Знаех, че се учи някакъв вид право в 9-ти клас, но едва днес разбрах за какво става дума. Един ученик, роднина на колегата, дойде в кантората, за да му помогнем да решава казуси. Ние естествено веднага взехме нещата присърце, защото детето има желание да се образова. Донесе ни едни листчета с 18 казуса, които преподавателката им им е дала. Като погледнах за какво става въпрос направо се изумих. Ревандикации, давност, патентно право, АПК, ЗАНН, сериозни наказателни казуси, търговско право (разлики в системи на управление на АД, изготвяне на документи за регисттриране на ЕООД, ЕТ, изготвяне на дружествен договор на ООД, включително и казуси от конкурси за съдии, прокурори, казуси от държавни изпити, дори и "казуси" на разни "питащи" в раздел взаимопомощ.
Като се позагледах в казусчетата видях сходство с такива из форума и след като потърсих из темите ги намерих 1:1.
Явно учителката се е подготвила добре в нашия форум. Метнала е на деца в 9-ти клас казуси, които дори доста добри юристи не могат да решат без да погледнат съдебна практика по въпроса. Чудно ми е как ще ги изпитва тия деца...
Много известен този форум. Щом и учителки по право го посещават и отсяват казуси за деветокласници... Явно много се е вдигнало нивото на образование, щом в 9-ти клас са добре запознати с понятия като УПИ, СИО, съдебна компетентност и инстанционност на съдебен контрол, местна и родова подсъдност, вписване на искови молби, регресен иск...
Признавам си, че казусите за деветокласници ме затрудниха. Може би, защото единия го решавах на изпита си за магистрати.
- Дата и час: 24 Яну 2025, 17:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право в 9-ти клас
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
право в 9-ти клас
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Бе, то кат` се замислиш, в гимназията учехме относително сериозно и химия, и физика, и биология, и математика, ама нещо да ти е останало в главата?
Е, признавам си, че не знам дали задачите от учебниците биха затруднили химик, математик, биолог и т.н.
Това да не е гимназия или паралелка с разширено изучаване на право?
А форумът явно си е популярен, ами как.
Е, признавам си, че не знам дали задачите от учебниците биха затруднили химик, математик, биолог и т.н.
Това да не е гимназия или паралелка с разширено изучаване на право?
А форумът явно си е популярен, ами как.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal - в селскостопански техникум.
Все тая. Лошото е, че обременяват децата с глупости.
Все тая. Лошото е, че обременяват децата с глупости.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Навремето и брат ми учеше право в училище/ПМГ/. Даже далскалката, психолог по образование им беше възложила да пишат реферат по морско или авиационно право. Нашето момче, взе моите лекции от проф. Александър Янков и си сглоби урока. После не само,че имаше шест , но учителката останала много възхитена ,защото научила много нови неща. Та така , тя поне е признала собственото си невежество по въпроса.
- sunrise
- Активен потребител
В далечната 1989 г. в 9 клас бях/ по етика и право /май се казаше предмета/ другарката ни четеше Конституцията
Имам спомени от тогава за начините за придобиване на българското гражданство обаче затова на държавния изпит имах 6 ! и... май друго не си спомням
Имам спомени от тогава за начините за придобиване на българското гражданство обаче затова на държавния изпит имах 6 ! и... май друго не си спомням
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
аз по морал и право съм отличник...... т'ва щот даскала и баща ми си пиеха ракията заедно" Морал и право " имаше и беше в 8-ми клас към 1985-86 година...
хм...... ако имаше тухо коунтер щяхме да знаем колко е популярен, ама няма.....
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
Нямаме никаква изградена сериозна програма за правно обучение на учениците-ама като почнеш ,ако щеш, от първи клас, та до измисления/чиста загуба на време/12-ти.Съответно съобразено с възрастовите особености на децата.То те повече знаят за американските права, отколкото за българските.Е сега беше времето като министъра на образованието е юрист, ама няма време горкия от тези стачки и матури...Иначе сто на сто са изконсумирани какви ли не европейски пари за подобни неща, ама ефект-никакъв.Нито обучение на философи или психолози-учители,нито нищо.И те се учат в движение.Няма как.А кой страда-децата.Бе, българска работа, ама докога?
- eklekti4kata
- Потребител
Аз съм завършил средното си образование през 2003 г. Ние също имахме предмет, който носеше названието "Етика и право". Преподавателката беше философ по образование. Нито смисъла на науката "Етика" разбрах, нито пък чух, въобще що е това "Право". Единствения урок по "право" беше свързан с нещо от сорта, как правото ограничавало свободата человешка.
Жалко. Според мен, е задължително в средното образовани да има обучение, поне за обща правна култура. И то най-вече в областта на конституционното право. Не като за студенти от ЮФ, а предложено съвсем достъпно , с думи прости.
Недопустимо е според мен, млад човек завършил средното си образование, да няма понятие нито от гражданските си права, нито от задъленията си, нито да има поне най-елементарна представа, за устройстовото на държавата, в чието управление участва като гражданин.
Повечето хора в България ( а най тъжно, МЛАДИТЕ ХОРА), не са и чували за разделение на властите. На избори те избират лилави, зелени и небесно пембени, но всъщност, обикновено въобще НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГЛАСУВАТ.
Не може да глауваш за президент, например, а да не знаеш какво този президент ПРАВИ... какви са му правомощията... и да слушаш как обещава че ще направи неща, които просто не зависят от него, а от друг орган...
Не може да гласуваш за парламент, а да не знаеш кой приема законите на тази страна... И в крайна сметка, да не знаеш какво е това закон и по какво се различава от актовете на министерски съвет, да кажем... НЕ може да не знаеш "кои назначава" министър-председателя и какво зависи от него.
Въобще, едно правно неграмотно племе е твърде лесно за управление и манипулация. Оправданията са лесни, даването на грандиозни обещания още по-лесни. За прехвърлянето на отговорност да не говорим.
Жалко. Според мен, е задължително в средното образовани да има обучение, поне за обща правна култура. И то най-вече в областта на конституционното право. Не като за студенти от ЮФ, а предложено съвсем достъпно , с думи прости.
Недопустимо е според мен, млад човек завършил средното си образование, да няма понятие нито от гражданските си права, нито от задъленията си, нито да има поне най-елементарна представа, за устройстовото на държавата, в чието управление участва като гражданин.
Повечето хора в България ( а най тъжно, МЛАДИТЕ ХОРА), не са и чували за разделение на властите. На избори те избират лилави, зелени и небесно пембени, но всъщност, обикновено въобще НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГЛАСУВАТ.
Не може да глауваш за президент, например, а да не знаеш какво този президент ПРАВИ... какви са му правомощията... и да слушаш как обещава че ще направи неща, които просто не зависят от него, а от друг орган...
Не може да гласуваш за парламент, а да не знаеш кой приема законите на тази страна... И в крайна сметка, да не знаеш какво е това закон и по какво се различава от актовете на министерски съвет, да кажем... НЕ може да не знаеш "кои назначава" министър-председателя и какво зависи от него.
Въобще, едно правно неграмотно племе е твърде лесно за управление и манипулация. Оправданията са лесни, даването на грандиозни обещания още по-лесни. За прехвърлянето на отговорност да не говорим.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|