начало

Сарафов и патриарх Даниил ще задълбочават сътрудничеството между прокуратурата и църквата Сарафов и патриарх Даниил ще задълбочават сътрудничеството между прокуратурата и църквата

студентски въпорси за недействителност на сделки

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот portokal » 27 Май 2008, 13:31

Освен това разбарх, че коя сделка е действителна завси от поредността на вписването.

Не! Зависи само от това, коя сделка е привидна и коя не е.
Вписването и недействителността нямат нищо общо.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот centara » 27 Май 2008, 13:40

По принцип това е целта на вписването - да се знае кои са титулярите на вещни права върху недвижими имоти, нещо което е в пряко противоречие с института на подставеното лице. За щастие уредбата е такава, че който реши да прави въртели, губи.
centara
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 27 Май 2008, 13:45

Вижте, като подставени лица (особено при сделки с недв. имоти) най-често се използват много близки роднини - хора, на които може да им се има огромно доверие, за да няма "проблеми" после ;)
Например: куп депутати, чиито роднини по документи притежават какво ли не ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Май 2008, 13:47

Я роднините, я обръчите им от фирми. :oops: Нямам предвид само този с обръчите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот destruction » 27 Май 2008, 14:04

inspectora написа:

П.П.: оф .. тва за подставеното лице не е баш така де ... (образно казано ... е това) ... малко по-специфично е защото др. страна може да не знае (или по-точно най-вероятно не знае) за "подставеността" ...

П.П.: сега се сетих за удачен пример за "подставено" лице (пак с някои условности относно действителността на някои сделки) - примерно Вие искате да пускате тото (ама сте малолетем примерно ... и нямате право да участвате в хазартни игри ;) ) - баща Ви пуска фиша от негово си име ... (ама всищност и двамата си знаете, че фишът се пуска от Вас ;) реално) ... същото е и по американските филми, където непълнолетни, чрез подставени лица (пълнолетни) си купуват алкохол ;)

Е, да но според онова решение, за да има подставено лице, трябва и купувачът(другата страна по сделката) да знае за подставянето. Ако не знае, на пръв поглед, ще е налице скрито пълномощно, но всъщност и такова няма да има, тъй като липсва дог. за поръчка в писмена форма с нот. заверка и правата ще ги придобие този, който е трябвало да бъде подставен и си е мислел, че наистина е такъв.
Но пък във вашия пример няма продажба на недв. имот и не е нужно поръчаката да е писмена, но то и без това едната страна е малолетна...всъщност мисля, че може да се обясни с абсолютна персонална симулация-ох, не става така, по-скоро важното е, че няма нужда от официална форма-да така трябва да е, бащата и малолетния знаят за кого е фиша, но в тотото не знаят и вероятно това изискване в решението-и купувача да знае, е само за официални сделки или вече не е актуално...

portokal, исках да кажа, че кой ще придобие собствеността, зависи от поредността на вписването- днес Х Ви продава къщата си, след 1 м. я продава и на мене-вашата продажба е вписана първа и Вие сте собственик, така трябва да е, мисля
destruction
Нов потребител

Мнениеот portokal » 27 Май 2008, 14:13

исках да кажа, че кой ще придобие собствеността, зависи от поредността на вписването- днес Х Ви продава къщата си, след 1 м. я продава и на мене-вашата продажба е вписана първа и Вие сте собственик

Да, така е, защото аз ще мога да противопоставя правата си на втория вписан, а не той своите - на мен.
Но това не означава, че неговата сделка е недействителна.

Е, да но според онова решение, за да има подставено лице, трябва и купувачът(другата страна по сделката) да знае за подставянето.

Да, в онова решение така пише. И наистина едното мнение, което съм срещала, е, че подставено лице има само когато и другата страна знае за подставянето, т.е. това мнение прави разлика между подставено лице и скрит пълномощник; срещала съм и мнения, според които разлика няма.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот centara » 27 Май 2008, 15:28

Лично според мен трудно може да се защити тезата, че за да е налице подставено лице е достатъчно само едната страна да знае. Просто не виждам кой знае какви аргументи в тази насока.
centara
Младши потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии