начало

Нойзи сам се отказа от колата си Нойзи сам се отказа от колата си

За бъзика с гусин хАдвокат Николов

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За бъзика с гусин хАдвокат Николов

Мнениеот chadel » 29 Юни 2008, 16:54

Колеги юристи,

то не бяха шеги, майтапи и остроумия около "12 часовия преклузивен и фатален срок, който адвокат Николов даде на свой опонент :lol: да му отговори на някакъв въпрос за опр. производство по АПК.

Днес срещнах споменаването на същия тип срок, а именно фаталния, който може би, както един колега беше споменал, погасява правото на иск към отвъдното :lol: в научния труд на проф. Лиляна Ненова "Семейно право на Република България", Изд. Софи-Р, 1994 г.

стр. 260-261 - "Искът за оспорване на предположението за бащинство е ограничен със срок. Продължителността на срока е една година.

................

Началният момент на срока е установен различно за съпруга и за майката. За майката тече от раждането. За съпруга тече от узнаването.
...
А срокът е сравнително кратък и фатален, затова няколко дни или седмици не са без значение."

:lol: Йеваллъ Николов, ЮС БРЕ КУРОРТЕ!
chadel
Потребител

Re: За бъзика с гусин хАдвокат Николов

Мнениеот Melly » 29 Юни 2008, 17:15

chadel написа:Колеги юристи,

то не бяха шеги, майтапи и остроумия около "12 часовия преклузивен и фатален срок, който адвокат Николов даде на свой опонент :lol: да му отговори на някакъв въпрос за опр. производство по АПК.

Днес срещнах споменаването на същия тип срок, а именно фаталния, който може би, както един колега беше споменал, погасява правото на иск към отвъдното :lol: в научния труд на проф. Лиляна Ненова "Семейно право на Република България", Изд. Софи-Р, 1994 г.

стр. 260-261 - "Искът за оспорване на предположението за бащинство е ограничен със срок. Продължителността на срока е една година.

................

Началният момент на срока е установен различно за съпруга и за майката. За майката тече от раждането. За съпруга тече от узнаването.
...
А срокът е сравнително кратък и фатален, затова няколко дни или седмици не са без значение."

Е, и? :roll: :roll: :roll:

Какъв е въпросът, колега?
Ако може да го формулирате, за да стане ясно.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот gudio » 29 Юни 2008, 19:02

Нима не си знаел, че на преклузивните срокове казват и "фатални" ? Това се учеше някога в обща част на гражданското право :roll:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот chadel » 29 Юни 2008, 21:02

Е, и?

Какъв е въпросът, колега?
Ако може да го формулирате, за да стане ясно.

Няма въпрос, а по-скоро констатация. :wink:

Имам предвид тази тема:

http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=29136&start=0

Нима не си знаел, че на преклузивните срокове казват и "фатални" ? Това се учеше някога в обща част на гражданското право "

Ами честно казано, въобще не съм го чувал. И в по-новите издания на учебници по гражд. право също не съм го срещал :roll:
chadel
Потребител

Мнениеот Melly » 29 Юни 2008, 22:18

chadel написа:
Нима не си знаел, че на преклузивните срокове казват и "фатални" ? Това се учеше някога в обща част на гражданското право "

Ами честно казано, въобще не съм го чувал. И в по-новите издания на учебници по гражд. право също не съм го срещал :roll:

Съвсем добронамерено към Вас Сhadel,

Преклузия е термин с юридическо значение, докато "фатален" е прилагателно и се употребява в разговорния език.
Цитираното от проф. Ненова би следвало да се възприеме в смисъл, че би било фатално, ако срокът се пропусне....
Защото, като бъдещ колега, когато говорите по такива теми, трябва се изразявате като юрист.
В правото сроковете са давностни, преклузивни, съдебни и административни.
Фатални срокове няма.

Мисля, че колегата е имал точно това предвид.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот gudio » 30 Юни 2008, 00:25

Melly написа: Защото, като бъдещ колега, когато говорите по такива теми, трябва се изразявате като юрист.
Фатални срокове няма.

Колегата не е имал това предвид, но със самоуверени младежи в безсмислени диспути няма да влиза :wink: Имаше тема за архаизмите (а според мен - по-скоро за обедняването на юридическия език)Напишете "фатален" в Апис или Сиела и вижте използва ли се тази дума и за кои срокове се отнася. За моя изненада я открих и в наказателни решения:

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ОТ 18.02.1957 Г. ПО Н. Д. № 280/57 Г., III Н. О. НА ВС

СЪУЧАСТНИЦИ ПО СМИСЪЛА НА ЧЛ. 225 НПК СА САМО ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ, ПОДБУДИТЕЛИТЕ И ПОМАГАЧИТЕ, ПОСОЧЕНИ В ЧЛ. 18 НК.
Чл. 225 НПК

Подсъдимият С. Л. е подал молба на основание чл. 225 НПК, с която е направил искане да се присъедини към жалбата на, обжалвалия присъдата подсъдим Ал. М.
Молбата ще следва да се остави без уважение. Подалият жалба подсъдим Ал. М. с присъда № 209 от 8.ХII.1956 г. е признат за виновен по чл. 200, ал. 1 НК като укривател, а подсъдимият С. Л. е признат за виновен със същата присъда като извършител по чл. 104, 181 и 183 от с. к. А съгласно чл. 225 НПК всеки от съучастниците, ако е пропуснал срока за обжалване по чл. 220 от с. к., може да се присъедини към подадената от друг съучастник жалба до приключване на пренията във втората инстанция, като подаде писмена молба за това. ...
Както се каза вече, подалият жалба по настоящото дело подсъдим Ал. М., към когато иска да се присъедини молителят Л., не е съучастник, а укривател. А в чл. 225 НПК се прави изключение от общия принцип, посочен в чл. 220 от с. к., само за съучастниците, а не и за останалите страни по делото. За последните важат разпоредбите на чл. 233 НПК, ако са налице условията на този текст. При това трябва да се има предвид и обстоятелството, че срокът по чл. 220 от с. к., е фатален. Съобразно с изложеното молбата на осъдения С. Л. за присъединяване към жалбата на подсъдимия Ал. М. не следва да се уважава.

ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 96 ОТ 28.12.1987 Г. ПО Н. Д. № 87/1987 Г., ОСНК НА ВС

Публикувано: Сборник постановления и тълкувателни решения на ВС на РБ по наказателни дела 1953-1990, стр. 433, пор. № 151
КОГА НЕСПАЗВАНЕТО НА СЕДЕМДНЕВНИЯ СРОК ПО ЧЛ. 253, АЛ. 3 НПК Е СЪЩЕСТВЕНО НАРУШЕНИЕ НА ПРОЦЕСУАЛНИ ПРАВИЛА
Чл. 253 НПК
Чл. 330 НПК

ВС на Република България, ОСНК, за да се произнесе, взе предвид:
Съгласно чл. 253, ал. 3 НПК в седемдневен срок от връчване преписите от обвинителния акт и разпореждането или определението за предаване на съд, а когато съдебното производство е образувано по тъжба на пострадалия - от връчване на препис от последната и от разпореждането, с което се дава ход на същата, подсъдимият може да даде отговор, в който да изложи възраженията си ида направи нови искания.
Този срок е гаранция за осъществяване на предоставените на подсъдимия процесуални права. Той му дава възможност да се запознае с окончателната формулировка на обвинението, да даде отговор, в който да изложи възраженията и изискванията си за нови доказателства извън тези, посочени преди това, и да организира защитата си. Срокът, макар и да не е фатален, е установен в негов интерес с оглед действителното реализиране на процесуалното му право на защита. Съдът е длъжен да осигури неговото спазване, като не разглежда делото в съдебното заседание преди изтичането му. Съкращаването на този срок е процесуално нарушение.

Това, че една камара думи постепенно излизат от употреба или не са възпроизведени от съвременните "корифеи", които на Лиляна Ненова чантата не са достойни да носят, а речникът им ограничен до този на таксиметров шофьор - това не означава, че такива термини няма и не е повод (поне това !) за подигравки с "адвокат Николов" :evil:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот system » 30 Юни 2008, 08:57

Колеги, и от мен едно уточнение. Характеристиката на срока като "фатален" не е част от разговорния език, а е възприета от правната теория и съдебната практика. В момента си спомням Коментара на Административнопроцесуалния кодекс на И. Тодоров, Г. Ангелов, Б. Йорданов. В коментара на дял трети ("производства пред съд" - автор Г. Ангелов) на няколко пъти прилагателното "фатален" се използва за характеризиране последиците от изтичането на срока. Напр. коментарът към чл. 149 от АПК "срокове за оспорване" - с. 306: "Правото на оспорване на административния акт с искане за отмяната му е ограничено с преклузивен срок, след изтичане на който, ако не е упражнено, то се погасява. Срокът е ФАТАЛЕН - той не може да бъде продължаван от съда, но може да бъде възстановен". Също и при коментара към раздел ІV към глава Х "Обжалване на отказ за разглеждане на искане за издаване на ИАА чл. 197 "Право и срок за обжалване" - с. 374 "Срокът за обжалване е преклузивен и ФАТАЛЕН - не може да бъде удължаван от съда". В глава ХІІ "Касационно производство" коментар към чл. 211 "Срок за касационно оспорване" с. 390 "Сроковете за касационно оспорване са преклузивни и ФАТАЛНИ. Те погасяват правото на касационно оспорване, не могат да бъдат удължавани от съда, но могат да бъдат възстановявани по общия ред на ГПК..."
system
Активен потребител

Мнениеот chadel » 30 Юни 2008, 11:26

Melly написа: Защото, като бъдещ колега, когато говорите по такива теми, трябва се изразявате като юрист.
Фатални срокове няма.

Melly, мисля че нещо не ме разбрахте какво исках да кажа...

gudio написа:Колегата не е имал това предвид, но със самоуверени младежи в безсмислени диспути няма да влиза :wink: това не означава, че такива термини няма и не е повод (поне това !) за подигравки с "адвокат Николов" :evil:

Тук аз пък не можах да разбера, gudio, кой имаш предвид под самоуверен младеж - мен или адвоката Николов? :D Пък за подигравките не си прав, просто изразих хумористично и със задоволство, че Николов все пак не е казал глупост в оная тема, която посочих по-горе, за която в същата тема доста хора го бъзикаха :P
chadel
Потребител

Мнениеот DEKAH » 30 Юни 2008, 11:34

Я не споменавайте напразно името Му.

Човека сега разхожда марковите си дрешки и харче парите на мама и тате.

:lol: :lol: :lol:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот gudio » 30 Юни 2008, 12:19

chadel написа: Тук аз пък не можах да разбера, gudio, кой имаш предвид под самоуверен младеж - мен или адвоката Николов? :D Пък за подигравките не си прав, просто изразих хумористично и със задоволство, че Николов все пак не е казал глупост в оная тема, която посочих по-горе, за която в същата тема доста хора го бъзикаха :P

:) Имах предвид Melly, която със сигурност е много по-млада от мен, пък твърде категорична в поучителното си изказване 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Melly » 30 Юни 2008, 19:29

gudio написа:
chadel написа: Тук аз пък не можах да разбера, gudio, кой имаш предвид под самоуверен младеж - мен или адвоката Николов? :D Пък за подигравките не си прав, просто изразих хумористично и със задоволство, че Николов все пак не е казал глупост в оная тема, която посочих по-горе, за която в същата тема доста хора го бъзикаха :P

:) Имах предвид Melly, която със сигурност е много по-млада от мен, пък твърде категорична в поучителното си изказване 8)

Колега Gudio,

Ласкаете ме... :wink: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 01 Юли 2008, 00:07

В края на краищата, началото на началата е безкрайно начало, което по начало е край.
Къде съм го чела- вече не помня... :lol:
А иначе и аз имам някакъв спомен за преклузивния срок като фатален.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот gudio » 01 Юли 2008, 00:38

bebitor написа: А иначе и аз имам някакъв спомен за преклузивния срок като фатален.

„Фатален”, впрочем наричат такъв вид срок в доста правни системи, защото preclusion има доста други (пак юридически) значения
Praecl(a)udere – предварително затварям / заключвам = "при-ключвам" по нашенски.
Срв.:
The term “res judicata” is generally used in two different ways, issue preclusion and claim preclusion.
http://williampatry.blogspot.com/2007/0 ... ourts.html
При нас, понеже “преклузивен” е чуждица, не буди двусмислици, пък и нали звучи много „научно”, затова вероятно я предпочитат пред „фатален”. А и важната разлика, може би, както system уточни – става дума за срок, който не може по никакъв начин да се прекъсва или удължава. :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Re: За бъзика с гусин хАдвокат Николов

Мнениеот Гост » 01 Юли 2008, 22:38

chadel написа:Колеги юристи,

................

...

Уведомиха ме,че някакъв некадърник се занимавал с мен.

Брато,вземи да научиш процеса,щото като те гледам колко си некадърен и некомпетентен ми става лошо.И не се ебавай с мен,че не можеш да ми стъпиш на прочетените книги по Материалното и наказателно административно право.Както и на Позитивноадминистративния-управленски
процес,Позитивноадминистративния-правораздавателен процес,Съдебнo-позитивноадминистративна ревизия,Позитивноадминситративния-изпълнителен процес.Административнонаказателния-управлениски процес,Административнонаказателния-правораздавателен процес,Съдебно-административнонаказателна ревизия,Административнонаказателния-изпълнителен процес.
(Структурата си е моя!)

Литература:Вземи ги прочети и ела говори с мен.

1.Проф.д-р Емилия Къндева-"Административно правосъдие"-"Сиела"

2.Проф.д-р Емилия Къндева-Сравнителна публична администрация"-"Сиела"

3.Проф.д-р Кино Лазаров,Проф д-р Димитър Костов,Проф.д-р Дончо Хрусанов
Проф.д-р Емилия Василева Къндева-Спиридонова

"Нови Моменти в административния процес според АПК"-"Сиела"

4.Проф.д-р Добри Кръстев Димитров-"Админситративен процес.Обща част."

5.Проф.д-р Добри Кръстев Димитров-"Админситративен процес.Специална част.
По общата и специалната клауза"-"Сиела"

6. :P Лорд Константин Пенчев,Лорд Георги Ангелов:P
"Коментар на АПК"-"Сиела"

7.Проф.д-р Иван Дерменджиев,Проф.д-р Димитър Костов,Проф.д-р Дончо Хрусанов

"Административно право на РБ"-"Сиби"

8.Проф.д-р Добри Кръстев Димитров-"Административно право"-"Сиела"

9.Проф.д-р Кино Лазаров-"Административно право"-"Фенея"

10.Проф.д-р Кино Лазаров-"Административен процес"-Фенея"

11.Проф.д-р Иван Дерменджиев,Проф.д-р Димитър Костов,Проф.д-р Дончо Хрусанов

"Административен процес на РБ"-"Сиби"

12.Академик Петко Стоянов Стайнов "Особени юрисдикции в областта на администрацията" (1956)

13.Академик Петко Стоянов Стайнов-"Административно правосъдие“

14.Проф.д-р Живко Сталев-"Силата на прЕсъдено нещо"-"Сиела"

Как сте колеги? Аз все по-малко ще пиша,че ме наляга стаж в Областна администрация,Общинска администрация,Административен съд .

Да ви се похваля имам Мн.добър 5 по Вещно право.Чакам другите
резултати.

Успех и пълен напред,юристи!
:P

Изображение

Акaдемик Петко Стоянов Стайнов
Гост

Мнениеот DEKAH » 01 Юли 2008, 22:47

Щом четеш Къндева - нямам коментар.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост » 01 Юли 2008, 22:55

DEKAH написа:Щом четеш Къндева - нямам коментар.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ооооо я недей така за Фулбрайтовия професор Къндева.

Ами да ти кажа-никой не е разработил по-добре производстсвото за оcпораване на отказ за издаването на АА.

Е,вярно,че относно формалната правна сила и материалната правна сила има малко противоречия,но е нормална в науката!
Гост

Мнениеот Гост » 02 Юли 2008, 17:59

chadel,къде си братле.

Ела при батко да си поговорим за Административен процес,че ме сърбят ръцете за диалог,да го ева :)

Необходимо е да се отбележи,че наименованието "Административен процес" не е правилно за обозначаване на академична дисциплина.

Правилното е Процесуално административно право,щото процесът е съвкупност действия,докато процесуалнато адм.право е съвкупност от норми.Той,процесът,с неговите действия реализира тези норми.И тъй като говоим за теория,а не за действия,то е правилно да се казва Процесуално административно право.

Даже наименованието "административноправораздавателен процес" е погрешно,като общо название на процеса,щото не всички производства както по АПК,така и по ЗАНН са правораздавателни.

Ооооо спирам,много се зарибих по процеса :x
Гост

Мнениеот Magnollia » 03 Юли 2008, 17:36

advokat_nikolov написа:chadel,къде си братле.

Ела при батко да си поговорим за Административен процес,че ме сърбят ръцете за диалог,да го ева :)

:x

Николов, стига се заяждаш с човека :P

Но пък и не знам защо толкоз са те взели и теб на мушка. :twisted:

Давай, живей си живота - сега му е времето. И чакам да се похвалиш и с другите изпити. А пък да те е яд :D :D :D аз имах шестица по вещно право :P

Хайде, весел купон! :P :P :P
:P :P
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот Гост » 03 Юли 2008, 20:11

Magnollia написа:
advokat_nikolov написа:chadel,къде си братле.

:x

Николов, стига се заяждаш с човека :P

Но пък и не знам защо толкоз са те взели и теб на мушка. :twisted:

Давай, живей си живота - сега му е времето. И чакам да се похвалиш и с другите изпити. А пък да те е яд :D :D :D аз имах шестица по вещно право :P

Хайде, весел купон! :P :P :P
:P :P

Браво за шестицита! Мен не ме е яд.Аз не завиждам,а се радвам на хората.

Ами чакам резултатите по Полицейско право и имам още два предстоящи изпита-по Процесуално административно право и Сравнително административно право.

Аз ти пожелавам успех и приятна ваканция :D

С уважение:

Лорд Пламен Николов/бъдещ адвокат/ от Правно-историческия факултет.
Гост

Мнениеот dinev » 03 Юли 2008, 20:14

Изображение
:lol: :lol: :lol:
Blessings upon the throne of tyranny
dinev
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии