начало

Нойзи сам се отказа от колата си Нойзи сам се отказа от колата си

Дискриминация на мъжете в БДЖ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот kpavlova » 30 Юли 2008, 18:08

......
Последна промяна kpavlova на 30 Юли 2008, 18:09, променена общо 2 пъти
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот taina1111 » 30 Юли 2008, 18:08

del
Последна промяна taina1111 на 01 Апр 2009, 19:11, променена общо 1 път
taina1111
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 30 Юли 2008, 18:13

portokal написа:
cvetana написа:Симпатична си ми, но мога ли да те запитам - имаш ли семейство, дете, майка ти беше ли също толкова еманципирана и доколко беше до теб като си била дете, а и по - късно? Добра домакиня си ли? И не на последно място - без да се опитвам да те обиждам - имаш ли афинитет към собствения си пол?

И аз не искам да те обиждам, ама по-ентелегентен и логичен въпрос трудно може да се измисли. Разбира се, наравно с гениалните изводи на истеричната рускиня ensso. Тя стигна само до стара мома с целулит, мразеща майките, за афинитет към собствения пол не се сети. :lol: :lol: :lol: :lol:

Мила портокал,
Днес цял ден повтарям - Усмихнете се, Обичайте се и да не си тровим живота с повече горчилка!
Не обръщай внимание на подобни писания по твой адрес!

Мила Цеци, нека бъдем едни хубави усмихнати момичета, при които мъжете ни си мечаят да се приберат вечер, а не сипещи упреци жени, които не знаят какво точно и как да го кажат на света:
Последна промяна vili_spasova на 05 Авг 2008, 12:30, променена общо 2 пъти
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот portokal » 30 Юли 2008, 18:16

Тайна1111, в учебника по римско право навремето пишеше, че древните римляни смятали ограничената дееспособност на жените за вид закрила - каквато очевидно ;-) и ти намекваш, че е. Само дето трудно се обяснявало защо някои особено заслужили жени като един вид награда бивали еманципирани (в правния смисъл), т.е. лишени от тази закрила. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vetre » 30 Юли 2008, 18:48

aбе явно има голямо желание за спор мъже-жени
нека някой пусне такава тема , а тука да се реши моя въпрос
сезиране на БДЖ ли ,на комисиятя за защ. от дискриминация,на медии ли?
то е малко отпускаско врема и на кой ли ще му пука,ама все пак.
vetre
Потребител

Мнениеот taina1111 » 31 Юли 2008, 09:39

vetre написа:aбе явно има голямо желание за спор мъже-жени
нека някой пусне такава тема , а тука да се реши моя въпрос
сезиране на БДЖ ли ,на комисиятя за защ. от дискриминация,на медии ли?
то е малко отпускаско врема и на кой ли ще му пука,ама все пак.

Ти сам си отговори на темата си. Варианти:
1.Сезиране на съда по антидискриминационния закон,
2. Сезиране на Комисията за защита от дискриминация. Мисля, че комисията гарантирано ще задължи, когото трябва да приеме еднакви правила,
3 Сезиране на омбудсмана,
4. Сезиране на Министъра на транспорта, той е принципал на БДЖ,
5. Писмо до комисията по ПЧ към НС
6. Писмо до БДЖ, сами да решат проблема
7. Сезиране на европейската комисия. Те много обичат да гледат въпроси за дискриминация,
8. Дело в европейския съд в Страсбург, след изчерпване на вътрешните механизми за защита, гарантирано след 8-9 години може и да ви присъдят обезщетение,
9. Сезиране на неправителствени организации борещи се за равенство.
10. Писмо до арменския поп,
11. Участие в "искрено и лично"
12.Подписка, протести и митинги
13. Отказвате да пътувате с БДЖ, докато не ви дадат билет с намалениу,
14. Второ писмо до Арменския поп

Сега, Ветре, след като знаеш какво да правиш-деиствай- Препоръчвам точка 14.
Последна промяна taina1111 на 31 Юли 2008, 10:34, променена общо 1 път
taina1111
Младши потребител

Мнениеот cvetana » 31 Юли 2008, 10:33

Ми сезирай ги всичките.

Първо да кажа няколко думи на Дразнител. Създаването на дете почти не е въпрос на избор, защото несъздаването на такова за 99% от хората означава едва ли не липса на смисъл в живота (и особено на женския живот), означава едва ли не край на живота - с теб и с края на твоя живот няма повече нищо след теб, означава и в много случаи край на съпружеския и личния живот на един човек (партньорът може да има друго мнение по въпроса и да иска дете, въпреки твоят "свободен избор"). Така че реално всъщност избор няма, ако не искаш да си останеш самотник до края.
Сравнявам казармата с раждането, защото и двете са страшна хамалогия във физическия смисъл (плюс са и животозастрашаващи), а и са много подтискащи за психиката. Почти еквивалентни са като трудност в човешкия живот - едното за мъжа, другото за жената.
Няма какво да ме плашиш с еврейската армия и да ми я даваш за пример, ние сме далеч от тях във всяко отношение.
Значи, тея глупости за назначаването на млади жени за еди кви си функции вече доста отшумява особено в частния сектор. Хората гледат да им се върши работа. Такива мацки ги минават всички шефове за около 3 месеца или там колкото им е изпитателния срок и им бият шута. В момента решаващото е не с кого ще си легнеш, а какви връзки и роднини имаш, за да си намериш работа. Както и колко си кадърен.
За учителската и журналистическата професия се натягат главно жени - по понятни причини. Там е бърборилня/възпитание на деца. Какво по - естествено за жените?

До Революшън - невероятно нелепо е сравнението ни със Скандинавия. Ние сме хора от различни планети просто. Направо не знам откъде да започна. Това са били най - бедните страни в Европа в началото на 20 век. Беднотия, мизерия, до гуша. Неплодородна земя. Глад. Смъртни случаи от глад. И каво правят тези хора? Започват здраво да работят (плюс поради горчивия опит, никога повече не забравят да се грижат за бедните си и не позволяват бедните и слабите членове на обществата им да страдат). Те са северни нации и първата им идея не е как да краднат, да излъжат и да опоскат де що могат. Там и до ден днешен почти няма престъпност, няма корупция, правилата се спазват, хората са изключително отговорни към работата си, в отношенията си, почтени, честни, свестни, работливи, стриктни, добре възпитани хора. Не толкова отдавна примерно, шефът на финландския НОИ си подаде сам оставката, крайно засрамен че е приел билет за опера от някакви заинтересовани лица и това там се смятало за подкуп. Стана скандал, отрази се по телевизията и се шумя месеци наред.
По отношение на социалното осигуряване, шампион беше и май още е Швеция. През 80-те години имаше там дори и хора, забогатели от социални помощи (говоря за безработни). После попрекартиха тази практика да дават чак толкова. При всички случаи обаче ако си безработен, инвалид, или самотна майка, можеш да си живееш абсолютно достойно. Държавата стои твърдо зад гърба ти. Там една жена абсолютно спокойно може да е самотна майка с 2-3 деца и като работи, да е напълно способна да издържа себе си и децата. Издръжките от съпрузи също са несимволични (не са и мн големи като в Америка все пак).
Манталитета в личните отношения също е на светлнни години от нашия - и съм живяла там, и съм иала и лични отношения и общо взето ми е ясно. Един скандинавец е крайно възпитан мъж, внимателен, учтив, нащрек е как се държи, какво иска жената. Никога няма да излезете с такъв мъж и той да зяпа по околните маси - за него няма друга докато вие сте там. (Не че иначе са различни от другите мъже). Няма никога да чуете груба реплика дори и в най - трудните ви периоди, при тях най - тежкото наказание е мълчанието и студеното отношение. Но невъзпитание и простащина - никога. Такъв мъж няма да седи в автобуса, а вие да сте права до него - дори и да сте непозната жена, и понякога - дори и да има свободни места за сядане. (И британците са такива, общо взето). Вкъщи скандинавецът мие чинно чиниите без да мърмори, дори при тях това се смята за работа на мъжа. Помага в домакинската работа и без да се оплачете, че сте изморена, и без да поискате помощ. Ще сменя безропотно памперсите на бебето, а ако вие сте болна, ще е много нежен и внимателен - ще ви прави закуската, ще ви носи лекарства и често ще ви целува. (Тези неща ще ги прави и без да сте болна и без да смята, че се минава, че слугува или че му тежи). Той е изключително точен, почтен, свестен партньор, на когото 100%-во може да се разчита(а ако ли не - ще ви каже и покаже открито). За сметка на това ще очаква, че вие също сте неговия честен и любящ партньор, и че ще споделяте (особено) финансовото бреме в семейството. Няма да толерира и най - малката лъжа, най - малката преструвка, най - малката непочтеност и нелоялност. Тоест - от вас се очаква да сте почти като мъжки партньор в много отношения. (Но тези мъже прекрасно си дават сметка за разликите между мъжете и жените, ако не в друго, поне чисто физически.) Все пак - там равенството не е само на книга, жените имат наистина всички права и реална закрила на закона, имат и финансова независимост, ако работят (независимо дали в пощата или като продавачки или учителки или адвокатки), могат да се издържат спокойно, държат на достойнството си и без никакви колебания изритват всеки невъзпитан, натраплив, мързелив или какъвто там не харесват тип и си продължават спокойно живота напред. Тези жени обикалят света, чувстват се свободни в отношенията си с мъжете, а и изобщо. Това са едни напълно равнопоставени, свободни, уважавани граждани на тяхното общество. (Финландския Президент е жена - ако още е тя, де - самотна майка и съм чувала от финландци, че са я избрали именно за това до голяма степен, тука ше кажат че женка по принцип не става за главнокомандващ, а и ку.рви с незаконни деца не гласуваме).
Апропо не виждам защо и как свърза матриархата със социалната държава и какво си пречат едно на друго.
За Скандинавия мога да изпиша още много, много.
За мачо мъжете - нека все пак да обвържем поведението на двата партньора с реално случващите се отношения, които отношения се регулират и правно (правото има отношение към реалния живот и обратното) - не може един мъж като българина, от когото българката вдигна вече ръце да иска каквото и да било (за добро възпитание да не говорим), освен все пак той да изкарва някакви пари и да е по - стабилния финансов стълб на семейството, (ако не друго), а той да идва и да заявява: "Ами аз не мога и пари да изкарвам, искам да се пенсионирам по - рано от теб. Работата ми тежи. Искам карта за БДЖ. Ти няма да е зле да се справиш с всичко, ето - вземи пример от жените в израелската казарма" (ама за израелските мъже нищо не споменава). Пардон, извинете, но за мен тва не е мъж. Ако за вас е. Какво лошо има в правната закрила на жената - малко поне - дори да е само от едно тъпо БДЖ, какво сте лавнали за наште привилегии и за вашто безправие? Кое ви е безправното на вас? Особено във фактическите отношения? Защото май закрилата на държавата тука на жената и детето е само на нига? (Както и закрилата на кое и да е друго нещо, де).
За изказванията на жените дотук - блазя ви, на вас, българските мъже! Вие сте благословени. Изглежда българката вече не иска абсолютно нищо от вас (може би не съм си ъпдейтнала информацията, че вече и финансова подкрепа не иска). Затова и ще да сте ни обявили за най - красивите и най най жени на планетата. Не че сме, ама толкова добри, кротки и покорни създания по белия свят вие няма да откриете. И го знаете много добре, а които не сте пътували - много добре го усещате. Всички други жени имат претенции, и то често страховити претенции, само българката - не. Тя е готова да си преотстъпи картата за БДЖ, да отстъпи - болна и бременна безропотно място на мъжа в автобуса, да отиде на работа вместо него, понеже той е изморен (а тя - не), да му купи кола (напоследък около мен и тва става), а той - често сменящ работа, с нестабилни и нередовни доходи, уморен, депресиран от тегобата на живота, от несправедливостта на работодателите, на държавата, на НОИ, на БДЖ, да полегне вкъщи, и да се зачуди как да олаби още от напрежението с няколко бири, и с няколко навъртания на телефони (естествено - не на жена му). Примери - колкото щеш (слава богу не и в личния ми живот). И в практиката ми, и около мен с мои познати. Накрая, когато все пак е в процес на развод в минимум 50% от случаите казва (без изобщо да преувеличавам), че докато не му присъдят издръжка (а може и след това), той няма да плаща на детето си, понеже жена му ще похарчи парите. 100-те, или там 50-те лева! Изобщо не преувеличавам! Ако беше единичен случай, щях даже да го забравя.
Е не, няма такива жени. Който е ходил по света, знае.
Аз напоследъка Бях в Новия свят (няма да споменавам точно държавата), жените са тъпи, необразовани, дебели, грозни, болшинството не работят, на вс. отгоре тези повлекани не си гледат и домакинството, и мъжете им ги слушат и боготворят!!!
Вие, мили българи, сте много, ама много случили на жени. Жени без всякакви претенции (това с женските претенции тук дори е срамно)! Дерзайте!
cvetana
Младши потребител

Мнениеот ptodorova » 31 Юли 2008, 12:55

Жените са по - зле платени на работа?

Не съм съгласна! Колко мъже могат да се похвалят, че някоя кака им е подарила апартамент, кола, облекло и дрехи, само за да се показва с тях от няколко пъти в седмицата и малко секс?
Ако разделим стойността на получените вещи и услуги на броя прекарани часове от някои дами с техните спонсори, ще се получи такава сума, че и най-високоплатените адвокати могат да завидят на хонорара им.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот cvetana » 31 Юли 2008, 13:00

И колко жени са така облагодетелствани на фона на общата маса? Няколко манекенки. Като ги гледам и на тях им бият шутовете и им зимат подарените коли и други благини.
А и ти това тяхното "работа" ли го наричаш, че май така излиза?
Защо не гледаш у твойта паничка как е, ами се чуждото да одумаме и да завидим?
cvetana
Младши потребител

Мнениеот ptodorova » 31 Юли 2008, 13:55

аз не съм от тези манекенки
и въпреки това не се чувствам по-зле платена от мъжете в моята област
по-зле съм само от по-умните и знещи
имам колега, чиято заплата е два пъти по-голяма от моята, но знанията му са поне 4 пъти повече от моите.
И докато с колежките се чудим къде да се разходим след свършване на работното време, той пак продължава са си работи нещо.
И освен това като обядваме заедно плаща и нашите сметки.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот ivodrag » 31 Юли 2008, 14:31

В конкретния казус- за БДЖ, аз мисля, че не става въпрос за дискриминация, а за бизнес стратегия. Всички сме чували за различни нощни увеселителни заведения, които обявяват "Вход за дами- Свободен". Целта е ясна- идват много дами, защото е безплатно и респективно- много господа, които си плащат, понеже там има много дами. :lol:
Да, ама това е предимно за младите. Ами тези на възраст над 58г.? Те обикновено не ходят по нощни клубове, но за сметка на това се возят често на влакове, а БДЖ тутакси са усетили свободната пазарна ниша. Сега хиляди дами на възраст над 58г. ще се юрнат по влаковете заради намалението и веднага ще бъдат последвани от свободния сегмент дядовци-мераклии в диапазона 58-62г. с цели билетчета. Така хем ще нараснат драстично приходите на превозвача и той ще просперира, хем ще се развиват социалните контакти в "третата възраст". :lol:
ivodrag
Младши потребител

Мнениеот portokal » 31 Юли 2008, 14:39

:lol: :lol: :lol: :lol: Добре, ама защо дядовците над шейсет и колко години беше там ги пускат също с половин билет?
Влакът ще се напълни не само с жени около 58-60 години, но и с по-възрастни.
Мераклиите за една баба примерно на 70 години, доколкото ги има, ще са нормално около нейната възраст. Или над. И като влязат с половин билет, какъв му е на БДЖ-то кярът? 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivodrag » 31 Юли 2008, 15:15

[quote]Добре, ама защо дядовците над шейсет и колко години беше там ги пускат също с половин билет?

Ами сигурно са проведени задълбочени проучвания и е установено, че броят на дядовците-мераклии над тарифно-установената възраст е статистически пренебрежим. Освен това се предполага, че платежоспособните клиенти, като по- чевръсти и мотивирани, едва ли ще пострадат значително от нелоялната конкуренция.
ivodrag
Младши потребител

Мнениеот vetre » 31 Юли 2008, 21:44

да ама кажете какво ще стане ако БДЖ-то приемат бизнес стратегия-ромите да пътуват с 100%увеличение?
веднага ще го дават по новините и някой шеф ще мънка
vetre
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Авг 2008, 00:23

cvetana, Вие сте от хората, с които е безсмислено да се разговаря - имате своя негативен опит и правите необосновани генерализации - което не е коректно.
С такива като Вас ни да говори човек възпитано -защото няма да чуете чуждата гледна точка, ни да Ви напсува - защото това ще затвърди негативната Ви гледна точка.
С две думи - имате сериозен проблем с мъжете - за целта - обърнете се към психолог (казвам го с най-добро чувство) - защото този негативизъм рано или късно ще навреди на Вас и/или на хората около Вас.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 01 Авг 2008, 01:06

:roll: За да разведря малко и без това нажежената дискусия... тази вечер из нета попаднах на това :wink:
http://www.zazz.bg/play:9a453614
Гост.
Старши потребител

Мнениеот cvetana » 01 Авг 2008, 09:45

О, с мъжете нямам никакъв проблем. С НЕмъжете обаче - явно да. Тях мога да ги изтърпя само като клиенти.
cvetana
Младши потребител

Мнениеот riyva_evro » 01 Авг 2008, 13:10

kalahan2008 написа:cvetana, Вие сте от хората, с които е безсмислено да се разговаря - имате своя негативен опит и правите необосновани генерализации - което не е коректно.
С такива като Вас ни да говори човек възпитано -защото няма да чуете чуждата гледна точка, ни да Ви напсува - защото това ще затвърди негативната Ви гледна точка.
С две думи - имате сериозен проблем с мъжете - за целта - обърнете се към психолог (казвам го с най-добро чувство) - защото този негативизъм рано или късно ще навреди на Вас и/или на хората около Вас.
в Отговор на което :
cvetana написа:О, с мъжете нямам никакъв проблем. С НЕмъжете обаче - явно да. Тях мога да ги изтърпя само като клиенти.
А аз като цивилизован човек ви предлагам да се извикате на дуел. На друбой.
riyva_evro
Потребител

Мнениеот satir » 01 Авг 2008, 13:17

кога, къде и какво ще е оръжието?
:shock: може да съм секундант /ако има нужда/
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот riyva_evro » 01 Авг 2008, 13:24

Оръжието сами ще си го изберат двамата, ние само ще гледаме безпристрастно.
riyva_evro
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии