начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

родителски права

Мнениеот ralitsa » 21 Окт 2008, 15:38

Колеги, препоръчайте ми четиво относно лишаването и ограничаването на родителските права, тъй като не откривам нищо по случая. Специално след развод по взаимно съгласие, при който родит. права са предоставени на майката- какво може да направи бащата пост фактум при наличие да кажем, на една занижена грижа от страна на майката към детето...
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Re: родителски права

Мнениеот e.kalcheva » 21 Окт 2008, 15:58

Не съм срещала четиво само по поставените въпроси. На мен ми е полезен Тълкувателния справочник по семейно право на Лиляна Ненова.
Какво цели бащата - да получи родителските права, да ограничи родителските права на майката или да промени режима на лични контакти? Каквото й да е от тях, процедурата е иск, изготвяне на социални доклади, изслушване на свидели...
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот ralitsa » 22 Окт 2008, 08:00

Бащата иска или да получи родителските права /а това как ще стане, като са се споразумели веднъж по взаимно съгласие те да са на майката/, или да я принуди нея да изпълнява необходимата грижа към детето. Честно казано, аз практически не разбирам разликата между лишаване и ограничаване на родителски права и освен това, понастоящем, когато тя уж ги упражнява, неговото положение какво е ?? Благодаря , колеги
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот ralitsa » 22 Окт 2008, 14:51

И дали има ново издание на Ненова.... :roll:
ralitsa
Потребител

Мнениеот ralitsa » 22 Окт 2008, 16:00

Мерси за отговорите, цялата работа е такава, че майката си е зарезала детето в друг град на един възрастен човек - неин роднина, който на всичкото отгоре е пияница...това според мен си е доста занижена грижа, не мислите ли?? А то няма още 10 г...
ralitsa
Потребител

Мнениеот Гост. » 22 Окт 2008, 18:45

Абсолютно точно, поздравления.
Но за лишаване от род. права е твърде рано да се говори, а и при тези факти... трудно да се постигне.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rexlegis » 22 Окт 2008, 22:49

След като развода е по взаимно съгласие, това означава че има споразумение м/у съпрузите. Коментара е излишен. Бащата вече се е съгласил родителските права да бъдат предоставени на майката.

P.S.: мисля че има изключение, но не се сещам за подробности. Трябва да погледна закона. Ако искате четиво - СК. Става и за приспиване. :lol:
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот ralitsa » 23 Окт 2008, 12:20

Дали с иска по 105, ал.6 ще може да получи бащата родителските права, или остават форевър на майката, поради споразумението по чл.100... :roll:
ralitsa
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Окт 2008, 12:25

Има си хас да остават форевър непроменими въпреки изменението на обстоятелствата.
Може да се иска промяна.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси