- Дата и час: 25 Яну 2025, 02:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос
От 5 години съм женен за Филипинска гражданка и наскоро след серия от скандали тя си грабна чукалата и се прибра във Филипините. Вече 3 месеца никаква комуникация и съм решил да прекратя брака. Въпроса ми е какви са ми вариантите след като не и знам точния адрес, а на e-mail и телефон не отговаря, като дори не съм сигурен дали си е във Филипините или някъде другаде. Брака ми вързва ръцете и не мога да направя никаква по-голяма инвестиция, затова търся начин да го прекратя. Благодаря предварително за всеки съвет, който бихте ми дали.
- lubzdr
- Нов потребител
Re: Въпрос
не вярвам да няма хора вещи в бракоразводното правосъдие, моля Ви наистина се нуждая от съвет
- lubzdr
- Нов потребител
Може и да има! Но, днес ревизират ценностната си система.
Идете при адвокат, на когото срещу заплащане ще говорите това
Простичко е.
Идете при адвокат, на когото срещу заплащане ще говорите това
Той пък от своя страна ще ви помогне да отсечете гордиевия възел, дето така ви стяга.Брака ми вързва ръцете
Простичко е.
- Гост.
- Старши потребител
С уговорката, че съм студент!… и ви съветвам да потърсите адвокат защото едно дело с международен характер би могло да се реши по различен начини, зависи от подходът, защото се преплитат множество правни системи… тук се преплитат българското, филипинското право и международното частно право..
… не споменавате къде е сключен бракът, ако нямате предварително споразумение къде да се гледат брачни спорове ще се приложи правото на държавата , където е бил сключен бракът.. ако сте го сключили в България:
КОДЕКС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЧАСТНО ПРАВО казва:
Компетентност по брачни искове
Чл. 7. Брачните искове са подведомствени на българските съдилища, ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България.
Призоваване и връчване на книжа
Чл. 32. (1) Призоваването, както и връчването на съобщения и книжа в чужбина се извършва чрез българските дипломатически или консулски представители или компетентните чуждестранни органи. Българските органи се обръщат към тях чрез Министерството на правосъдието по ред, определен от министъра на правосъдието.
Призоваване чрез публикация
Чл. 35. (1) Когато страната има известен адрес в чужбина и е извършен неуспешен опит за призоваване на този адрес, страната се призовава чрез публикация в неофициалния раздел на "Държавен вестник", направена поне един месец преди датата на заседанието.
(2) Ако въпреки публикацията страната не се яви на заседанието, съдът й назначава представител.
Чл. 82
Ал.(2) Разводът между съпрузи с различно гражданство се урежда от правото на държавата, в която се намира тяхното общо обичайно местопребиваване към момента на подаване на молбата за развод. Когато съпрузите нямат общо обичайно местопребиваване, прилага се българското право.
Твоето обичайно местопребиваване е България и това ти позволява да подадеш молба за развод пред български съд.. компетентен е струва ми се софийски съд, защото тя не е българска гражданка…
ако правилно разбирам закона следва да подадете молба за развод
…….Ако срещате проблеми с тълкуването на членовете питайте… с общи усилия може и да го измъдрим!...
… не споменавате къде е сключен бракът, ако нямате предварително споразумение къде да се гледат брачни спорове ще се приложи правото на държавата , където е бил сключен бракът.. ако сте го сключили в България:
КОДЕКС НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЧАСТНО ПРАВО казва:
Компетентност по брачни искове
Чл. 7. Брачните искове са подведомствени на българските съдилища, ако един от съпрузите е български гражданин или има обичайно местопребиваване в Република България.
Призоваване и връчване на книжа
Чл. 32. (1) Призоваването, както и връчването на съобщения и книжа в чужбина се извършва чрез българските дипломатически или консулски представители или компетентните чуждестранни органи. Българските органи се обръщат към тях чрез Министерството на правосъдието по ред, определен от министъра на правосъдието.
Призоваване чрез публикация
Чл. 35. (1) Когато страната има известен адрес в чужбина и е извършен неуспешен опит за призоваване на този адрес, страната се призовава чрез публикация в неофициалния раздел на "Държавен вестник", направена поне един месец преди датата на заседанието.
(2) Ако въпреки публикацията страната не се яви на заседанието, съдът й назначава представител.
Чл. 82
Ал.(2) Разводът между съпрузи с различно гражданство се урежда от правото на държавата, в която се намира тяхното общо обичайно местопребиваване към момента на подаване на молбата за развод. Когато съпрузите нямат общо обичайно местопребиваване, прилага се българското право.
Твоето обичайно местопребиваване е България и това ти позволява да подадеш молба за развод пред български съд.. компетентен е струва ми се софийски съд, защото тя не е българска гражданка…
ако правилно разбирам закона следва да подадете молба за развод
…….Ако срещате проблеми с тълкуването на членовете питайте… с общи усилия може и да го измъдрим!...
- tetradka
- Младши потребител
Чл. 53. Връчването на пребиваващите в страната чужденци се извършва на адреса, заявен в съответните административни служби.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
е, добре де... казах че съм само студент...
- tetradka
- Младши потребител
tetradka, Вие също сте прав - посочените от Вас текстове също намират приложение в някои случаи - напр. когато съпругът не е постоянно или продължително пребиваващ в България. Само че в питането е посочено, че филипинката си била "взела чукалата и избягала във Филипините".
- kalahan2008
- Активен потребител
то статутът на постоянно и продължително пребиваващ май нямат много общо с "вземането на чукалата"... смисъл, че всеки е свободен да напуска границите, това не означава, че "статутът" му пада...
- tetradka
- Младши потребител
Така е Но тъй като питащият не ни е казал дали съпругата му-филипинка има статут на пребиваваща в България, от изречението с чукалата може да се направи обоснован извод, че преди да постъпи така, тя е имала такъв статут (макар че наистина не е задължително да се е била регистрирала в Дирекция "Миграция")
lubzdr, обърнете се към посочената Дирекция "Миграция" към МВР, намира се на адрес: гр. София, бул. "Мария Луиза" 48. Там ще Ви кажат дали тя има такава адресна регистрация в България или не и какъв й е бил статутът (ако разбира се, не го знаете и сам).
lubzdr, обърнете се към посочената Дирекция "Миграция" към МВР, намира се на адрес: гр. София, бул. "Мария Луиза" 48. Там ще Ви кажат дали тя има такава адресна регистрация в България или не и какъв й е бил статутът (ако разбира се, не го знаете и сам).
- kalahan2008
- Активен потребител
Благодаря, Калахан, че извеждаш Тетрадчицата надалеч...
Много мирише в тази история...
И всички го знаем...
Много мирише в тази история...
И всички го знаем...
- vassilev
- Активен потребител
vassilev, ne Vi razbiram...(sigurno za6toto sum nov 4len) imeto mi e tetradka, a ne Tetrad4ica... blagodarq!
- tetradka
- Младши потребител
Съжалявам, Тетрадка...
Ако разлешите ЛС, сигурно Калахана ще успее да ви обясни...
Бон шанс !
Ако разлешите ЛС, сигурно Калахана ще успее да ви обясни...
Бон шанс !
- vassilev
- Активен потребител
Благодаря много за отговорите. Значи има статут на постоянно пребиваващ чужденец някъде до март-април догодина, тъй като, доколкото знам се подновява всяка година. Надявам се тази информация да помогне. А не знам какво мирише в историята, ако нещо не съм изяснил съм готов да го направя, доколкото съм осведомен разбира се.
- lubzdr
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|