Аз бих се хванал за осмата алинея на чл. 157. Там се казва, че: "Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.
Според мен може да се разсъждава така. След като НП заменя талона до един месец след влизането му в сила, значи възниква въпросът - от издаването му до влизането му в сила какво става с талона. Талонът е отнет, защото законът презюмира, че водачът е извършил АН (отнемането се явява нещо като обезпечителна мярка за изпълнението на бъдещото адм. наказание). Но докато не влезе в сила НП, няма и установено нарушение. Но съдът може да отмени НП, тогава от материалноправна гледна точка отнемането на талона е незаконосъобразно, макар и от процесуална, по-точно процедурна, да е било законосъобразно. Материалната незаконосъобразност има предимство пред процесуалната законосъобразност, грубо казано. Затова и по ГПК, когато са наложени обезпечителни мерки, лицето, спрямо което са наложени тези мерки, ако бъде отхвърлен искът на ищецът или ако не бъде предявен в определения от съда срок и т.н., та това лице може да претендира вреди, причинени от наложените обезпечителни мерки. Мисълта ми е, че ако се шофира без талон (отнет за друго адм. нарушение, но за което нарушение няма влязло в сила НП, защото се обжалва) и на шофьорът му бъде наложено адм. наказание за това, то той впоследствие може да го жали НП за второто адм. нарушение, ако не е влязло в сила, или да иска неговата отмяна, ако е влязло. Основание - отмяната на НП за първото адм. нарушение. Не знам дали го обясних много ясно. Идеята ми е, че първото адм. нарушение се явява преюдициално спрямо второто. Ако го има, първото, ще го има и второто и обратно.
Друга идея. Законът казва, че НП замества талонът до един месец след влизането му в сила, но не уточнява от кой момент НП заменя талонът. Аз си мисля, че по пътя на тълкуването на практика този момент може да бъде само един - моментът на връчването/получавеното на НП, защото оттам насетне водачът на МПС ще може да си служи с НП, т.е да държи в жабката
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Аз отивам да си лягам, а утре и вдругиден няма да имам достъп до интернет, така че ако дискусията продължи, ще мога да се включа пак в нея чак в понеделник, най-вероятно следобед. Благодаря на Инспектора и law_master за интересната дискусия, която се получи.