начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Унищожени веществени доказателства

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: питащият

Мнениеот kpavlova » 26 Май 2008, 14:09

sdfghh написа: правил сьм искане за изследване на вьпросната крьв но до този момент никакьв одговор - е питам какво да направя в този случаи след като се налага да доказвам невинноста си а за адвокат нямам средства и затова се включвам в този форум

Вашето дело явно е от тези, преживели повечето значими промени в НПК, дето са ходили по няколко пъти до Гл.прокурор за удължаване на срок, щом още сте в досъд.фаза.Това ще рече ,че и скоро няма да приключи.
Не е невъзможно прокурорът да се произнесе по док. Ви искане едва при предяваването на разследването.Ще получите постановление за произнасянето.
Органът не е длъжен да уважава всички и всякакви искания на обв./защитника- само тези, които
1. допринасят за изясняване на истината по едно нак.дело, така, че то да се реши правилно/приемаме, че Вашето звучи като такова/.
2.обективно е възможно да бъдат събрани/ ако биол.материал не е иззет, няма как да се направи каквато и да било експертиза/.От проц.небрежност или администр.технич.такава на органите в досъд.фаза на процеса да положат дължимата грижа подлежащото все още на установяване, да се установи/ следите да се запазят, "фиксират"/, не произтича оправдаване по право.Това ще рече- ако има други доказателства срещу Вас, те са достатъчно, така щото да убедят всеки обективен наблюдател, че сте автор на това ,в което Ви обвиняват, били те и косвени, може да се произнесе осъдителна присъда.Нарушаването на задължението за събиране на оправд.доказателства в досъдебната фаза не води по право да оправдаване на дееца.Разследващият орган и прокурорът, бидейки държ.органи, имат такова задължение, но не забравяйте, че те осъщ. обвинителна функция.Това, че не са уважили док.искане, не е основания съдът да върне делото обратно от съд.фаза, нито да Ви оправдае.
3.док.искания можете да правите и в съд.фаза, същите и всякави.
4.дали могат да Ви осъдят при такова положение, отговорът е , да , могат, няма забрана.Дали ще Ви осъдят е въпрос, на който може да отговори само съдът, решаващият.Допуснатите проц.нарушения не водят автоматически до оправдателна присъда, освен ако допускането им не е засегнало доказателствената основа на делото до степен такава, че тя е напълно негодна да се използва.
5.липсата на средства е самостоятелно основание за назначаване на защитник.Каквото и да е обвинението Ви за престъпление против живота/ какъвто и вид умъртвяване да е от правна страна/, при липса на средства ще Ви назначат защитник.Да не говорим, че и при повечето квалификации защитата Ви е задължителна на др.основание- тежестта на обвинението, като не можете да се отказвате от тази защита.
Кръвта, да Ви кажа честно, и да беше запазена отпреди 12 г, вероятно щеше да е в състояние/другото би ме учудило/ , че да не може да й се направи никакво изследване, те.е да не може да се определи дори кръвно-групова принадлежност, камо ли да се идентифицира от кого точно е.В този смисъл, и да го имаше доказателството/ биол.материал/ щеше да Ви трябва не експерт, а магьосник.
Спасяването на давещите се, е лично тяхно дело, и в този смисъл не се борете за справедливост в българското досъдебно производство, ами вземайте мерки да си организирате защитата, и то своевременно, като не си пестите усилията и средствата.Все пак от това дело в някаква степен се предопределя живота Ви занапред.Презумпцията за невиновност не е "основание" за пълна процесуална пасивност.Т.е. оспорвайте обвинит.доказателства, искайте да се събират оправдателни, но такива, които е възможно да се съберат и разбира се, които са резултат на събитието/не творчески продукт/.
Продължителността на производството е неразумна.След 12 години, ако се стигне до наказване, определено не се наказва същия човек в същото общество, обезсмисля се превенцията, която с наказанието се цели, особено с "ефективното" наказване.Това е самостоятелно основание, ако се стигне до осъждане, да се определи наказание под установения в закона предел.Но сам по себе си неразумният срок не води до заличаване на престъпния характер на деянието.
Нарушението на правото на "свовременен " съдебен процес, както и нарушаването на "правото на справедлив процес", е основание за отговорност на държавата/независимо дали същата тя ще Ви осъди или не/, но първо решете въпроса с настоящото си дело.
kpavlova
Активен потребител

питащият

Мнениеот sdfghh » 26 Май 2008, 14:55

не само крьвта е заличена нямаги и всички останали вещественни доказателства по които е правено нещо -но не там е вапроса- делото вьрви в момента вече втора година сега почина и главен свидетел чиито показания са много важни за мен естественно си имам служебен защитник и вьв това не е вьпроса -питам- има ли начин човек в моето положение на когото не му е зачетено нито едно право дадено по закон да се защити -на какво ще се основава една присьда - независимо каква- след като е нарушена прцедурата несам сьгласен и с мнението на някои че хленча щото другото е ...............е не бива така
sdfghh
Младши потребител

Re: питащият

Мнениеот kpavlova » 26 Май 2008, 15:36

sdfghh написа:не само крьвта е заличена нямаги и всички останали вещественни доказателства по които е правено нещо -но не там е вапроса- делото вьрви в момента вече втора година сега почина и главен свидетел чиито показания са много важни за мен естественно си имам служебен защитник и вьв това не е вьпроса -питам- има ли начин човек в моето положение на когото не му е зачетено нито едно право дадено по закон да се защити -на какво ще се основава една присьда - независимо каква- след като е нарушена прцедурата несам сьгласен и с мнението на някои че хленча щото другото е ...............е не бива така

Присъдата се основава на доказателства, събрани по надлежния ред.При липса на такива - приема се ,че недоказаното не се е осъществило.
Показанията на починалия пред следователя могат да се четат, при съгласие на страните.Т.е. Вашето и на защитника, както и на частния обвинител, гр.ищец, ако има такива.Прокурорът не дава съгласие.Ако за съществуването на ключовия Ви свидетел сте се сетили чак сега/ след 10 г досъд.пр-во и 2 съдебно/, т.е. не е разпитван в досъд.фаза, вече имате по-голям проблем .
Съдът по принцип не може да основава присъдата си на вещ.доказателства, които не се съдържат в делото, при направено искане за предявяването им.
Може да се защити човек, когато не са му уважени док.искания като разколебава док.стойност на обвинителните доказателства/ ако са такива, че могат да бъдат разколебани/.Рецепта не мога да Ви напиша.Без факти никой не може да го направи.Нито е редно да Ви я пише тук.
Нали кръвта е доказано, че не е Вашата/ така писахте/, като имате и очевидец...Всички тези въпроси си ги изяснете със защитника и сложете ред в док.си искания, като започнете/ако още не сте/ от искане да се изготви справка за веществените/ какво го има и какво не и къде е /.И след като "естествено си имате защитник", а и конкретно не звучи да сте недоволн от него, недейте да омаловажавате така неговия труд.Не съм много наясно с правната помощ, но ако не го харесвате, сигурно можете да го замените, надали трябва да сте заедно во веки.
От мене- толкова.
А "веществени" се" губят", не е правило, но е практика, не се дължи винаги на зла умисъл, като се случва и в не толкова отлежали дела.Въпросите "защо", "как може", "бива ли" и т.н.- нито имат един отговор, нито тук имаме власт да вземем мерки.Тъй че Вашето споделено възмущение, може и да си е много основателно, но не виждам как със споделянето му си помагате.Облечете възмущението си във процесуална форма.
kpavlova
Активен потребител

питащия

Мнениеот sdfghh » 26 Май 2008, 16:31

от 12 години сьм обвиняем 3 пьти делото е влизало в сьда и врьщано значи не аз определям кои кога ще бьде призован и изслушан не аз внасям делото в сьда -вапросат е кои е виновен и кои сте плаща
sdfghh
Младши потребител

питащия

Мнениеот sdfghh » 26 Май 2008, 17:37

мисля че всеки сам трябва да реши кога да приключи темата -явно никои от участниците до сега не знае какво трябва да се направи -когато на някои участник в един сьдебен прцес са му нарушени правата и вьпреки жалбите му -на сьдьт не му пука
sdfghh
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 26 Май 2008, 19:35

Моля участниците в дискусията да не допринасят за нейното ескалиране в посока ............ абе знаете каква... :wink:

Моля също автора на темата да се въздържа от обобщения относно пишещите в този форум. Ако не е доволен от нивото на отговорите, моля да се чувства свободен да напусне форума когато пожелае, в противен случай да запазва изводите си за собствено ползване.

Clavdivs.
Clavdivs.
Потребител

питащия

Мнениеот sdfghh » 27 Май 2008, 12:57

сьгласен сьм с всичко написано до тук за сьжаление обаче това е така само на теория на практика нещата са коренно различни-смятам че имаме добро законодатилство написано на разбираем бьлгарски език и така трябва да бьде -но какво става когато обикновенният бьлгарски човек попадне в сьд--- изведньж от прокурори сьдии и адвокати се заговаря на някакьв чужд език започват да се използват термини и други чужди нам думи които незнаино защо не фигурират в писаните бьлгарски закони- кои ли има интерес от това - и второ да ви споделя какво разбрах до тук с 2 думи -неспазването на законите от сьдии и прокурори е без значение в иначе справедливото бьлгарско правораздаване все пак благодаря на всички участници до тук- надявм се да прочета и други мнения
sdfghh
Младши потребител

питане

Мнениеот sdfghh » 28 Май 2008, 17:34

че сьм невинен - невинен сьм нали точно затова сьм в този форум аз неочаквам от вас да ми решите проблема а вие сам го казах те да се боря с необходимите средства а именно -средствата са тези които ми дава закона- самоче точно това не ми се зачита -от сьдии и прокурори - пиша жалба след жалба и нщо никакви одговори от никои а по закон трябва да ми се одговаря дори има и срокове е какво да направя нали адвоката това прави и пак сьщото - а за крьвта -това е само един от многото неща пример по моето дело -нещата ме интересуват по принцип делото е от 12 години няколко пьти е влизало в сьда и врьщано всеки пьт му слагат нов номер и сигурно по статистиките не се води от 12 години но то е факт делото е в сьда вече втора година все някои не се явява дори доведоха е дин от експертите под сража ама много е за разправяне - сьдията се смя в залата като четеше едни показания каза -ама то текстовете не се четат вече избеляли били от старост - и така на татьк
sdfghh
Младши потребител

Re: питане

Мнениеот system » 28 Май 2008, 21:21

sdfghh написа:пиша жалба след жалба и нщо никакви одговори от никои а по закон трябва да ми се одговаря

Не се сърдете, но наистина нека някой друг пише жалбите по Вашето дело. Че с този правопис ще избиете рибата в съда.
system
Активен потребител

ре

Мнениеот sdfghh » 29 Май 2008, 08:44

естественно че друг ги пиши- ефекта е сьщия-
sdfghh
Младши потребител

ре

Мнениеот sdfghh » 29 Май 2008, 11:26

не смятам че неспазването на законите от тези които трябва да ги прилагат и следят за тяхното спазване е само мой проблем
sdfghh
Младши потребител

Мнениеот doobref » 29 Май 2008, 16:11

Как разбрахте , че липсата на локвата кръв като доказателдство Ви оневинява. Имали постановена присъда? Обжалвана, протестирана ли е? Няма експертиза , но има ли свидетелски показания къде сте бил , т.е алиби имате ли ? Въпроси - въпроси - : моят отговор : Намерете си добър адвокат - наказателно право. В противен слчуай просто ще бъдете осъден .
doobref
Младши потребител

ре

Мнениеот sdfghh » 30 Май 2008, 08:34

ако наистина няма начин да се накарат сьдиите и прокурорите да спазват законите- тогава жалнани майка- но мисля че не е така- а що се касае за локвата крьв и други неща -преди 12 години -за пьрви пьт ми бе дадена вьзможност да се запозная с матереялите по дилото или по тчно 10 месеца от повдигане на обвинението срещу мен или 10 дена преди пьрвото сьдебно заседание аз и адвокатьт ми открихме в протоколите за оглед тези неща -след като тогавшния сьдия се запозна материялите не даде ход на делото та така и до преди 2 години от както вьрви сьдебно дело в сьда не сьм извьршил престьплението в което сьм обвинен и естественно нямя начин как то да бьде доказано -колкото и да се нагласят нещата все се намират неща което не се врьзват с обвинението
sdfghh
Младши потребител

ре

Мнениеот sdfghh » 30 Май 2008, 11:03

май вие не разбирате- ако се спазват законите и процедурите от сьдиите и прокурорите както е предвидено в нпк -ситуацията щеше да е коренно различна -сега просто нямаше да го имам този проблем- и не си ли задавате вьпроса -зщо се нарушават законите- и етови един от вьзможените одговори-може би да се укрие истинският извьршител -как мислите- какво трябва да се прави в такива случаи
sdfghh
Младши потребител

ре

Мнениеот sdfghh » 30 Май 2008, 15:36

а той на кого да -плаче-
sdfghh
Младши потребител

ре

Мнениеот sdfghh » 31 Май 2008, 09:21

не ми дава такава информация
sdfghh
Младши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 02 Юни 2008, 11:08

Всяко следващо мнение, което не касае темата по същество и представлява "изясняване" на позиции между питащия и участници във форума, заминава в "кръглата" папка.!!!

Локалния модератор е сравнително либерален, но моля не злоупотребявайте!!!

:evil: :evil: :evil:

Clavdivs.
Clavdivs.
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право