- Дата и час: 03 Фев 2025, 17:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дискриминация на мъжете в БДЖ?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Дискриминация на мъжете в БДЖ?
В БДЖ-то жените могат да пътуват с 50%намаление от 57г,
а мъжете от 62г.не смятате ли че това е нарушение на чл 6,ал 2 от
конституцията.Може ли нещо да се направи или това ще остане
като поредния случай в БГ когато държавата си прави каквото иска
в противоречие със законите.
- vetre
- Потребител
Re: Дискриминация на мъжете в БДЖ?
vetre написа:В БДЖ-то жените могат да пътуват с 50%намаление от 57г,
Още един дискриминиран ,потърси в архива има подобна тема .
- donna
- Старши потребител
Мъжете не са дискриминирани - Просто жените са ПРИВЕЛЕГИРОВАНИ .
Това са атавастични "израстъци " от татово време по много линии ! ...
- proxyconfig2
- Нов потребител
proxyconfig2 написа:Мъжете не са дискриминирани - Просто жените са ПРИВЕЛЕГИРОВАНИ .
Каза женомразец №1 във форума
- donna
- Старши потребител
Ами сигурно мъжете са дискриминирани и защото се пенсионират по - късно? Те и в Европа така са дискриминирани.
"Просто жените са ПРИВЕЛЕГИРОВАНИ .
Това са атавастични "израстъци " от татово време по много линии ! ..."
Мъжете ни са големи простаци. Оня ден се качвам за 1-2 спирки в един автобус, кървяща от едни медицински процедури и пред мен един около 35 - годишен здрав и прав простак се втурна да седне на единственото свободно място. Овърша една жена на седалката до него, събори и ябълките от чантата, аз и тя почнахме да ги събираме... А той седна и започна да чете вестник все едно нищо не е станало... Беше потресаваща картинка... Тоя явно се чувстваше от дискриминираните мъже... Грозно, грозно...
Принципът е, че на една жена винаги се отстъпва място - тя може да е и млада,но да е много зле в момента и да не й личи на лицето (не е нужно да обяснява на целия автобус, че е в месечния си цикъл примерно и кво да ви кажа, това явление с цикъла, или че жената е по - слаба физически не е само от татово време, ако някои не сте наясно), но разбира се - нашите мъже са страшни простаци в по - голямата си част... Тва не са мъже... То си личи и по управлението на държавата. И по много други неща...
Мъжете ни са големи простаци. Оня ден се качвам за 1-2 спирки в един автобус, кървяща от едни медицински процедури и пред мен един около 35 - годишен здрав и прав простак се втурна да седне на единственото свободно място. Овърша една жена на седалката до него, събори и ябълките от чантата, аз и тя почнахме да ги събираме... А той седна и започна да чете вестник все едно нищо не е станало... Беше потресаваща картинка... Тоя явно се чувстваше от дискриминираните мъже... Грозно, грозно...
Принципът е, че на една жена винаги се отстъпва място - тя може да е и млада,но да е много зле в момента и да не й личи на лицето (не е нужно да обяснява на целия автобус, че е в месечния си цикъл примерно и кво да ви кажа, това явление с цикъла, или че жената е по - слаба физически не е само от татово време, ако някои не сте наясно), но разбира се - нашите мъже са страшни простаци в по - голямата си част... Тва не са мъже... То си личи и по управлението на държавата. И по много други неща...
- cvetana
- Младши потребител
Ами сигурно мъжете са дискриминирани и защото се пенсионират по - късно? Те и в Европа така са дискриминирани.
За простаците си права (те също така и на възрастни жени не отстъпват място), но в повечето страни възрастта за пенсиониране е една и съща, доколкото знам.
Старата тема беше точно за това. Бях обявена за грозна и злобна стара мома, която мрази жените и в частност майките - само защото смятам, че нищо чак толкова страшно няма в това, жените да се пенсионират на същата възраст като мъжете, както и че раждането на деца обикновено не съсипва здравето и не съкращава живота.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
аз пък се изумявам, че след два инцидента с изпепелени вагони и девет жертви (в първия случай) , че точно това ви вълнува... а не, че по релсите се движат 40-годишни влакове, които са потенциални крематориуми. и че в БДЖ са наляти милиони, а никой не може да обясни за какво точно са използвани.
задайте си тези въпрси, мили колеги, вместо да нищите поредната безсмислена тема.
чудя се и на хората, които имат алтернатива, но продължават да ползват железниците, по необясними за мен причини.
задайте си тези въпрси, мили колеги, вместо да нищите поредната безсмислена тема.
чудя се и на хората, които имат алтернатива, но продължават да ползват железниците, по необясними за мен причини.
- monamoneva
- Младши потребител
portokal написа: Бях обявена за грозна и злобна стара мома, която мрази жените и в частност майките - само защото смятам, че нищо чак толкова страшно няма в това, жените да се пенсионират на същата възраст като мъжете, както и че раждането на деца обикновено не съсипва здравето и не съкращава живота.
Уважаема колега portokal
Нямам удоволствието да се познаваме лично, но съм убедена че човек притежаващ свежто Ви усещане за живота и хубавото Ви чувство за хумор някак няма как да бъде - цитирам "злобна стара мома" -
А като майка само искам да кажа, че независимо какво се случва с живота ни, раждането и отглеждането на дете е най- прекрасното и най- естественото нещо което може да се случи на една жена
Поздравявам Ви и Ви пожелавам успешен ден:)
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Причините аз лично да ползвам железниците са точно две:
- по-евтини са, особено когато пътуваш често и имаш карта за намаление;
- става ми лошо в автобус.
Не знам дали опасността да загинеш във влак е по-голяма от тази за автобуса. Наистина не знам. Това, че стана една голяма злополука, беше причина да се разшуми - иначе запаленият влак край Пловдив щеше да отиде в групата на дребните всекидневни произшествия. Не казвам, че е нормално да горят влакове или вагоните да са по-стари от нас (то зависи и на колко години сме ние, де). Но не мисля, че заради това трябва да ме е страх да пътувам с влак. И автобуси катастрофират (знаеш ли какви раздрънкани микробусчета пътуват по някои междуградски линии? ), и самолети, и хора със собствените им леки коли...
Впрочем точно когато се запали влакът край Пловдив, аз пътувах в обратната посока и беше голям купон. Свалиха ни от влака и ни набутаха сто човека в един 50-местен автобус (примерно). Вътре задушно (нормално при толкова хора въпреки отворените врати), шофьора го няма още... И една иначе много нормална на вид женица като се развика: тръгвайте, дайте да се развикаме всички, да станем, да скочим, да се вдигнем, хайде, бе, робски душици, овце, стадо, аз съм стара и си отивам, вие му мислете как ще живеете... и намилаше така в продължение на доста минути, шофьорът дойде, тръгнахме и тя продължи още известно време... Sorry, че и се подигравам, но все пак...
- по-евтини са, особено когато пътуваш често и имаш карта за намаление;
- става ми лошо в автобус.
Не знам дали опасността да загинеш във влак е по-голяма от тази за автобуса. Наистина не знам. Това, че стана една голяма злополука, беше причина да се разшуми - иначе запаленият влак край Пловдив щеше да отиде в групата на дребните всекидневни произшествия. Не казвам, че е нормално да горят влакове или вагоните да са по-стари от нас (то зависи и на колко години сме ние, де). Но не мисля, че заради това трябва да ме е страх да пътувам с влак. И автобуси катастрофират (знаеш ли какви раздрънкани микробусчета пътуват по някои междуградски линии? ), и самолети, и хора със собствените им леки коли...
Впрочем точно когато се запали влакът край Пловдив, аз пътувах в обратната посока и беше голям купон. Свалиха ни от влака и ни набутаха сто човека в един 50-местен автобус (примерно). Вътре задушно (нормално при толкова хора въпреки отворените врати), шофьора го няма още... И една иначе много нормална на вид женица като се развика: тръгвайте, дайте да се развикаме всички, да станем, да скочим, да се вдигнем, хайде, бе, робски душици, овце, стадо, аз съм стара и си отивам, вие му мислете как ще живеете... и намилаше така в продължение на доста минути, шофьорът дойде, тръгнахме и тя продължи още известно време... Sorry, че и се подигравам, но все пак...
-
да, и с автобус може да се случи. и със самолет. и гръм може да те удари, ей така, като си вървиш под дъжда.
продължавай да пътуваш с БДЖ, колега. особено нощем.
там пияният шафнер ще се погрижи да залости вратите така, че ако стане нещо, жив да не можеш да излезеш. щом ти харесва...
учудвам се, че интелигентни хора разсъждават по този начин...
и да, робски душици сме, права е била жената...
продължавай да пътуваш с БДЖ, колега. особено нощем.
там пияният шафнер ще се погрижи да залости вратите така, че ако стане нещо, жив да не можеш да излезеш. щом ти харесва...
учудвам се, че интелигентни хора разсъждават по този начин...
и да, робски душици сме, права е била жената...
- monamoneva
- Младши потребител
С автобус така или иначе не мога на по-дълги разстояния. Става ми лошо. (Хапчета, без да е абсолютно необходимо, предпочитам да не пия.)
А за шофьора ми е интересно, след като него въобще го няма още в автобуса, ние, вдигащите се на бунт, какво трябваше да направим. Може би да нападнем началник-влака, а ако не го намерим - началник-гарата. В краен случай кондуктора.
А за шофьора ми е интересно, след като него въобще го няма още в автобуса, ние, вдигащите се на бунт, какво трябваше да направим. Може би да нападнем началник-влака, а ако не го намерим - началник-гарата. В краен случай кондуктора.
-
cvetana написа:Ами сигурно мъжете са дискриминирани и защото се пенсионират по - късно? Те и в Европа така са дискриминирани.
А къде беше по това време Вашият собствен простак? Щото моя , кога ходя с кървящи рани по улицата , идва с мен. Не бива да генерализирате. Или решихте ,че щом мъжете нямат цикъл , нищо им няма. И откъде накъде ще отспъва място на млада жена, дето цял ден е обикаляла я магазини , я кафета, а той да речем работи на две работи за да храни семейство? Всичко е много индивидуално. И ако мъжът Ви е простак, моля, нашите не са.
Последна промяна sunrise на 29 Юли 2008, 10:14, променена общо 1 път
- sunrise
- Активен потребител
Портокал, какво да ти кажа... Няма начин един мъж да разбере, че е мъж, ако не знае какво го отграничава от жената и какви са разликите между тях... А разликата не е само в това, че носи нещо по - различно в панталона си, с което нещо да си прави кефа.
Аз лично не се изживявам като мъж, тоест, не съм чак толкова еманципирана, че да се мисля равна на тях - физически - със сигурност. Може би е въпрос на избор, на характер, на усещане.
Що се отнася до твоят пример на жената в автобуса - тя е и права и не е. Но в никакъв случай не е смешна. Смятам, че е крайно време хората, от които зависим в тази държава да разберат, че и ние имаме и някое друго мнение по въпросите и отказваме да бъдем третирани като рая. Принципно.
П.П. Сънрайз, не генерализирайте, защото не познавате случая, а диагнози, както подробности от личния живот (като къде точно по земното кълбо беше мъжът ми по това време) нямам намерение да ви давам точно на вас.
Разбира се, по - горе щях да добавя, че в края на краищата мъжете ни са такива, каквито са ги възпитали майките им. Не е необходимо аз тука да им обяснявам неща от физиологията на жените, които майките на някои е трябвало да им обяснят много отдавна, нито пък коя и да е жена да обяснява в транспорта примерно защо трябва да седне спешно.
Разбира се - вие сте една от майките на мъжете, за които всичко това е тайна.
Въпрос на култура. Защото важното е не само как се държим в семействата си един с друг, а и на всяко едно друго място. Ако не сте наясно.
Аз лично не се изживявам като мъж, тоест, не съм чак толкова еманципирана, че да се мисля равна на тях - физически - със сигурност. Може би е въпрос на избор, на характер, на усещане.
Що се отнася до твоят пример на жената в автобуса - тя е и права и не е. Но в никакъв случай не е смешна. Смятам, че е крайно време хората, от които зависим в тази държава да разберат, че и ние имаме и някое друго мнение по въпросите и отказваме да бъдем третирани като рая. Принципно.
П.П. Сънрайз, не генерализирайте, защото не познавате случая, а диагнози, както подробности от личния живот (като къде точно по земното кълбо беше мъжът ми по това време) нямам намерение да ви давам точно на вас.
Разбира се, по - горе щях да добавя, че в края на краищата мъжете ни са такива, каквито са ги възпитали майките им. Не е необходимо аз тука да им обяснявам неща от физиологията на жените, които майките на някои е трябвало да им обяснят много отдавна, нито пък коя и да е жена да обяснява в транспорта примерно защо трябва да седне спешно.
Разбира се - вие сте една от майките на мъжете, за които всичко това е тайна.
Въпрос на култура. Защото важното е не само как се държим в семействата си един с друг, а и на всяко едно друго място. Ако не сте наясно.
Последна промяна cvetana на 29 Юли 2008, 10:18, променена общо 1 път
- cvetana
- Младши потребител
---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:41, променена общо 1 път
- DrazniteL
- Потребител
DrazniteL написа:vetre написа:В БДЖ-то жените могат да пътуват с 50%намаление от 57г,
Не е единствения пример, който може да се даде. Лично на мене винаги ми е правило впечатление дискриминацията към мъжете при развод. Вече писах по тази тема, затова накратко- мъжът купува жилище (с кредит), и при развод апартамента му се отнема, предоствя се за ползване на бивщата му съпруга, но въпреки това мъжът трябва да погаси кредита. А особено жестоко е, че дори една жена да е виновна за развода ,тя в почти всички случай получава родителските права за децата.
А понеже по-горе се повдигна темата за пенсионирането, наистина е дискриминация това, че мъжът се пенсионира много години след жената. Средната продължителност на живота на един мъж е около 10 години по малка от продължителността на живота на жената. Така че, при пенсионна възраст от 63 г. много малко мъже доживяват до пенсия. Редно е мъжът да се пенсионира по-рано от една жена, като пенсионната възраст бъде съобразена със средната продължителност на живота. За да може мъжът да получава поне 3-4 години пенсия е редно да се пенсионира на около 55 години. Сега мъжът се скъсва от работа и не доживява до пенсия. Знаете ли , че България е държава , в която първи инфаркт мъжът получава преди 40г. възраст. При това положение пенсионната възраст за мъжете трябва да е значително по-ниска от сега. Същевременно трябва да се вдигне пенсионната възраст за жените до поне 65г, защото средната продължителност на живота при жените е 80г. Цинизъм е сегашното положение на ниска пенсионна възраст при жените, и недостижима пенсионна възраст при мъжете.
Предлагаме дразнителя да го пенсионираме на 30г ,жена му на 100г. Дано остане доволен
- donna
- Старши потребител
аз пък какви простакеси съм виждал .... не е верно чак
п.с. и м и ж си правим кефа с тва дет ни е в гащите
п.с. и м и ж си правим кефа с тва дет ни е в гащите
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
Дразнител, това при развода пак е свързано с различията между физиката, възможностите, начина по който се стича животът на един мъж или една жена. Често срещано явление е, една жена като си остане сама с две деца, да си се посвети на тях и на работата си и да не се омъжи никога повече (донякъде и защото една такава жена няма кой да я вземе). Докато един разведен мъж има и желанието, и възможностите да си вземе нова жена. Така е най - често практически. няма нищо лошо в това да плаща издръжка, и даже ако питате мен издръжките в БГ са повече от символични.
За пенсионирането - не съм на такава възраст, че да знам какво се случва с един мъж или една жена на 60. Майка ми е например малко над 60, работила е цял живот, и беше амортизирана напълно още на 50 и няколко. Тя беше лекарка.
Как е един мъж на нейната възраст, нямам идея. Вероятно е индивидуално.
И все пак, по цял свят мъжете умират по - рано от жените. И при все това, в повечето европейски държави мъжете се пенсионират по - късно. Сигурно има основания за това, а не че се прави просто един жест към жените - ей така, от благородни подбуди.
За пенсионирането - не съм на такава възраст, че да знам какво се случва с един мъж или една жена на 60. Майка ми е например малко над 60, работила е цял живот, и беше амортизирана напълно още на 50 и няколко. Тя беше лекарка.
Как е един мъж на нейната възраст, нямам идея. Вероятно е индивидуално.
И все пак, по цял свят мъжете умират по - рано от жените. И при все това, в повечето европейски държави мъжете се пенсионират по - късно. Сигурно има основания за това, а не че се прави просто един жест към жените - ей така, от благородни подбуди.
- cvetana
- Младши потребител
DrazniteL, дай боже повече мъже да се стараят да осигурят семействата си..., както Вие разказахте по- горе.
Последна промяна vili_spasova на 30 Юли 2008, 08:54, променена общо 1 път
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
И в Италия, доколкото знам.
Що се отнася до разводите и правата върху децата. Ако съм видяла досега мъж, който да заплаче, че иска да си гледа децата след развод, това е само за да лиши жена си от майчинството (не само в правния му смисъл). И след като тя вдигне ръце, той гледа да й ги пробута пак. Щото на "умрел кон нож да вадиш" някак си не е интересно.
Кой знае защо, се сещам за нашумелия случай с Ирен Онтева (за да ви стане по - ясно като пример). Жена, чийто морал може да се оспорва. Мъжът, който й направи детето (и известен с прякора Ицо 100-те манекенки) си взе родителските права по надлежния ред, и наскоро чета едно интервю с новото му гадже (н-то на брой след раздялата му с майката на детето му), което казва, че смята, че той не може да се грижи за детето си. Еми как да се грижи човека, като е зает с поредната манекенка? Koe e по - гот и лесно - да сменяш памперси или да сваляш манекенки? И с кое неговият морал пък е по - добър от на майката на детето му? Че ми е много интересно? И коя поредна кака гледа сега това дете?!
П.П. Що се отнася до пенсиите, на сигурно 100% от хората пенсията не им стига и така или иначе са принудени да работят и след пенсия (или децата им да се грижат).
Ако на теб ще ти стигнат 100-200 лева за спокойни старини - халлал да са ти!
Явно начините са други - всъщност - единственият начин е човек да си осигури някакви пари настрани - за старини. няма друг начин. А добре осигурилия се човек може и да не работи до 63. Може и да си кюта с което си е спестил и да си чака още100-те лева пенсия като му дойде времето.
Що се отнася до разводите и правата върху децата. Ако съм видяла досега мъж, който да заплаче, че иска да си гледа децата след развод, това е само за да лиши жена си от майчинството (не само в правния му смисъл). И след като тя вдигне ръце, той гледа да й ги пробута пак. Щото на "умрел кон нож да вадиш" някак си не е интересно.
Кой знае защо, се сещам за нашумелия случай с Ирен Онтева (за да ви стане по - ясно като пример). Жена, чийто морал може да се оспорва. Мъжът, който й направи детето (и известен с прякора Ицо 100-те манекенки) си взе родителските права по надлежния ред, и наскоро чета едно интервю с новото му гадже (н-то на брой след раздялата му с майката на детето му), което казва, че смята, че той не може да се грижи за детето си. Еми как да се грижи човека, като е зает с поредната манекенка? Koe e по - гот и лесно - да сменяш памперси или да сваляш манекенки? И с кое неговият морал пък е по - добър от на майката на детето му? Че ми е много интересно? И коя поредна кака гледа сега това дете?!
П.П. Що се отнася до пенсиите, на сигурно 100% от хората пенсията не им стига и така или иначе са принудени да работят и след пенсия (или децата им да се грижат).
Ако на теб ще ти стигнат 100-200 лева за спокойни старини - халлал да са ти!
Явно начините са други - всъщност - единственият начин е човек да си осигури някакви пари настрани - за старини. няма друг начин. А добре осигурилия се човек може и да не работи до 63. Може и да си кюта с което си е спестил и да си чака още100-те лева пенсия като му дойде времето.
Последна промяна cvetana на 29 Юли 2008, 11:41, променена общо 1 път
- cvetana
- Младши потребител
|
|