Уважаеми форумци,
Обръщам се към вас със следния казус:
През 2003г. ми беше нанесена материална щета на автомобила от неправоспособно лице /без свидетелство за управление на МПС/, като лично аз нямах застраховка "Каско", а само "Гражданска отговорност" в ЗК "Български имоти". При първоначалния оглед в "Български имоти", компанията направи оглед и оцени щетите ми на около 400 лева и беше готова да ме обезщети. По-късно обаче ме отпатиха към "Гаранционния фонд" поради това, че лицето причинило ПТП е било неправоспособно.
При огледа в "Гаранционния фонд" ми определхиха обезщетение в размер на около 1050 лева и ми разрешиха да извърша с мои средства ремонт, с обещанието да бъда обезщетен за тази сума, след като предоставя фактури за извършените разходи в рамките на 1050 лв.
Впоследствие обаче ми поискаха договора за покупко-продажба, който предоставих. В него е посочена сумата от 200 лева, като автомобилът е произведен през 1994г, а съм го придобил на старо през 2003г.
Комисията на Фонда в заключение ми определи обезщетение в размер на 180 лв., като се позовава само на договора за покупко-продажба и твърдят, че не могат да ми изплатят по-голяма сума от посочената в този документ.
Въпросът ми е следния:
При подобни казуси кои са критериите за оценка на обезщетението - договора за покупко продажба, както е в моя случай или оценката при огледа, включваща овехтяване на колата и състоянието и, респ. нанесените щети.
До момента водя кореспонденция с Фонда, който упорито отказва да посочи в писмата си критериите за оценка и се основава само на договора за покупко-продажба.
Ще се радвам, ако ме посъветвате. Благодаря на всички.
- Дата и час: 24 Яну 2025, 21:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изплащане на обезщетение от Гаранционния фонд
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изплащане на обезщетение от Гаранционния фонд
K.Kunchev написа: При огледа в "Гаранционния фонд" ми определхиха обезщетение в размер на около 1050 лева и ми разрешиха да извърша с мои средства ремонт, с обещанието да бъда обезщетен за тази сума, след като предоставя фактури за извършените разходи в рамките на 1050 лв.
Впоследствие обаче ми поискаха договора за покупко-продажба, който предоставих. В него е посочена сумата от 200 лева, като автомобилът е произведен през 1994г, а съм го придобил на старо през 2003г.
Комисията на Фонда в заключение ми определи обезщетение в размер на 180 лв., като се позовава само на договора за покупко-продажба и твърдят, че не могат да ми изплатят по-голяма сума от посочената в този документ.
Я ги гледай тия от Фонда Ако хрумването им не е само избирателно по отношение на отдели пострадали, като Вас, заслужава поздравления... Дали защото ни прибраха в ЕС или ... но така си е - данъци (в случая местен данък продажба на МПС) се плащат, за да се издържа държавата и да съществува апаратът й, който по дефиниция (друг въпрос е какво става на практика) има за цел да поддържа реда в обществото и да създава най-различни органи и звена с определени полезни функции, като например цитирания гаранционен фонд. Като не се плащат и се укриват данъци, естествено е да не се очаква помощ и закрила по-голяма от адекватната на внасяните данъци. Не плащате данък, не си плащате за "каско", а искате да "източите" от Фонда пари, които се формират от отчисления от всички застраховки, т.е. от джобовете на хората, които си плащат Този път няма да модерирам предходното мнение
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
за Гаранционния фонд
Съжалявам, че съм предизвикал такава крайна, хищническа реакция в някой. Публикуваното мнение е доста отблъскващо. честно казано след като ми препоръчаха lex.bg, като форум, в който мога да обменя мисли със хора, които си помагат, веднага се възползвах. Имах други нагласи и очаквания, за посещаващите този форум.
Благодаря за оценката на модератора. Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"
С уважение: Кунцхеж
Благодаря за оценката на модератора. Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"
- K.Kunchev
- Нов потребител
Re: за Гаранционния фонд
K.Kunchev написа: Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"
Колата е стара, няма я вече в "Шваке"-то, така, че цената й е един от основните критерии при оценка на щетите. Данни за цената любезно сте предоставили Вие И на стар "Москвич" ремонтът му би излязъл толкова, ама дали някой би го платил, след като "Москвичите" за скрап вървят по 150 - 200 лв. ?
-
Гаранционен фонд
Да, но по онова време ставаше дума за кола на 8-9 години /1994-2003/. Не мисля, че не е имало в Шваке-то. И второ, ако е така, защо при огледа беше определена сума в размер на 1050 лева ?
С уважение, Кунчев
С уважение, Кунчев
- K.Kunchev
- Нов потребител
Гаранционен фонд
Уважаеми форумци,
Форумите не са място за реклама на услуги за покупко-продажба. Форумите са създадени с една единствена социална мисия: "Свободно общуване" и "социална подкрепа".
Влезте например в един форум по психология и никъде няма да прочетете и дума за услуги, за заплащане на съвети или консултации. Там всеки форумец, в зависимост от своята компетентност, ниво на емпатия и съвест се опитва да помогне на хората в беда.
Очевидно "правистите" по принуда, повлияни от комерсиалната си професия, се превръщат в хищници и лека полека губят хуманизма си. Всъщност тази личностна особеност най-добре се проектира при адвокатите. Последните наистина са т. нар. "клиширани хора" на обществото. Не случайно някои казват, че при тях колкото повече расте комерсиалността и користта, толкова по-малко остава нравственост.
С уважение,
Форумите не са място за реклама на услуги за покупко-продажба. Форумите са създадени с една единствена социална мисия: "Свободно общуване" и "социална подкрепа".
Влезте например в един форум по психология и никъде няма да прочетете и дума за услуги, за заплащане на съвети или консултации. Там всеки форумец, в зависимост от своята компетентност, ниво на емпатия и съвест се опитва да помогне на хората в беда.
Очевидно "правистите" по принуда, повлияни от комерсиалната си професия, се превръщат в хищници и лека полека губят хуманизма си. Всъщност тази личностна особеност най-добре се проектира при адвокатите. Последните наистина са т. нар. "клиширани хора" на обществото. Не случайно някои казват, че при тях колкото повече расте комерсиалността и користта, толкова по-малко остава нравственост.
С уважение,
- K.Kunchev
- Нов потребител
Re: Гаранционен фонд
K.Kunchev написа:Да, но по онова време ставаше дума за кола на 8-9 години /1994-2003/. Не мисля, че не е имало в Шваке-то. И второ, ако е така, защо при огледа беше определена сума в размер на 1050 лева ?
С уважение, Кунчев
Защото толкова струва възстановяването на такива щети, вкл. и на стара "Жигула", но... след като колата струва по-малко от ремонта...?
-
Гаранционен Фонд се опитват по всякакви възможни начини да намаляват разходите.
Въпреки леко злонамереното Ви изказване по отношение на форума, ще Ви дам един съвет - не губете време(ако вече не е късно) и уведомете фонда, че така определеното Ви обезщетение не Ви удовлетворява и си потърсете правата в съда. Там със сигурност ще вземете повече, плюс лихвите.
А иначе - обезщетението се определя по експертна оценка, като се ползва основно ШВаке-то, с коефициент на овехтяване. Цената на покупко-продажбата е ирелевантна за размера на обезщетението. По същата логика, ако сте я придобили безвъзмездно, не трябва да Ви платят нищо....
Въпреки леко злонамереното Ви изказване по отношение на форума, ще Ви дам един съвет - не губете време(ако вече не е късно) и уведомете фонда, че така определеното Ви обезщетение не Ви удовлетворява и си потърсете правата в съда. Там със сигурност ще вземете повече, плюс лихвите.
А иначе - обезщетението се определя по експертна оценка, като се ползва основно ШВаке-то, с коефициент на овехтяване. Цената на покупко-продажбата е ирелевантна за размера на обезщетението. По същата логика, ако сте я придобили безвъзмездно, не трябва да Ви платят нищо....
- damyanov
- Младши потребител
K.Kunchev написа:Съжалявам, че съм предизвикал такава крайна, хищническа реакция в някой. Публикуваното мнение е доста отблъскващо. ... Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"
Безнравствено подкрепям Гъдьо в неговото хищническо мнение. Човекът дори по най-отблъскващ начин е обяснил защо смята така.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:K.Kunchev написа:Съжалявам, че съм предизвикал такава крайна, хищническа реакция в някой. Публикуваното мнение е доста отблъскващо. ... Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"
Безнравствено подкрепям Гъдьо в неговото хищническо мнение. Човекът дори по най-отблъскващ начин е обяснил защо смята така.
Наивно си мисля, че Кунчев не е визирал моята особа относно хищническите реакции, а... сещате се кого, чието мнение след петкратно модериране (и последващо възстановяване от автора ), най-накрая изтрих
-
gudio написа:
Наивно си мисля, че Кунчев не е визирал моята особа относно хищническите реакции, а... сещате се кого, чието мнение след петкратно модериране (и последващо възстановяване от автора ), най-накрая изтрих
Май си прав. Тя вярно, че малко неадекватно му стоеше на сравнително неагресивното ти мнение, ама си викам - хора всякакви, някои се обиждат от нищо...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|