- Дата и час: 24 Яну 2025, 21:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за административно дело?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос за административно дело?
Който разбира нека каже :
Имам неправомерно прекратен договеор с една община преди 2 год., мога ли сега да общалвам заповедта с която е наришен гововорът ми?
Имам неправомерно прекратен договеор с една община преди 2 год., мога ли сега да общалвам заповедта с която е наришен гововорът ми?
- mitko_vn
- Нов потребител
Re: Въпрос за административно дело?
mitko_vn написа:Който разбира нека каже :
Щом споменавате "договор" ... не се знае дали е Въпрос за административно дело? ...
Като се видят въпросните договор и заповед ще Ви ги изяснят нещата ... иначе има много хора, които разбират
- inspectora
- Активен потребител
И за да бъдем по-точни-ако има дело ще се води по ГПК,а не по АПК,тъй като кметът не е дейставал едностранновластнически.
- Гост
Пламен Николов понякога има такива прозрения ,че ...както се изказаха, преди време, за неговите съждения - " цепи мрака и кърти мивки "!
Изгарям от копнеж да разумея - за каква обща клауза се говори в поста му,дали ще ни озари с обективно разяснение ,замислям се-.......по-добре НЕ !!!
advokat_nikolov написа:
Аз съм нещо като Лорд-канцлера,който винаги е имал безупречно мнение за висшите съдии и винаги ги е защитавал и въздигал техния авторитет.
Както се казваше в един виц - из монолога на един излекуван :
- Какво падение ,преди година бях Наполеон ,а сега .... нормален човек .
Изгарям от копнеж да разумея - за каква обща клауза се говори в поста му,дали ще ни озари с обективно разяснение ,замислям се-.......по-добре НЕ !!!
advokat_nikolov написа:
Аз съм нещо като Лорд-канцлера,който винаги е имал безупречно мнение за висшите съдии и винаги ги е защитавал и въздигал техния авторитет.
Както се казваше в един виц - из монолога на един излекуван :
- Какво падение ,преди година бях Наполеон ,а сега .... нормален човек .
Последна промяна palimsest на 06 Юни 2008, 18:50, променена общо 1 път
-
palimsest - Активен потребител
Ами така е-малко сте чели учебници за съжаление,а иначе се биете по гърдите,че сте добри.
Нима не знаете що е обща клауза и специална клауза в административния процес?
Нима не знаете,че специалната клауза има приоритет пред общата?
Мале,Мале.Ужас!
Съжалявам няма да обяснявам на "завършили" юристи.Та нали имате там 120 год.стаж.Виждам Ви бедния стаж и скормния юридически език.
Нима не знаете що е обща клауза и специална клауза в административния процес?
Нима не знаете,че специалната клауза има приоритет пред общата?
Мале,Мале.Ужас!
Съжалявам няма да обяснявам на "завършили" юристи.Та нали имате там 120 год.стаж.Виждам Ви бедния стаж и скормния юридически език.
- Гост
Аз бих помолил колегата николов да ни запознае ,нас невежите , с неговата интерпретация на общата клауза в административния процес , и ако може да ни " залее " с океана на своята обективно-вярна истина за специалната клауза в административния процес.
Предварително благодаря !
Просто ми е интересно до къде ще стигне в своето творческо търсене ,и от сега се извинявам на останалите съфорумци за вредните последствия от моя въпрос ,и евентуално последвал отговор от колегата Николов.
Предварително благодаря !
Просто ми е интересно до къде ще стигне в своето творческо търсене ,и от сега се извинявам на останалите съфорумци за вредните последствия от моя въпрос ,и евентуално последвал отговор от колегата Николов.
-
-
Академизмът - облъчващ ни ,като радиация от МОНОГРАФИЯТА МУ за ИАА просто попари в мен всякакво желание за научна дейност в областта правото .
С нетърпение чакам да се насладя на новите творчески конвулсии на Лорд Николов .
