начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Печат на фирма- Кирилица?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Печат на фирма- Кирилица?

Мнениеот flyhouse » 22 Юни 2008, 08:31

Здравейте.
Имам следното запитване- ще сключвам договор със строителна фирма за строеж на гараж. Предложиха ми да подпишеме вече един договор, който аз не приех, тъй като в самия предмет не беше изчерпателно описано какви точно строителни работи ще се правят и ги върнах да го дооформят договора както трябва.
Това което ми направи впечатление е, че фирмения печат който бяха сложили на договора беше изписан на латиница и нямаше име на град. Това нормално ли е или съм предстояща жертва на измама?
Сега установявам, че лицата с които съм контактувал не са МОЛ-ове на съответната фирма, а и не са ми предоставили пълномощно с което могат да я представляват. Нужно ли е да предоставят такова, наред с картонче за БУЛСТАТ и Съдебно решение(фирмата е регистрирана преди началото на тази година)?

Ще съм много благодарен за отговори :)
flyhouse
Младши потребител

Re: Печат на фирма- Кирилица?

Мнениеот jivkova12 » 22 Юни 2008, 12:08

flyhouse написа:Здравейте.
Имам следното запитване- ще сключвам договор със строителна фирма за строеж на гараж. Предложиха ми да подпишеме вече един договор, който аз не приех, тъй като в самия предмет не беше изчерпателно описано какви точно строителни работи ще се правят и ги върнах да го дооформят договора както трябва.
Това което ми направи впечатление е, че фирмения печат който бяха сложили на договора беше изписан на латиница и нямаше име на град. Това нормално ли е или съм предстояща жертва на измама?
Сега установявам, че лицата с които съм контактувал не са МОЛ-ове на съответната фирма, а и не са ми предоставили пълномощно с което могат да я представляват. Нужно ли е да предоставят такова, наред с картонче за БУЛСТАТ и Съдебно решение(фирмата е регистрирана преди началото на тази година)?

Ще съм много благодарен за отговори :)

Извадете от Сиела или Апис данните на фирмата, свържете се с ръководството и така ще разберете дали Вашите майстори действат от нейно име. Има много строителни бригади, които нямат фирма, но работят добре и когато им поискат договор или фактура ползват други фирми на техни близки. Предполагам, че и във Вашия случай е така. За сключване на договор с юридическо лице (фирма) полагане на печат върху договора не е задължително, достатъчно е от страна на фирмата да го е подписал управителя или упълномощено лице. Все пак, ако имате съмнения можете да потърсите и друг строител, дори и да Ви представят всички документи на фирмата няма да имате гаранция за добре свършена работа. И извън въпроса Ви - ако приемете съвет, наемайте само препоръчани майстори, които можете да Видите какво са правили до момента по възможност на Ваши близки и не давайте много пари предварително, за да имат стимул да си завършат обекта в срок. Навъдиха се много измамници , както и други, които имат желание да работят, но просто не могат и правят такова мазало.... Шефа на бригадата, която работи при мен така е наплашил работниците си, казва им "не си правете експерименти, че г-жата минава с нивелира след Вас..."

Успех в строежа и дано бъде приключен в срок!
jivkova12
Младши потребител

Мнениеот jivkova12 » 22 Юни 2008, 12:29

Смятам, че някой се интересува по простата причина, че има поставен въпрос, на който Вие очевидно не знаете отговора. Хайде кажете най-сетне къде е кантората Ви, за да дойда да Ви дам някой лев да мирясате. Предложението ми, в случай, че нямате такава да заповядате в моята още е в сила, както и клаузата, че предложеният хонорар не се губи дори и във втория случай.
jivkova12
Младши потребител

Мнениеот diaida » 22 Юни 2008, 12:42

Мисля, че ако имате съмнения, относно печата можете да поискате заедно с договора (като неразделна част от него) да се приложи и спесимен от печата на фирмата и от подпис на управителя или, лицето което е упълномощено да подпише договора заедно със съответното приложено пълномощно (ако се касае за друго лице, освен Управителя). Да се опишат в договора, като приложени към него и неразделна част.
Иначе е глупаво да правите детективски АПИС разследвания какъв е статуса на фирмата.
И за да да избегнете голям риск, като не предоставяте предплата за повече от 20% от общата стойност на строителната услуга.

Иначе атрибутите на печата могат да бъдат и на български, а могат да са и на 2-та езика. Зависи какъв спесимен от печат е предоставен в ДС.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот flyhouse » 22 Юни 2008, 14:43

Благодаря на всички за отговорите.
Съмненията ми са породени от факта, че работя в отдел за кредитни проверки и превенция на измами, и донякъде ми е професионално изкривяване.
Колкото до първата вноска която ми искат- 50%, което както виждам е практика в бранша, тъй като бях пред подписване с още 2 фирми, които имаха същите условия.
Колкото до spydoctor-a, мисля, че е добре такива индивиди да се игнорират.
Основното ми питане беше за печата, но вече разбрах, че може и на латиница да бъде.
flyhouse
Младши потребител

Мнениеот jivkova12 » 22 Юни 2008, 14:48

diaida написа:Иначе е глупаво да правите детективски АПИС разследвания какъв е статуса на фирмата.

Защо мислите така? Смятате ли, че е разумно да се сключи договор с фирма, която е в ликвидация, несъстоятелност, под запор или пък такава, чието ръководство хал хабер си няма, че някой се опитва да договаря от нейно име, след като се е снабдил с документация от "фактурно бюро Илиенци" например? Естество това е най-негативната прогноза, но при съмнения още в началото на преговорите не е зле да се предвиди и това, защото на някой измамник няма да му дойдат никак зле 20 % от уговорената сума.
jivkova12
Младши потребител

Мнениеот jivkova12 » 22 Юни 2008, 15:13

P. S. На една от клиентките ми съвсем не й се стори глупаво да ме помоли да й търся информация за непререгистрирана фирма, след като беше сключила договор с нея чрез лице, действащо с фалшиво пълномощно. Глупавото беше, че не го беше направила още в началото и вече я бяха завлекли.
jivkova12
Младши потребител

Мнениеот jivkova12 » 22 Юни 2008, 15:48

flyhouse написа:Основното ми питане беше за печата, но вече разбрах, че може и на латиница да бъде.

Не, flyhouse, не сте разбрал правилно. Колегата daida Ви е написала, че печатът може да бъде на БГ или на двата езика, т.е. един и същи печат на БГ + добавена латинска транслитерация.

Извадка от Търговския закон:

Чл. 7. (1) Фирма е наименованието, под което търговецът упражнява занятието си и се подписва.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Всяка фирма освен предписаното от закона необходимо съдържание може да включва означение за предмета на дейност, участвуващите лица, както и свободно избрана добавка. Фирмата трябва да отговаря на истината, да не въвежда в заблуждение и да не накърнява обществения ред и морала.
(3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Търговецът изписва фирмата си задължително на български език. Той може да я изписва допълнително и на чужд език.
jivkova12
Младши потребител

Мнениеот flyhouse » 22 Юни 2008, 15:56

Благодаря за уточнението, утре ще се свържа с МОЛ-а на фирмата и ще видя как стоят нещата. :)
flyhouse
Младши потребител

Мнениеот diaida » 22 Юни 2008, 19:42

jivkova12 написа:
diaida написа:Иначе е глупаво да правите детективски АПИС разследвания какъв е статуса на фирмата.

Защо мислите така? Смятате ли, че е разумно да се сключи договор с фирма, която е в ликвидация, несъстоятелност, под запор или пък такава, чието ръководство хал хабер си няма, че някой се опитва да договаря от нейно име, след като се е снабдил с документация от "фактурно бюро Илиенци" например? Естество това е най-негативната прогноза, но при съмнения още в началото на преговорите не е зле да се предвиди и това, защото на някой измамник няма да му дойдат никак зле 20 % от уговорената сума.

Мисля, че ако са стигнали до такива комбинации те ще имат и нужната документация ... по тази логика "те" могат да си работят и от името на нормална фирма, дето не е обявена е в ликвидация, несъстоятелност, под запор и т.н. За целта им трябва само едно пълномощно. Изобщо варианти хиляди ...

Проблемът не е толкова в статута на фирмата, а как на практика ще извършат у-гата и какви последствия следват при евентуални проблеми. Което би трябвало да залегне в клаузите на договора.
Напр. обявяването в несъстоятелнтост е дълга процедура и има различни изходи. Понякога това става с прекратяване, а по-често - с продължаване дейността на предприятието или фирмата, но вече под контрола на синдика. Този въпрос решава единствено съдът в зависимост от конкретния случай.
Така че към датата на подписване на договора не се знае на коя фаза от процедурата са. За това казвам, че това е излишно ...

ЗЗД защитава до flyhouse до една степен. За това клаузите по договора са много важни.
Мисля, че в самия договор трябва да има клауза, че към датата на подписване фирмата не е в ликвидация, несъстоятелност, под запор или др. . Пък има и такива Удостоверения, нека приложат и тях ...
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Общи дискусии