начало

Нойзи сам се отказа от колата си Нойзи сам се отказа от колата си

Да бъдеш или да не бъдеш...дознател ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Да бъдеш или да не бъдеш...дознател ?

Мнениеот trov » 17 Юли 2008, 12:14

Колеги , моля споделете с 2 думи - заслужава ли си да кандидатствам за дознателско място ? Накратко - позитиви и негативи.

Нека споделят опита си и хора "от кухнята на събитията" 8)
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот monamoneva » 17 Юли 2008, 16:01

зависи къде точно ще бъдеш дознател. ако имаш 20 преписки, добре - ако имаш 200 - лошо.
познавам хора от големи градове, които пътуват всеки божи ден по 200 км., за да работят като дознатели в по- малко населено място, защото например във Варна лудницата е пълна и делата им са в пъти повече.
трябва и да те влече наказателното право, все пак...
като старт за начинаещ юрист не е лошо, според мен.
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Юли 2008, 16:29

Ако не те влече тази работа, хич и не се захващай. Минусите определено са повече, а малкото плюсове едва ли ще те удовлетворят.
Gabi1
Потребител

Мнениеот Barona » 17 Юли 2008, 20:53

С една дума - Не. 8)
Veritas odium parit
Barona
Младши потребител

Мнениеот diaida » 17 Юли 2008, 21:49

Аз пък много си мечтая да стана следовател или дознател! Кога ли ще се назначават дознатели само с чужди езици :roll: :roll:
Защо не направят международен отдел за дознатели с предимство за кандидати владеещи езици?! Трудно нетрудно - веднага се кандидатирам.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 17 Юли 2008, 22:37

Ако не те влече тази работа, хич и не се захващай. Минусите определено са повече, а малкото плюсове едва ли ще те удовлетворят

И какви са плюсовете и минусите, че и мен ме влече нещо натам ?
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот Гост. » 17 Юли 2008, 22:43

.
.
Последна промяна poli_g на 20 Яну 2013, 23:05, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Re: Да бъдеш или да не бъдеш...дознател ?

Мнениеот DEKAH » 17 Юли 2008, 22:58

trov написа:Колеги , моля споделете с 2 думи - заслужава ли си да кандидатствам за дознателско място ? Накратко - позитиви и негативи.

Нека споделят опита си и хора "от кухнята на събитията" 8)

Тц
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот diaida » 18 Юли 2008, 00:12

Аз пък много се надявам скоро да се разкрепостят изискванията за дознатели и да се създаде МЕЖД. ОТДЕЛ, ако съм още тук ... естествено!
Поздрав за следователите и дознателите :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=KHbOVh8Y350
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот timur » 18 Юли 2008, 02:33

Колежке какво общо имат чуждите езици с дознателската работа?И аз съм завършил английска гимназия,но за 5 години дознателска работа никой не ме е питал знам ли английски или не.Когато ти потрябва да разпиташ чужденец задължително назначаваш преводач.Иначе може да си разтговаряш с него неофициално и да научиш някаква информация,но тя ще е полезна за оперативната работа,а като дознател всичко трябва да го има документирано.Иначе дознателската работа има доста негативи.Сега при мен например е актуален въпроса с отпуска-имам натрупан 60 дена отпуск от минали години,но не мога да ползвам повече от една седмица и то не защото не ми разрешават,а защото текат сроковете на делата и никой не го интересува в отпуск ли си или в болнични.Същевременно отношението на прокурорите и съдииите към дознателите не е добро-смятат ни за втора категория юристи,макар да сме завършили същите университети.Колегите полицаи пък ни казват че не сме същински полицаи,така че не сме приети добре никъде.Но въпреки това ако си харесваш работата може и да успееш да се реализираш.Зависи и в каква работа ще се специализираш-ако си в Икономическа полиция е едно,ако сив Криминална е друго.Аз съм към второто и мога да ти кажа,че съм виждал такива гадости за които си нямаш изобмщо понятие.Вчера пак бях в моргата и още ме удря носа миризмата.Така че успех-всичко си зависи от теб.Само че ти кажа-дознателската работа не е скатавка.А ти както си го решила -Международен отдел и не знам си какво явно искаш нещо по-леко.Има други служби в МВР или МВнР които се занимават с такиви неща,но не и дознателите.По-добре си кандитатствай там-друг е въпроса,че на такива места се назначават връзкари.Сама си решавай-пожелавам ти успех.
timur
Младши потребител

Мнениеот diaida » 18 Юли 2008, 03:13

timur написа:Колежке какво общо имат чуждите езици с дознателската работа?И аз съм завършил английска гимназия,но за 5 години дознателска работа никой не ме е питал знам ли английски или не.Когато ти потрябва да разпиташ чужденец задължително назначаваш преводач.Иначе може да си разтговаряш с него неофициално и да научиш някаква информация,но тя ще е полезна за оперативната работа,а като дознател всичко трябва да го има документирано.Иначе дознателската работа има доста негативи.Сега при мен например е актуален въпроса с отпуска-имам натрупан 60 дена отпуск от минали години,но не мога да ползвам повече от една седмица и то не защото не ми разрешават,а защото текат сроковете на делата и никой не го интересува в отпуск ли си или в болнични.Същевременно отношението на прокурорите и съдииите към дознателите не е добро-смятат ни за втора категория юристи,макар да сме завършили същите университети.Колегите полицаи пък ни казват че не сме същински полицаи,така че не сме приети добре никъде.Но въпреки това ако си харесваш работата може и да успееш да се реализираш.Зависи и в каква работа ще се специализираш-ако си в Икономическа полиция е едно,ако сив Криминална е друго.Аз съм към второто и мога да ти кажа,че съм виждал такива гадости за които си нямаш изобмщо понятие.Вчера пак бях в моргата и още ме удря носа миризмата.Така че успех-всичко си зависи от теб.Само че ти кажа-дознателската работа не е скатавка.А ти както си го решила -Международен отдел и не знам си какво явно искаш нещо по-леко.Има други служби в МВР или МВнР които се занимават с такиви неща,но не и дознателите.По-добре си кандитатствай там-друг е въпроса,че на такива места се назначават връзкари.Сама си решавай-пожелавам ти успех.

Няма да коментирам межд. отдел на МВнР, аз говоря конкретно за МВР Не говорех за скатавки, за отпуски говорехте вие, аз не съм почивала от 6 години, освен преди 2 години за 14 дни! Бъдете сигурен, че животът ми е поднасял доста по-големи изненади от моргата и аз като преводач съм била доста пъти там, както вас - и на преводача и на всички им мирише еднакво, бъдете сигурен! Поднасял ми е катастрофа на шосе (еди кое си) с глава на пострадалият в кола- кабрио и тяло къде ли не, без възможност да се вземе дори кръв за проба и на другия ден цял ден с родителите на починалия, дето припадат при всяка по-лоша дума ...
Всеки си мисли, че неговото е най-тежко и трудно! А вие ако преведете 120 диагнози на деца с увреждания, от 1 до 18 годишно възраст как се развива заболяването ... Като преведете 20-тина смъртни акта, не знам дали деня ви или нощта ще е рай. Като прочетете 20 пъти диагнозите и ги научите наизуст ...
Не съм казала, че ще се кандидатирам, казах само че имам желание и сили да се занимавам с това ...
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 18 Юли 2008, 03:19

Забравих за езиците ... как да нямат значение! Преводачът се назначава, като лице което е безпристрастно към дознанието, но ако дознателят И разбира какво говори и може да попита на езика на който говори лицето ще може да разбере доста повече неща, ако го интересуват, разбира се! От вреда ли ще е ако един дознател ползва 4 чужди езика ?!
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот monamoneva » 18 Юли 2008, 09:55

И какви са плюсовете и минусите, че и мен ме влече нещо натам ?
плюсовете - трупаш някакъв опит и юридически стаж. сравнително прилична заплата за начинаещ. създаваш контакти, които после ще са ти полезни.

минусите - имаш дежурства, вдигат те посред нощ и ходиш да гледаш разпиляни кости, мозъци и пр. приятни нещица. занимаваш се с всякакви изроди и ненормалници.
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот babyfoot » 18 Юли 2008, 11:08

Понеже и аз доскоро се изявявах на дознателското поприще, ще си позволя да да мнение. Ако сте семейно неангажирана, обичате адреналиновите изживявания, имате добър страничен доход, юридическо образование и стоманен гръбнак, не Ви пука и не Ви дразни тъпо-мързеливия-некадърен подход на Ръководството, обичате да се скъсвате от тежка работа, която не се заплаща адекватно, както и обичате да Ви ръководят някои прокурори, които не разбират от капка разследване, а понякога изобщо от НПК, то Вашето признание е да сте ДОЗНАТЕЛ...поне за 5 г., щото след това гореизброеното хич няма да го обичате и харесвате вече!
babyfoot
Потребител

Мнениеот detxen » 18 Юли 2008, 12:21

Пуснато на: 17 Юли 2008 08:49 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Аз пък много си мечтая да стана следовател или дознател! Кога ли ще се назначават дознатели само с чужди езици
Защо не направят международен отдел за дознатели с предимство за кандидати владеещи езици?! Трудно нетрудно - веднага се кандидатирам.

Определено си заслужава да станеш следовател, но дознател НЕ! Според мен има само негативи. Занимавам се точно с наказателно право имах намерение да ставам дознател, но навреме се отказах. Това са хора за всичко с ниско заплащане, виновни за всичко и вечно на ........... Ако този вид работа Ви харесва - кандидатствайте. Беше примамлива преди 4-5 години, но в момента работят голяма част от това, което работеха следователите и криминалистите.
detxen
Младши потребител

Мнениеот diaida » 18 Юли 2008, 13:44

cruel_la написа::lol: Поздрави, diaida.
Извинявам се, че се намесвам в този диалог.Но,като следовател със стаж, доста по-голям от този на колегата , и тройно повече неизползуван платен годишен отпуск за последните години :lol: , си позволявам да ти кажа, да не се обезсърчаваш, ако имаш желание за този тип работа.
Всъщност, не съм се интересувала, последните така лелеяни промени бяха ли приети- дознателите без завършено висше юридическо образование да могат да продължат да разследват още известно време, защото те тъкмо се обучиха и им отнеха това право, като назначиха висшисти, но без опит.
Говореше се и да се върне принципът "да разследват всички служители дружно". Честно казано, не знам какво стана с това.

Поздрави cruel_la :wink: и мерси за подкрепата! И аз чух нещо подобно, но не знам дали е влязло в сила. Във всеки случай това е работа, като всяка друга. Е, знам че не е много платена, знам и че липсват много неща (материална база), виждала съм как в едно помещение се блъскат по 3-ма дознатели, нямат и компютри и си ползват личните ... но какво да се прави?! Тук в тази страна за никой, който влачи хамалогията не е помислено.
Но въпреки всичко бих се кандидатирала, пък ако се окаже, че не ме бива сама ще се откажа ...
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот timur » 18 Юли 2008, 20:18

diaida написа:Забравих за езиците ... как да нямат значение! Преводачът се назначава, като лице което е безпристрастно към дознанието, но ако дознателят И разбира какво говори и може да попита на езика на който говори лицето ще може да разбере доста повече неща, ако го интересуват, разбира се! От вреда ли ще е ако един дознател ползва 4 чужди езика ?!

Колежке естествено че ако човек знае чужди езици може само да е му е от полза.Но повярвай ми когато кандитатстваш за дознател никой не се интересува от това.Иначе много зависи къде ще попаднеш да работиш-в нашето РПУ сме горе-долу добра бройка дознатели и имаме по около 15-20 дела на производство,което в сравнение с други колеги които имат по 70-80 е добре.Много зависи и от началниците-лично на мен мога да заява досега никой началник не си е позволявал да ми се меси в работата.И все пак най-важното е работата да ти харесва,защото без сърце нищо не става.Колкото до заплащането за начинаещ дознател преполагам е някъде около 700 лева.Не знам дали е добре за теб,но това е положението.Не те знам дали си от София,но щом знаеш чужди езици има много оферти на фирми,които търсят юристи с чужди езици.Мен лично ме спира жилищния проблем,защото не съм от София,но ако скоро не се оправят нещата и аз бих се пробвал в някоя такава фирма.там поне със сигурност английския ще ми е от голяма полза.
timur
Младши потребител

Мнениеот diaida » 18 Юли 2008, 23:20

timur написа:
diaida написа:Забравих за езиците ... как да нямат значение! Преводачът се назначава, като лице което е безпристрастно към дознанието, но ако дознателят И разбира какво говори и може да попита на езика на който говори лицето ще може да разбере доста повече неща, ако го интересуват, разбира се! От вреда ли ще е ако един дознател ползва 4 чужди езика ?!

Колежке естествено че ако човек знае чужди езици може само да е му е от полза.Но повярвай ми когато кандитатстваш за дознател никой не се интересува от това.Иначе много зависи къде ще попаднеш да работиш-в нашето РПУ сме горе-долу добра бройка дознатели и имаме по около 15-20 дела на производство,което в сравнение с други колеги които имат по 70-80 е добре.Много зависи и от началниците-лично на мен мога да заява досега никой началник не си е позволявал да ми се меси в работата.И все пак най-важното е работата да ти харесва,защото без сърце нищо не става.Колкото до заплащането за начинаещ дознател преполагам е някъде около 700 лева.Не знам дали е добре за теб,но това е положението.Не те знам дали си от София,но щом знаеш чужди езици има много оферти на фирми,които търсят юристи с чужди езици.Мен лично ме спира жилищния проблем,защото не съм от София,но ако скоро не се оправят нещата и аз бих се пробвал в някоя такава фирма.там поне със сигурност английския ще ми е от голяма полза.

По-скоро ако се разкрие някакъв спец. отдел за престъпления извършвани от чужденци заедно с българи на наша територия. Тогава ще съм доста от полза, ама мисля че няма подобно нещо нито в МВР, нито в ДАНС. А иначе и така си обикалям районните и превеждам на разпити, но трябва да отбележа, че е 100 пъти по-добре за нас да превеждаме в МВР, отколкото в Съда. Там вечно закъсняват с делата, протака се работата и на финала съдията ни определя хонорарите (така и не разбрах по каква тарифа) ... че този с китайски и другия с английски взимат един и същ хонорар...
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот timur » 19 Юли 2008, 00:12

Значи си си намерила призванието.Честно казано -специално за София не ти го препоръчвам да почваш като дознател.Само миналата година са напуснали 50 колеги.те имат много дела,губят време в разкарване до прокуратурата,а пък доколкото съм запознат някои прокурори в София имат стаи в РП-тата.Представи си само докато идеш от едно РПУ до друго колко врем се губи при този трафик.При нас е друго-прокуратурата и съда са на 100 метра от РПУ-то.и се познаваме с прокурорите-които са горе долу колкото дознателите-около 20 в Районна прокуратура.Така че ако си намерила ниша в преводаческия бранш хич не ти и трябва да си дознател.А и в дознанието трябва да забравиш за кариерно израстване-почваш от младши дознател,минавш през дознател,старши и дотам.И то старши дознател е същата длъжност но вземаш около 20 лева повече.
timur
Младши потребител

Мнениеот dino6506 » 13 Авг 2008, 23:43

нека е ясно - ако искш да си дознател при сегшните условия - по-добре недей....ако си романтичен оптимист и вярваш в розовите обещания на управниците - пробвай,но предупреждавам - много оптимисти напускат след 3-4 месечен горчив опит.иначе работата в същноста си е мечтата на много деца....
опа... вече говорим за "разследващи полицаи"а не за "дознатели" - като че ли названието е от значение.
факт е че се работи същото като следователите - преди , но с натоварване в пъти по-голямо , с пъти по-малко заплашане , и не на последно място - със статут и в условия подлагащи на изпитание чуството за самоуважение
Тц.... :x
dino6506
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии