостоятелно висше училище, е бил филиал на СУ - до 1983 г. Ще Ви разочаровам, че никога не е бил ПУЦ.

A така! Това пък бях го пропуснал :D

И с течение на времето от,субективна страна,ставаме все по-добри,а и от обективна-доста напредваме,първо,защото имаме най-голямата юридическа библиотека от всички ВУЗ-ове,най-добрата материална база и условия за работа-та все пак.

Югозападният университет “Неофит Рилски” Благоевград е голям образователен, научноизследователски, художествен и творчески център. Той е създаден през 1975 г. като филиал на СУ “Св. Кл. Охридски” с разпореждане на Министерския съвет № 223 от 09.08.1975 г.
Богатата и обновена университетска библиотека, напълно оборудваните компютърни зали със свободен достъп до Интернет и чудесната спортна база сформират съвременния облик на ЮЗУ”Неофит Рилски”.
Гост

Мнениеот senex » 08 Май 2008, 10:05

ekzorsist написа:
senex написа:

Тогава излиза, че ПУЦ-ът е станал част от СУ :wink: . Как, докато е бил част от СУ, е бил много добър, а след това, като се е отделил, е станал некачествен? :wink:
senex
Потребител

Мнениеот tonitta_bg » 08 Май 2008, 10:26

Aз уча в Русенски университет, не видях някой да го е споменал с добро или лошо (може и да съм пропуснала). При нас задочно започнахме около 110 човека, сега сме около 40-50. Пресявката е доста добра, не се знае колко ще останем накрая. Повечето ни преподаватели идват от другите, посочени от вас като елитни ВУЗ.
tonitta_bg
Младши потребител

Мнениеот system » 08 Май 2008, 14:54

MariaMagdalena написа:НАУКАТА право е познаване и тълкуване на ДЕЙСТВАЩИТЕ закони.

Моите уважения, но и според мен грешите.
Един пример: Административнопроцесуалният кодекс влезе в сила на 12.07.2006 г., а дял трети - на 01.03.2007 г. Как си представяте да усвоите административния процес, без да сте запознати с текстовете на отменените ЗАП (за уточнение - единият до 1979 г., а вторият - до 2006 г.), съдебната пра8ктика по тях (вкл. тълкувателна, която още е в сила) и научните трудове от този период, които не са изгубили и сега актуалността си ?
Науката право обхваща всичко, което е било действащо право, което е действащо право и много от това, което (вероятно) ще бъде действащо право. И много други неща извън отменените, действащи и бъдещи правни норми.
"Правото е изкуство на справедливото и доброто" - мисля че го е казал Модестин преди около 1800 години, дано не греша за името и времето.
system
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 08 Май 2008, 15:44

Систем, днешната младеж ... какво да кажа ... всички знаем за огромните проблеми в образованието в днешни дни ...
Не са те виновни децата ... но тежко ни на всички за в бъдеще ако в най-скоро време нещо не се промени ...

А относно правото - то по логиката на MariaMagdalena да вземат да премахнат изувачането на почти всички предмети от 1 и 2 курс във ВУЗ-овете ... доколкото помня почти не се учи действащо право в началото ...
Ами Римското право ... (което изобщо не е действащо ;) ) - шедьовър на древната правна мисъл ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот system » 08 Май 2008, 16:19

Знаете ли, спомних си за едно съвсем скорошно дело, което ме накара да преоткрия ... кой предмет мислите ? Историята на българската държава и право. Работата е там, че се искаше признаване правото на възстановяване на гори - над 20 000 декара, като ищците представяха доказателства от последните години преди Освобождението и се позоваваха на законите за горите от 1897 г. и 1904 г., и Наредбата-закон за земеделските камари от 1935 или 1936 г. Така че решаващият въззивен съд трябваше да провери доста голямо количество несъществен според MariaMagdalena нормативен материал и всевъзможни документи от Хатихумаюна насам.
Така че съвет към младите колеги - не подценявайте нито един предмет от обучението ви.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ !!!
system
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 08 Май 2008, 16:40

Въпросът е там, че те не си дават сметка, че реално след като завършат ще работят почти само по отменени закони ;)
Още се влачат дела за отмяна на решения по реда на надзора ... :D
М/у др. и аз в момента имам казус долу-горе от началото на 20-ти век ... щом чета Екзархийския устав от 1883г. ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот system » 08 Май 2008, 18:46

Не се учудвам. Но и дори да не е чак толкова - всеки юрист, който се занимава н реституционни дела ( вкл. ЗСПЗЗ и ЗВСВГЗГФ), знае, че ще-не ще, се докосва и до ЗИСС, и до Закона за давноста, и до Законите за горите, и до валидизационните закони относно писмените договори за продажби на имоти. Все неща, които се учат в на пръв поглед маловажни дисциплини в университета, като ИБДП например.
system
Активен потребител

Мнениеот ekzorsist » 08 Май 2008, 19:50

senex написа:
ekzorsist написа:
senex написа:

Тогава излиза, че ПУЦ-ът е станал част от СУ :wink: . Как, докато е бил част от СУ, е бил много добър, а след това, като се е отделил, е станал некачествен? :wink:

Вадите от контекста вам угодни умозаключения, аз не искам да споря или пък да обиждам някой, просто ме досмеша когато колегата Николов подхвърли, че студенти от ЮЗУ шели да "смачкат" такива от СУ. Относно последното - когато и където каже. :lol:
ekzorsist
Младши потребител

Мнениеот Logan » 08 Май 2008, 23:09

Николов просто ви дразни ,а вие сякаш нарочно се връзвате за да си изкажете каквото ви е на сърце.
Все пак не може да отречете ,че има и маловажни учебни дисциплини.Че са интересни и може да се научи нещо ново от всяка от тях е вярно ,но човешкия мозък не може да помни всичко това в продължение на години ,а в практиката пък предполагам се прилагат още по-различни неща нямащни нищо общо с повечето от изучаваното.Смятам ,че такива дисциплини трябва да се изучават по-набързо , по-повърхностно ,за да има повече ресурси за т.н.р. важни такива.
Темата не тръгне ли много на офтопик :roll:
Logan
Потребител

Мнениеот magiosnik » 09 Май 2008, 10:40

inspectora написа:Според вас е така ...
Ако на мен ми се наложи един ден да търся кадри с юридическо образование, които да работят за мен ... на някой завършил университет различен от СУ изобщо няма да му гледам SV-то ... ясно е защо ... а вие колкото си искате си разправяйте, че нямало значение ;)
...

Пише се CV !!!... лека неточност, но знакова.... надали ще ви се случи да наемете човек с юридесчко образование :wink:
magiosnik
Младши потребител

Мнениеот magiosnik » 09 Май 2008, 10:46

portokal написа:
inspectora написа:Кой факултет си завършил, има значение, разбира се - доколкото от хора, които разсъждават като теб, един ден може да зависи работата на сегашния кандидат-студент. :oops:

За съжаление сте прав.. по-голяма част от българските работодатели се вличаят от тода дали си от СУ или не. Друг въпроса дали си заслужава да работиш за български работодатели като юрисконсулт например... Според мен отговорът е НЕ. За мен лично има сано два изгодни варианта за реализация.. Юрисконсулт в чужда компания, където хората са значително по-обективни и не ги е еня от кой факултет си, а каква работа им вършиш ( да не споменавам и разликата в заплащането) или другия вариант - собствена кантора, където надали клиента като дойде ще се вълнува от кой факултет си завършил. Това е то мен!;)
magiosnik
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии