начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Въпрос за административно дело?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот palimsest » 03 Юли 2008, 22:10

advokat_nikolov написа:
palimsest написа:Не,няма да се регулират по АПК.Възможно е в някои случаи да се използва само процедурата на АПК,но не и неговите правила.

Както сам виждаш от примера-делото отива не в Административен съд,а в Районен.

ЗНА е обща клауза за издаването на Нормативни актове-с това се свързава,т.е.имат се предвид правилата и в ЗНА./напр.за неуредените въпроси/

Извинявай , така ли ми се стори или наистина твърдиш ,че Районният съд ще води делото по ГПК или НПК ,заради това че е районен -разрешаващ административен спор .

С факта ,че делото се води в Районен съд ,автоматично забравяме АПК ...,т.е. АПК се прилага само от Административен съд - това ли твърдиш ????

Да,прав си,гррешката е моя!Сори.

Исках да каже нещо друго,но не се изказах правилно.

Прав си!

Да , но едва ли си най-компетентния , че да раздаваш квалификации от естество , непонятно и за теб самият ..
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Юли 2008, 23:23

advokat_nikolov написа:
Оффффф пак слаба подготовка наблюдавам.

Абе колега, как ще няма практическа стойност? Говорите абсолютни,ама абсолютни глупости. Вие АПК чел ли сте? По-точно замислялилисте се по нормите? Не знаете ли, че те "говорят", но малко хора ги "чуват", или макар да ги "чуват" - не ги разбират.

Над 20 текста от АПК препращат към специалната клауза.

И забележете започва се още от чл.2

Чл. 2. (1) Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго.(подч.мое П.Н.)

До приемането на ЗАП през 1979 г. знаете ли какво е било? Нямало е въобще обща клауза. Преди 1979, мисля, е имало пак някакъв ЗАП от 1970, но е бил отменен и заменен с друг, но не съм сигурен.

Така че прибързани и некомпетентни мнения не заслужават внимание!

А Вие, г-н Николов, "чувате" ли нормите? Явно не ги "чувате" добре, или Ви "говорят" неразбираемо. Мненията Ви са пълни с граматически, смислови и правописни грешки. Никакъв юрист не сте. Поправил съм Ви елементарните грешки. Останалите си поправете сам.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот bay4o » 04 Юли 2008, 09:31

system написа:Класификацията "обща" и "специална" клауза в административния процес срещнах за пръв път при Добри Димитров - мисля, че имаше такава монография от него, а и учебникът му по адм. процес май е така разделен. Лично за мен тази класификация е лишена от практическа стойност.

Жълтият учебник ли, с незабравимата фотография на професора на гърба и част от автобиографията му, от която помня само, че беше роден в с. Тръстеник? /не, че имам нещо против селото, разбира се/.
bay4o
Потребител

Мнениеот Гост » 04 Юли 2008, 23:45

bay4o написа:
system написа:Класификацията "обща" и "специална" клауза в административния процес срещнах за пръв път при Добри Димитров - мисля, че имаше такава монография от него, а и учебникът му по адм. процес май е така разделен. Лично за мен тази класификация е лишена от практическа стойност.

Жълтият учебник ли, с незабравимата фотография на професора на гърба и част от автобиографията му, от която помня само, че беше роден в с. Тръстеник? /не, че имам нещо против селото, разбира се/.

Професорът е роден в с.Тръстиково/Бургаска област/ и е от школота на академик Петко Стайнов и проф.Георги Костадинов.

Другата школа включва:проф.Кино Лазаров,проф.Димитър Костов,проф.Дончо Хрусанов и проф.Иван Дерменджиев.

Към Декан:

Човече,вземи кажи нещо от правото-недей да ме поучаваш как се пише това и онова.Аз на изпит не съм,освен това мразя да се старя на клавиатура.Аз не стоя по цял ден,като Вас,по форумите и да поучвам второкурсниците.
Гост

Мнениеот DEKAH » 07 Юли 2008, 13:00

cruel_la написа::lol: Dekaн е каквото искаш да бъдеш- млад, добре изглеждащ, грамотен и реализиран.А, system и слаба юридическа подготовка...просто ще оставя без коментар.Нелепо, невярно и грозно.

cruel_la, благодаря ти, че ме защитаваш. Нямаше нужда наистина. Как да му обесня на г-н Николов, че това, за което е бори аз съм го постигнал. Искам просто да му обесня, че поведението му е неприемливо за юрист, какъвто той НЕ Е и няма да бъде скоро.

Николов, ако смяташ, че знанията ти са достатъчни, за да станеш юрист се лъжеш дълбоко. По цял ден се занимавам с такива като теб. Разни отворковци, които си мислят, че като са завършили право са хванали Господ за шлифера. Виждал съм такива искови молби, в които са цитирани 10 решения на ВКС, мнения на професори и на това основание считат, че съда ще уважи исковата молба без процес, а другата страна ще се предаде на мига. Когато влязат в залата мънкат като ощипани госпожици и червят бузки. А когато получат решението си скубят косите и плачат тихо в коридора.
В тази професия знанията са бонус. Истината е, че ти трябват не знания, а бърз ум, чрез който да накараш знанията да работят за теб. През целия си живот ще се учиш. Ще осъзнаеш, че голяма част от професорите са писали литература, без НИТО едно влизане в съдебна зала. Теорията е теория, а практиката си е практика. Имената, които ти така усилено цитираш, са нищо повече от теоритици, които си пишат учебниците "на килограм", само и само да защитят поредната си академична титла. Много са малко тези, които са практикуващи юристи. За това, когато четеш юридическа литература, винаги имай в предвид, че нещата се разминават на практика.

п.п. На който е трябвало съм казал каквото трябва Николов. Мислиш ли, че ще споделя знанията и опита си с някакъв ..... като тебе? Избърши си жълтото около устата и тогава ела да разговаряш с мен.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот jegosan » 07 Юли 2008, 13:13

Това, което го пише по книгите, не расти по нивите....
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот system » 07 Юли 2008, 15:08

advokat_nikolov написа:

Оффффф пак слаба подготовка наблюдавам.

Абе колега как ще няма практическа стойност.Говорите абсолютни,ама абсолютни глупости.Вие АПК чел ли сте,или по точно замислялисте се по нормите,не знаете ли,че те говорят,но малко хора ги чуват,или макар да ги чуват-не ги разбират.

Над 20 текста от АПК препращат към специалната клауза.

И забележете започва се още от чл.2

Чл. 2. (1) Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго.(подч.мое П.Н.)

До приемането на ЗАП през 1979 г.знете ли какво е било-нямало е въобще обща клауза.Преди 1979 мисля е имало пак някакъв ЗАП от 1970,но е бил отменен и заменен с друг,но не съм сигурен.

Така че прибързани и некомпетентни мнения-не заслужават внимание!

Отново се включвам със закъснение, но няма как - село, селооо, кайсиите не чакат, а "матриалът" за ракия не се приготвя сам :D .
Уважаеми господин Николов, че сътворихте във форума поредния правен "бисер" - това не ме учудва. Че си позволихте да квалифицирате мнението ми като "глупости" - това не ме интересува. Но явно отново не сте разбрали какво имам предвид.
Мнението ми беше, че класификацията "обща" и "специална" клауза в административния процес е лишена от практическа стойност.
Напълно естествено е в производствата по издаване и оспорване на отделни видове административни актове да има особени правила - просто защото конкретните административни актове имат особености. Ако си направите труда да се запознаете с особените правила, ще забележите, че голяма част от тях дори нямат процесуален характер, така че да ги причисляваме към някаква "специална" клауза в административния процес е излишно. Когато за съответното административно (или съдебно административно) производство по оспорване на съответния административен акт (съжалявам за повторението) има особени правила, страните се позовават на тях, а съдът ги прилага, без да е необходимо и смислено да се квалифицират като правила от "специалната" клауза.
Интересно, как си представяте мотивите на едно съдебно решение по т. нар. "специална" клауза - напр. оспорване на подробен устройствен план, постановено в производство по чл. 215 от ЗУТ ? Сигурно според Вас трябва да започва така: "Производството е по специалната клауза от административния процес - чл. 215 от ЗУТ..." (предполагам, сте чували за този закон). Или обжалване пред ВАС на решение на КЗК по ЗОП (дано сте чували и за този закон - Закон за обществените поръчки) - "Производство по специалната клауза от административния процес - чл. 122е от ЗОП..." На Вас може да звучи оригинално, но за мен е тъпо.
По Вашата логика, трябва да формираме "специална" клауза и в гражданския процес - в нея да включим производствата по Закона за защита срещу домешното насилие, по Семейния кодекс (осиновяване, лишаване от родителски права, установяване и оспорване на произход). А също и особените искови производства по част трета от ГПК, производството за издаване на изпълнителен лист, заповедно производство, обжалване на изпълнвителни действия, охранителните производства. Може в специалната клауза на гражданския процес да вкараме и разглеждането на граждансккия иск в наказателното производство - там се прилагат правилата на ГПК, доколкото в НПК няма особени правила - чл. 88 ал. 1 от НПК.
Що не вземем да направим "обща" и "специална" клауза и в наказателния процес - "общата" клауза ще бъде част първа и втора, а останалото ще кръстим "специална" клауза - досъдебно производство, съдебно производство първа, въззивна и касационна инстанция. Интересно тогава каква клауза ще бъдат бързото производство, възобновяването, съкратеното съдебно следствие, разглеждането на делото по искане на обвиняемия, производство за осв. от наказателна отговорност и налагане на административни наказания, принудителни медициниски мерки, замяна на пробация ... Сигурно това ще е "супер-специална" клауза :wink:
system
Активен потребител

Мнениеот Гост » 07 Юли 2008, 20:41

Декан,извинявай! Но моля те,не ме обиждай така гадно.Нищо не съм ти направил!Не означва,че когато не съм съгласен с теб не те уважавам-напротив-уважавам те,както и всички във форума,въпреки дразгите.
Гост

Мнениеот kalahan2008 » 07 Юли 2008, 20:48

advokat_nikolov написа:Декан,извинявай! Но моля те,не ме обиждай така гадно.Нищо не съм ти направил!Не означва,че когато не съм съгласен с теб не те уважавам-напротив-уважавам те,както и всички във форума,въпреки дразгите.

Да бе. А ти когато се подиграваш на другите и ги обиждаш...май не се усещаш, а? Осъзнай се най-сетне :evil:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот neonato » 08 Юли 2008, 00:12

Ама как да не чете Митака, аз при него имам 5?! Асистентът му ми е градски, та затова. Митака е положил основите на АПП навремето с една монография за партийно-политическите принципи в административното право и процес. Издадена е от секретната печатница на ................. правния техникум :lol:
Всичките ми успехи във ВАС са благодарение на тази монография.
Не заблуждавайте колегата - адвокат ex nunc, защото с него пари ще правим след време, като завърши и направим обща кантора.
neonato
Потребител

Мнениеот pokerman » 08 Юли 2008, 00:28

Интересно тогава каква клауза ще бъдат бързото производство, възобновяването, съкратеното съдебно следствие, разглеждането на делото по искане на обвиняемия, производство за осв. от наказателна отговорност и налагане на административни наказания, принудителни медициниски мерки, замяна на пробация ...

Ами аз предлагам да е ... особена :lol:
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии