начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Изплащане на обезщетение от Гаранционния фонд

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на обезщетение от Гаранционния фонд

Мнениеот K.Kunchev » 28 Юни 2008, 04:16

Уважаеми форумци,
Обръщам се към вас със следния казус:
През 2003г. ми беше нанесена материална щета на автомобила от неправоспособно лице /без свидетелство за управление на МПС/, като лично аз нямах застраховка "Каско", а само "Гражданска отговорност" в ЗК "Български имоти". При първоначалния оглед в "Български имоти", компанията направи оглед и оцени щетите ми на около 400 лева и беше готова да ме обезщети. По-късно обаче ме отпатиха към "Гаранционния фонд" поради това, че лицето причинило ПТП е било неправоспособно.
При огледа в "Гаранционния фонд" ми определхиха обезщетение в размер на около 1050 лева и ми разрешиха да извърша с мои средства ремонт, с обещанието да бъда обезщетен за тази сума, след като предоставя фактури за извършените разходи в рамките на 1050 лв.
Впоследствие обаче ми поискаха договора за покупко-продажба, който предоставих. В него е посочена сумата от 200 лева, като автомобилът е произведен през 1994г, а съм го придобил на старо през 2003г.
Комисията на Фонда в заключение ми определи обезщетение в размер на 180 лв., като се позовава само на договора за покупко-продажба и твърдят, че не могат да ми изплатят по-голяма сума от посочената в този документ.
Въпросът ми е следния:
При подобни казуси кои са критериите за оценка на обезщетението - договора за покупко продажба, както е в моя случай или оценката при огледа, включваща овехтяване на колата и състоянието и, респ. нанесените щети.
До момента водя кореспонденция с Фонда, който упорито отказва да посочи в писмата си критериите за оценка и се основава само на договора за покупко-продажба.
Ще се радвам, ако ме посъветвате. Благодаря на всички.
K.Kunchev
Нов потребител

Re: Изплащане на обезщетение от Гаранционния фонд

Мнениеот gudio » 28 Юни 2008, 09:06

K.Kunchev написа: При огледа в "Гаранционния фонд" ми определхиха обезщетение в размер на около 1050 лева и ми разрешиха да извърша с мои средства ремонт, с обещанието да бъда обезщетен за тази сума, след като предоставя фактури за извършените разходи в рамките на 1050 лв.
Впоследствие обаче ми поискаха договора за покупко-продажба, който предоставих. В него е посочена сумата от 200 лева, като автомобилът е произведен през 1994г, а съм го придобил на старо през 2003г.
Комисията на Фонда в заключение ми определи обезщетение в размер на 180 лв., като се позовава само на договора за покупко-продажба и твърдят, че не могат да ми изплатят по-голяма сума от посочената в този документ.

8) :lol: Я ги гледай тия от Фонда :!: Ако хрумването им не е само избирателно по отношение на отдели пострадали, като Вас, заслужава поздравления... Дали защото ни прибраха в ЕС или ... но така си е - данъци (в случая местен данък продажба на МПС) се плащат, за да се издържа държавата и да съществува апаратът й, който по дефиниция (друг въпрос е какво става на практика) има за цел да поддържа реда в обществото и да създава най-различни органи и звена с определени полезни функции, като например цитирания гаранционен фонд. Като не се плащат и се укриват данъци, естествено е да не се очаква помощ и закрила по-голяма от адекватната на внасяните данъци. Не плащате данък, не си плащате за "каско", а искате да "източите" от Фонда пари, които се формират от отчисления от всички застраховки, т.е. от джобовете на хората, които си плащат :shock: Този път няма да модерирам предходното мнение :evil:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

за Гаранционния фонд

Мнениеот K.Kunchev » 28 Юни 2008, 19:16

Съжалявам, че съм предизвикал такава крайна, хищническа реакция в някой. Публикуваното мнение е доста отблъскващо. честно казано след като ми препоръчаха lex.bg, като форум, в който мога да обменя мисли със хора, които си помагат, веднага се възползвах. Имах други нагласи и очаквания, за посещаващите този форум.
Благодаря за оценката на модератора. Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"
С уважение: Кунцхеж
K.Kunchev
Нов потребител

Re: за Гаранционния фонд

Мнениеот gudio » 28 Юни 2008, 19:37

K.Kunchev написа: Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"

Колата е стара, няма я вече в "Шваке"-то, така, че цената й е един от основните критерии при оценка на щетите. Данни за цената любезно сте предоставили Вие :cry: И на стар "Москвич" ремонтът му би излязъл толкова, ама дали някой би го платил, след като "Москвичите" за скрап вървят по 150 - 200 лв. ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Гаранционен фонд

Мнениеот K.Kunchev » 29 Юни 2008, 05:57

Да, но по онова време ставаше дума за кола на 8-9 години /1994-2003/. Не мисля, че не е имало в Шваке-то. И второ, ако е така, защо при огледа беше определена сума в размер на 1050 лева ?
С уважение, Кунчев
K.Kunchev
Нов потребител

Re: Гаранционен фонд

Мнениеот Гост » 29 Юни 2008, 06:58

K.Kunchev написа:Да, но ....................... Кунчев
Гост

Гаранционен фонд

Мнениеот K.Kunchev » 29 Юни 2008, 14:37

Уважаеми форумци,
Форумите не са място за реклама на услуги за покупко-продажба. Форумите са създадени с една единствена социална мисия: "Свободно общуване" и "социална подкрепа".
Влезте например в един форум по психология и никъде няма да прочетете и дума за услуги, за заплащане на съвети или консултации. Там всеки форумец, в зависимост от своята компетентност, ниво на емпатия и съвест се опитва да помогне на хората в беда.
Очевидно "правистите" по принуда, повлияни от комерсиалната си професия, се превръщат в хищници и лека полека губят хуманизма си. Всъщност тази личностна особеност най-добре се проектира при адвокатите. Последните наистина са т. нар. "клиширани хора" на обществото. Не случайно някои казват, че при тях колкото повече расте комерсиалността и користта, толкова по-малко остава нравственост.
С уважение,
K.Kunchev
Нов потребител

Re: Гаранционен фонд

Мнениеот gudio » 29 Юни 2008, 14:43

K.Kunchev написа:Да, но по онова време ставаше дума за кола на 8-9 години /1994-2003/. Не мисля, че не е имало в Шваке-то. И второ, ако е така, защо при огледа беше определена сума в размер на 1050 лева ?
С уважение, Кунчев

Защото толкова струва възстановяването на такива щети, вкл. и на стара "Жигула", но... след като колата струва по-малко от ремонта...?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот damyanov » 07 Юли 2008, 11:06

Гаранционен Фонд се опитват по всякакви възможни начини да намаляват разходите. :lol:
Въпреки леко злонамереното Ви изказване по отношение на форума, ще Ви дам един съвет - не губете време(ако вече не е късно) и уведомете фонда, че така определеното Ви обезщетение не Ви удовлетворява и си потърсете правата в съда. Там със сигурност ще вземете повече, плюс лихвите.
А иначе - обезщетението се определя по експертна оценка, като се ползва основно ШВаке-то, с коефициент на овехтяване. Цената на покупко-продажбата е ирелевантна за размера на обезщетението. По същата логика, ако сте я придобили безвъзмездно, не трябва да Ви платят нищо.... :lol: :lol: :lol:
damyanov
Младши потребител

Мнениеот portokal » 08 Юли 2008, 10:03

K.Kunchev написа:Съжалявам, че съм предизвикал такава крайна, хищническа реакция в някой. Публикуваното мнение е доста отблъскващо. ... Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"

Безнравствено подкрепям Гъдьо в неговото хищническо мнение. Човекът дори по най-отблъскващ начин е обяснил защо смята така.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 08 Юли 2008, 21:28

portokal написа:
K.Kunchev написа:Съжалявам, че съм предизвикал такава крайна, хищническа реакция в някой. Публикуваното мнение е доста отблъскващо. ... Все пак въпросът ми остава открит, а той е много кратък: "Кои са критериите за оценка на МПС, при описаният казус"

Безнравствено подкрепям Гъдьо в неговото хищническо мнение. Човекът дори по най-отблъскващ начин е обяснил защо смята така.

:lol: Наивно си мисля, че Кунчев не е визирал моята особа относно хищническите реакции, а... сещате се кого, чието мнение след петкратно модериране (и последващо възстановяване от автора :lol: ), най-накрая изтрих 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 09 Юли 2008, 15:04

gudio написа:
:lol: Наивно си мисля, че Кунчев не е визирал моята особа относно хищническите реакции, а... сещате се кого, чието мнение след петкратно модериране (и последващо възстановяване от автора :lol: ), най-накрая изтрих 8)

Май си прав. :lol: :lol: :lol: Тя вярно, че малко неадекватно му стоеше на сравнително неагресивното ти мнение, ама си викам - хора всякакви, някои се обиждат от нищо... :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Общи дискусии