С нетърпение чакам да се насладя на новите творчески конвулсии на Лорд Николов .
-
АПК,ЗНА съставляват общата клауза на положителния административен процес,т.е.обществените отношения ще се осъществяват по тези нормативни актове,респективно по техните правила.
Съществуват,обаче,специални правила за уреждане на някои обществени отнешения,които се уреждат от други,специални закони,т.е.специалната клауза.Тези отношения ще се уреждат именно по тези специални закони,респ.по специалната клауза,а не по-общата.
Например:
Заповедите,които издават кметовете на общини за образуване на избирателни секции по ЗМИ.Съгласно закона една такава заповед може да бъде обжалвана от избирателните комисии пред районен съд.
Демек изключва се админитративния контрол.
Съществуват,обаче,специални правила за уреждане на някои обществени отнешения,които се уреждат от други,специални закони,т.е.специалната клауза.Тези отношения ще се уреждат именно по тези специални закони,респ.по специалната клауза,а не по-общата.
Например:
Заповедите,които издават кметовете на общини за образуване на избирателни секции по ЗМИ.Съгласно закона една такава заповед може да бъде обжалвана от избирателните комисии пред районен съд.
Демек изключва се админитративния контрол.
- Гост
Да разбирам ли ,че тези отношения ,които се регулират от ,т. нар. специални норми , няма да бъдат "контролирани " по реда на АПК,това е много интересно да уточним ,като концепция.
Би ли уточнил какво административно-процесуално знание черпиш от ЗНА???
Доколкото ми е известо административното правораздаване по своята същност предствалява способ за разрешаване на административен спор , като се субсумират определени норми от съда и особените юрисдикции...Каква трябва да е ролята на ЗНА в цялата картина ?
Доколкото ми е известо административното правораздаване по своята същност предствалява способ за разрешаване на административен спор , като се субсумират определени норми от съда и особените юрисдикции...Каква трябва да е ролята на ЗНА в цялата картина ?
-
palimsest написа:Да разбирам ли ,че тези отношения ,които се регулират от ,т. нар. специални норми , няма да бъдат "контролирани " по реда на АПК,това е много интересно да уточним ,като концепция.
Не,няма да се регулират по АПК.Както сам виждаш от примера-делото отива не в Административен съд,а в Районен.
ЗНА е обща клауза за издаването на Нормативни актове-с това се свързава,т.е.имат се предвид правилата и в ЗНА./напр.за неуредените въпроси/
Последна промяна Гост на 06 Юни 2008, 20:01, променена общо 1 път
- Гост
Не,няма да се регулират по АПК.Възможно е в някои случаи да се използва само процедурата на АПК,но не и неговите правила.
Както сам виждаш от примера-делото отива не в Административен съд,а в Районен.
ЗНА е обща клауза за издаването на Нормативни актове-с това се свързава,т.е.имат се предвид правилата и в ЗНА./напр.за неуредените въпроси/
Извинявай , така ли ми се стори или наистина твърдиш ,че Районният съд ще води делото по ГПК или НПК ,заради това че е районен -разрешаващ административен спор .
С факта ,че делото се води в Районен съд ,автоматично забравяме АПК ...,т.е. АПК се прилага само от Административен съд - това ли твърдиш ????
Извинявай , така ли ми се стори или наистина твърдиш ,че Районният съд ще води делото по ГПК или НПК ,заради това че е районен -разрешаващ административен спор .
С факта ,че делото се води в Районен съд ,автоматично забравяме АПК ...,т.е. АПК се прилага само от Административен съд - това ли твърдиш ????
-
palimsest написа:Не,няма да се регулират по АПК.Възможно е в някои случаи да се използва само процедурата на АПК,но не и неговите правила.
Да,прав си,гррешката е моя!Сори.
Исках да каже нещо друго,но не се изказах правилно.
Прав си!
- Гост
Всъщност,колега,искам да се поправя.Да,възможно е да се използава само процедурата на АПК,но правилата да се уреждат по специлната клауза.
Така например ЗОДОВ е специален по отношение на АПК.Делата се водят по АПК,но в някои случаи ще се използват някои материални правила на ЗОДОВ в самото производство,без да се съобразява с АПК.
Така например ЗОДОВ е специален по отношение на АПК.Делата се водят по АПК,но в някои случаи ще се използват някои материални правила на ЗОДОВ в самото производство,без да се съобразява с АПК.
- Гост
advokat_nikolov написа:Всъщност,колега,искам да се поправя.Да,възможно е да се използава само процедурата на АПК,но правилата да се уреждат по специлната клауза.
Аз , имайки в предвид ,че съм обикновен човек , някакси вегетиращ по грешната земя , прочетох добре какво съм писал и не видях нещо ,което да съм написал в духа на твърдението ,че се ограничава позоваването на други материални и процесуални норми в административния процес , и в тоя ред на мисли отново потвърждавам личното си убеждение ,че при липса на норма в АПК , субсидиарно се ползва ГПК и т н , никъде не съм ограничавал (съвсем в абстрактното поле на размишление - разбира се !) ползването на други норми , освен тея поместени в АПК...
Не разбирам повода на Вашето , някак си ,бих казал неуместно вменяване ми на твърдение ,което не съм споделял никога ....
-
Класификацията "обща" и "специална" клауза в административния процес срещнах за пръв път при Добри Димитров - мисля, че имаше такава монография от него, а и учебникът му по адм. процес май е така разделен. Лично за мен тази класификация е лишена от практическа стойност.
- system
- Активен потребител
От оскъдната информация, която подавате, мога да предположа, че договорът е или за отдаване под наем на общински имот, или за възлагане на обществена поръчка. При определяне на съконтрахента по тези договори, общината провежда административни процедури - в първия случай по Закона за общинската собственост, а във втория по Закона за обществените поръчки или Наредбата за възлагане на малрки обществени поръчки.
Но докато сключването на тези договори се предхожда (и предпоставя) от издаване на административен акт, който е обжалваем, то за прекратяването им няма такова изискване. Дори да бъде издадена заповед (както Вие твърдите) за прекратяване на договора с Вас, тя не е административен акт и не подлежи на обжоалване. Можете единствено да търсите обезщетение за неизпълнение по реда на чл. 79 и сл. от ЗЗД, или неустойка, ако е уговорена в договора Ви.
- system
- Активен потребител
system написа:Класификацията "обща" и "специална" клауза в административния процес срещнах за пръв път при Добри Димитров - мисля, че имаше такава монография от него, а и учебникът му по адм. процес май е така разделен. Лично за мен тази класификация е лишена от практическа стойност.
Оффффф пак слаба подготовка наблюдавам.
Абе колега как ще няма практическа стойност.Говорите абсолютни,ама абсолютни глупости.Вие АПК чел ли сте,или по точно замислялисте се по нормите,не знаете ли,че те говорят,но малко хора ги чуват,или макар да ги чуват-не ги разбират.
Над 20 текста от АПК препращат към специалната клауза.
И забележете започва се още от чл.2
Чл. 2. (1) Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго.(подч.мое П.Н.)
До приемането на ЗАП през 1979 г.знете ли какво е било-нямало е въобще обща клауза.Преди 1979 мисля е имало пак някакъв ЗАП от 1970,но е бил отменен и заменен с друг,но не съм сигурен.
Така че прибързани и некомпетентни мнения-не заслужават внимание!
- Гост
advokat_nikolov написа:palimsest написа:Не,няма да се регулират по АПК.Възможно е в някои случаи да се използва само процедурата на АПК,но не и неговите правила.
Да,прав си,гррешката е моя!Сори.
Исках да каже нещо друго,но не се изказах правилно.
Прав си!
Да , но едва ли си най-компетентния , че да раздаваш квалификации от естество , непонятно и за теб самият ..
-
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|